perjantai 20. joulukuuta 2013

Jouluolut 2013 - Kulmbacher Eisbock

Kulmbacher Eisbock

Olutopas.info - Arvio 

Yleistä: Eisbock eli jääbock on oluttyylinä melko mielenkiintoinen. Oluen alkoholipitoisuutta nostetaan jäädyttämällä siitä vesi pois. Mitä useammin se jäädytetään, niin sitä tiukempaa settiä on luvassa. Tämä nyt arvioinnissa oleva Kulmbacher Eisbock on itselleni toinen maistamani kyseisen tyylilajin edustaja ja ensimmäinen oli reilu pari kuukautta sitten Munchenissa Schneider Weissen panimoravintolassa jälkiruokana nautittu Aventinus Weizen-Eisbock. Kyseinen olut oli erittäin nautinnollinen makuelämys, joten mielenkiinnolla tätä Kulmbacherin vastaavaa lähdin maistelemaan.

Olen maistanut mm. BrewDogin Sink The Bismarckia, josta lukuisilla jäädytyskerroilla on saatu puristettua melko hurjat 41 % alkomahoolia. Tyylilajina se on lukemani perusteella Double IPA, mutta valmistuksessa käytetty tätä samaista valmistustapaa, kuin näissä jääbockeissa. 
Panimo: Kulmbacher (Brau Holding International)

Maa: Saksa

Tyyli: Eisbock

Voltit: 9,2 %

Kantavierre: 21,0 %

Katkerot: 23,0 EBU

Väri: 76,2 EBC

Ulkonäkö: Kahden sentin mittainen vaahto. Väriltään tummanruskea, lähes musta olut.

Tuoksu: Paahteinen, mämminen, leipäinen ja palanut aromi. Taustalla on hieman alkoholia, joka kuuluu asiaan. Tummaa kypsää hedelmää. Makeutta.

Maku: Maultaan palaneen paahteinen ja sisältää kypsää tummaa hedelmää. Alkoholi tuntuu ja toimii mukavasti lämmittäjänä. Suutuntuma on hieman ohut.

Tuomio: Oikein nautinnollinen olutkokemus, mutta ei synnytä samanlaista elämystä, kuin Aventinus Weizen-Eisbock. Jää Aventinukseen verrattaessa hieman laimeaksi keitokseksi, mutta onhan Aventinuksella kolmen prosentin kaula. Olisi kaivannut ainakin sen kolme prosenttia lisää, että ois ihan kunnolla potkaissut.

Ostanko jatkossa: Hyvää oli, mutta tuskin tulee jatkossa ostettua.

Mistä: Saatavilla Alkon jouluvalikoimasta 2013

Olutopas.info pisteeni: 33/50

Kolme sanaa: Liian mieto jääbock

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti