lauantai 6. heinäkuuta 2013

Jaska suosittelee: Maitokaupan vehnäoluet

Banaanisuus ja hiivaisuus leijailee ilmassa ja nämä samat piirteet tulevat ensimmäisenä esille, kun aurinkoisella kesäterassilla kurkkuun kaatuu sameahko pitkässä olutlasissa tarjoiltu vehnäinen olutherkku.  

Vehnäolut käsitteenä on melko laaja, koska siihen on liitettynä lukuisia alatyylejä. Eri puolilla maapalloa on erilaisia vehnäoluita, mutta lähes aina banaani ja hiiva ovat tuoksussa ja maussa mukana. Toisissa nämä elementit ovat vahvemmin esillä, kuin toisissa, mutta sieltä ne lähestulkoon aina löytyvät. Suurin osa vehnäoluista on suodattamattomia eli juomat ovat sameahkoja pullossa majailevan hiivansa vuoksi. Saksa ja Belgia ovat vehnäoluiden ne tunnetuimmat tuottajat, mutta näitä vehnäisiä oluita tehdään paljon muuallakin.

Vehnäoluet ovat viimeisen päälle kesäjuomia, mutta maistuvat myös ympäri vuoden. Itselläni näistä vehnäsistä on karkea jako, että kuinka niitä tulee yleensä nautittua, mutta jokainen tyylillään. Vaaleat Vehnäoluet mm. Hefeweizen ja Witbier kuuluvat pääasiassa kesällä nautittavaksi ja sitten tummemmat esim. Weizenbockit ovat mukavia nautiskeluoluita kylminä talvi-iltoina. Seuraavaksi olen tehnyt hieman listaa vehnäoluiden alatyyleistä. Listassa voi olla puutteitakin, mutta ilmoitelkaa, niin laitetaan kuntoon.

Vehnäoluet pystytään jakamaan seuraaviin alatyyleihin:
  • Hefe-Weizenbier (Hefeweizen) - Suodattamaton vaalea vehnäolut.
  • Kristall-Weizenbier (Kristallweizen) - Suodatettu vaalea vehnäolut.
  • Dunkles Weizenbier (Tumma Hefeweizen) - Tumma suodattamaton vehnäolut.
  • Berliner Weisse – Ainoastaan Berliinin alueella valmistettava hapan matala-alkoholinen vehnäolut.
  • Weizenbock – Täyteläinen ja yleensä 6,0 – 8,5 prosenttinen olut, jossa monesti hieman sahtimaisia piirteitä.
  • Witbier – Belgialainen vehnäolut (”valkoinen olut”).
  • American Wheat – Niin kuin nimikin antaa olettaa, niin amerikkalainen vehnäolut.
Maitokauppojen puolella 4,7 % raja rajoittaa näissä Vehnäoluissakin melko lailla tarjontaa. Esimerkiksi Hefeweizenin optimaalisin prosenttimäärä on siinä 5,0 - 5,5 %:n välillä. Pääasiassa maitokauppojen valikoimassa on noita Hefeweizeneitä.Tuon rajoittimen vuoksi täälläkin suosituksissa on huomattavasti enemmän Vehnäoluita Alkon puolelle suositeltu, kun eihän rajoitettu

Sitten onkin aika tiirailla hieman maitokaupan puolelta löytyviä Vehnäoluita.

Nokian Keisari EloWehnä
Panimo: Nokian Panimo
Maa: Suomi
Tyylilaji: Hefeweizen
Voltit: 4,5 %
Lyhyt info: Tämä Nokian Panimon valmistama Hefeweizen kuuluu meikäläisen vakio-ostoksiin. Prismasta ostettuna n. 2 € hinta on erittäin edullinen näinkin hyvälle oluelle. Hintalaadusuhteeltaan ehdottomasti paras tyylilajinsa edustaja. Kesäaikaan tämä on itselleni yksi ostetuimmista oluista, vaikka samaisen panimon 66 APA taitaa tämän kesän osalta pitää ykköspaikkaa.
Käyttötarkoitus: Raikkaana kesäjuomana oikein hyvä. Kesäinen janojuoma!
Saatavuus: Löytyy lähes jokaisesta maitokaupasta.
Pakkauskoot ja hinnat: 0,5 litran tölkki kustantaa 2,09 € - 2,70 € (huom. edullisimmat EloWehnät löytyy S-Ryhmän kaupoista)
Olutopas.infossa
Jaskan tarkempi arvio EloWehnästä


Saimaan Marsalkka Luomuvehnä
Panimo: Saimaan Juomatehdas
Maa: Suomi
Tyylilaji: Hefeweizen
Voltit: 4,6 %
Lyhyt info: Saimaan Juomatehtaan valmistama maitokauppavahvuinen Hefeweizen on Nokian EloWehnän tapaan, laadukas alle 4,7 prosenttinen vehnäolut. Ei tietenkään pysty vertaamaan Alkosta löytyviin maailmanluokan Hefeihin, mutta eipä siihen olekaan tarve. Tämä on omassa sarjassaan erittäin hyvä vehnäolut ja kesäaikaan tulee ostettua useastikin.
Käyttötarkoitus: Kesäterassilla lämpimällä ilmalla uppoaa mainiosti janojuomana.
Saatavuus: Tämä Hefe löytyy lähes jokaisesta kaupasta.
Pakkauskoot ja hinnat:
0,33 litran lasipullo maksaa pikkusen alle 3 €
0,5 litran tölkki maksaa pikkusen yli 3 €
Olutopas.infossa
Jaskan tarkempi arvio Luomuvehnästä

Lisäyksiä tulossa mm. Laitilan Kievari Vehnänen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti