maanantai 10. kesäkuuta 2013

Vakka-Suomen Prykmestar Savu

Vakka-Suomen Prykmestar Savu

Olutopas.info - Arvio 

Yleistä: Siitä taitaa olla noin kolmisen vuotta, kun tämä Prykmestar Savu on viimeksi lasissani vieraillut ja nyt kolmen pitkän vuoden jälkeen olen saanut savuisen olutherkun seurakseni. Tämän oluen savumaltaat ovat juuri sieltä mistä parhaimmat Savuoluetkin ovat kotoisin eli Saksasta Bambergista. Tuolta Savuoluiden mekasta tulee mm. täälläkin blogissani hehkutetut Heller-Trum -panimon oluet, joista parhaimpana Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock eli kavereiden kesken pelkkä Urbock. Savuoluet ovat itselleni lähes pakkomielle ja jos oluessa on edes pieni tupsahdus savua, niin maisteluun se on otettava. Parhaimmat Savuoluet ovatkin itselleni olleet juuri tuolta Heller-Trumin tuotannosta ja VASPin Prykmestar SavuKataja. Tämä nyt maistelussa ollut Prykmestar Savu oli muistini mukaan oikein maistuva savulut ja sen tarkempia muistikuvia tästä ei ollutkaan, kun viime maistelu oli suoritettu 2 era (ennen reittaamiseni alkua) Huom. tuo lyhenne ei taida olla ainakaan vielä virallinen, kun äskettäin keksin sen, mutta ehkä joskus :)

Prykmestar Savu on prosenteiltaan 5,5 joten löytyy ainoastaan muutamien ravintoloiden valikoimasta, joka on tietenkin harmi vähän niin kuin LuomuPilsinkin kohdalla.  
Prykmestar Savu on niittänyt kunniaa myös ulkoisilla mailla ja viime vuoden lopulla saalisti pronssisijan European Beer Star feastivaleilla. Saksan Nurnbergissa järjestetty olutkilpailu oli järjestetty yhdeksännen kerran ja kyseinen olut onkin koko kilpailun ensimmäinen ja ainut suomalainen menestyjä. 

Suora lainaus suoraan etiketistä:
Prykmestar Savu – European Beer Star 2012 savuoluiden sarjassa pronssia voittanut olut! Oluen valmistuksessa käytetyt maltaat on kuivattu ikivanhaa perinnettä noudattaen avotulen yllä, pyökin savussa.

Savumaltaat on tuotu panimolle suoraan oluttyylin synnyinsijoilta, Saksan Bambergista. Tämä tumma, kuivahko, pohjahiivalla käytetty olut on omiaan savukinkun tai –juuston seuralaisena mutta erinomaista myös sellaisenaan hyvässä seurassa nautittuna.


Tyyli: Savuolut

Voltit: 5,5 %

Ulkonäkö: Väriltään erittäin tumma lähes musta olut. Oluen päälle muodostuu pieni pari senttinen beige vaahto.

Tuoksu: Tuoksultaan melko savukinkkuinen ja maltainen olut, jossa hivenen tervaa.

Maku: Maultaan myös savukinkkuinen ja hieman paahteinen. Makean maltainen, melko pehmeä savuolut.

Tuomio: Oikein onnistunut savuolut, joka on SavuKatajaan ja Heller-Trumin oluisiin nähden melko kevyt, mutta ei  tätä pidä niihin verrata. Helposti nautittava savuolut, josta ei moitetta löydy. Kyllä Jani Vilpas taitaa näiden savuoluiden teon.

Ostanko jatkossa: Ehdottomasti tätä tulee ostettua kunhan vastaan tulee.

Mistä: Sain pari näytepulloa panimolta. Näitä kannattaa yrittää bongata hyvistä olutravintoloista. Olutoppaan saatavuustietojen mukaan ainakin Bryggeri Helsingistä pitäisi löytyä.

Olutopas.info pisteeni: 35/50

Kolme sanaa: Helposti nautittava savuolut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti