sunnuntai 12. lokakuuta 2014

#viski ja #viskigate bloggaajien näkökulma kohuun!

Tämän viikonlopun sana ja juoma on ollut viski. Sosiaalinen media ja kaikki tiedotusvälineet ovat puhuneet tästä ns. viski-kohusta, jossa minun blogini ja mushiMALT -blogi ovat olleet aika paljon esillä. Hetki sitten mushiMALT -blogin ylläpitäjä lähetti minulle viestin, jossa oli hänen vastikkeensa kaikkeen tähän kohuun ja halusi minun tarkistavan jutun. Luin jutun läpi ja lähetin hänelle omat ajatukseni asiasta. Tämän jälkeen mushiMALT julkaisi jutun ja tässä on siihen linkki:

mushiMALT - Nyt blogikirjoittaja vastaa kohuun: "Hyvä rauhoittua hieman"

ja tässä on samainen juttu kaikkien luettavaksi.
---Nyt blogikirjoittaja vastaa kohuun: "Hyvä rauhoittua hieman"
Koska todennäköisesti kolmannelta osapuolelta (mushimalt ja Jaskankaljat) ei tulevassa viranomaisselvityksessä kysellä tapahtumien kulkua, ajattelin kertoa sen näin vapaaehtoisesti itse. Koitan vastata samoihin kysymyksiin joita julkisuudessa on esitetty, sekä myös niihin muihin, joita on sosiaalisessa mediassa jaeltu ja twiittailtu. Liioittelematta, väärentelemättä ja mutkittelematta, niin kuin itse sen koimme.

Todennäköisesti tämä "viskigate" sai alkunsa tässä blogissa julkaistun kirjoituksen jälkeen, jota lähdettiin jakamaan sosiaalisessa mediassa uskomattomalla vauhdilla. Lopullinen kipinä viskigatelle oli Helsingin Sanomien julkaisu, johon oltiin haastateltu minua, JaskanKaljat -blogin kirjoittajaa ja Olut Expo -tapahtuman järjestäjää. Syy, joka alkuperäiseen blogikirjoitukseeni johti, oli puolestaan jo tapahtunut. Lyhyesti sanottuna: viranomainen puuttui yksityishenkilöiden blogien sisältöön.

Kerrataan tähän väliin vielä – mushimalt- ja JaskanKaljat-blogilla ei ole Olut Expo -tapahtuman järjestämisen kanssa mitään tekemistä. Nämä ovat puhtaasti harrastajablogeja, niiden mielipiteet, ilmaisut ja julkaisut ovat kirjoittajien omia, vapaasta tahdostaan kirjoitettuja.


Seuraavana lainattuja kysymyksiä ja vastaukset blogikirjoittajien näkökulmasta:

"Oliko virasto (AVI / VALVIRA) suoraan yhteydessä teihin?"

- Ei ollut. En ole ollut yhteydessä viranomaisiin lainkaan asian tiimoilta. Tapahtuman järjestäjä oli välittömästi yhteydessä minuun.

"Oliko kyse vain blogeissa olleesta logosta, vai oliko myös blogiteksteissä jotain kiellettyä?"

- Se kirje jonka viranomaiselta näin (AVI), ei sisältänyt yksityiskohtaisia ohjeita miten blogeja pitäisi "siistiä". Sen sijaan kirjeessä oli suoraan viitattu meidän blogeihin, että tapahtumaa mainostetaan näiden kahden blogin kautta. Tästä minulla on mustaa valkoisella. Ymmärsin myös, että AVI oli ollut yhteydessä tapahtuman järjestäjään (mahdollisesti useampaan otteeseen) ja ilmoittanut, että osassa tapahtuman logoja käytettiin edelleen viski-sanan sisältämää versiota, jota ei saanut käyttää, edes em. blogeissa.

Minulle (Nikolas) annettiin ymmärtää, että minun pitää poistaa blogista kaikki tapahtumaan liittyvät julkaisut, joiden otsikoinnissa, logoissa, tai muussa asiasisällössä mainitaan viski-sana. Eli Olut & Viski Expoa ei saanut esiintyä otsikoissa, logoissa, eikä viittauksissa.

Tapahtuman järjestäjä oli myös JaskanKaljat -blogiin yhteydessä ja sanoi, että aluehallintovirasto oli hänelle ilmoittanut, ettei blogissa saa käyttää tapahtumasta nimiversiota, jossa viski-sana on mukana (Olut & Viski Expo). JaskanKaljat -blogin Jaakko kysyi tapahtuman järjestäjältä tarkennusta mitä tulisi poistaa. Järjestäjä, Mikki Nyman, sanoi soittavansa tarkastajalle ja palaavansa asiaan. Hetken päästä tuli vastaus: "Poista kaikki tapahtumani logot sivuiltasi, sekä vaihda kaikki otsikot niin, että poistat viski-sanan pois." Näin me molemmat teimme tarvittavat toimenpiteet.

"Miksi sitten suostuit vaatimuksiin?"

- Koska en missään nimessä halua olla se henkilö, joka estää yhden niistä ainoista viski- ja oluttapahtumista mitä meillä Suomessa on. 
Jossakin vaiheessa minulle myös annettiin ymmärtää, että joudun mahdollisesti poistamaan kaiken tapahtumaan suoraan viittaavan sisällön. Tähän en kuitenkaan heti lähtenyt, vaan odotin lisäselvityksiä. Myöhemmin kävi ilmi, että tätä ei kuitenkaan vaadittu, vaan pelkät otsikoinnit, viittauksien poisto ja logot riitti. 

"Mitä olisi tapahtunut, jos te ette olisi suostuneet vaatimuksiin?"

- Minulle annettiin ymmärtää, että tapahtumalle ei olisi myönnetty anniskelulupia. Toisin sanoen, tapahtuma oltaisiin jouduttu perumaan ja järjestäjälle olisi luultavasti koitunu mittavat taloudelliset tappiot. 

"Miksi AVI ei ottanut yhteyttä suoraan bloggareihin, joiden sivuilla kielletty logo oli?"

- Vastuu ilmeisesti sysättiin järjestäjälle. Onko viranomaisella oikeasti valtaa puuttua yksityishenkilön blogin sisältöön?
Toisaalla kuitenkin "virkamies" vastasi: "He eivät ole osallisina lupaprosessissa". Nimenomaan, me emme ole osallisena järjestelyihinkään. 

"Onko tässä tapahtunut väärinkäsitys? Kuinka tällainen väärinkäsitys on voinut syntyä?"

- En usko. Tai on ja ei. Luulen, että asiassa oli hieman kommunikointivaikeuksia. Luulen myös, että viranomaiset eivät itsekään olleet ihan perillä, mitä saa tehdä ja mitä ei – ainakaan vielä silloin, kun oli tilanne päällä. Julkisuudessahan asia saattaa aina saada hieman "väriä pintaan". 

"Jäikö tässä vielä jotakin epäselväksi?"

- Jos tässä kohussa jotakin hyvää oli, niin se on huomio tälle alkoholilainsäädännölle. Onhan tässä jotakin outoa, jos tällain voi käydä. Minulle ainakin jäi hieman epäselväksi, voiko viranomainen vaatia yksityishenkilön muokkaaman kirjoittamiaan julkaisuja. Vaikka niissä viitattaisiin viskitapahtumaan. Tyrmistyttävää oli myös se, että jokin tapahtuma voitaisiin perua pelkästään sivullisen kirjoittajan vuoksi. 

Mitä tähän sanoo Suomen perustuslain 12 §, jossa turvataan jokaisen oikeus sananvapauteen? Missä menee viranomaisvalvonnan ja holhoamisen järkevyyden raja? Viimeaikaisista otsikoinneista päätellen, luulen että maan hallituksella ja edustajilla on vielä pohdittavaa alkoholilain suhteen. Tosin on tässä maassa tärkeämpääkin pohdittavaa kuin alkoholi, mutta jos siihen kulutetaan aikaa, niin kuluttaisivat ajan ja verorahat edes fiksusti.

"Hyödyittekö te tästä jupakasta rahallisesti?"

- Ei todellakaan. Ei rahallisesti eikä muutoinkaan. En ole hyötynyt rahallisesti tai materiaalisesti blogikirjoittelusta koskaan. Tämä on harrastus, työt on erikseen. 

"Mitä seuraavaksi?"

- En tiedä. Varmaankin koitan palata arkeen. Nyt on ollut aika hullunmylly. Kommentteja, kysymyksiä ja uutisia asiaan liittyen on tullut kuin sieniä sateella. Hyvä rauhoittua hieman. 

"Mikä on paras viski?"

- Laadukas, maukas ja kohtuudella nautittu viski!

5 kommenttia:

 1. taloudellinen mahdollisuus tarpeisiisi

  Tämä viesti lähetetään ystäviä, huono, private banking, julkisia tai yksityisiä yrittäjiä, tai

  jotka tarvitsevat tietyn lainan rakentamaan elämänsä uudelleen. Etes Oletko valmis tutkimukseen tai

  aktivoida toimintaan tai päätökseen hankkeen, tai sen varmistamiseksi, lasten tulevaisuuteen, tai ostaa

  huoneisto, auto, mutta sinun Etes kielletty pankkien tai hylkäsi pankin tiedosto. Olen todistaja,

  Olin myönnettiin lainoja, jotka voi täyttää kaikki minun sitoumuksia. Tämä laina on myönnetty kaikille, jotka voivat

  täyttää edellytykset. korko on 2-3% vuodessa takaisin maksettavia keinoja, lyhyellä tai pitkällä aikavälillä, riippuen

  avuksi, jotta toteudu annettava aikaa, että laina on. Jos tarvitset rahaa

  muista syistä, älä epäröi ottaa yhteyttä Ms Fredia lisätietoja. Kaikki vakavat ja rehellisiä ihmisiä siellä sinua varten.

  Kiitos yhteyttä sähköpostitse yhden osoitteen: fredialaila@gmail.com

  VastaaPoista
 2. Hei kaikki!
  Olen Elena Vasil, joka asuu tällä hetkellä Helsingissä. Olen leski tällä hetkellä neljän lapsen kanssa, ja olin jumissa taloudellisessa tilanteessa tammikuussa ja minun piti jälleenrahoittaa ja maksaa laskut. Yritin etsiä lainoja eri lainayrityksiltä sekä yksityisiltä että yrityksiltä, ​​mutta ei koskaan menestyksekkäästi, ja useimmat pankit hylkäsivät luottani. Mutta kuten Jumala olisi saanut sen, Jumalan MAN, yksityinen lainanantaja, joka antoi minulle 80 000 euron suuruisen lainan, esiteltiin yhteisyritykselle, ja tänään olen yrityksen omistaja ja lapseni tekevät hyvää tällä hetkellä, jos sinun on otettava yhteyttä mihinkään yritykseen, jossa viitataan lainan turvaamiseen ilman vakuutta, luottotarkastus, ei ole allekirjoittajaa, jolla on vain 2 prosentin korko ja paremmat takaisinmaksusuunnitelmat ja aikataulu, ota yhteyttä Dante Paolaan sähköpostitse: dantecooperativehelp@hotmail.com Hän ei tiedä, että teen tämän, mutta olen niin onnellinen nyt ja päätin antaa ihmisille enemmän tietoa hänestä ja haluan myös, että Jumala siunaisi häntä enemmän. Voit ottaa häneen yhteyttä sähköpostitse: dantecooperativehelp@hotmail.com pikaviestipuheluun tai whatsappiin / +35677926593

  Kiitos
  Elena Vasil

  VastaaPoista
 3. Hei kaikki, olen Taru Porista, Suomea ja haluan vain sanoa kiitollisen kiitoksen Dante Paola -osuuskunnan avulle vilpittömyydestä, avoimuudesta, läpinäkyvyydestä, totuudenmukaisuudesta, rakkaudesta ja tuesta lainavarojen saamisen aikana ja sen jälkeen. Olen ollut paljon läpi näiden huijareiden käsissä, ja aika ei salli minun sanoa kaikkea mitä kävin läpi vuonna 2018 verkossa vieraana tai saada lainavaroja kotiin saamiseksi täällä Suomessa, mutta Jumala vastasi rukoukset tuen ja rakkauden kautta herralta Dante Paolalta, joka omaksui minut ja ymmärsi kanssani alkuperäisestä epäilystäni ja epäkohteliaisuudestani huolimatta ja hänen hyvällä sydämellään ja rakkaudellaan olen nyt kodinomistaja hänen 2%: n korkolainavarojensa kautta ja olen luvannut levitä uutisia ja kertoa myös maailmalle, että siellä on edelleen aitoja ja harvoja hyviä online-lainayrityksiä, jotka voivat auttaa ja elvyttää myös kuivaa luuta, kuten olin vuonna 2018. Älä jätä kuuntelematta ja lukemassa tätä todistusta, koska tämä on todellinen elämää muuttava kokemus, ja jokaisen, joka tarvitsee tällaista kääntymistä, ei pitäisi epäröida tai epäillä sitä, koska olen todistanut ja vannon taivaan Jumalalle, että tämä tarina on todellinen ja myös tarina kokemuksestani heidän kanssaan. Katso heidät heidän sähköpostistaan, jos tarvitset rahoitusta! sähköposti: Dantecooperativehelp@hotmail.com, tai Voit ottaa yhteyttä häneen sähköpostitse: dantecooperativehelp@hotmail.com, jos haluat pikaviestin tai whatsapp / +35677926593

  Kiitos
  TARU

  VastaaPoista
 4. Hei,
  Etsitkö hyvämaineista lainanantajaa, olet kyllästynyt pankkien ja asuntolainojen hylkäämiseen, etsitkö väsymystä rahastosi rahoittaaksesi yritystäsi vai oletko taloudellisesti nolo, ettet pysty maksamaan velkaa ja veksejä? Ajattelitko saada taloudellista apua? Vaikka et kiirehdi nyt ja tartu taattua ja vakuutettua lainaasi tänään, ota meihin yhteyttä sähköpostitse: annaloanfinance@gmail.com, pikakeskustelupalvelu tai whatsapp / +35677926593.

  VastaaPoista
 5. Hei kaikki, nimeni on Sofia Soininen, Espoosta. Olen täällä todistaakseni, miten sain lainaani rouva Anna Figolta sen jälkeen, kun olen hakenut useita kertoja useilta lainanantajalta, jotka lupasivat auttaa, mutta eivät koskaan antaneet minulle lainaa. Kunnes ystäväni esitteli minut rouva Anna Figolle, hän lupasi auttaa minua ja todellakin teki niin kuin lupasi ilman minkäänlaista viivytystä. En ole koskaan uskonut, että luotettavia lainanantajia on edelleen, kunnes tapasin rouva Anna Figon, joka todellakin auttoi lainalla ja muutti uskoni. En tiedä, tarvitsetko jollain tavalla aitoa ja kiireellistä lainaa, ota rohkeasti yhteyttä Anna Figoon hänen sähköpostitse: annaloanfinance@gmail.com nopeaa chat-puhelua varten tai whatsapp / +35677926593.

  Kiitos .

  sofia

  VastaaPoista