torstai 10. huhtikuuta 2014

Kosoolan Panimo & Panimo Hiisi – Pohjoisen Jättiläinen – Alkusanat

Viime vuoden loppupuolella minuun otti yhteyttä Juhani Palttala, joka on Espoossa asusteleva kotiolutharrastaja. Juhanin kotipanimo kantaa nimeä Kosoolan Panimo ja hänen oluitaan on ollut lukuisia kertoja arvioitavana mm. Reittausblogin Harrilla.


Juhanin yhteydenoton syy oli juuri aloittamani artikkelisarja, joka käsittelee suomalaisia kotipanimoita. Hän lähetti minulle muutamia oluita maistettavaksi ja minä julkaisin Kosoolan Panimosta – panimoartikkelin.

Suomalaiset kotipanimot tutuksi – Kosoolan Panimo

27.12.2013 päätin ottaa maistoon oluen nimeltä Kosoolan Del Norte Titan. Kyseinen olut on tyyliltään American Barley Wine, 12 prosenttinen ja katkeroitakin siitä löytyi 100 EBUn verran. Kyseinen olut suorastaan räjäytti tajuntani ja maistui aivan taivaallisen hyvältä. Kirjoitin oluesta arvion ja annoin sille kautta aikojen toiseksi korkeimmat pisteet mitä olen oluelle antanut (46/50). Ainoastaan Nøgne Ø # 100:lle olen antanut enemmän pisteitä. Oluen huikeudesta kertoo myös, ettei yksikään suomalainen olut ole minulta saanut noin korkeita pisteitä. Tämä Del Norte Titan oli myös muutamien muidenkin blogien maisteltavana ja tässä alla linkit, niihin arvioihin (suluissa annetut pisteet):
Eli neljä olutblogia on tämän oluen arvioinut, joista kolme antoi 46 pistettä ja yksi 47 pistettä. Maisteltuani tätä olutta, niin minulle heräsi idea. Ideani oli saada näinkin huikea olut laajemmalla jakelulla saataville, niin että myös muillakin olutharrastajilla olisi mahdollisuus päästä maistamaan tätä loistavaa olutta. Heti alkuvuodesta otin ideani tiimoilta yhteyttä Juhaniin ja hän innostui heti ideasta. Tämän jälkeen rupesin miettimään sopivaa panimoa tähän projektiin. Tyylilajina tämä Barley Wine on melko harvinainen suomalaisten panimoiden kesken ja kun halusin siihen sellaisen jolla on aikaisempaa kokemusta kyseisestä tyylistä, niin se rajasi hieman asiaa. Juhani oli juuri valmistamassa uutta erää Del Norte Titania uudella Braumeisterillaan, joten palaset alkoivat loksahdella kohilleen. Tiesin, että jyväskyläläisen Panimo Hiisin Tatu Hiitolalla oli kokemusta Barley Wineista Stadin Panimon ajoilta ja kun heillä oli käytössään myös Braumeister, joten otin saman tien yhteyttä Tatuun.

Kysyin Tatulta, että kiinnostaisiko valmistaa mahdollisesti yksi Suomen parhaita oluita?

Tatun vastaus: ”Minkäslainen panija sitä olisi jos ei kiinnostaisi! Kerro lisää!”

Kyselin, että onko hän kuullut aikaisemmin tästä Kosoolan Del Norte Titanista ja hän vastasi, että oli lueskellut muutamien ylistyksiä olutblogeista. Kysäisin, että olisiko kiinnostusta valmistaa kyseistä olutta Hiisillä? Tatu kertoi pitävänsä pikaisen ”palaverin” yhtiökumppaneidensa kanssa ja palaavansa asiaan. Noin seitsemän minuutin päästä Tatulta tuli vastaus, että ”Mikä jottei”.

Näin aloitimme projektin Kosoolan Panimon ja Panimo Hiisin välillä. Rupesimme suunnittelemaan aikatauluja ja muutenkin tätä oluenvalmistusta. Tämä Hiisillä valmistettu olut tulee pohjautumaan Juhanin aikaisemmin valmistamaan Del Norte Titaniin. Olut tulee kulkemaan nimellä "Pohjoisen Jättiläinen" ja projektissa onkin tavoitteena tuottaa vahvasti esikuvansa oloinen olut.

Juhani kävi Jyväskylässä Hiisin vieraana ja taisi päästä myös hieman hommiinkin. Sitten saimme lyötyä päivämäärän lukkoon tälle oluenpanolle ja se päivä on ylihuomenna lauantaina 12.4.2014. Oluenpano aloitellaan siinä klo. 9 aikaan aamulla ja puuhaa on luvassa pitkälle iltaan asti. Jätkät saa hoitaa panohommat ja itse tulen tiiviisti raportoimaan tänne blogini puolelle tapahtumia päivän varrelta.

Olut tulee saataville siinä kesä-heinäkuun vaihteessa ja sitä valmistetaan 500 litran erä. Kaikkia kiinnostuneita olutravintoloita kehoitan ottamaan yhteyttä Hiisin Mikko Mäkelään (mikko@oluton.fi)

Juhani ja Tatu

Lopuksi esitän vielä itselleni kysymyksen.

Miksi tämä olut valmistetaan?
Suurimmat syyt oluen valmistukseen ovat se, että tämän idean ansiosta pääsemme toteuttamaan Juhanin yhden pitkäaikaisista haaveista päästä valmistamaan olutta oikeassa panimossa ja mikäs sen parempaa, kuin päästä vielä valmistamaan omalla reseptillä. Itselleni tämä olutprojekti on mahdollisuus antaa Teille oluenystäville mahdollisuus päästä maistamaan näitä loistavia kotioluita, mitä harvemmin on mistään saatavilla.

Lyhyesti sanottuna tämä on ”Beer for Beerlovers!”


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti