maanantai 11. elokuuta 2014

Jaskan olut ABC – AJaskan olut ABC – A

Tässä osiossa käsitellään a-kirjaimella alkavia oluttyylejä. Kerron jokaisesta tyylilajista hieman infoa. Tämän lisäksi oluen ulkonäkö ja maku havaintoja, jotka käyvät suurimpaan osaan tämän tyylisiä oluita. Olutsuositukset, lasisuositukset ja ruokasuositukset ovat myös osa tätä kokonaisuutta.


Amber Ale
Info: Yhdysvaltalainen pintahiivaoluttyyli. Yleisesti näissä käytetään amerikkalaisia humalalajikkeita American Pale Alen tapaan.
Ulkonäkö: Kuparin punertava tai meripihkainen.
Maku: Maussa yleistä on karamelli, makea maltaisuus, sitrushedelmä ja vahva aromihumalointi. Yleensä maltaisuus ja humalointi hyvin tasapainossa.
Olutsuositus: BrewDog 5 A.M. Saint
Lasisuositus: Tulppaani (Spiegelau Tulip)
Ruokasuositus: BBQ
---
 

Amber Lager
Info: Pohjahiivaolut. Eroaa Vaaleista- ja tummista lagereista punertavan värinsä vuoksi. Makumaailmakin erottuu melkoisesti.
Ulkonäkö: Punertavan ruskea.
Maku: Makea maltaisuus, pieni paahteisuus ja karamelli.
Olutsuositus: Brooklyn Lager ja Samuel Adams Boston Lager
Lasisuositus: Pils- tai lagerlasi (Spiegelau Pils)
Ruokasuositus: Grillattu liha ja pizza
---


American Pale Ale
Info: American Pale Ale eli APA on pintahiivaolut. Näiden valmistuksessa käytetään lähes poikkeuksetta jenkkihumalia. Eroaa isoveljestään India Pale Alesta (IPA) karkeasti sanottuna miedommalla alkoholiprosentilla ja pienemmällä katkerolukemalla.
Ulkonäkö: Vaalea keltaoranssi – kuparin oranssi.
Maku: Hedelmäinen, sitruksinen, kukkaisa ja pientä karamellimallastakin voi löytyä.
Olutsuositus: Anchor Liberty Ale, Beer Hunter’s Säppi APA, Sierra Nevada Pale Ale ja Nøgne Ø Pale Ale
Lasisuositus: Spiegelau IPA
Ruokasuositus: Grilliruoka ja terassijuoma
---American Strong Ale
Info: Yhdysvaltalainen reilusti alkoholia sisältävä pintahiivaolut. American Strong Ale ei ole virallinen oluttyyli, vaan kyseessä on tavallaan Double IPA tai Barley Wine. Näissä vaan humalointi on pääasiassa hoidettu amerikkalaisilla humalalajikkeilla ja ovatkin melko reilusti humaloituja oluita.
Ulkonäkö: Punertavan ruskea – kuparin ruskea.
Maku: Tuhti, kypsää hedelmää, sitruksinen, havumetsäinen ja voimakkaasti humaloitu. Karamellimallasta melko reilusti ja vaikka alkoholia on paljon, niin melko hyvin pysyy taustalla ja tulee esille ainoastaan lämmittävänä tunteena.
Lasisuositus: Tulppaani (Spiegelau Tulip)
Ruokasuositus: Nautiskeluolut
---Aromatisoitu olut
Info: Kyseessä ei ole tyylilaji, vaan sellainen kokonaisuus, johon tungetaan kaikki mille ei suoraan omaa tyylilajia löydy. Yleinen periaate on jos jossain oluessa on käytetty jotain erityistä maustetta tai yrttiä yms. niin silloin se päätyy tänne.
Ulkonäkö: Vaihtelee laidasta laitaan.
Maku: Maku voi olla periaatteessa mikä tahansa, mutta yleisesti oluessa käytetty yrtti/mauste on erittäin vahvasti esille.
Lasisuositus: Riippuu, että mikä tyylilaji lähimpänä. Tulppaani on hyvä yleislasi (Spiegelau Tulip)
Ruokasuositus: Älä syö mitään, vaan nauti oluen sisältämistä mausteista.
---


Jos löydät yllä olevista kirjoituksistani virheitä, niin pistä ihmeessä kommenttia. Tarkoituksena on rakentaa suuri toimiva kokonaisuus, joka palvelee mahdollisimman hyvin oluenystäviä. Jos tulee mieleen jotain mitä tekstiin voisi lisätä, niin eikun infoa tulemaan, joko kommenttina tai sähköpostia:
Jaska(ät)jaskankaljat.fi. Kiitos!

2 kommenttia:

 1. Kunnianhimoinen urakka edessä. OlutWikiä ja Nikulaisen kirjoittamaa tekstiä Pienpanimokirjasta kannattaa käyttää referenssinä.

  Noiden Ale-tyylien yhteyttä voisi kuvata näin: tee vaalea kohtuullisen runsaasti jenkkihumaloitu ale, saat American Pale Alen. Korvaa maltaista osa crystal-maltailla, saat hieman tummemman Amber Alen. Lisää maltaiden ja humalan määrää tuplaan (tai triplaan), saat American Strong Alen.

  American Strong Ale on kyllä yksi hankalimmista oluttyyleistä määritellä, mutta lähinnä se on vahva jenkkiolut, joka ei ole riittävän humalavetoinen DIPAksi eikä riittävän monisyisen maltainen Barley Wineksi. Toisaalta myös monet "Imperial Red/Amber Alet" ovat tyyliltään American Strong Aleja.

  Amber Lager tunnetaan myös Wieniläistyylisenä lagerina.

  Aromatisoiduista oluista taas mainittavaa on se, että esim. Hoegaarden ei ole tyyliltään Aromatisoitu olut, vaikka siinä on korianteria ja appelsiininkuorta mausteena, koska mausteet eivät määrittele oluen aromimaailmaa. Luovia esimerkkejä tyylistä ovat myös vaikkapa Prykmestarin Nokkos-Pils ja Suvi koivunlehtiolut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teit hienoa työtä, kun kasasit Olutwikiin näistä oluttyyleistä infoa :)
   Tuossa on erittäin hyviä pointteja, joita voisi jossain vaiheessa lisätä näihin infoihin.

   Poista