perjantai 31. tammikuuta 2014

Pyynikin Käsityöläispanimo Kataja 1.086 Sahti

Pyynikin Käsityöläispanimo Kataja 1.086 Sahti

Olutopas.info - Arvio 

Sahtimestari Tuomas Pere
Yleistä: Maanantaina 3.2.2014 saapuu Alkon valikoimaan käsityöläisoluet ja siellä mukana on Pyynikin Presidenttisahti. Tämä Presidenttisahti on muunnelma tästä nyt arviointiin ottamastani Kataja 1.086 Sahdista. Arvioinnissa olevan putelin imaisin käkättimeeni jo marraskuun puolivälissä, joten alkaakin olla korkea aika iskeä tarinaa näkyville.

Ensi kertaa maistoin tätä Pyynikin Käsityöläispanimon sahtia Helsingin Suuret Oluet Pienet Panimo tapahtumassa viime kesänä. Heti ensi hörpystä huomasin, että kyseessä ei ole mikään ihan perussahti. Voimakas humalointi antoi kunnolla potkua tälle juomalle. Nyt toiseen otteeseen sain sitten Pyynikin Tuomas Pereltä tätä sahtia pulloversiona maistoon ja kyllähän se on aina hieno hetki päästä maistamaan tätä perinteistä suomalaista suodattamatonta olutta.

Tuomas Peren mietteitä Kataja 1.086:sta
”Kataja 1.086 on sahti, jossa idea oli saada pidempään säilyvä sahti. Tässä kohtaa apuun tulivat TAMKin biokemian opiskelijat ja puolen vuoden projektin jälkeen otettiin perinteisemmän sahdin lisäksi KATAJA reseptivalikoimiin. Katajassa nimensä mukaisesti telmitään runsaan katajan kanssa koko prosessissa. Katajaa vielä keitetään kiinni, samoin humalaa. Humalaa on myös käytetty runsaasti. Tuote on siis täysin kaupallinen ja sen sahtikulttuurinen arvo on siinä että mahdollisesti sen kautta tulee lisää väkeä kulttuurin pariin. Oikea sahtikulttuuri on tietysti jotain muinaisoluiden, perinneoluiden, aluemääritelmien jne. hienoa sekasoppaa johon me haluttiin tuoda oma lusikka mukaan.”

KatajaSahdin ja Presidenttisahdin ero: 
Presidentti on samantyyppinen kuin Kataja 1.086 Sahti valmistusmenetelmältään. Mutta miedommin humaloitu, rukiisempi ja vähemmän astiasiirtoja takana eli jätetty perinteisemmän oloiseksi. Katajaa jotkut ovat "moittineet" liian kirkkaaksi.



Panimo: Pyynikin Käsityöläispanimo

Maa: Suomi

Tyyli: Sahti

Voltit: n. 9,5 %

Katkerot: 42 EBU


Ulkonäkö: Väriltään punertavan oranssi ja pinnalle muodostuu hieman isokuplia, muuten täysin vaahdoton.

Tuoksu: Tuoksu on voimakkaan banaaninen ja hedelmäinen. Hieman häiritsevää hiivaisuutta. Katajaa on myös reilusti läsnä. Esille tulee pieni alkoholin vivahde.

Maku: Makuosastolle ammenettu reilulla kädellä humalaa ja kataja tulee paljon vahvemmin esille kuin kesällä maisteltuna hanasta. Alkoholi iskee melko vahvasti. Banaani ja hedelmät maussa mukana, mutta jotenkin tuoksussa ne olivat vahvemmin läsnä.

Tuomio: Sahti joka erottuu voimakkaalla humaloinnillaan kaikista muista sahdeista. Oikein positiivinen makuelämys. Ei yllä parhaimpien sahtien joukkoon, mutta oikein mainio versio tästä perinteisestä oluesta. Vahva alkoholi pudottaa pisteen verran maussa, mutta muuten ei kyllä ole moitittavaa. Kyllä minunlainen sahtifani tykkää!!!

Ostanko jatkossa: Kyllähän tätä pitää lisää saada!

Mistä: Kyseisen pullon sain panimolta. Tästä valmistettu muunnelma Presidenttisahti tulee 3.2.2014 Alkon käsityöläisolutvalikoimaan.

Saatavuus: Tuomas kertoi, että "Katajaa tai sahtia ylipäätään on vielä saatavilla hetken aikaa mutta se jää nyt tauolle johtuen siitä että muiden tuotteiden kysyntään vastaaminen kärsii sen kustannuksella. Todennäköisesti Tampereen SOPPiin tehdään satsi. Katajaa. Viimeisimmpiä Katajoita täällä Mansesterissa on viety ainakin Roastiin, Gloriaan, Ohranjyvään ja Kultaiseen Apinaan."

Pisteet:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 35/50

Kolme sanaa: Humalalla tuunattu sahti



Sahtia Helsingin SOPPissa kesällä 2013

torstai 30. tammikuuta 2014

Fuller’s London Porter

Fuller’s London Porter

Olutopas.info - Arvio 

Yleistä: Fuller’sin London Porter menee omissa kirjoissani samaan kategoriaan kuin Fuller’sin ESB eli Klassikko. Vuosikausia olen pohtinut, että onko ESB vai London Porter Fuller’sin paras olut ja nyt kun pitkästä aikaa otin tämän lontoolaisen portterin maistoon, niin viimeistään kärkipaikka oli selvä. London Porter menee edelle näiden kahden hyvin erityyppisen oluen vertailussa.





Panimo: Fuller’s

Maa: Englanti   

Tyyli: Portteri

Voltit:
5,4 %

Kantavierre: 13,5 %

Katkerot: 37,0 EBU

Väri: 130,0 EBC

Ulkonäkö: Oluen päälle muodostuu parin sormen mittainen beigen värinen kupliva vaahto. Väriltään itse Porter on tummanruskea, jopa lähes musta.

Tuoksu: Paahteisuus tulee vahvasti esille. Mukaan heitetty myös reilulla kädellä tummaa suklaata ja kahvia. Brittimäistä puumaisuutta löytyy myös hieman.

Maku: Makumaailma muodostuu palaneen paahteisuuden, kahvin, suklaan ja lakritsin ympärille. Brittihumalien puumaisuus on hienosti läsnä. Kelpo määrä katkeroa täydentää loistavaa olutnautintoa.

Tuomio: Ehdottomasti yksi parhaita Porttereita. El Classico!!! Täyteläinen olutnautinto, mikä jaksaa vuodesta toiseen maistua aina hyvältä. Parasta Fullerssia!

Ostanko jatkossa: Varmasti tulee ostettua uudestaan ja uudestaan.

Mistä: Alkon valikoimasta löytyy.

Pisteet:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 4/5
Yleisvaikutelma: 17/20
Yhteensä: 41/50

Kolme sanaa: Fullerssin paras olut

Jaska tägäilee!

Marsalkka on käynyt 16 kertaa kylässä

Ehdin kirjoittaa blogiini sellaiset parisen sataa juttua, kunnes tajusin että perkele tagit puuttuu. Siitä lähtien tagailin jutut ja vähitellen rupesin myös käymään läpi vanhempia juttuja. Eilen illalla sain urakan suoritettua loppuun ja nyt on JaskanKaljatkin tägäilty. Tagi lista löytyy blogin vasemmasta palkista ja siinä olen käyttänyt seuraavanlaista systeemiä. Tavalliset olutarviot on merkitty: oluttyyli, panimon nimi ja alle 4.7% tai yli 4.7%. Lista on tällä hetkellä aakkosjärjestyksessä. Pistäkää kommentia, että palveleeko paremmin aakkosjärjestys vai se, että ovat määrällisesti järjestyksessä.

Tässä on kymmenen tagia, joihin on kertynyt melkoisesti materiaalia ja suluissa juttujen määrä:
  1. Yli 4.7 % (119)
  2. Alle 4.7 % (53)
  3. Saimaan Juomatehdas (16)
  4. Suomalaiset pienpanimot tutuksi (16)
  5. Vakka-Suomen Panimo (16)
  6. Jaska Suosittelee (15)
  7. Jouluolut 2013 (15)
  8. Helsinki SOPP2013 (12)
  9. Jouluolut 2012 (12)
  10. Laitilan Wirvoitusjuomatehdas (12)

Eniten olutarviota/muuta juttua on kertynyt Saimaan Juomatehtaasta ja Vakka-Suomen Panimosta, joista kummastakin on 16 settiä. Ulkomaalaisista panimoista eniten juttuja on tullut tehtyä BrewDogista eli 11. Oluttyyleistä India Pale Ale on ollut eniten mukana ja juttuja kertynyt 11.

Loppuun vielä muutama poiminta!

Huom. Noissa tageissa voi olla vielä puutteita, mutta tulen niitä tässä vielä sipistelemään!




keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Jaskan Pikaiset - Kanizsai Sör

Kanizsai Sör

Eilisenä saunaoluena oli tälläistä unkarilaista peruslageria, jossa huimat 3 % alkomahoolia. Isäukko toi tämän kyseisen purkin tuliaisina Unkarin reissultaan. Tämä olut on SAB Milleriin kuuluvan Dreher Breweryn valmistama. Dreherin oluita on tullut maistettua jokuisia muutaman vuoden takaisella Budapestin reissulla ja ainakin Dreher Bak oli oikein mainio olut. Muut olivatkin sitten melko perussettiä.

Tämä Kanizsai Sör lähti tölkissä saunaan mukaan ja siinä sitten löylyissä siemailin muutaman kulauksen olutta, josta tuli pääasiassa mieleen vichyvesi, jossa hieman mallasta. Metallisuutta melkoisesti, mutta vetisyyshän tässä oli se ”juttu”. Saunan jälkeen loput oluet lasiin ja eipä siihen juurikaan tullut paljoa lisättävää. Erittäin hiilihappoinen olut, joka varmasti uppoisi helteisenä kesäpäivänä raskaan puusavotan lomassa janojuomana, jos ei olisi makuaistia. Muuten jättäkäämme tämä sinne unkarilaisten juotavaksi.

Mistä: Unkarista isäukon tuliaisena
Kannattaako: Jos sulla ei ole makuaistia ja haluat janojuoman, niin tämä toimii siihen. Varmasti maksaa Unkarissa vähemmän, kuin vesi.
Pisteet: En ees viitsi pisteyttää.

tiistai 28. tammikuuta 2014

Suomalaiset pienpanimot tutuksi – Iso-Kallan Panimo

1.10.2013 sai suomalaiset pienpanimot uuden perheenjäsenen, kun Pohjois-Savoon Pielaveden Vaaraslahteen syntyi Iso-Kallan Panimo. Panimontuotteet lähtivät ensi kertaa myyntiin viikolla 4 ja kiinnostusta tuntuu riittävän. Lähetin Iso-Kallan panimomestarille Pasi Pelkoselle listan kysymyksiä, koska pitäähän meidän saada tämäkin pienpanimo oluenystäville tutuksi.

1. Mistä tulee Panimon nimi?
Sitä on pyöritelty jonkin aikaa ja tuo nimi kuvaa hyvin mistä päin Suomea tullaan ja voihan siitä jotkut nokkelat keksiä vaikka mukavia sanaleikkejäkin.

2. Mistä syntyi idea panimon perustamiselle?
Itse olen kotiolutta mäskäillyt 20 vuotta ja idea laajemmasta mittakaavasta on pyörinyt jo useamman vuoden mielessä. Tuohon tuli sitten tilaisuus kun tapasin yhtiökumppanin Markon sattumalta jolla hanke oli jo pitkälti alulla. Tuossa vaiheessa päätettiin yhdistää voimavarat sen sijaan että kumpikin huseeraisi asian parissa omalla tahollaan.

3. Milloin idea panimon perustamiselle heräsi?
Omassa takaraivossa panimo on perustettu ja suunniteltu jo moneen kertaan viimeisten reilun viiden vuoden aikana ja vakavammin aloitettu suunnittelemaan Savoon muuttaessa kolme vuotta sitten. Suurin piirtein samat kolme vuotta Marko on myös asiaa pyöritellyt ja ehtipä perustaa jo yrityksenkin ennen kuin tavattiin, muutettiin yritys Oy muotoon vain kun yhdistettiin voimavarat.

4. Minkälainen on taustanne oluenvalmistuksesta?
Kotona kaikki opeteltu kantapään kautta. Joskus kemiantekniikan opiskelun alkuaikoina tuli mietittyä miten olutta voisi itse valmistaa ja siitä lähti kipinä tutkia aihetta. Tuo ei silloin ihan yhtä helppoa ollut, kun internet otti vasta ensiaskeliaan eikä tietoa ollut ihan yhtä helpolla saatavilla kuin nykyään. Eli kaikki tiedonmuruset yhdistäen sitä lähdettiin kokeilemaan ja siitä se homma on jalostunut tähän päivään.

5. Kerrotko hieman panimostanne?
Iso-Kallan Panimo on rakennettu Markon sukutilalle navettarakennuksen yhteyteen, johon Marko onkin rakennellut hygieniamääräykset täyttävät pienehköt tilat, jossa kuitenkin nykykapasiteetilla mahtuu touhuilemaan. Plussapuolena tuolla ehdottomasti on raikas lähdevesi. Tarkoituksena on kuitenkin siirtää tuotanto Kuopion puolelle koska meistä molemmat Kuopiossa asuu ja matkaa tuonne tulee hieman liikaa että ainakaan töiden jälkeen viitsisi lähteä muuten vaan käymään.


6. Vuosikapasiteetti?
Jos koko kapasiteetti hyödynnettäisiin, niin sellaiset 40000 litraa vuodessa pystyttäisiin valmistamaan. Mutta jos ensimmäisenä vuonna lähelle puolet tuosta saataisiin tehtyä, niin hyvä olisi.

7. Henkilökunta?
Oluen ja limonadin parissa työskentelee kolme ihmistä. Itselläni ja Markolla on päivätyökin olemassa ja puuhastellaan panimon parissa kun muilta velvollisuuksilta ehtii, eli käytännössä viikonloppuisin. Yksi palkollinen työntekijä sitten vastaa muusta pyörittämisestä. Yritys omistaa myös jenkeistä ostetun pienen viskintislauslaitteen, 200L pannu ja sillekin olisi tarkoitus saada käyttöä kunhan ensin tämä olutpuoli alkaa rullaamaan paremmin.

8. Minkälaisilla panimolaitteilla valmistatte oluita?
Speidelin Braumeister 200L yksipyttyinen laite on käytössä. Pullotus tapahtuu manuaalisella vastapainelaitteella ja etiketöinti käsipelillä siihen saakka kunnes saadaan olemassa oleva etiketöintilaite toimimaan. Tarkoituksena on kyllä tilojen laajentumisen myötä lisätä kapasiteettia ja kehitellä muutakin laitekantaa.




9. Onko jotain alun vaikeuksia ollut panimon perustamisessa?
Tuleehan tuossa yritysmuotoisena paljon asiaa, joita ei tarvitse miettiä kotikeittojen yhteydessä. Lähinnä näitä oluenvalmistuksen ulkoisia juttuja, kuten luparuljanssit, tuotteiden ulkoasut ja tietty määrä. Onhan se ihan eri asia valmistaa 20L keitoksia ja tehdä kaikki käsityönä verrattuna, että tavaraa tulee 200L kertakeitolla. Yllättävän hyvin kyllä mäskäykset on mennyt saman perstuntuman mukaan isommillakin laitteilla miten toimi pienemmillä eli sitä kokemuspuolta on kyllä voinut hyödyntää hyvin tässä touhussa.

10. Minkälaisilla oluilla aloititte toimintanne?
Kaikki oluet ovat suodattamattomia täysmallasoluita. Meillä on Savo olutperheessä tällä hetkellä kolme jäsentä.

  • Dark Lager (4,5 %)
Hieman makea, täyteläinen ja miedosti humaloitu tumma lager. Tässä oluessa on maltaat pääosassa, tummia makuja mukavasti.





  • Special Bitter (4,5 %)
Keskitäyteläinen perinteisillä brittihumaloilla keskiasteisesti humaloitu vaaleahko bitter. Perinteinen britti bitter ilman suurempia konstailuja.






  • American Ale (5,6 %)
Raikas sitrusarominen runsaammin humaloitu pale ale. Tässä haettu American Pale Aleille tyypillisiä aromeita.





11. Mistä näitä oluita tullaan saamaan?
Oluet tulivat ensimmäisenä saataville Kuopion Gloriaan. Saatavuutta on tarkoitus lisätä asteittain ensin paikallisiin ravintoloihin ja kauppoihin. Tämän jälkeen kysynnän mukaan muuallekin päin Suomea saatavaksi.

12. Minkälaisia tuotteita panimolta on luvassa tulevaisuudessa?
Kuten panimon motto kuuluu, tarkoitus tehdä sellaisia oluita jollaisia itsekin tykkäämme nauttia. Varmasti Savo perhe saa vielä jokusen uuden jäsenen eli sarjaa on tarkoitus laajentaa hyvin jatkuvaan tuotevalikoimaan sopivilla tuotteilla mitkä ei kuitenkaan ole liiaksi saman kaltaisia kuin aiemmat. Ja kausioluita on myös tarkoitus alkaa valmistamaan eri sesongeille.

13. Onko tiedossa muita tulevaisuuden suunnitelmia?
Tuo viskinvalmistus tulikin jo mainittua. Itse ja meidän työmyyrä olemme myös kovia viskinystäviä ja sormet syyhyää päästä myös tuon valmistuksen pariin. Siidereitä olisi myös tarkoitus valmistaa jatkossa.

---

Jaskan kommenttia: Loistava juttu, että saadaan Savon suuntaankin suomalainen pienpanimo. Tulen innolla seuraamaan panimon askelia ja toivotankin tsemppiä ja menestystä koko Iso-Kallan Panimolle. Lähiaikoina tulen ottamaan testiin myös tämän Iso-Kallan Panimon Savo kolmikon ja blogini tulee muutenkin olemaan mukana kertomassa panimon kuulumisia eteenpäin!



maanantai 27. tammikuuta 2014

Jaskan pikaiset - Tennent's Extra Strong Lager

Tennent's Extra Strong Lager

Olutopas.info - Arvio 

Monesti tulee ihmeteltyä suuresti näitä Alkon valikoimiin saapuvia oluita. Tämä skotlantilainen 9,3 prosenttinen laakeri kuuluu juurikin näihin suurta ihmetystä herättäneisiin juomiin. Ajattelin ensin, että tämä se kyllä tulee jäämään omalta osaltani Alkon hyllyyn, mutta lopulta se tuli sitten hölmönä ostettua. Alkon myyjä tuli kyselemään, että voisiko auttaa ja sitten suositteli tätä Tennentsiä mukavan pehmeänä oluena, jossa voimakas alkoholi ei tunnu. No tuota kommenttia en uskonut hetkeäkään, mutta otin tämän kommentin haasteena ja pullo lähti mukaan. Pullo oli muutaman viikon jääkaapissa, kun ei ollut sellaista hinkua tätä maistelemaan. Ennakkoluulot mäkeen ja pullo auki.


Oranssinkeltaisen oluen päälle muodostui nelisen senttiä nopeasti häviävää vaahtoa. Korkin auetessa ilmoille tulee jo sellainen haju, että mielessäni ajattelin VOI V****!!! mitä menin tekemään. No tuoksu on tunkkainen, erittäin makean maltainen, hieman ruohoinen ja alkoholi potkii vahvasti. Tuoksu on kaikin puolin melko epämiellyttävä. Maultaan juuri sellainen, kun osasi odottaa mutta ei halunnut odottaa. Suuta poltellen tämä viinalager kaatuu kurkkuun. Makean maltainen ja viljainen. Hiilihappoja melko reilusti ja ruohoista humalaa löytyy jonkin verran. Oikeasti yritin löytää tästä jotain positiivista, mutta jo kahden hörpyn jälkeen oli, että onks tää pakko juoda loppuun.

Tästä herää vain yksi kysymys ja se on: Alko mitä vittua???

Mistä: Alkon valikoimassa
Kannattaako: EI TODELLAKAAN KANNATA! Tämän vuoden iljettävin olutkokemus ja muilla juomilla on tekemistä, että pääsevät samaan.
Pisteet: 17/50

Muiden arvioita:


torstai 23. tammikuuta 2014

Pohjois-Savosta pienpanimoperheeseen - Iso-Kallan Panimo

Vuoden 2013 loppupuolella sai suomalaiset pienpanimot uuden tulokkaan kasvavaan joukkoonsa, kun Pohjois-Savoon Pielavedelle syntyi Iso-Kallan Panimo. Panimon tarkoituksena on tarjota parhaista ja puhtaista raaka-aineista valmistettuja oluita, siidereitä ja limonadeja.


Tulen lähiaikoina kirjoittamaan Iso-Kallan Panimosta suomalaiset pienpanimot tutuksi –artikkelin ja täten haluan toivottaa myös Iso-Kallan Panimon tervetulleeksi osaksi suomalaista olutkulttuuria. Luvassa on luonnollisesti myös olutarviota ja kaikkea muuta mukavaa…

Iso-Kallan Panimo aloittaa kolmella oluella. Savo –tuoteperheeseen alussa kuuluu American Ale, Dark Lager ja Special Bitter. 


Lisätietoja panimosta:  

Sori Brewing aloitti osakeannin rymisten


Olin tuossa yhteyksissä Sori Brewingin jätkien kanssa ja he kertoivat, että Sori Brewing Finland Oy on käynnistänyt osakeannin 15.1.2014. Alle viikossa he ovat saaneet annilla kerätyksi lähes 70 000 euroa. Sori Brewingin tavoitteena onkin kerätä maaliskuun loppuun mennessä 600 000 euroa, millä he voivat rakentaa Pohjoismaiden moderneimman pienpanimon.

Heittelin Sorin jätkille vielä muutamia kysymyksiä, joten saamme vähän jatkoa aikaisemmin julkaisemalleni Sori Brewingin pienpanimoartikkelille!

1. Sori Brewing pähkinänkuoressa?
Sori Brewing Olutpanimo olutharrastajilta olutharrastajille!

2. Miksi lähditte perustamaan tätä panimoa?
Lähdimme tekemään tätä panimoa, koska näemme että alalla voi menestyä sellaisilla tuotteilla, joita itse rakastamme. Varsinkin, jos ottaa huomioon suomalaisosaamisella tehdyn oluen vientipotentiaalin.

3. Miksi osakeanti?
Olemme intohimoisia ja tahdomme tehdä olutta, mistä myös muut nautiskelijat pitävät. Siksi päätimme toteuttaa osan panimon rahoituksesta joukkorahoituksen avulla ja kutsua muut olutnautiskelijat osaksi tätä panimoa. Tarjoamme osingon ja osakkeen arvonnousun lisäksi ikuiset alennukset omista puodeista, verkkokaupasta ja ravintolasta / ravintoloista, sekä paljon muita etuja. Lupaamme, että sijoittaja varmasti nauttii matkasta kanssamme.

4. Tavoitteenne?
Tavoite on olla Pohjoismaiden hauskin ja kiinnostavin panimo.

5. Miten osakeantiin pääsee mukaan?
Osakeannin tiedot ja suunnitelmat löytyvät osoitteesta www.soribrewing.com/osakeanti

6. Kuinka teihin saa muuten yhteyden?
Vastailemme myös olutopas.info:ssa kaikkiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin sunnuntaisin 2.2. & 9.2.2014. Meitä voi myös lähestyä sähköpostilla brewery@soribrewing.com tai tulemalla maistelutilaisuuksiimme, joista tiedot löytyvät www.facebook.com/soribrewing ja www.soribrewing.com/events



keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Kotioluet: Wolf Border Brewery Imperial Stout

Wolf Border Brewery Imperial Stout

Yleistä: Nyt maistelussa on lähiolutta, kun lasiin kaatui joensuulaisen Matti Nuutisen kotipanimon Wolf Border Breweryn Imperial Stout. Matti kuvailee oluttaan seuraavasti:

”Viime syksynä tehty massiivinen imperial stout. Mallas rungossa 8 eri ainesta (Pale ale, Special B, Chocolate, Black, C60, Pale Chocolat, Sokeri ja DME) yli 11kg mallasta -> ylivoimaisesti isoin tekemäni olut samalla asetti myös laitteistoni rajat mäskäyastian koon suhteen. Humaloitu melko yksinkertaisesti brittiläisilä humalilla. Ehkä vähän turhankin iso joka suhteessa.”

Imperial Stout tämä oluiden kuningastyyli kiehtoo aina, joten nyt korkki auki, olut lasiin ja maistamaan.

Panimo: Wolf Border Brewery

Maa: Suomi

Tyyli: Imperial Stout

Voltit: 11,0 %

Katkerot: 70 EBU

Ulkonäkö: Lähes kolmen sormen mittainen ruskeahko kupliva vaahto, joka vähitellen alkaa haihtumaan oluen pinnalta. Olut on väriltään pikimusta ja täysin läpikuultamaton.

Tuoksu: Voimakas paahteisuus tunkeutuu sieraimiin ensimmäisellä nuuhkaisulla. Suklaata ja kahvia. Taustalta hivenen tulee esille alkoholia, mutta miellyttävällä tavalla. Voimakas humalointi pysyy melkoisen taka-alalla, eikä juurikaan tuo itseään esille.

Maku: Vahvaa paahteista kahvia, suklaata ja humalointi tulee esille iskevän voimakkaasti. Täyteläinen olut, jossa alkoholi hieman liian vahvasti tulee maussa esille.

Tuomio: Oikein nautinnollinen Imperial Stout, jossa ei muuta moitetta ole, kuin jälkimaussa jää alkoholi pyörimään suuhun. Tämä pudottaa hieman pisteitä. Mukavan paahteinen, jopa hieman palaneen paahteinen. Lämmittää erittäin paljon. Tässä on pienellä hiomisella aineksia erittäin loistavaksi Imperial Stoutiksi.

Pisteet:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 35/50

Kolme sanaa: Liian alkoholinen IS

tiistai 21. tammikuuta 2014

Laitilan Kievari Humalainen

Laitilan Kievari Humalainen

 Olutopas.info - Arvio

Yleistä: Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Kievari – sarjan maitokauppavahvuinen Humalainen on ollut itselläni useamman kerran maistelussa siitä lähtien, kun kyseinen olut saapui maitokauppojen valikoimiin vuonna 2009. Humalainen on voimakkaasti humaloitu olut ja siitä löytyykin katkeroita 61 EBUn verran. Humalointi on hoidettu brittihumalilla Fuggles, Bramling Cross, East Kent Golding ja First Gold. Tämän lisäksi kaveriksi on heitetty vielä saksalaista Magnum – humalaa. Kuivahumalointi on suoritettu First Goldilla.


Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

Tyyli: India Pale Ale (Panimon kuvaus ”Pohjolan Bitter”)

Voltit: 4,5 %

Kantavierre: 11,0 %

Katkerot: 61,0 EBU

Väri: 25,0 EBC

Humalat: Magnum, Fuggles, Bramling Cross, East Kent Golding. Kuivahumalointi: First Gold

Maltaat: Pale, Cara Pale ja Munich

Ulkonäkö: Oluen päälle muodostuu parin sormen mittainen valkoinen vaahto. Väriltään kullankeltainen ja kirkas.

Tuoksu: Tuoksusta tulee esille voimakas rapsakka tuore humalointi. Puumainen, ruohoinen ja sitrushedelmäinen (greippi). 

Maku: Voimakas humalointi iskee välittömästi. Greippinen ja ruohoinen. Toffeinen maltaisuus jää humaloinnin jalkoihin, mutta eipä juuri haittaa. Pientä tunkkaisuutta on myös havaittavissa. Jälkimaku hieman vetinen.

Tuomio: Maitokauppojen ehdotonta parhaimmistoa. Tuoreeltaan nautittuna oikein mainio olut. Toimii saunaoluena ja tulisen ruoan kaverina. Humalan nälkään.

Ostanko jatkossa: Tulee ostettua jatkossakin.

Mistä: Arvionnissa ollut pullo saatu panimolta. Löytyy erittäin laajalla säteellä maitokaupoista, joista tulee yleensä ostettua tölkissä, kun näitä pulloja ei ainakaan meiltä päin löydy hirveästi.

Pisteet:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 34/50

Kolme sanaa: Maitokaupasta humalan nälkään

"tölkki humalainen"


perjantai 17. tammikuuta 2014

Moortgat Duvel

Moortgat Duvel

Olutopas.info - Arvio 

Yleistä: Tästä oluesta olen ollut jo moneen otteeseen tekemässä arviota, mutta se on vaan aina jäänyt vaiheeseen. Nyt kuitenkin otin itseäni niskasta kiinni ja tekstiä kehiin. 

Sana "Duvel" tarkoittaa Flaaminkielellä paholaista. Tämä pullossa kypsyvä olut säilytetään panimontiloissa kolmisen kuukautta. Duvel-Moortgat panimo on perustettu vuonna 1871 ja panimolla valmistetaan tämän ykköstuotteen lisäksi mm. kolmea erilaista Maredsous –luostariolutta ja Vedett –nimistä Witbieriä, joka löytyy melko monista maitokaupoista.

Nyt tämä maistelussa oleva Duvel on yksi sellaisia oluita, jotka harrastuksen alkuvaiheessa herättivät suuria tunteita ja tämä antoi suurta nostetta tälle olutharrastukselle. Duvel oli jotain käsittämättömän loistavaa monien vuosien Karhun kurlailun jälkeen. Tämän jälkeen on tullut moniakin parempia Belgityylisiä Vahvoja Aleja vastaan, mutta Duvelilla tulee aina olemaan erityinen paikka sydämessäni.

Viime kesän laivareissulla sain erityisen hienoa palvelua tilatessani Duvelin. Baarimikko kaatoi Duvelin lasiin ja tämän lisäksi kaatoi hiivat vielä erilliseen snapsilasiin, jolloin pystyin itse tekemään päätöksen kuinka nauttia kyseinen olut. Aluksi maistelin ilman hiivoja ja sitten kaadoin hiivat sekaan, jolloin makuelämys oli täydellinen.

Panimo: Duvel-Moortgat

Maa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen Vahva Ale

Voltit: 8,5 %

Kantavierre: 16,6 %

Katkerot: 24,0 EBU

Väri: 6,5 EBC

Humalat: Saaz ja Styrian Goldings

Maltaat: Pale ale

Ulkonäkö: Duvel on melko reilusti vaahtoava olut, jossa väritys on sellaista kullankeltaista. Vaahto on ohuen utuinen, mutta kestävä.

Tuoksu: Tuoksultaan hapan ja hedelmäinen. Sitrushedelmää ja omenan tarjoamaa hapokkuutta. Banaania ja belgihiivaa.

Maku: Maussa tarjolla rapsakkaa ruohoista humalaa, banaania, omenaa ja päärynää. Mausteinen olut, josta pippuri on voimakkaimmin esillä. Alkoholi tuo mukanaan mukavan lämmittävän tunteen, mutta aika hyvin on muuten taustalle kätkettynä.

Tuomio: Duvel on kaikin puolin nautinnollinen ja melko monipuolinen olut. Raikas olut, joka toimii monessa tilanteessa. Pitää ehdottomasti ottaa kokeiluun myös ruokajuomana, kun tähän mennessä on mennyt ainoastaan nautiskelutarkoituksessa.

Ostanko jatkossa: Ehdottomasti tulee ostettua

Mistä: Testissä ollut pullo on ostettu Ruotsin laivalta, jolloin näitä tuli ostettua sixpäkin verran. Löytyy Alkon valikoimasta.

Pisteet:
Tuoksu: 9/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 4/5
Yleisvaikutelma: 16/20
Yhteensä: 41/50

Kolme sanaa: Tästä olutharrastus alkoi



torstai 16. tammikuuta 2014

Alkon käsityöläisoluet 2014 - Hiisi Pläkki

Hiisi Pläkki

"Pläkki on uusi musta."
Yleistä: Eilen pääsin käsiksi ensimmäiseen Alkon käsityöläisolutvalikoiman olueeseen, kun Jyväskylän Panimo Hiisiltä maisteluuni saapui Pläkki tai niin kuin etiketissä sanotaan ”maanpäällisten kesken musta olut”. Kyseinen olut on Hiisin näkemys Black IPA:sta. Kirjoitin aikaisemmin hieman esimakua tästä oluesta, jonka voit lukea tästä:

Alkon käsityöläisoluet 2014 – Esimakua Panimo Hiisi Pläkki

Etiketistä poimittua:
"Pläkki on elegantti fuusio tummia sävyjä ja uuden maailman humaloiden aromikkuutta. Pehmeän paahteinen ja avokätisesti humaloitu olut, jossa juotavuus kohdallaan. Yksinkertaista, muttei yksitoikkoista.

Nautiskeluun, Rahmaninovilla tai ilman."


Ruvetaanpas sitten maistelemaan ja katsotaan onko Pläkki uusi musta!


Panimo: Panimo Hiisi

Maa: Suomi

Tyyli: Black IPA

Voltit: 6,3 %

Kantavierre: 14,5 %

Katkerot: 63 EBU

Väri: 60 EBC

Ulkonäkö: Kolmen sentin mittainen ruskea vaahto ja väriltään tämä olut pikimusta.

Tuoksu: Tuoksultaan voimakkaan paahteinen olut, jossa välittömästi iskee myös vahva greippinen humalointi. Salmiakkia. Lämmetessä tuoksusta tulee esille myös pientä savuisuuttakin.

Maku: Maussa on reilusti greippiä ja paahteisuutta. Voimakkaat katkerot jäävät elämään suuhun pitkäksi aikaa. Humalointi on vahvaa, mutta ei peitä missään vaiheessa paahteisuutta taakseen. Kahvia ja suklaata. Kaikesta huolimatta juotavuus on huippuluokkaa. Taustalla hiven savuisuutta, joka tulee esille jälkimaussa.

Tuomio: Hiisin jätkät ovat valmistaneet oluen, jossa toden totta humalointi on käsi kädessä paahteisuuden kanssa ja toimii hyvin. Greippi on erittäin selkeästi esillä. Kylläpä oli hyvä Black IPA.

Ostanko jatkossa: Pitää ehdottomasti käydä ostamassa, kunhan tulee Alkon hyllyille.

Mistä: Kyseisen testipullon sain panimolta. Tulee myyntiin Alkon käsityöläisolut kattaukseen 3. helmikuuta alkaen.




Pisteet:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 4/5
Yleisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 38/50

Kolme sanaa: Greippisen paahteinen olut

"Sampleri. Vain blogikäyttöön"


keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Viinakaupan nokialaiset


Nokian Panimolla on tällä hetkellä Alkon puolella kaksi erilaista olutta ja näitä ei ole kyllä tullut maistettua pitkään aikaan. Harmittavasti viinakauppavahvuinen EloWehnä poistui valikoimista viime vuoden huhtikuun paikkeilla. Tämä Elowehnä on tähän mennessä paras kyseisen panimon olut. Tätä kuitenkin näyttäisi olevan vielä ravintolajakelussa, koska mm. Surakan Baarissa täällä Joensuussa kyseinen olut oli hyllyssä. Nyt maistelussa olleet oluet olivat Keisari Münchener Strong ja Året Runt 5,7 %. Edellinen Nokian Panimon Alkosta löytyvä olut olikin käsityöläisoluisiin kuulunut Nokian Tupla Keisari.

Nokian Keisari Münchener Strong

 Olutopas.info - Arvio

Saksan ja ennen kaikkea Munchenin suuntaan viittaava ympäri vuoden tuotannossa oleva Oktoberfest – tyylinen olut.

Tyyli: Oktoberfest/Märzen

Voltit: 5,7 %

Kantavierre: 13,6 %

Katkerot: 29,0 EBU

Väri: 30,0 EBC

Humalat: Hallertau

Maltaat: Pilsner-, Dark Ale- ja Crystalmaltaat

Ulkonäkö: Hieman vajaa parin sormen vaahto ja väriltään kuparisen ruskea

Tuoksu: Tuoksusta esille tulee ruohoista humalointia ja karamellimallasta. Taustalla esiintyy marjaisuutta.

Maku: Maultaan ruohoisesti humaloitu ja hieman voimainen. Karamellista makeutta ja pientä paahteisuutta. Jonkin sorttinen marjaisuus tulee esille, jota esim. maitokauppavahtuisesta en ole kymmenistä tölkeistä löytänyt. Hieman vetinen.

Tuomio: Tää on ihan ok! Marjaisuus ja pieni vetisyys häiritsevät. Ruohoinen humalointi toimii. Ei herätä mitään ilonkiljahduksia, mutta ihan sellainen perus juotava olut.

Ostanko jatkossa: Todennäköisesti ei tule ostettua.

Mistä: Löytyy Alkon valikoimasta.

Pisteet:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 5/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 10/20
Yhteensä: 28/50

Kolme sanaa: Ihan ok olut

---


Nokian Keisari Året Runt 5,7 %

Olutopas.info - Arvio

Suodattamaton tumma lager. Året Runt tarkoittaa meikäläisten kielellä "ympäri vuoden" ja panimon sivukin kertoo, että olut on parhaimmillaan juurikin samaisena ajankohtana.

Tyyli: Tumma Lager

Voltit: 5,7 %

Kantavierre: 13,6 %

Katkerot: 28,0 EBU

Väri: 54,5 EBC

Humalat: Hallertauer Magnum, Spalter Select ja Perle

Maltaat: Pilsner-, Dark Ale- ja mustamaltaat

Ulkonäkö: Reilu kolmen sormen vaahto ja väriltään sellainen kotikaljamaisen ruskea.

Tuoksu: Tuoksussa pientä paahdetta, leipää, yrttejä, hieman hedelmää ja mallasta. Karamellista makeutta on myös päässyt mukaan.

Maku: Maultaan makean leipäisän maltainen. Paahdetta löytyy hieman. Melko matala hiilihappoinen ja tulee mieleen pikkusen kotikalja. Ruohoinen humalointi antaa mukavan puraisun.

Tuomio: Ei yllä tyylilajinsa kärkeen, eikä kuulu omiin suosikki tyylilajeihin. Makeahko kotikaljamainen olut, joka toimii varmasti ruokajuomana.

Ostanko jatkossa: Ei varmaankaan tule ostettua

Mistä: Alkosta löytyy

Pisteet:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 12/20
Yhteensä: 30/50

Kolme sanaa: Makea, kotikalja, ruokajuoma

---
Loppuyhteenvetona voikin sanoa, että Äret Runt 5,7 % voitti parin pisteen turvin tämän viinakauppa nokialaisten mittelön. Kyllähän ne Nokian ykköstuotteet ovat tällä hetkellä maitokaupan puolella.




tiistai 14. tammikuuta 2014

Oluella Surakan Baarissa

Jani Strand - Jessica Simpson ulostaa

Kävin tuossa viime viikon perjantaina ensimmäistä kertaa Surakan Baarissa, joka sijaitsee täällä kotikaupungissa Joensuussa. Tarkoituksena oli käydä katsomassa minkälainen baari on rakentunut vanhan Surakan talon historiaa huokuvien seinien sisään. Tapasin paikan päällä Antti Gavrilovin, joka on yksi kolmesta tämän baarin omistajista. Antti on nuoruuden kavereitani, joten täysin tuntematon jätkä ei ollut vastassa. Menimme sisälle baariin ja hän ryhtyikin aluksi esittelemään tiloja. Kello oli silloin hieman reilu seitsemän illalla ja muutamassa pöydässä istuikin hieman kaiken ikäisiä ihmisiä nauttimassa juomistaan keskustellen, kuka mitäkin. Paikka toimiikin loistavasti siinä, että sinne voi tulla rauhassa viettämään aikaa ystäviensä kanssa, koska musiikki ei pauhaa täysillä, vaan soi taustalla rauhallisesti. Himmennetyt valot ja pöydissä olevat kynttilät luovat lisätunnelmaa. Baarin sisustus on vanhanaikaista ja sitä on piristetty muutamilla persoonallisilla sisustuselementeillä.  Muun muassa seinällä suuri taulu, jossa Jessica Simpson istuu pöntöllä. Tämä joensuulaisen taiteilijan Jani Strandin taideteos ei voi jäädä keneltäkään huomaamatta. Antti kertoikin tämän kyseisen taulun jakavan mielipiteitä.



Surakan talon historiaa:
Surakan talo on 1800 – luvun puukaupunkia ja viimeisiä rakennuksia tätä vanhaa Joensuuta. Rakennus sijaitsee Pielisjoen vieressä ja ikkunoista onkin näkymä suoraan joelle. Surakan talon pihapiiri on niitä viimeisiä harvoja esimerkkejä tästä 1800 – luvun lopun kaupunkirakenteesta. Surakan talo on rakennettu vuonna 1849 järjestysmies Aug. Johnssonille ja se oli yksi kaupungin neljästä rapatusta puutalosta. Talo vaihtoi omistajaa vuonna 1870 kauppias Anders Pakarisen ostettua talo ja vuonna 1885 rappaus vaihtuikin lautaverhoukseen. Nimi Surakan talo tulee siitä, kun vuonna 1933 Kustaa Surakka osti talon itselleen. Joensuun kaupunki osti talon pois Surakan perikunnalta 1970-luvun puolivälissä. Vuonna 1980 rakennus kunnostettiin ja se on siitä lähtien ollut suojeltuna kaavassa.

Historiatiedot: http://cgi.jns.fi/koulu/kuma/kohteet/surakka.html


Baarin tiloissa on yhteensä kuusi vanhaa ja kauniin näköistä takkaa ja tila on jakautunut moneen eri huoneeseen. Katsoimme Antin kanssa läpi olutvalikoiman ja tämä valikoima olikin pääasiassa Sinebrychoffin maahantuomia oluita. Oluthanoja oli kolme, joista kaksi oli varattuna Karhulle ja kolmannessa oli Grimbergen Dubbel. Pullovalikoima oli melko peruskamaa ja lähes kaikki pääasiassa löytyvät tällä hetkellä Alkon valikoimasta. Loistavista oluista siellä oli Sinebrychoff Porter ja Sinebrychoff & Brooklyn Brewery Two Tree Porter.



Joulu aikaan valikoimassa oli ollut mm. Pyynikin Käsityöläispanimon Jouluolut. Tällä hetkellä hyllystä löytyi mm. BrewDogin Punk IPA ja oikein mainio maitokauppaolut Fuller’s Chiswick Bitter. Otimme Antin kanssa pullolliset Sinebrychoffin & Brooklyn Breweryn Two Tree Porteria ja siirryimme pöydän ääreen rupattelemaan. Annoin muutamia vinkkejä, että minkälaisilla pienillä muutoksilla tästä paikasta saisi kehitettyä erittäin hyvän ravintolan, jossa olisi tarjolla erilaisia laadukkaita oluita.

Tiskin tapahtumia
Olutvalikoimaa

Rupattelimme reilun pari tuntia, jonka aikana rupesi ihmisiä tulemaan koko ajan enemmän ja enemmän. Yhdeksän aikaan oli jo melko lähes kaikki istumapaikat varattuja tästä 110 asiakaspaikkaa sisältävästä baarista. Antti kuvaili paikkaa ”koko kansan baariksi”, jota se ympärilleen katsottaessa todellakin oli. Ikäjakauma oli 18 – 60 väliltä ja miksipä ei olisi. Onhan paikka erittäin viihtyisä. Juuri sellainen, josta itsekin tykkään eli rauhallinen, tunnelmallinen paikka, jossa voi ystävien kanssa rupatella mukavia ilman karaokea tai muuta taustalla pauhaavaa ränkytystä. Surakan baarilla on tarkoitus jatkuvasti kehittää olutvalikoimaansa mahdollisuuksiensa mukaan ja Antti ottikin mielellään vastaan erittäin varteen otettavia ehdotuksiani.

Maanantaista perjantaihin on Surakan Baarissa saatavilla keittolounasta, jossa Antti pyrkii valmistamaan keittoja, joiden luonne on runsas eikä herneelle tarvitse etsiä kaveria. Kesän suunnitelmista Antti paljasti, että pihalle on tulossa 50 – 60 asiakaspaikkainen terassi. Tämän lisäksi on muitakin suunnitelmia, joista sitten pystyy myöhemmin paljastamaan enemmän. Tällä hetkellä pihalla on n. 70 asiakaspaikkainen Tiipii, jossa Surakan porukka valmistaa varauksesta minimissään 25 hengelle erilaisia buffetmenuja. Tiipii toimii aputoiminimellä Teepee Dining.


Teerenpeli Kaski


Baari tiskin takaa löytyy myös melko laaja viskivalikoima ja siellä oli mm. Teerenpelin Kaski, joka on ollut erittäin suosittu. Konjakeista harvinaisuutena oli mm. 50 vuotta tammitynnyrissä viihtynyttä konjakkia. Illan lopuksi olikin sitten aika tutustua surakoihin. Surakat ovat tapaksia, joita tarjolla oli tällä kertaa yhdeksää erilaista suolaista herkkua, joka menee mukavasti oluenkaverina. Antti kasasi minulle lautaselle neljää erilaista ja kyytipojaksi otin Grimbergen Blanchea, joka on omasta mielestäni ehdottomasti paras Grimbergen ja ihan kelpo Witbier. Lautasella oli: Sillikaviaria, Maustesoijapullia, Yrttiedamia ja Tandoorilammasta. Suoraan sanottuna taivaallisen makuinen setti, josta sillikaviar nousi ylitse muitten. Surakoiden ja oluen jälkeen olikin sitten aika siirtyä kotia kohti.

Surakoita
Surakat ja Grimbergen Blanche
Jaskan kommenttia Surakan Baarista:
Paikkana Surakan Baari oli erittäin viihtyisä ja rauhallinen. Paikka jonne kannattaa tulla katsomaan niitä viimeisiä osia tätä vanhaa Joensuuta. Surakat olivat älyttömän hyvän makuisia. Vielä kun olutvalikoimaa saa hieman muokattua, niin paikka on ehdottomasti sellainen missä viihtyy ihmiset iästä riippumatta ja olutvalikoiman parannuttua, niin viihtyvät myös kaikki olutharrastajatkin. Suosittelen ehdottomasti kokemaan. Joskus pitää kyllä käydä vielä keittolounaallakin ja tulen varmasti itsekin käymään uudestaan Surakan Baarissa.