keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Helsinki SOPP2013 – Perjantai


Helsingin Suuret Oluet Pienet Panimot torstain osalta tarjosivat itselleni 17 erilaista olutta ja näistä ainoastaan neljä olivat vanhoja tuttuja. Hengissä selvisin ja eikun kohti uutta festivaalipäivää. Tarkoituksena oli pyrkiä tutustumaan mahdollisimman moneen uuteen tuttavuuteen, joten eikun junalla Espoosta Helsinkiin ja kohti pienten panimoiden suuria oluita. Saavuin paikalla hieman klo. 12 jälkeen ja suuntasin suorinta tietä Ruosniemen Panimon tiskille. Olin edellisenä iltana lupaillut panimon jätkille, että heidän Piirimyyjä tulee olemaan ensimmäinen maisteltava olut. Olin aikaisemmin maistanut tätä yhden pullollisen, jonka panimon jätkät ystävällisesti minulle toimittivat. Siinä ei kuitenkaan kaikki ollut täysin kunnossa, joten tämä oli ehdottomasti saatava uudelleen arviointiin. Tuopillinen Piirimyyjää kädessäni vaelsin eilisestä tuttuun paikkaan, jossa muiden olutblogistien ym. muiden loisto tyyppien kanssa paransimme maailmaa. En ehtinyt kuin hanurini penkkiin iskeä, kun takaani kuului jonkun herran tervehdys. Käännyin olkani yli ja siellä olutta siemailemassa oli eilen pikaisesti ensi kertaan tapaamani olutblogi legenda Ari Juntunen (Arde Arvioi). Olen vuosikausia lukenut hänen kirjoituksiaan ja oli kunnia liittyä hänen seuraansa keskustelemaan oluista ja näistä meidän olutblogeista. Seuraan liittyi myös Mommilan kotipanimon DeGarre ja siinä sitten leukojamme louskutimme näistä maltaisista juomista reilut kolme tuntia :)

Ruosniemen Piirimyyjä
Ruosniemen Piirimyyjä – Hedelmäinen ja karamellimaltainen olut. Maussa greippinen ja havuinen humalointi. Nyt oli Piirimyyjä huippu kunnossa ja tämä juoma oli erittäin hyvää. Hyvä aloitus tälle perjantaipäivälle. Annoin tälle aikaisemmin 31 pistettä ja pisteet tulevat nousemaan 36een!

Piirimyyjän jälkeen kävinkin hakemassa Stadin Panimon kojulta pienen lasillisen Stadin Sour Alea. Samalla muutaman sanan taas vaihdoin panimovastaava Sebastianin kanssa ja eikun happaman stadilaisen kanssa pöytään. Tuolla happamalla stadilaisella tarkoitin sitä olutta ;)

"Hapan stadilainen"
Stadin MIWtFY Sour Ale – Erittäin hapan olut, joka jo nimestäkin tulee selville. Itselleni täysin tuntematon oluttyyli, mutta tästä tykkäsin erittäin paljon. Hieman greippinen ja yrttinen, mutta kaiken kaikkiaan maistuva hapan stadilainen.

Pöytäseurueeni Arde ja DeGarre ihmettelivät, etten ollut tutustunut vielä Bryggeri Helsingin oluisiin, joten oikopäätä korjaamaan tämä virhe ja palasin pöytään lasissani…

Bryggeri Helsinki Transatlantic Ale – Helposti juotava hedelmällinen ja maltainen. Mallikas janojuoma.
Bryggerin jälkeen marssin porilaisen Panimoravintola Beer Hunter’sin tiskille, josta ajatuksena oli hakea lasillinen Pilssiä, mutta huomasin hanassa olevan heidän savuolutta ja suurena savuoluen ystävänä päädyin pöytäni ääreen mukillinen tummaa juomaa lasissani.
Bryggeri Helsinki Transatlantic Ale

Beer Hunter's Mufloni Savu? Ça va! – Maussa reilusti savua, paahdetta ja turvetta. Maistuva kevyt savuolut.

Beer Hunter's Mufloni Savu? Ça va!
Savuisen oluthetken jälkeen kohti uusia tuttavuuksia. Käppäilin Saimaan Juomatehtaan tiskille, koska eilen sieltä ei vielä saanut Milneburg IPAa. Samalla pääsinkin vaihtamaan muutaman sanan Ilkka Sysilän kanssa, joka on kyseisen oluen valmistanut. Hän kertoikin, että Milneburg IPAssa oli käytetty niitä humalia mitä sillä hetkellä sattui olemaan varastossa. Kyselin hieman näiden oluiden nimistä, että mistä ne tulevat. Hän kertoi niiden tulevan New Orleansista ja klassisesta jazzista. Pienen rupattelun jälkeen siirryinkin sitten aurinkoon nautiskelemaan tätä olutta. Alueella satoi pariin otteeseen päivän aikana, mutta muuten keli oli mitä mainioin.


Bruuveri Milneburg IPA – Tuhti hedelmäinen oikein sopivasti humaloitu olut, joka muistutti enemmän Barley Winea. Lämmetessään juoma muuttui vielä enemmän makeammaksi. Sysilän Blue Skies ja Sidney Benchet menevät tämän edellä.
Ilkka Sysilä, Saimaan Juomatehtaan tiski ja Milneburg IPA keskellä!
Milneburg IPAn jälkeen lasiin lisää täytettä ja nokka kohti Plevnan tiskiä. Tarkoituksena oli jatkaa voimakkaasti humaloitujen oluiden rintamalla, joten lasiin…


Plevnan Severin Extra IPA – Greippinen ja havuinen reilusti humaloitu IPA, joka oli hieman kuivahko. Hyvänmakuinen IPA, joka on Plevnan laatutuotteita.
Vatsanpohjalla rupesi Severin jälkeen kurnimaan ja Helsinki Bryggerin kojusta hakemaan evästä. Sieltä päädyinkin maistelemaan erittäin loistavan makuista BBQpossuleipää <- en muista tarkkaa nimeä, mutta hyvää oli. Kyytipojaksi mukillinen samaisen paikan…

Välipalaa!!! NAM!
Bryggeri Helsinki Weizen – Erittäin raikas Hefeweizen, joka oli hyvin balanssissa. Sopivasti banaania ja myös mausteita. Voimakkaan hapan, mutta myös mukavan pehmeä.
Evästelyn jälkeen lähdin tutustumaan itselleni uuteen panimoon nimeltä Kuninkaankartanon Panimo. Esitteessä näkyi seuraavana juotavan oluen kohdalla 100 EBUa, joten seuraavaksi pieni lasillinen…

Kuninkaankartanon Torppari – Olihan siinä reilusti katkeroita, joten mielellään tälläistä siemaili. Sitrusmainen ja muutenkin hedelmäinen humalapakkaus. Ihan ok IPA, mutta ei loppujen lopuksi hirveästi säväyttänyt.

Porukkaa riitti reilusti ja istumapaikkaa sai etsiä...
Panimo Hiisin Tatu ja Mika
Ajattelin, että kohta puoliin alan siirtymään junaan kohti Espoota ja lopettelen festarit tältä kertaa. Olin maistanut lähes kaikki mielenkiintoisimmat tai ainakin ne mitkä olin suunnitellut maistavani, joten arvelin vielä pari maistaa ja poistua paikalta. Ensiksi lasiin…

Beer Hunter’s Mufloni Pils – Erittäin maistuva ruohoinen ja rapsakka Pils. Ehdottomasti yksi parhaita Pilssejä mitä olen juonut. Tyylipuhdas suoritus.

Mufloni Pilssiä siemaillessa olin jo lähdössä hakemaan viimeistä oluttani, kun huomasin Rekolan

Panimon tiskin takana jyväskyläläisen Panimo Hiisin jätkät Tatu Hiitolan ja Mika Silajärven. Eikun jätkille käsipäivää ja läppää heittämään. Juttutuokio kesti melko pitkään ja aika paljon keskustelimme panimon tulevista juomista ja muutenkin panimon alkutaipaleesta. Juttua riitti myös syyskuussa Jyväskylässä järjestettävästä Oluton Festareista. Samalla tiskille hetken päästä saapui myös tamperelaisen Pyynikin Käsityöläispanimon Tuomas Pere, joka seuraavaksi johdatti minut OlutExpon tiskille, jossa oli tarjolla Pyynikin Käsityöläispanimon juomia. Ensiksi lasiini sainkin Simo Frangénin nimikko olutta eli…

Tuomas Pere ja Simo Vehnäolut
Pyynikin Käsityöläispanimo Vahva Simo Vehnäolut – Suhteellisen helposti juotava Hefeweizen. Banaanisuus ja hedelmällisyys melko vähäistä, mutta siltikin erittäin maistuva vehnäolut.
Tämän Vahvan Simo Vehnäoluen jälkeen lasiin kaatui vielä reilusti vahvempaa eli samaisen panimon ensiesiintymisen tekevä…

Pyynikin Käsityöläispanimo Katajasahti 1086
– Sahdille epätavallinen väritys eli tämä juoma oli kirkasta. Maultaan runsaan katajainen ja makea. Epätavallinen, mutta oikein hyvän makuinen sahti.

Vai otakko tosi rapsakkaa katajaista sahtia?...
Sahtia ja Simo Vehnäolutta maistellessa tuli rupateltua Tuomaksen kanssa panimon kuulumisia ja seuraamme liittyi myös Suomen OlutExpo 2013 järjestäjä Mikki Nyman. Hänen kanssaan keskustelumme painottui 18.-20. lokakuuta järjestettävään Suomen OlutExpo 2013 tapahtumaan. Mielenkiintoista oli kuulla, että minkälainen tapahtuma on luvassa. Pitkän juttutuokion jälkeen lähdin hakemaan illan viimeistä ja kunnian sai itseoikeutetusti…
Plevnan Siperia

Plevnan Siperia - Viime helmikuussa ensi maistelulla tämä meni kerralla omalla listallani Suomen
parhaaksi olueksi ja kaikkien aikojen toiseksi parhaaksi. Aivan loistava olut, josta ei puutu mitään. Täysi tuopillinen täyttä loistavuutta. Siinä nauttiessa tätä herkkua minut houkuteltiin vielä tutustumaan Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan juomiin ja pääsin maistamaan ensimmäistä kertaa…

Brändy Long Drink – Moneen vuoteen ei ole juurikaan tullut lonkeroita maisteltua, mutta tämä oli aika jännä juoma. Maistui aivan Pommac –limonaadilta. Kokeilemisen arvoinen niille, jotka lonkerosta tykkäävät. Itselleni tämä oli mielenkiintoinen uusi tuttavuus.
Tämän jälkeen otin pitkästä aikaa maisteluun…

Laitilan Kievari Barley Wine
Laitilan Kievari Barley Wine – Tämä on niitä harvoja suomalaisia tämän tyylilajin edustajia. Barley

Wine joka oikein mukavan aromikas ja banaaninen. Mausteinen ja greippinen. Tykkään tästä oikein paljon.
Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan tiskiltä maistoin vielä hiukan Bitter Long Drinkkiä, joka ei sitten ollutkaan omaan suuhuuni se kaikkein maistuvin, mutta olenkin olutmiehiä. Illan viimeisenä maistelin vielä pullollisen…

Laitilan Karpalomehulimonaadia – Erittäin hapokas ja raikas aidon makuinen limonaadi. Arvostan aitoa makua ja tässä karpalo oikeasti maistui karpalolta. Hyvää limpparia.

Tämän jälkeen olikin aika päättää omalta osaltani tämän vuoden Helsingin SOPP ja ensi vuonna pitää tulla ehdottomasti uudestaan. Oli nämä sen verran hienot festarit. Kiitokset tapahtumanjärjestäjille ja kaikille siellä töissä olleille. Erittäin suuret kiitokset kaikille mukana olleille panimoille ja kiitokset hienoista keskusteluhetkistä. Special kiitokset vielä kaikille seuraani
joutuneille tai halunneille. Loistavia keskusteluja riitti hienojen oluiden parissa. Thänk Juu!!!

Perjantain kolme parasta olutta olivat: Plevnan Siperia, Stadin Sour Ale ja Pyynikin Käsityöläispanimon Katajasahti 1086.










Koko festivaalien ehdoton ykkönen oli Plevnan Siperia!!!

tiistai 30. heinäkuuta 2013

Olutbloggaaja: Hyvää olutta kuluu perusbisseä vähemmän

Eilen aamulla puhelimeni rupesi pirisemään, vastasin ja sieltä soitti Ylen toimittaja Matti Asikainen, joka halusi haastatella meikäläistä. Olin samaan aikaan ihmeissäni ja innoissani tästä asiasta. Hän soitti uudelleen n. puolen tunnin päästä valmiiden kysymysten kanssa ja siinä sitten rupateltiin melkein puolisen tuntia.

Tässä onkin linkki haastatteluun: 
Olutbloggaaja: Hyvää olutta kuluu perusbisseä vähemmän

ja täällä on JaskanKaljat Facebookissa :)


Grillikodassa makkaraa, paholaisen hilloa ja Rekolan Amerikan Serkkua
Ulkosaunan jälkeen Vakka-Suomen Prykmestar LuomuPils
Puusavotan jälkeen maistuu Nokian Keisari 66 American Pale Ale


lauantai 27. heinäkuuta 2013

Helsinki SOPP2013 - Torstai

Aurinkoinen torstaipäivä ja Helsingin rautatieasemalla Suuret Oluet Pienet Panimot –olutfestivaali. Sää oli erittäin loistava tällaiselle ulkoilmatapahtumalle ja oluet olivat vähintäänkin yhtä loistavia. Tapahtumasta jäi oikeastaan vaan positiivisia ajatuksia ja siitä kiitokset kuuluu kaikille tapahtumassa töissä olleille. Paikan päällä oli parisenkymmentä panimoa ja hanat lauloivat tiukkaan tahtiin joka puolella. Itse olin ensimmäistä kertaa SOPPissa ja erittäin hyvät fiilikset jäi tästä ensimmäisestä päivästä. En tiedä mikä olisikaan parempi tapa aloittaa kesälomaa, kuin tällainen tapahtuma. Päivä oli oluen täyteinen ja sisälsi lukuisia loistavia keskusteluja hienojen ihmisten kanssa. Saavuin paikan päälle hyvissä ajoin ja kiertelin festivaalialueen ympärillä etsien sisäänpääsyä. Seuraani liittyi olutblogi idolini Harri Metsäjoki Reittausblogista ja yhdessä odottelimme pääsyä hienojen oluiden pariin. Kello oli jo hieman yli 12, kun tajusimme jonottavamme keskenään takaovella, joten siitä sitten hölmönä siirryimme kohti virallista sisäänkäyntiä. Päästyämme sisään etsimme itsellemme ”tukikohdan” jossa voisimme istua ja maistella hyviä oluita. Samaan pöytäseuraan liittyi hetken päästä mm. lappeenrantalainen kotiolutharrastaja ja jonkin ajan päästä myös Tuopin Ääressä blogin Arto ”Johnny Rio” Halonen. Koko festareiden ensimmäisenä oluena tuli maistettua Stadin Panimon Lageria ja samalla vaihdettua kuulumisia Stadin Panimon panimovastaavan Sebastian Grenin kanssa.

Stadin Lager 5,3 %
Stadin Lager 5,3 % - Erittäin maistuva jenkkihumaloitu Lager. havuinen, sitrusmainen ja maltainen
olut. Vahvempi runko, kuin maitokauppavahvuisessa. Tälläistä Lagerin pitääkin olla.

Seuraavaksi lasiin kävin hakemassa Ruosniemen Panimon uutuus oluen Sihteeri Blondin, joka oli ensimmäistä kertaa tarjolla.

Ruosniemen Sihteeri Blond – Raikas maistuva kesäjuoma. Maultaan kevyt belgihiivainen ja mausteinen olut. Mausteista inkivääri tuli mukavasti esille, mutta ei mitenkään liian vahvasti.

Sihteerin jälkeen olikin aika lähteä morjenstamaan Rekolan Panimon
Ruosniemen Sihteeri Blond
Malty-Jaria ja samalla käydä maistelemassa panimon uutuutta Katajan Kuisketta. Kyseinen olut on 6,3 prosenttinen ruisolut, joka on maustettu katajalla.

Rekolan Katajan Kuiske

Rekolan Katajan Kuiske – Tumma voimakkaan rukiinen olut, jossa taustalla hieman katajaa.

Katajan Kuiskeen jälkeen olikin aika palata Stadin Panimon tiskille, jossa pääsin maistamaan Stadin Double IPAa ja samalla vaihdoin muutaman sanan panimon toimitusjohtajan Timo Konttisen kanssa.






Stadin Double IPA
ja
Harri Metsäjoen aurinkolasit :)
Stadin Double IPA – Makean karamellinen ja hedelmäinen tupla-IPA. Maultaan voimakkaan

katkeroinen ja mukavan greippinen olut. Yksi torstain SOPPinn parhaimpia oluita.

Tuhdin Tupla-IPAn jälkeen mieleni teki jotain vehnäistä ja eikun nokka kohti Panimoravintola Plevnan tiskiä. Siellä tarjolla oli Amarillo Weizen, jonka olin jo alku viikosta päättänyt, että pitää ehdottomasti maistaa. Amarillo humalan fanina ja muutenkin vehnäoluiden ystävänä, niin ei tälläistä olutta voi jättää maistamatta.

Plevnan Amarillo Weizen – Erittäin raikas banaaninen ja sitrusmainen Hefeweizen. Amarillo antaa
Plevnan Amarillo Weizen
mukavan sitrusmaisen lisän tälle muutenkin hedelmälliselle vehnäoluelle. Mainio kesäjuoma, josta ainut huono puoli on, että tätä ei saa Joensuusta.

Keli oli mitä mainioin, vaikka varjossa istuimmekin koko ajan. Pöytäseurueemme oli melko olutblogi painotteinen, kun Reittausblogin ja Tuopin Ääressä –blogin jätkien kanssa maistelimme oluita. Ensimmäistä kertaa tapasin kyseiset herrasmiehet ja kyllähän sitä juttua riitti heti alusta lähtien. Plevnan Amarillo Weizenin jälkeen pitikin hakea sitten lisää juotavaa, ettei nestehukka ehtisi yllättää. Virallisen ensi esiintymisensä tehnyt Ruosniemen Panimon ja Beer Hunter’sin yhteistyönä tehty KesäDerby pääsi jatkamaan hyvin alkanutta ”työpäivää”. Samalla vaihdoin hieman kuulumisia Beer Hunter’sin Mika Heikkisen kanssa.
Beer Hunter’s
&
Ruosniemen Panimo  KesäDerby

Beer Hunter’s & Ruosniemen Panimo  KesäDerby – Kevyt runkoinen helposti nautiskeltava lager.
Normaalia Lageria vahvempi humalointi antaa hyvän säväyksen tälle oluelle. Kesäinen janojuoma, jonka valmistuksessa käytetty riisiä.

Helsingin Suuret Oluet Pienet Panimot –festivaaleilla on saapunut varmaan reilu 100 erilaista olutta, joista löytyi itselleni älyttömän suuri määrä maistamattomia oluita. Tarkoituksena olikin päästä maistamaan mahdollisimman monta erilaista olutta ja tämän vuoksi suurin osa maistamistani oluista olikin 2 desin annoksia. Seuraavaa juomaa otin kyllä oikein lasin täydeltä, kun kyseessä oli itselleni harvinainen olut. Hollolan Hirvi Kivisahti oli aivan ehdoton maistettava tällaiselle suurelle sahdin ystävälle.
Hollolan Hirvi Kivisahti

Hollolan Hirvi Kivisahti – Banaaninen, makea ja hieman marjaisa pehmeä sahti.

Sahdin jälkeen kello alkoikin lähestyä neljää ja oli aika siirtyä Saimaan Juomatehtaan tiskille nojailemaan. Pääsinkin siinä maistelemaan panimon kaikki uutuudet läpi ja keskustelemaan Saimaan Juomatehtaan kehityjohtajan Jussi Laukkasen kanssa. Ensimmäisenä sain maisteluun 19.8.2013 alkaen maitokaupoistakin löytyvän Marsalkka Golden Ale Luomun.
Saimaan Marsalkka Golden Ale Luomu

Saimaan Marsalkka Golden Ale Luomu – Karamellinen ja hedelmäinen Golden Ale. Humalointi tulee mukavasti esille, mutta ei kuitenkaan ole vahva. Erittäin tervetullut olut maitokauppojen valikoimaan.

Luomusta peukut pystyyn Saimaan Juomatehdasta kohtaan. Luomutuotteet tulevat muutenkin jatkossa olemaan suuri osa Saimaan Juomatehtaan valikoimaa, joka on erittäin hieno asia. Golden Alen jälkeen maistelin myös kahta erilaista Saimaan Juomatehtaan siideriä. Niistäkin kumpikin olivat aitoja siidereitä jotka on valmistettu oikeasta omenamehusta. Itse en ole juurikaan siidereistä välittänyt ja tämä johtuukin juuri siitä, että valtaosa siidereistä on sellaisia makeita esanssipommeja. Nämä maistamani siiderit olivat Golden Alen tapaan myös luomutuotteita.

Saimaan Kuulas Mesimarja Luomu
Saimaan Kuulas LuomuOmena
Saimaan Kuulas LuomuOmena – Erittäin hyvän makuinen siideri. Kuiva, mutta ei liian kuiva.
Tämä oli juuri niin aidon makuinen kun voi olla.

Saimaan Kuulas Mesimarja Luomu – LuomuOmenan tapaan myös aidon makuinen. Omaan makuuni liian imelä. Uskon että siideristä tykkääville maistuu varmasti.


Siiderin lipittelyn jälkeen otimme maisteluun Saimaan Juomatehtaan IPA osaston tuotteita. Näiden takana on Panimoravintola Bruuverin olutinsinööri Ilkka Sysilä. Perjantaina minulla olikin suuri kunnia tavata hänet ja vaihtaa muutama sana maistellessa hänen valmistamiaan oluita. Ekaksi näistä juomista sainkin maisteluun Sidney Bechet P.A:n ja sen jälkeen vielä Blue Skies IPA:n.
Sidney Bechet P.A.

Bruuveri Sidney Bechet P.A. – Pehmeä trooppisen hedelmäinen American Pale Ale. Havumetsäinen ja reilusti
trooppisia hedelmiä tarjoava makuelämys. Torstaipäivän yksi parhaimmista oluista.

Bruuveri Blue Skies IPA – Trooppista hedelmää ja greippiä sisältävä hieman kuiva IPA. Tämä oli Sidney Bechetin kanssa yksi päivän parhaimmistoa.

Aikomuksenani oli myös maistaa vielä Milneburg IPA, mutta sitä ei ollut vielä saatavilla. Sen kävinkin sitten perjantaina maistelemassa. Maisteltuani Saimaan Juomatehtaan uutuudet läpi siirryinkin takaisin pöydän ääreen missä blogikollegani tiukkaan reittasivat oluita. Tyhjin käsin en reissultani
Blue Skies IPA
palannut, vaan vein heille maisteluun Marsalkka Golden Ale Luomun ja nämä kaksi Saimaan Juomatehtaan siideriä. Tässä onkin linkki videopätkään, jossa herrat reittaavat tämän Golden Alen.

Reittausblogin SOPP-special

Lasin taas ollessa tyhjä olikin aika käydä hakemassa siihen hieman täytettä. Pöytämme lähes vieressä oli Mallaskosken Panimon tiski, jossa Olutmestari Jyri Ojaluoman kanssa kävin hieman jutustelemassa. Samalla maistelin maitokaupoistakin löytyvän Kuohu Valioluokka Pilssin. Tämä ei itselleni ollut mikään uutuus, vaan useasti on tullut ostettua kauppareissuilla.


Jyri Ojaluoma ja Valioluokka Pils
Mallaskosken Kuohu Valioluokka Pils – Perus hyvä suomalainen Pils. Rapsakka humalointi ja maltainen maku.

Pilssin jälkeen siirryin viereiselle tiskille missä pyöri sini paitaisia tyyppejä ja jokaisella rinnuksissa komeili numero 66. Nokian Panimon toimitusjohtajan Matti Heikkilän kanssa käytiin keskustelua Keisari 66 American Pale Alesta ja siitä kuinka suosittu olut siitä on tullut. Kyseinen olut on ehdottomasti tämän vuoden parhaita maitokauppa uutuuksia ja on myynyt aivan valtavia määriä.



Nokian Keisari 66 American Pale Ale – Greippinen ja havuinen makuelämys.

Pikku hiljaa alkoikin päivä taittumaan illan puolella ja olikin aika siirtyä seuraavan oluen kimppuun. Nokka kohti Beer Hunter’sin tiskiä ja sieltä lasiin täytettä.
Beer Hunter's Mufloni Onward ZPA

Beer Hunter's Mufloni Onward ZPA – Ehdottomasti yksi parhaimpia suomalaisia American Pale
Aleja. Maussa reilusti eksoottista hedelmää ja greippiä. Melko runsaan katkeroinen ja havuinen olut. Erittäin hyvä APA.

Onwardin kaveriksi pitikin sitten hakea hieman evästä ja Reittausblogin päätoimittajan kanssa päädyimme tilaamaan lihapullia höystettynä perunasalaatilla. Onwardin ja sapuskan jälkeen kävinkin sitten morjenstamassa Vakka-Suomen Panimon Jani Vilpasta ja samalla maistelin Nokkospilssiä. Tätä olinkin aikaisemmin maistanut, mutta sen verran paljon tykkäsin, että uudelleen piti päästä maistamaan. Näinhän se on, että kyllähän sitä hyvää olutta voi toistekin maistaa. Tämä olut on VASPin valmistama yhteistyössä raumalaisen Ruokapuoti Lumon monitoimimiehen Tero Suhosen kanssa.

Ruokapuoti Lumon Nokkospils – Mukavan rapsakka Pils, jossa nokkonen antaa sille omalaatuisen
aromin ja tekee siitä uniikin tuotteen.

Illan viimeisenä oluena kävin hakemassa koko päivän ainoan pullo-olueni ja suuntasin kohti Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan tiskiä. Sieltä mukaani lähti panimon ehdoton ykköstuote Imperiaali. Tätä olutta maistelin parisen viikkoa sitten ensimmäisen kerran ja tykkäsin erittäin paljon.
Laitilan Imperiaali

Laitilan Imperiaali – Reilusti paahteinen, kahvinen ja suklainen Imperial Stout. Voimakkaasti humaloitu olut, jossa alkoholi on hienosti piilossa. Erittäin laadukas olut, josta tykkään erittäin paljon.

Huh! Siinä olikin torstain maistelut Helsingin Suuret Oluet Pienet Panimot –festivaaleilla ja illan päätteeksi kävimme vielä Angleterrassa parilla oluella. Saman pöydän ääreen oluita kiskomaan tuli mm. Reittausblogin ja Ohraakkeli blogin blogistit ja kotiolutmies Rööperin Panimosta. Itse tuli maistettua pari Punk panimo BrewDogin olutta. Ensiksi hanasta Punk IPAa ja sitten vielä pullollinen BrewDogin #MashTagia. Torstai päivä oli aika olutpainotteinen ja sitten olikin korkea aika siirtyä lataamaan akkuja seuraavaa päivää varten.

Eli tässä lähipäivien aikana kerronkin kuinka perjantai SOPPissa sujui. Luvassa mm. Simona Simo oluen juontia Pyynikin Käsityöläispanimon Tuomas Peren kanssa ja Rekolan Panimon tiskillä oli jyväskyläläisen Hiisi Panimon jätkät, joiden kanssa jutusteltiin pitkät tovit. Sitten kävimme pitkät keskustelut myös Suomen OlutExpo 2013 tapahtuman Mikki Nymanin kanssa. Tämän lisäksi tuli myös maistettua parit oluet ja vaihdettua kuulumisia olutblogi legendan Ari Juntusen ja Mommilan kotipanimon panomiehen kanssa.

Loppuun voisikin sanoa, että torstain parhaat kolme olutta oli Stadin Double IPA, Saimaan Juomatehtaan tiskiltä löytyneet Bruuverin Sidney Benchet ja Blue Skies. Yhtään huonoa olutta ei tullut maistettua.

keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Helsinki SOPP2013 - Alkutahdit!

Kesäloma alkoi muutama tunti sitten ja klo. 18:17 VR:n valkovihreä raiteidennuolija lähti matkaamaan kohti maamme pääkaupunkia. Monet varmaan jo arvaavatkin ja ennen kaikkea tietävät, että syy Helsingin matkalleni on huomenna alkava Suuret Oluet Pienet Panimot –olutfestivaali. Innosta pakahtuen olen odotellut pääseväni kyseiselle festareille ja yhtä innolla tietenkin odotellut loman alkua. Olen tässä alku viikon aikana julkaissut useiden panimoiden juomatarjoiluja, koska ajattelin että monet (itseni mukaan lukien) haluaa varmasti hieman listailla ylös itselleen mitä SOPPin aikana aikovat maistella. Itse olenkin muutaman päivän aikana listaillut herkkuja mitä ainakin olisi tarkoitus maistella. Kun festivaaleille osallistuu 20 panimoa ja yli 100 erilaista juomaa, niin sieltä on poimittava kaikki mielenkiintoisimmat ihan vaan pään kestämättömyyden ja lompakkonsa takia.

Seuraavassa hieman listaankin muutaman sellaisen juoman mitkä tulen maistelemaan torstain ja perjantain aikana. Tulen myös kirjoittamaan kummaltakin päivältä raportin, että kuinka päivät menivät ja mitä herkkuja ja hienoja keskusteluhetkiä sieltä eteen tuli. Se, että odottelen pääseväni maistamaan erinomaisia oluita, niin mielenkiinnolla odotan tapaavani samanlaisia hulluja oluenystäviä, kuin itsekin olen.

Mennäänpäs sitten listani kimppuun. Olen listannut panimot aakkosjärjestykseen ja tässä ei varmasti ole kaikki mitä tulen maistelemaan, mutta muutamia poimintoja. Juoman perässä hieman perusteluja, miksi tämä juoma on listalla.

Hollolan Hirvi: Kivisahti – Viime kesänä ajoin panimolle paikan päälle haaveenani päästä maistamaan tätä kivisahtia, eikä silloin onnistanut. Nyt suurena sahdin ystävänä uusi yritys ja toivon onnistuvani.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas: Imperiaali – Parisen viikkoa sitten maistelin ensimmäistä kertaa tätä Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan parasta olutta ja tykkäsin siitä oikein paljon. Imperiaali tuli valituksi Vuoden olueksi tämän vuoden Helsinki Beer Festivaleilla. Tämäkin on sen verran harvinaista herkkua, että pitäähän se ehdottomasti ottaa uudelleen maisteluun.

Panimoravintola Beer Hunter’s: KesäDerby – Kahden porilaisen olutpanimon yhteistyöolut. Beer Hunter’s ja Ruosniemen Panimo valmistama olut, joka on nyt ensimmäistä kertaa suuren yleisön edessä. Kyseinen olut on humaloitu riisilager, jossa maltaiden lisäksi käytetty riisiä. Uskoisin tämän olevan mainio kevyt kesäjuoma.

Panimoravintola Plevna: Amarillo Weizen – Amarillolla humaloitu Hefeweizen. Mulle ei tarvitse muuta sanoa, niin tälläistä on päästävä maistamaan.

Panimoravintola Plevna: Siperia Imperial Stout
– Ensimmäistä kertaa maistelin Plevnan Siperiaa tämän vuoden helmikuussa ja kerta heitolla julistin sen parhaaksi suomalaiseksi olueksi mitä olen ikinä maistanut. Kaikkien aikojen TOP5 –listallanikin tämä komeilee toisella sijalla. Nyt toista kertaa kohtaan tämän herkun ja katsotaan mihin Siperia pystyy.

Rekolan Panimo: Katajan Kuiske – Rekolan Panimon uusin olut. Tästä oluesta juttelinkin Malty-Jarin kanssa käytyäni vierailulla Rekolan Panimolla ja nyt otetaan maisteluun tämä tumma katajainen uutuus.

Ruosniemen Panimo: Sihteeri Blond – Ruosniemen Panimon uutuus, joka valmistuu sopivasti tätä tapahtumaa varten. Tämä belgityylinen vaalea ale on lukemani perusteella rungoltaan kevyt, mutta tarjoaa reilusti mausteita mm. korianteria ja inkivääriä.

Ruosniemen Panimo: Piirimyyjä – Toisena oluena Ruosniemen Panimolta otan uudelleen maisteluun Piirimyyjän. Tätä olen maistellut yhden pullollisen, jonka panimon jätkät minulle lähetti. Siitä jäi hieman jotain hampaankoloon ja nyt luottavaisena tämän oluen hyvyyteen otan sen uudelleen maisteluun. Katsotaan saadaanko hampaankolo tyhjäksi.

Saimaan Juomatehdas: Marsalkka Golden Ale Luomu – Uusinta uutta Saimaan Juomatehtaalta. Tämä Marsalkka Golden Ale Luomu jatkaa panimon luomujuomien sarjaa ja tämä Golden Ale tulee syksyn aikana löytymään maitokauppojen hyllystä. Olut on hedelmäinen ja hillitysti humaloitu pintahiivaolut.

Saimaan Juomatehdas: Milneburg IPA
– Toinen Saimaan Juomatehtaan uutuus olut on 8 prosenttinen täyteläinen IPA, jossa eurooppalais-uusseelantilaista humalointia. Odotukset ovat erittäin korkealla tätä olutta kohtaan.

Stadin Panimo: Stadin Double IPA – Tästä Double IPAsta olen nähnyt reseptin ja päässyt maistamaan tämän oluen vierrettä, mutta nyt ensi kertaa pääsen maistamaan täysin valmista Stadin DIPAA. Yksi suosikki tyyleistäni yhdistettynä Stadin Panimon laatuun on varma yhdistelmä.

Stadin Panimo: Stadin Sour Ale – Stadin oluista itselleni se suurin kysymysmerkki. Voltteja tässä on yhdeksän prosentin verran, joten kyseessä ei ole mikään kaikkein kevytrunkoisin keitos. Mielenkiinnolla maisteluun.

Stadin Panimo: Stadin Pils
– Ensimmäistä kertaa pääsin maistamaan Stadin Pilssiä suoraan tankista vierailullani panimolla. Sain sieltä mukaan yhden pullollisen tätä herkkua, jonka maistelin juhannuksena. Parin maistelun perusteella yksi parhaimpia tyylinsä edustajia. Ehdottomasti otettava maisteluun.

Siinäpä olisi hieman listaa ja katsotaan miten meikäläisen käy. Kertokaapas minkälainen on teidän listanne? Mitkä ovat ne mielenkiintoisimmat juomat mitä tulette Helsingin SOPPiin maistamaan? Ja tosiaan hihasta saa repiä, jos festareilla meikäläisen näköinen jätkä näkyy.

Iloista festari mieltä kaikille ja hienojen kaljojen parissa nähdään :)

Suomalaiset pienpanimot tutuksi – Pyynikin Käsityöläispanimo

Pyynikin Käsityöläispanimo on perustettu vuoden 2012 lopulla, jonka jälkeen panimo vuokrasi käyttöönsä aikaisemmin VainioKetolalla, Lapin Voimalla ja Käsityöläispanimo 101:llä käytössä olleet laitteet. Myöhemmin panimo osti laitteiston itselleen ja sitä on kasvatettu ja modifioitu. Aiempien panimoiden väkeä mukana ei ole enää, kuin Tuomas Pere. Vuoden 2012 lopulla yhtiö panimon takana avasi osakeannin, jonka kautta yhtiö sai omistajia noin 300 lisää.

Vuonna 2013 keväällä yhtiö avasi toisen osakeannin, jossa annin suuruus on 1600 osaketta. Anti kestää vuoden 2014 kevääseen saakka. Panimo sai Valviralta valmistusluvan 24.5.2013. Koko tämän hankkeen kummisedäksi voi kutsua Tuomas Pereä, mutta tällä hetkellä lähes kaikki panimon työt tapahtuvat osakkaiden, vapaaehtoisten ja opiskelijoiden panoksella. Hallinnosta vastaa Tuomaksen veljenpoika Rauno Pere, joka on myös osakas. Tuomaksen rooli tällä hetkellä onkin päältä vähän katsella, toimintaa ideoida, reseptejä suunnitella ja joskus vielä tässä oluenpanohommiinkin osallistua.

Bar 101 Beers ja Pyynikin Käsityöläispanimo?

Pyynikin Käsityöläispanimo Oy on ostamassa Ravintola Bar 101 Beersin lähiaikoina. Ravintola tulee siirtymään panimon haltuun jo elokuun 2013 aikana. Tuomas Pere oli ollut Bar 101 Beersissä mukana ainoastaan tuottamassa erilaisia oluttaideteoksia panimoravintolaprojektina kuuden oluentekijän hankkeessa. He tekivät yhteistyötä Lapin Voiman kanssa lähinnä lupa- ja laitteisto puolella. Moni onkin varmaan miettinyt miksi panimo ostaa korttelibaarin, kun sen sijaan menisi keskustaan? Vastaus onkin ollut edullinen hinta ja ravintolan valmius ottaa vastaan uutuustuotteitamme. Ravintola on mm. antanut vapaasti mainostaa Pyynikin Käsityöläispanimoa, josta esimerkkinä näyteikkunoihin saadut tarrat.

Ravintolan kanssa yhteistyönä toteutettu kokeilukeittiötoiminta on ollut Tuomaksen mielestä mielenkiintoinen hanke. Siellä on ollut reseptikokeiluja ja rajakokeiluja. Hyviä esimerkkejä Tuomas mainitseekin – Kurpitsavehnä Sour Alen, jossa ideana oli köyhän miehen lambic. Bestis Bitterissä he kokeilivat meriheinän lisäämättä jättämistä ja Black IPAan on annettu metallia makuun, jotta saisivat siitä ns. verisen tuotteen.

Tällä hetkellä panimon ravintolatyöryhmä pohtiikin koekeittiön jatkoa. Syynä tähän on lähinnä keskustelupalstoilla olleet kirjoittelut. Todennäköistä on että koekeittiö tarjonta on elokuun alusta tarjolla vain ja ainoastaan osakkaille. Muita tuotteita sitten on tietysti tarjolla kaikille. Ravintola tulee aloittamaan myöhemmin syksyllä oman maahantuonnin viideltä eurooppalaiselta käsityöläispanimolta, mutta vielä tässä vaiheessa he eivät paljasta mitkä panimot ovat kyseessä. Syksyn aikana ravintolan nimikin tulee muuttumaan.

Asiaa oluenystäville Tuomakselta
Tuomas harmittelee miksi jotkin henkilöt ja tahot haluavat hankaloittaa uuden pienpanimon alkutaivalta. Keskustelupalstojen kirjoittelut tuntuvat hänen mielestään lähinnä harmittavalta. Mutta nämä kirjoitukset ovat tietysti marginaali-ilmiö. Se että ei oteta asioista selvää, vaan tehdään olettamuksista totuuksia, on johtanut tässä maailmassa moniin pahoihin asioihin. Oluiden reittaamisesta tai arvostelusta puhuttaessa on tietenkin tärkeää että ne ilmoitetaan oikean
tahon taakse ja niiden arvostelemisen tulee olla objektiivista. Kenenkään valmistajan ei tule pahastua siitä mitä valmiista tuotteesta arvostellaan. Jokaisella on oma maku ja tapa maistella oluita. Se on äärettömän hieno harrastus. Meillä on avoin toimintatapa ja meille on helppo tulla vierailemaan ja puhelimeen vastataan. Tässä alussa tietysti on hässäkkää ja voi olla vaikea kirjoitella, nettisivujen päivityksen ja Facebook -tiedottamisen lisäksi, ajanpuutteen takia kaikille harrastajapalstoille. Tuomas toivoisikin, että keskustelu olisi hyvää ja rakentavaa.

Mistä ajatus panimon perustamiselle lähti?
Tuomas kertoi, että ajatus panimon perustamiselle on kiinnostanut häntä jo vuosia. Johdettuaan projekteja elämän muilla alueilla hän ajatteli, että taito, riskinottokyky ja stressinhallinta olisivat sitä luokkaa, että laitetaan panimohanke käyntiin. Hän halusi tehdän mummunsa muistoksi yhden sahdin mummunsa reseptillä ja laittaa koko kansalle tarjolle. Asiaan vaikuttivat myös kotiolutharrastus ja Ammatti-instituutti Liviassa käyty koulutus.

Missä mennään tällä hetkellä?
Panimon toiminta on nyt alussa ja hakee sellaista balanssitilaa, josta sitten voisivat ottaa seuraavan askeleen. Tuotantomäärä tulee alussa olemaan noin 2000 litraa viikossa ja porukkaa panimolla on päivittäin 5-10 henkilöä. Kokonaisvaltaisesti noin 500 osakkaan joukosta noin 100 on aktiivista porukkaa eli mukana viikottaisessa toiminnassa. Panimon tiloja on juuri suurennettu ja tällä hetkellä käytössä on noin 400 neliötä. Panimon tyyli toimia on innovatiivinen ja käsityöläinen. He käyttävät paljon myös avokäymistä ja muutenkin pääasiassa tuottavat pintahiivakäyneitä oluita. Panimomestarin suosikkituotteita ovat sahdit ja portterit. Syyksi Tuomas kertoi, että itsekin on muinainen ja musta :)

Tulevaisuudessa Pyynikin Käsityöläispanimolla tarkoitus edetä tukevasti. Pyrkiä säilyttämään mahdollisimman paljon käsityöläisyyttä työvaiheissa. Muita tavoitteita on saada sahti paikallisiin ruokaravintoloihin ja jossain vaiheessa päästä Alkon listoille. Yksi tavoite on tietenkin, että ei tarvitsisi ottaa pankkilainaa.

Muita kuulumia!
Tuomas kertookin, että ”Vauhti on huimaa ja kaikenlaista kömpelyyttä vielä havaittavissa mutta koko ajan positiivinen henki on porukalla. Festivaaleja ja tapahtumia otetaan hiljakseen mukaan. Henkilökohtaisesti hanke tarjoaa työelämäni hienointa aikaa tällä hetkellä.”

Pyynikin Käsityöläispanimon tuotteet:

Alle 4,7 % oluet
  • Simo Vehnäolut 4,5 %
  • Pikkuportteri 4,2 %
  • Ruby Jazz Ale 4,7 %
  • Tumma jouluolut 4,3 %
Yli 4,7 % oluet
Täältä löytyy tuotteiden saatavuustietoja: pyynikinkasityolaispanimo.com/jalleenmyyjille

Simo Frangén ja Simo Vehnäolut

Jaskan mielipide panimosta:
En ole vielä päässyt maistamaan yhtään Pyynikin Käsityöläispanimon olutta, joten mielipidettä on tässä vaiheessa hankala ruveta rakentamaan. Panimo on herättänyt paljon keskustelua mm. Olutopas.infon foorumilla. Keskustelu siellä on ollut kiivasta ja välillä turpaankin on uhattu antaa. Tälläiset kommentit ovat mielestäni turhia, mutta ylilyöntejä välillä tulee kun puhutaan asiasta, jotka ovat itselle tärkeitä. Tässä pitäisikin tehdä panimon sisällä selkeät pelisäännöt, että kuinka ulospäin annetaan tietoa itsestään. Panimolla on kuitenkin paljon osakkaita, niin yhteisillä pelisäännöillä tämä asia korjaantuu. En tässä halua tietenkään ketään ruveta syyttelemään, vaan toivonkin että asiat pystytään jatkossa selvittämään asiallisesti. Kun loppujen lopuksi panimo varmasti haluaa tehdä hyvää olutta ja oluenystävät haluavat juoda hyvää olutta. Kaikki puhuminen siinä välissä on  pois tältä hyvän oluen juonnilta :)

Palaan tarkemmin panimoon ja juomiin, kunhan olen ensin niitä juomia maistellut!

Lisätietoja panimosta: www.pyynikinkasityolaispanimo.com ja Facebookissa

ja tässä vielä loppuun Simo Frangén Radio Suomipopin haastateltavana puhumassa mm. nimikko-oluestaan!

huom. muokattu 18.11.2013 ja päivitetty olutlistaa ja muutenkin päivitetty!

tiistai 23. heinäkuuta 2013

Helsinki SOPP2013 - Mallaskosken Panimo


Mallaskosken Panimolta Helsingin Suuret Oluet Pienet Panimot -festareille tulee seuraavanlainen kattaus. Tässä muuten vielä suomalaiset pienpanimot tutuksi -artikkelia panimosta.

Hanaoluet:

Kuohu Valioluokka Pils

Kuohu Valioluokka Stout


Kuohu Amber

Kuohu Kristallivehnä


Tölkissä löytyy:

Longi greippilonkero

Longi salmiakkisitruunalonkero



maanantai 22. heinäkuuta 2013

Helsinki SOPP2013 - Panimoravintola Beer Hunter'sin juomatarjonta


Porista Helsinkiin saapuu Panimoravintola Beer Hunter's ja tarjoilee tiskillään seuraavia herkkuja.

Mufloni Pils 5%

Mufloni Vehnä 5%


Onward Mufloni 5%


Kesä Derby 4,5%


Mufloni Ameriikan Lager 4,5%

Helsinki SOPP2013 - Ruosniemen Panimon juomatarjonta

Ruosniemen Panimo saapuu Helsinkiin Suuret Oluet Pienet Panimot -festareille seuraavanlaisella tarjonnalla. Ja tässä olisi vielä suomalaiset pienpanimot tutuksi -artikkelia Ruosniemen Panimosta.

Pikkupomo Ale 6,0 %
Väriltään punakka, tukevarunkoinen ja Columbuksella rapeasti katkeroitu ale.

Piirimyyjä APA 5,7 %
Oranssivivahteinen American Pale Ale. Kuiva-ja aromihumaloinnissa käytetty Cascade hallitsee tuoksussa.

Sihteeri Blond 4,1 %
Vaalea ja raikas kesäjuoma, joka on maustettu belgityyliin korianterilla, inkiväärillä ja mustapippurilla.

Ruosniemen Panimo - Beer Hunter's Kesäderby 4,5 %
Nelson Sauvinilla katkeroitu, vaalea ja suodattamaton riisilager. Aromihumalana käytetty australialainen Summer tuo tuoksuun kypsien hedelmien vivahteita.