torstai 18. syyskuuta 2014

29 vuotta täyttä Jaskaa



Tänään minulla tuli omaan elämäni mittariin täyteen 29 vuotta ja sen takia rupesinkin muistelemaan menneitä. Kaivelemaan muistini syöväreistä niitä asioita, joiden perusteella minusta on vuosien aikana tullut se mikä nyt olen. Sen syvällisemmin en jaksanut ruveta miettimään, mutta ajattelin kirjoittaa, kuinka tässä vuosien varrella olen ajautunut/joutunut/ryhtynyt harrastamaan oluita.

 



13 -vuotiaana – Ensikosketus ohrapirtelöihin
Ensimmäinen kosketus olueeseen/kaljaan tapahtui, kun olin 13 –vuotias. Muistan, että mökillä ulkosaunassa sain käteeni jonkun venäjän tuontioluen ja sitä sitten maistelin lauteilla istuessani löylyn hakatessa olkapäitäni. Tämä elämäni ensipuraisu oli jotain aivan käsittämättömän hirveää. Ihmettelin suuresti, kuinka aikuiset pystyivät tällaista juomaan ja etten tulisi ikinä juomaan tällaista kuraa. Samaisena iltana maistoin ensimmäistä kertaa myös suomalaista olutta, joka oli Lapin Kulta. Siihen aikaan oli vielä litran lasipulloja, josta hörppäsin suoraan sellaista taskulämmintä liejua. Yhtä hirveää, kuin se saunassa kokeiltu naapurimaan tuontijuoma. Sinä iltana niitä kuitenkin meni useampi ja aamulla päähän sattui. Päätin etten ihan lähiaikoina maista uudestaan ja sitten tulikin usean vuoden tauko, kunnes…

17 –vuotiaana – Täysikäisyyden korvilla
Oli viimeinen kesä ennen, kuin tuli 18 –vuotta täyteen ja olin muutaman vuoden aikana maistanut muutamia hörppyjä alkoholijuomia. Sitten tuli kesä ja lähdettiin joka perjantai ystävien kanssa kaupungille. Joku täysi-ikäisistä kavereista kävi hakemassa juomaa ja se oli ok. Silloin rupesin opettelemaan oluen juontia ja ajatuksena oli se, että tätähän ne kaikki juo. Muutama siideri alkuun ja sitten Karjalaa perään. Siinä se kesä meni opetellessa. Arkipäivät kesätöissä ja sitten viikonloppuna lystin pitoon.

18 – 24 –vuotta – Bulkkivaihe
Tämä kuuden vuoden mittainen periodi oli pääasiassa suomalaisten suurpanimoiden oluiden juomista ja sitä tuli ostettua aina perjantaina salkku tai mäyräkoira kotia. Sunnuntaina se oli sitten suolistettu ja nahkat vaan jäljellä. Tuona aikana opiskelin ja muun ajan olin töissä. Viikonloppuna piti hoitaa se perisuomalainen nollaaminen. Sitten siinä 24 –vuoden iässä tämä perusbulkkibisse vaan yksinkertaisesti rupesi tökkimään ja pahasti. Enää ei kiinnostanut taluttaa mäyräkoiraa kotia, vaan se sai jäädä. Minua rupesi enemmän ja enemmän kiinnostamaan maitokauppojen hyllyiltä löytyvät erikoisemman näköiset pullot ja tölkit. Siitä lähdin vähitellen niitä maistelemaan.

25 – 26 –vuotta – Randomilla erikoisia
Siinä sitten reilun vuoden verran ostin maitokaupan puolelta erikoisen näköisiä pulloja ja tölkkejä kotia maisteltavaksi. Periaatteena toimi, että mitä ihmeellisemmän näköinen ulkokuori, niin sitä todennäköisemmin se lähti mukaan. Tällä tavalla, kun harjoitteli maistelmaan, niin hittejä tuli huomattavasti vähemmän kuin huteja. Välillä mietin onko mitään järkeä ostaa näitä, kun maksaa ihan helvetin paljon enemmän, kuin perus lager ja harvoin tulee hyviä vastaan. Sitten rupesin netin kautta ottamaan oluista selvää. Rupesin yhä enemmän viettämään aikaani oluthyllyn edessä ja näpyttelin oluiden nimiä talteen kännykkääni. Sitten kotona lueskelin netistä, että mitä sitä voisi sitten käydä ostamassa. Alkuviikosta tehtiin pohjatyö ja perjantaina käytiin sitten poimimassa hedelmät. Vuoden 2012 kesän alussa tajusin viimeistään, että tämä juttu toimii erittäin hyvin, kun panostaa pohjatyöhön, niin saa yhä useammin maistuvia oluita. Kesän 2012 aikana rupesin lukemaan tiiviimmin myös olutblogeja, joista suosikeikseni tulivat Reittausblogi ja ArdeArvioi. Heinäkuussa 2012 rupesin harkitsemaan, että voisinko itse kirjoitella tällaista olutblogia. Ajatus tuntui aika kaukaa haetulta, koska en juurikaan tiennyt oluista mitään ja en osaa edes pilkkuja laitella. Yhdyssanojenkin kanssa on monesti suuria taisteluja. Siitä huolimatta, niin 4. elokuuta 2012 aloin kirjoittamaan JaskanKaljat –blogia.

27 – 29 –vuotta – Blogijuttuja ja hyviä oluita
Viimeiset reilu pari vuotta onkin luettavissa täällä blogissani. Kahden vuoden blogikirjoittelun aikana olen päässyt maistamaan n. 600 erilaista olutta ja pääasiassa pyrkinyt maistamaan hyviä oluita. Elämä on liian lyhyt, että maistelisi huonoja oluita. Tänään 18.9.2014 olen 29 –vuotias ja vuotta vaille kolmekymppinen. Työpäivän jälkeen suuntaan oman kotikaupunkini olutravintolaan 60’s Palaveriin, jossa hanassa on yksi kautta aikojen suosikkioluitani tamperelaisen Panimoravintola Plevnan huikea Siperia. Tämä tuopillinen olkoon lahja itselleni. 

Kiitoksia kaikille lukijoilleni! Nauttikaa elämästä ja myös hyvistä oluista!

Kuva: foodieunderground.com


1 kommentti:

  1. Onnea vielä kerran! Nuorena on vitsa väännettävä vai miten se oli...
    - Ctrl / Alt_

    VastaaPoista