tiistai 1. tammikuuta 2013

Nøgne Ø Imperial Stout (Batch: 864A+B)

Nøgne Ø Imperial Stout (Batch: 864A+B)

Olutopas.info - Arvio 

Yleistä: 19.11.2012 saapui Alkon hyllyille tämä norjalaisen huippupanimon valmistama Imperial Stout, jota en ollut ennen maistanut ja nyt 1.1.2013 jo kaksi pullollista kiskoneena kirjoittelen arvioiden saattelemana blogiini. Aivan niin kuin muutkin Nøgnen oluet, niin ei ollut mitään epäselvyyttä ettenkö tulisi tätä maistelemaan. Ei näitä tämän panimon juomia liikaa ole ainakaan minun silmiini kantautunut. Tämä IS oli kyseisen panimon seitsemäs erilainen olut, joka on makuhermojani kihelmöinyt.

Tyylilajina monet pitävät tätä Imperial stout – lajia juuri sinä parhaimpana ja vaikken olekaan montaa erilaista Imperial Stoutia maistellut, niin kyllähän näissä on jotain suurta parhaimmuutta. Esimerkiksi kesällä maistelin Victory Storm King Imperial Stoutia, joka teki suuren vaikutuksen. Imperial Stout on alun perin Englannissa valmistettua olutta, jossa on tavallista Stoutia korkeampi alkoholipitoisuus ja jota vietiin Venäjälle 1700 – luvulta lähtien.

Joulukuun ensimmäinen päivä tämä Imperial Stout lähti käväisemään puoleksi tunniksi jääkaapissa. Huomioitavaa on näissä Imperiaalisissa Stouteissa on, että hukkaan menee jos jääkaappi kylmänä heität käkättimeen. Noin puolituntia on hyvä aika kylmäkaapin puolella ja sitten nautiskelemaan. Eli pikaisen jääkaappi visiitin jälkeen kaatui lasiini tämä musta ja mystinen juoma.Loppu on sitten vain makuhermojen sinfoniaa.

Tyyli: Imperial Stout

Voltit: 9 %

Ulkonäkö: Ulkonäöltään Nøgne Ø IS on pikimusta, jonka päälle muodostuu niukka erittäin kaunis ruskeanbeige vaahto. Pullon lämmetessä vaahdon määrä on reilumpi, kun kaataa toisen lasillisen.

Tuoksu: Tuoksussa vallitsee paahteinen maltaisuus. Sen taustalta tulee esille kahvi, tumma suklaa ja lakritsi.

Maku: Olut kaatuu suuhun räjäyttäen makuhermot. Erittäin vahva paahteisuus tulee ensimmäiseksi esille myös maussa. Makumaailmaltaan erittäin voimakas ja jää elämään suuhun pitkäksi aikaa. Alkoholi lämmittää mukavasti ja jälkimaussa ilmoittaa itsestään. Kahvi ja lakritsi tulevat myös maussa mukavasti mukana. Tuoreena aivan loistava, mutta mitä tekee muutama vuosi kellarissa. Uskoisin, että pehmenee vielä entisestään ja  sitten ollaan taivaissa.

Tuomio: Täyteläinen laatuolut, josta ei moitteita löydy. Hiveli ensi silmäyksestä viimeiseen pisaraan kaikkia aisteja. Tämä on jälkiruoka minun makuuni. Kävin muutama päivä maistelun jälkeen hakemassa vielä kaksi pulloa, joista toinen oli vuoden 2013 ensimmäinen olut ja toinen lähti kellariin.

Ostanko jatkossa: Varmasti tulen ostamaan!!!

Mistä: Alkosta löytyy, mutta ei varmasti pitkään. Tämä oli Alkon kertaostos ja pullot alkavat häviämään hyllyistä.

Olutopas.info pisteeni: 44/50

Lisähuomio: 1.1.2012 meni sitten vielä oman Top5 listan viidennelle sijalle ohi Urbockin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti