maanantai 30. kesäkuuta 2014

Testissä Velkopopovický Kozelit


Yleistä: Lähes jokainen ihminen joka on joskus kaupassa käynyt on nämä nähnyt ja lähes jokainen, joka juo olutta on näitä maistanut. Kyseessä on tietenkin Velkopopovický Kozelin oluet. Kozelit saivat alkunsa vuonna 1874 Tsekeissä ja sitä valmistaa panimolla nimeltä Plzeňský Prazdroj. Tämä kyseinen panimo onkin yksi Tsekin suurimmista ellei jopa suurin panimoalan yritys ja osa yhtä maailman suurinta panimoalan yritystä SABMilleria.

Panimo valmistaa neljää erilaista olutta ja tänä vuonna on/oli saatavilla 140 vuotisjuhlan kunniaksi erikoiserä suodattamatonta ja pastöroimatonta juhlaolutta nimeltä Kvasnicový Special. Kävin sitä maistamassa 60’s Palaverissa, mutta eipä juurikaan tarjonnut mitään erityistä. Peruslageriahan se oli.

Nyt sitten kävin pitkästä aikaa maistoon suomalaisten maitokauppojen hyllyistä löytyvän Kozel –kolmikon ja nämähän löytyy lähes joka ikisestä maitokaupasta. Alla onkin pienimuotoista arviota näistä olusista.

Velkopopovický Cerny (Dark) 10°

 Olutopas.info - Arvio


Cerny eli kavereiden kesken Tumma Velko, on prosenteiltaan porukan miedoin (3,8%)  ja porukan tummin (tyyliltään Tumma Lager). Tämä olut taitaa edelleenkin olla Suomen myydyin Tumma lager, ellen ole aivan väärässä. Mitäs se sitten tarjoaa maistelijalle?

Nelisenttinen vaahto ja kirkas punertavan tummanruskea. Tuoksultaan metallinen, maltainen, paahteinen ja hieman makean oloinen, jopa sokerinen. Melko reilu kotikalja fiilis iskee nenään. Suutuntumaltaan mieto, kevyt ja hieman jopa vetisenkin oloinen. Maultaan Tumma Velko on makea paahteisen maltainen, leipäisä ja taustalla pientä marjaisuutta. Maistuu melko paljon kotikaljalta. Erittäin helposti juotava tumma lager. Rungon ohuus pudottaa pisteitä. Ruokajuomana ihan ok, mutta ei tämä juurikaan ihmeitä tarjoa. Omalla tavallaan klassikko  .

Pisteet: 27/50
---

Velkopopovický Premium Lager 12°

Olutopas.info - Arvio 

Premium Lagerin oikea versio on 4,8 %, mutta meillä päin se jostain ihme syystä tarjoillaan 4,6 %:n vahvuisena. Onko sitten oikeasti muuta eroa, kuin etiketti? Tyyliltään tämä Premium on Tsekkityylinen Pils.

Lasin reunoille jää melko reilusti pitsiä, kun parin sormen mittainen vaahto tekee työtään tämän kullankeltaisen Pilsin päällä. Tuoksusta erottuu viljaa ja hivenen ruohoista humalointia. Tuoksu ei paljoa tarjoa. Maltaisuutta ja metallia tunkeutuu myös sieraimiini. Maultaan viljaisen leipäisä, ruohoista humalointia on mutta vain nimeksi. Maltainen maku on melko lailla päällimmäisenä esillä, mutta aika mauton tapaus. Pieni metallinen tunne on myös havaittavissa. Pilsner Urquelliin vertaaminen olisi jopa rangaistava teko, eikä kyllä kävisi mielessäkään. Ei juurikaan tarjoa muuta, kuin ajatuksen, että ruokajuomana voisi toimia. Muuten melko perusbulkkia.

Pisteet: 23/50
---

Sitten vielä viimeisen kimppuun eli…

Velkopopovický Svetly (Original) 10°

Olutopas.info - Arvio 

Viimeisenä maistoon Svetly, joka on tyyliltään sama, kuin edeltävä mutta prosentteja on 4,0 %. Muistan tämän muutamien vuosien takaa käydessäni Budapestissa. Tämä olut maksoi läheisessä maitokaupassa 0,40 euroa pullo ja sitä tuli sitten muutamat maistettua. Tämän jälkeen ei olekaan tullut maistettua kunnes nyt.

Väriltään kullan keltainen, mutta hieman Premiumia vaaleampi. Vaahto yltää lähes siihen parin sormen mittaan asti. Tuoksu on melko viljainen ja metallinen. Tuoksu on lähes olematon. Maussa mennään melko samalla linjalla, kuin tuoksussa eli eipä paljoa anna. Vetisen oloinen, ruohoisuutta ja makeutta. Erittäin pliisu tuotos. Pieni ruohoisen humaloinnin tunne erottaa Svetlyn perusbulkkilagereista.

Pisteet: 22/50

Yhteenveto: Nämä kolme Kozelia eivät juurikaan tarjonneet mitään suuria makuelämyksiä. Svetly ja Premium ovat melko peruslagereita, eikä niistä tule mitään sellaista mieleen, että miksi jatkossa ostaisin. Cerny on hieman liian ohut, mutta kuitenkin ruokajuomana vallan mainio olut. Tästä kolmikosta jatkossa ei tule ostettua, kuin yhtä ja ainutta ja sehän on Cerny. Sekin ainoastaan ruokapöytään.

Tämän testin paras olut!


perjantai 27. kesäkuuta 2014

Jaskan pikaiset - Rekolan Ruukin Juhla

Rekolan Ruukin Juhla

Olutopas.info - Arvio 

Oluen päälle muodostuu kestävän tuntuinen ja kuohkean oloinen kolmen sormen mittainen vaahto. Vaahdon alla majailee punaruskea olut, joka nostaa reilusti kuplia kohti vaahdon ja oluen rajapintaa. Tuoksusta tulee esiin maltaisuutta, turvesavua ja pieni pihahdus paahteisuutta. Tuoksussa on jonkin verran myös hedelmää mukana. Olut kaatuu suuhun ja oikein pirskahtelee tehdässään työtään makuhermojen kanssa. Maussa maltaisuus on tämän oluen kivijalka. Sen ympärille on rakennettu turvesavuinen sauna. Maussa on turvesavua ja paahteisuutta. Joku on jättänyt tänne saunaan myöskin korillisen hedelmiä, jotka hennosti ilmoittavat olemassa olostaan. Huomattavissa samoja piirteitä, kuin Rekolan Tervahaudassa, mutta tässä ne on esillä vain miedommin. 

Tässä vaiheessa lueskelin tätä kirjoittamaani tekstiä ja samalla "taidokkaasti" kaadoin lisää olutta lasiin. Samalla mieleeni tulivat Malty-Jarin sanat tästä oluesta "se sitten saattaa kuohua melko vahvasti" ja kun katsoin lasiin, niin oluen kruununa oleva vaahto oli jo hyökkäämässä lasin reunojen yli näppäimistölle. Urheana soturina syöksyin pelastamaan näppäimistöni ja kahmaisin vaahtoa suuhuni. Kahmaisin sitten niin paljon, että sitä meinasi jo hyökätä nenästäkin pihalle. Huom. Vaahtoaminen ei ollut oluen syy, vaan oman agressiivisen ja huolimattoman kaatoni syy.

Nyt jatketaan juttua sitten sieraimet vaahdoten. Ei tämä lopulta mikään maailman mullistavin olut ole, mutta mukava kevyt olut, jossa sitä makua on. Toinen jääkaapissa oleva pullo pitää testata riistaruoan kaverina, johon sitä pullon etikettikin suosittelee. 

Mistä: Sain tämän pullon panimolta. Tämä olut on myytävänä Fiskarssissa, jossa on Rekolan Panimon uusi tukikohta. Olutta saa heidän omasta puodistaan ja myöskin sen ympäristöstä.

Kannattaako: Kokeilemisen arvioinen olut, joka erinomaisesti ruokajuomana.

Pisteet: 33/50 


Muiden arvioita:
ps. Ensimmäistä kertaa vertaan arvioissani olutta saunaan, mutta tulipahan tämäkin tehtyä :)


Nøgne Ø India Pale Ale

Nøgne Ø India Pale Ale

Olutopas.info - Arvio 

Yleistä: Nyt on arvioinnissa olut, joka on tänä vuonna tarjonnut yhden parhaimmista makunautinnoista. Ensimmäistä kertaa pääsin maistamaan tätä olutta, vasta tänä vuonna ja paikkana oli Helsinki Beer Festival. Siellä Nøgne Ø India Pale Ale löytyi Oluthuone Leskisen hanasta. Makuelämys oli täydellisyyttä hipova.

Seuraavan kerran otin samaisen oluen maistoon aivan kotosalla. Minulle oli saapunut oluttilaus muutama päivä ennen HBF:ää ja siellä on mukana tämä Nöknen IPA. Kolmas ja viimeisin maisto kerta sattui tälle viikolle, kun kävin keskiviikkona Joensuun 60’s Palaverissa maistamassa Kosoolan ja Hiisin Pohjoisen Jättiläistä. Jättiläisen jälkeen otin sitten vielä makusteluun tätä IPAa.
Nøgne Ø India Pale Ale komeilee mm. Olutopas.infon IPA –listan kärjessä ja vieläpä melko ylivoimaisesti. Toisena listalla on Loistava Alesmith IPA, joka oli viime vuoden yksi parhaista oluistani.

Nøgne Ø on ehdottomasti yksi suosikki panimoistani ja heidän oluitaan on runsaasti omien parhaimpien oluiden joukossa. Arvioinnissa oleva IPA, on juuri se minkä kotosalla maistelin. Kuvat taas ovat otettu tällä viikolla 60’s Palaverista. Olin silloin kotona maistellessa näköään sen verran innoissaan, etten muistanut ottaa kuin yhden kuvan. No sattuuhan sitä :)


Panimo: Nøgne Ø

Maa: Norja

Tyyli: India Pale Ale

Voltit: 7,5 %

Kantavierre: 16,4 %

Katkerot: 56,0 EBU

Väri: 27,2 EBC

Humalat: Chinook ja Cascade

Maltaat: Maris Otter-, münchner-, vehnä- ja karamellimaltaat

Ulkonäkö: Melko reilun kokoinen (sellainen kolme sormen mittainen) ja kestävä vaahto. Väriltään punertavan kuparinen. Hyvältä näyttää!

Tuoksu: Tuoksusta tulee esiin hedelmäkorillinen erilaisia hedelmiä. Sitrusta, persikkaa ja mangoa. Havumetsäistä humalaa mahtuu mukavasti messiin. Humalointi muutenkin aromi voittoinen ja tämän vuoksi hiveleekin sieraimia. Loistava tuoksu. Hanasta maistettuna sitrushedelmä oli hivenen miedompi ja tuoksu oli mukava hedelmäcocktail.

Maku: Maussa myöskin näitä etelän hetelmiä. Pehmeyttä tarjoaa mango ja persikka. Sitten kirpeyttä tuo sitrukset. Havumetsä humisee, kun tätä kiskoo kitusiinsa. Pihkaa jää hampaankoloon. No nyt meinasi jo taittua runoilun puolelle, joten jatketaan arviota. Humalointi on erittäin aromikas, eikä potki suussa vaan hellästi hyväilee. Mallasrunko ei jää missään vaiheessa kakkoseksi vaan tulee käsi kädessä humaloinnin kanssa. Jos joku olut on tasapainoinen, niin se on tämä.

Tuomio: Puoli litraa silkkaa mahtavuutta. Sanakirjassa India Pale Alen kohdalla on kuva tästä oluesta. Ei mikään överi katkeropommi, vaan taivaallisen aromikas IPA. Ehdottomasti tämän vuoden parhaita oluita ellei jopa paras. Ainut moite on se, että se loppui.

Ostanko jatkossa: No helvetti! Tottakai minä ostan. Osta sinäkin, mutta jätä myös mulle :)

Mistä:
Arvioinnissa olleen pullon tilasin netistä Saveur Bière –sivustolta. Löytyy mm. 60’s Palaverin ja kuuluu ravintolan pysyvään valikoimaan.


Pisteet:
Tuoksu: 9/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 5/5
Yleisvaikutelma: 17/20
Yhteensä: 44/50
Kolme sanaa: Pullollinen silkkaa täydellisyyttä




torstai 26. kesäkuuta 2014

Laitilan Mississippi Beer

Laitilan Mississippi Beer

Olutopas.info - Arvio 

Yleistä: Nyt arvioinnissa on Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan uutuus olut nimeltä Mississippi Beer. Kyseessä on Laitilan valmistama spesiaalierä, joka tulee saataville muutamiin olutravintoloihin ja ainakin Lahden Suuret Oluet Pienet Panimot –tapahtumaan. Muutama viikko sitten pääsin maistamaan tätä olutta käydessäni kyläilemässä Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan panimolla.

Mikä on Mississippi Beer?
Mississippi Beer on Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan ja mississippiläisen Yalobusha Brewing Companyn yhteistyönä kehitetty ja pantu suodattamaton höyryolut. Tämä olut on kehitetty juhlistamaan Suomen arvostetuinta Blues –festivaalia Rauma Blues:ia, jossa Amos Harvey on toiminut monivuotisena Amerikan mantereen kontaktimiehenä. Ennen uraa musiikin parissa Amos oli myöskin toiminut oluenpanijana jo pitkät ajat ja koska oluiden maailma veti häntä jälleen puoleensa, hän päätti jättää musiikin vähemmälle ja siirtyä viime vuonna Yalobusha Brewing Companyn oluenpanijaksi.

Mikäs sitten on höyryolut?
Höyryolut (California Common) on amerikkalainen oluttyyli. Tyylilaji sai alkunsa Yhdysvalloissa 1800 –luvun loppupuolella ja pääsyynä oli kylmätilojen puuttuminen. Anchor Brewing Companya pidetään tämän nykyisen Höyryoluen isänä ja heidän Anchor Steam Beer on varmasti tunnetuin tyylilajin edustaja.

Höyryolut valmistetaan pohjahiivalla, mutta pintahiivaoluiden korkeammissa käymislämpötiloissa. Tästä syntyykin oiva yhdistelmä Lagerin maltaisuutta ja Alen hedelmäisyyttä.

Lisätietoa tästä oluttyylistä:

Voihan sen etiketin näinkin esittää :)
Mennäänpäs sitten testaamaan, kuinka tämä yhteistyön tulos toimii…

Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

Maa: Suomi

Tyyli: California Common (Höyryolut)

Voltit: 5,0 %

Kantavierre: 11,5 %

Katkerot: 35 EBU

Väri: 20 EBC

Humalat: Nugget, Cascade, Citra, Centennial ja Simcoe

Maltaat: Pale ale, vaalea ja punainen karamelli

Ulkonäkö: Olut piti kaataa erittäin varovasti lasiin, koska sillä oli hirmuinen hinku kuohua. Vaahtoa rakentui reilu neljä sormea ja se viihtyi todella pitkään oluen pinnalla. Siitä sitten se lähti vähitellen häviämään, mutta muistoksi jätti melkoisesti pitsiä.

Tuoksu: Ensimmäisenä tuoksusta tulee esiin sitrushedelmäistä humalointia. Sitrushedelmän jälkeen esille tuleepi viljaisuutta ja yrttimäisiä vivahteita.

Maku: Maultaan voimakkaan sitrushedelmäinen ja mäntymetsäistä puumaisuutta. Hieman kuivahko. Viljamaista leipäisyyttä myöskin messissä.

Mississippi Beer ensimaistossa panimolla
Tuomio: Oikein maistuva rapsakka Höyryolut, joka tarjoaa mukavaa vaihtelua olutmakusteluihini. Tämän tyyliset oluet ovat ainakin itselläni melko harvoin maistelussa. Tämä johtuu myös siitä, kun ei ole mikään yleisin oluttyyli maassamme. Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalta oikein hyvä veto ja tykkäsin tästä oluesta erittäin paljon.

Ostanko jatkossa:Voisin hyvinkin kuvitella ostavani jatkossakin, mutta kun kyseessä on pieni erä, niin jää varmaan haaveeksi. Ellei sitten Helsingin SOPPiin ole tulossa, niin vois uudestaan kopasta.

Mistä: Sain arvioinnissa olevan pullon panimolta. Saatavilla Lahden Suuret Oluet Pienet Panimot -tapahtumassa 26.6.-28.6.2014 ja muutamissa olutravintoloissa.

Olutlasi: Spiegelau Lager

Pisteet:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 34/50

Kolme sanaa: Rapsakan sitruksinen höyryolut


Jaskan APA/IPA/DIPA valokuvakilpailu

Kuvien lähetys on päättynyt 4.7.2014 klo. 17.00!

Kuva: Spiegelau.com
Nyt aloitellaan ensimmäinen toinen JaskanKaljat –blogin kilpailu ja palkinto on mitä mainioin. Tässä kilpailussa haemme parasta APA/IPA/DIPA –valokuvaa. Palkinnoksi parhaan valokuvan lähettäjä saa itselleen kuusi Spiegelau IPA –olutlasia, jotka palkinnoksi on lahjoittanut Decanter. Tästä alta löytyy kilpailun säännöt.

Kilpailun säännöt:
Käy ottamassa tai kaiva kuva-albumeistasi valokuva, jossa on kuva joko American Pale Alesta, India Pale Alesta tai Double IPAsta. Lähetä kuva minulle sähköpostiin jaska@jaskankaljat.fi ja olet mukana kilpailussa. Kunhan olen saanut kaikki kuvat kilpailua varten, niin sitten julkaisen ne täällä blogissani. Tämän jälkeen pääsette äänestämään omaa suosikkianne. Eniten ääniä saanut voittaa IPA –lasit itselleen. Tasatilanteen tullessa tulen arpomaan voittajan eniten ääniä saaneiden kesken. Yksi kuva per osallistuja.

Lähetä kuvat sähköpostiin: 
jaska@jaskankaljat.fi

Liitä sähköpostiin seuraavat tiedot:
  • Otsikko: IPA kilpailu
  • Kuva APA/IPA/DIPA:sta
  • Yhteystietosi (palkintoa varten)
  • Nimi/nimimerkki (kuvatekstiä varten)
  • Asuinpaikkakunta (kuvatekstiä varten)
  • Kerro muutamalla sanalla kuvastasi (kuvatekstiä varten)
Huom. Laitan jokaisen kuvan alle kuvatektin, että kuka on kuvan ottanut ja kuvaajan kommentin kuvasta!


Mitä käy kilpailuun lähetetyille kuville:
Kilpailuun lähetetyt kuvat tulevat jäämään näkyville blogijulkaisuun, mutta niitä en tule tulevaisuudessa käyttämään.

Kilpailuaika:
  • Kuvien lähettäminen: 26.6. – 4.7.2014 klo. 17.00 asti
  • Kuvien äänestysaika: 4.7. – 11.7.2014 klo. 18.00 asti
  • Voittajan julkistaminen: 11.7.2014 


Kilpailun palkinto:
6 kpl Spiegelau IPA –laseja (palkinnon arvo:59,70 €)

Lisätietoa tästä palkinto lasista:

Eli nyt eikun Pale Alet lasiin ja kuvia räpsimään!



decanter.fi

http://www.spiegelau.com/home/

Lahti SOPP2014 - Panimo Hiisin juomalista

Panimo Hiisi tuo seuraavan kattauksen Lahteen maisteltavaksi. Hiisin valikoima on aina ollut kiinnostava ja tämäkään kerta ei ole poikkeus. Raivoava Rakki on sellainen, joka aina maistuu. Tällä kertaa kannattaa myös huomioida harvinainen herkku eli Pohjoisen Jättiläinen!













Hanassa
------------

Rakki 4,5 %
Humaloilla läjäytetty American Pale Ale.

Raivoava Rakki 6,2 %

Jatkuvalla humaloinnilla kiusattu ja runsaalla maltaalla syötetty IPA

Game Brewery 5,3 %
Pelimiesten rukiilla ryyditetty American Pale Ale

Pläkki 6,2 %

Mustaa ja humalaa, Rahmaninovilla tai ilman, Black IPAa siis




Pullossa
------------

Kiira 4,5 %
Tumma ja lempeästi hennolla lakritsijuurella viettelevä olut.

Lumooja 4,3 %
Varsinainen vaalea sarjahurmaaja, vaalea belgialaistyylinen vehnäolut.

Humulus Lupus 9,0 %

Humulus Lupus on oikeamielisen humaloinnin ja one man wolfpack -elämäntyylin epäpyhä liitto sekä tiukka DIPA.

Pohjoisen Jättiläinen 11,0 %
Kosoolan panimon kanssa yhteistyössä pantu, häikäilemättömän monisävyinen ja syvä ameriikan ohraviini.




keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Lahti SOPP2014 - Saimaan Juomatehtaan juomalista




Saimaan Juomatehtaan juomalistalta löytyy iso valikoima oluita, siidereitä ja lonkeroita. Tässä on listaa näistä juomista. Ensimmäisenä kannattaa ottaa maistoon HBF:ssä vuoden olueksi valittu Django & Steven Pale Ale ja juurikin siksi, ettette jää ilman. Se nimittäin uppoaa mallikkaasti. Alla olevat kuvaukset ovat panimon kirjoittamia.











Marsalkka Vaalea Luomu 4,6 %
Suodatettu kullankeltainen täysmallaslager, joka valloittaa pehmeällä raikkaudellaan. Oluen kevyen maltainen maku syntyy puhtaasta kotimaisesta luomuohrasta.

Marsalkka Vaalea Luomu 5,2 %
Suodatettu kullankeltainen täysmallaslager, jonka normaalia tukevampi humalointi tuo olueen ryhtiä ja runsaasti makua. Viipyvä ja puhdas jälkimaku viimeistelee tasapainoisen kokonaisuuden.

Marsalkka Vahva Luomu 8,2 %
Marsalkka Vaalea Luomu 8,2 % on suodatettu kuparinruskea täysmallaslager, jonka tavallista runsaampi alkoholipitoisuus tuo maukasta maltaisuutta ja hedelmäisyyttä.

Marsalkka Tumma Luomu 4,6%

Pähkinänruskea täysmallaslager, jonka suodattamattomuus tuo olueen samettista pehmeyttä. Hedelmäiset ja paahtuneet aromit viimeistelevät makunautinnon.

Marsalkka Luomuvehnä 4,6 %
Suodattamaton vehnäolut, joka hurmaa hedelmäisellä raikkaudellaan. Olut on valmistettu kotimaisilla pelloilla kasvaneista luomuohrasta ja –vehnästä.

Marsalkka Luomuvehnä 6 %
Suodattamaton vehnäolut, joka hurmaa hedelmäisellä raikkaudellaan. Runsas kermainen vaahto kruunaa Marsalkka Luomuvehnän oljenvaalean värin.

Marsalkka Golden Ale Luomu 4,6 %
Suodatettu pintahiivaolut, jonka tuoksussa ja maussa on samettinen maltaisuutta sekä trooppisia hedelmiä. Oluen tasapainoinen ja pehmeä maku syntyy luonnomukaisesti tuotetusta kotimaisesta Pale Ale -maltaasta.

Marsalkka Pils Luomu 4,6 %

Suodatettu kullankeltainen täysmallaslager, jonka normaalia tukevampi humalointi tuo olueen ryhtiä ja runsaasti makua.

Marsalkka Lemon Ice Luomu 4,6%
Kullankeltainen suodatettu luomulager, jonka sitruksinen aromi virkistää kesäisellä raikkaudellaan.

Luostari Dubbel 7,5%
Hillitty ja hienotunteinen Valamon Luostarin kanssa yhteistyössä valmistettu maailman ainoa ortodoksiluostariolut.

Ben’s Special 4,6%
Hedelmäinen ja tasapainoisesti humaloitu vehnä-IPA

Django & Steven Pale Ale 5,2%
Vuoden olut 2014 (HBF). Hedelmäisen raikas makunautinto on humaloitu Columbukselta, Cascadella, Chinookilla. kv 13,5%, 45 IBU

Bix Beiderbecke Pale Ale 7,2%
Jenkki- ja Brittihumaloitu täyteläinen Pale Ale (Admiral, Cascade, Chinook, Amarillo).
80 EBU

Hudson Lake Pale Ale 4,7% 
Jenkki- ja Brittihumaloitu  Pale Ale(Columbus, Cascade, Chinook, Amarillo, Admiral).
45 EBU

Smoke House Porter 8% 
Täyteläisen savuinen porter (Columbus, Cascade, Chinook, Amarillo).
80 EBU



SIIDERIT

Kuulas Luomuomena 4,7 %
Suodatettu kuiva luomusiideri, jonka tuoksussa ja maussa on tuoreen omenan puhtautta ja raikkautta. Vuoden siideri 2014 (HBF)


Kuulas Mesimarja Luomu 4,7 %

Suodatettu puolikuiva luomusiideri, joka valloittaa luontaisen marjaisalla aromillaan sekä lempeällä raikkaudellaan.




ORGANIC LONG DRINKS

No. 52 Organic Grape Long Drink 5,5 %
Aito suomalainen luomulonkero, joka valloittaa tuoreen hedelmäisellä raikkaudellaan. Sen aidon greippinen maku ja tuoksu syntyvät luonnonmukaisesti kasvatettujen greippien mehusta ilman säilöntäaineita.

No. 52 Organic Lemon Long Drink 4,7 %
Aito suomalainen luomulonkero, joka virkistää raikkaan sitruksisella maullaan. Sen aidon sitruksinen maku ja tuoksu syntyvät  luonnonmukaisesti kasvattetujen sitruunoiden ja greippien mehusta ilman säilöntäaineita.

Lahti SOPP2014 - Vakka-Suomen Panimon juomalista


Vakka-Suomen Panimo saapuu Lahteen seuraavalla setillä. Listalla mm. kesän kausiolut Prykmestar Suvi ja aina loistava Prykmestar DIPA!!! Alla olevat kuvaukset ovat panimon kirjoittamia.


















Prykmestar Savukataja
Pyökin savussa kuivatut ohramaltaat yhdistettynä perisuomalaiseen, sahdin valmistuksessa käytettyyn katajaan.

Prykmestar Savu
Tumma, kuivahko, pohjahiivalla käytetty olut, jossa tuntuu vahva savun tuoksu ja maku.

Prykmestar Schwarz
Lähes musta, pohjahiivakäymisellä valmistettu schwarzbier.

Prykmestar A.P.A.
Meripihkan värinen, voimakkaasti humaloitu pintahiivaolut.

Prykmestar Wehnäbock
Cascade –sitrusarominen humala täydentää hienosti pintahiivaoluen hedelmäistä tuoksua ja makua.

Prykmestar KahviStout
Brittiläistyylinen pintahiivaolut, joka saa tumman värinsä ja täyteläisen makunsa paahdetuista maltaista

ASB
Ahola Special Bitter, englantilaisella Fuggles humalalla maustettu pintahiivaolut

Prykmestar Vehnä
Perinteisellä keittomäskäysmenetelmällä ja pintahiivakäymisellä valmistettu vaalea, hedelmäinen ja raikas suodattamaton vehnäolut.

Prykmestar Suvi
Koivunlehdillä maustettu kesän kausiolut

Prykmestar Douple IPA
Suodattamaton vaaleahko pintahiivaolut, täyteläinen ja todella voimakkaasti humaloitu

Prykmestar LuomuPils
Vaalea täysmallasolut on reilusti humaloitu, raikas nautinto.




Omppu siideri
30 g/l sokeri Kuiva, hedelmäisen raikas siideri jonka tuoksussa ja maussa tunnet aidon omenan!
www.keinuhonka.fi

Mansikka
Ahomansikka–Raparperi maustettu kuiva omenasiideri
25 g/l ahomansikka ja raparperi tuovat kuivaan omenasiideriin yllättävän raikkaan aromin.
www.keinuhonka.fi

Kosoolan Panimo / Hiisi Pohjoisen Jättiläinen

Kosoolan Panimo / Hiisi Pohjoisen Jättiläinen

Olutopas.info - Arvio 


Yleistä: Tämän oluen maistamaan pääsemistä olen odottanut jo monen monta viikkoa. Kyseessä on olut, jossa itsellänikin on ollut myös sormet pelissä. Kaikki lähti siitä, kun viime vuoden loppupuolella aloittelin blogissani suomalaiset kotipanimot tutuksi –artikkelisarjan. Ei mennyt, kuin pieni tovi niin minuun otti yhteyttä Juhani Palttala, jolla on kotipanimo nimeltä Kosoolan Panimo. Juhani lähetti minulle muutaman oluen ja kirjoitin hänen kotipanimostaan panimoartikkelin. Juhanilta saaduista oluista jo heti alussa suurimmat mielenkiinnot olivat Del Norte Titan –nimistä olutta kohtaan ja otin sen maistoon 27.12.2013.

Tämä olut räjäytti täydellisesti tajuntani ja vuoden viimeisinä päivinä nousi koko vuoden parhaaksi maistamakseni olueksi. Olut hipoi täydellisyyttä ja siitä minulle vähitellen rupesi heräämään ideoita. Ajattelin, että on suuri vääryys, että tällaista mestariteosta pääsee vain harvat maistamaan, joten tein Juhanille ehdotuksen. Kysyin häneltä, että entäs jos tehtäs tämä olut jossain oikeassa olutpanimossa. Juhani oli heti mukana ja hän sanoikin, että oluen valmistaminen oikeassa olutpanimossa on ollut pitkään hänen haaveensa. Jatkoin asian työstämistä ja kyselin Panimo Hiisin Tatulta, että kiinnostaisko tällainen juttu. Tatu oli heti mukana ja homma oli selvä.

12.4.2014 oli sitten tämän oluen keittopäivä. Sovimme jo heti alussa, ettemme tule valmistamaan samaa olutta, vaan että pidämme tätä Del Norte Titania esikuvana ja mahdollisimman lähelle sitä tähdätään. Juhani ja Tatu hoitivat oluenpanon. Mitä nyt siitä itse välillä hämmentelin ja mäskiä heittelin. Kävihän siellä myös olutblogikollegani J-P Olutkellari –blogistanikin mäskejä heittelemässä. Olutta valmistui lopulta 350 litraa ja siitä suurin osa meni pulloihin. Kegejä taisi tulla ainoastaan neljä. Nyt sitten kaiken tämän jälkeen pääsen kunnolla maistamaan tätä olutta ja onhan se kaikin puolin hieno hetki. En olisi pari vuotta sitten osannut ajatella, että joskus oma nimeni olisi olutpullon kyljessä. Suuret kiitokset Juhani Palttala ja Panimo Hiisi, että pääsin olemaan mukana tällaisessa projektissa. Ja onhan se näin, että kotiolutharrastajissa on maamme oluttulevaisuus, eikä meillä ole mitään hätää. Sieltä löytyy tekijöitä.

Sitten mennäänkin katsomaan tarkemmin tätä jättiläistä.

Suoralainaus olutpullon kyljestä:
”Pohjoisen Jättiläinen on häpeättömän monisävyinen, tumman mahonkinen ja rungokas ameriikan ohraviini.

Jätti on Jaskankaljat –olutblogin Jaskan kätilöimä, Kosoolan Panimon kehittelemä ja Hiisin toteuttama kolmikantainen kollaboraatio.

Kippis kotimaiselle yhteistyölle!”


Tässä muutamia juttuja tähän projektiin liittyen:

Sitten mennäänkin itse oluen kimppuun!

Panimo: Panimo Hiisi ja Kosoolan Panimo

Maa: Suomi

Tyyli: Barley Wine

Voltit: 11,0 %

Kantavierre: 23,5 %

Katkerot: 100 EBU

Humalat: Cascade, Columbus, Citra, Centennial, Amarillo ja Simcoe

Ulkonäkö: Kuparinruskea vahvan vaahdon rakentava olut. Vaahto riipii lasin reunoille melkoisen reilut pitsit.

Tuoksu: Tuhti tuoksu, jossa reilusti kypsää trooppista hedelmää ja alkoholikin tulee melko vahvasti esille. Makeaa karamellimallasta ja havuisuutta. Sitrus ja mäntymetsä ovat myöskin tuoksun vahvoja elementtejä.

Maku: Maultaan makean karamellimaltainen ja tuhti hedelmäinen. Alkoholi tulee hieman esille, mutta ei niin vahvasti, kuin tuoksussa. Vahvaa humalointia löytyy erittäin paljon. Katkeroa ja aromipuolikin on hyvin kunnossa. Mausta tulee esiin salmiakkia, sitrusta ja havumetsää.

Tuomio: Oikein onnistunut suomalainen Barley Wine, jossa monipuolinen tuoksu- ja makumaailma. Ei jätä ketään kylmäksi. Alkoholisuus hieman häiritsee, mutta onhan tämä siltikin kaikissa mittakaavoissa erinomainen olut.

Kannattaako kokeilla: Ehdottomasti kannattaa ottaa maistoon jos käsiinsä saa. Kyseessä on kuitenkin melko harvinainen herkku, jota ei jokaisesta kapakasta saa.

Mistä: Arvioinnissa olleen pullon sain panimolta. Tämä olut on saatavilla 25.6.2014 alkaen ainakin 60’s Palaverin hanasta. Tämän lisäksi saatavilla myöskin Lahden Suuret Oluet Pienet Panimot –tapahtumassa. Tämän lisäksi kuulin Hiisin suunnasta, että sitä olisi myös saatavilla Oulussa Public House Graalissa ja Public House Pivossa. Kyse on niin pienestä erästä, että sitä ei hirveästi ole muualla, kuin oluttapahtumissa saatavilla.




Pisteet:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 5/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Yleisvaikutelma: 16/20
Yhteensä: 42/50

Kolme sanaa: Loistava suomalainen olut


tiistai 24. kesäkuuta 2014

Lahti SOPP2014 - Malmgårdin Panimon juomalista


Lahden SOPPiin saapuu myöskin Malmgårdin Panimo ja tässä on heidän juomakattaus. Huvila Arctic Circle Ale ja Huvila X-Porter ovat loistavia oluita, mutta myöskin kokeilemisen arvoinen on Emmer Porter, jossa tämä muinaisvehnä Emmer tarjoaa harvinaisen makuelämyksen. Emmer Vehnä toimi erittäin hyvin jo Emmer Tripelissä ja tämä Emmer Porter ei ole poikkeus.











Malmgård Dinkel 5,3 %
Dinkelin vahvemmassa versiossa korostuu erityisesti speltin tuoma rapeanpähkinäinen maku.

Malmgård Blond Ale
Vaalea, sitrusmaisen hedelmäinen ale, jonka valmistuksessa on käytetty perinteistä maalaisvehnää.

Malmgård Belge
Tumma ja vahva belgialaistyylinen ale.

Malmgård Emmer Porter
Pehmeän suklainen ja monivivahteinen Porter, joka saa täyteläisyyttä oman pellon emmer-vehnästä.

Malmgård Craft Cider Dry
Erittäin kuivaa omenasiideriä kotimaisella omenalla.

Huvila Pale Ale
Vaalea, vahvasti humaloitu, raikas ja katkera ale.

Huvila Brown Ale
Mahonginruskea, vivahteikas ja maltillisesti humaloitu janonsammuttaja.

Huvila ESB
Tumma, reippaasti humaloitu brittiläistyylinen vahva bitter.

Huvila X-Porter
Musta, tukeva ja paahtunut porter.

Huvila Arctic Circle Ale
Tumma ja vahva ale, joka on maustettu katajalla ja ruismaltaalla.

Huvila Omenasiideri
Puolikuiva täysomenasiideri.


Lahti SOPP2014 - Rekolan Panimon juomalista


Rekolan Panimo ottaa mukaansa kuusi erilaista olutta ja tuo ne maisteltavaksi Lahden Suuret Oluet Pienet Panimot -tapahtumaan. Alla olevat kuvaukset ovat panimon kirjoittamia.

















AMERIKAN ENO 5,6%
Single hopped IPA, kuparin värinen, maltainen tasapainoisesti  katkeroitu India Pale Ale, joka humaloitu pelkästään Cascade humalalla.

AMERIKAN SERKKU 4,5%
Enoaan kevyempi, vaalea, sitruksen tuoksuinen jenkkihumaloitu Pale  Ale. Humaloina, Citraa Cascadea ja Columbusta.

METSÄN HENKI 4,5%
Kuusenkerkällä maustettu punaruskea olut. Kerkkä tuo olueen vienon  makean pihkamaisen maun.

TERVAHAUTA 4,5%
Pikimusta Lentiiran tervalla sivelty portteri.

KESÄKOLLI 4,3%
Tuoreella inkiväärillä maustettu kevyt kesäjuoma. Pohjana vehnäolut,  mutta makumaailma on kaukana perintesestä vehnästä. Raikas kokemus.

KATAJAN KUISKE 6,3%
Tumma katajanmarjoilla höystetty ruisolut. Leipämäinen, rukiinen,  katajanmarjainen tuhti kunnianosoitus vanhoille suomalaisille oluille.

Lahti SOPP2014 - Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan juomalista


Laitilan Wirvoitusjuomatehdas tulee Lahden Suuret Oluet Pienet Panimot -tapahtumaan samanlaisella kattauksella, kun olivat Tampereella. Poikkeuksena on, että Kukko Ale on pudotettu listalta pois ja tilalle on tullut uutuusolut Mississippi Beer!!! Tämä kyseistä olutta on tehty pieni erä ja se tulee saataville ainoastaan valittuihin ravintoloihin tämän SOPPin lisäksi. Näiden listojen lopussa tarkempaa kuvausta tästä uutuudesta. Itse pääsin maistamaan tätä olutta käydessäni Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan panimolla ja näin parin hörpyn perusteella voin sanoa, että kyseessä on tosi maistuva olut. Yksi pullo löytyy jääkaapista ja laittelen mahdollisimman pian siitä arviota tulemaan!













HANATUOTTEET:

OLUET


LONKEROT
  • Laitilan Greippi Long Drink 5,5 %
  • Laitilan Brändy Long Drink 5,5 %

PULLOTUOTTEET:

TÖLKKITUOTTEET:
  • Kesä Drinkkilonkero 4,7 %
  • Into Limetti Lonkero 4,7 %

ALKOHOLITTOMAT JUOMAT:
  • Laitilan Pore Pöytävesi
  • Sitruunasooda sitruunalimonaadi
  • Rio Cola kolalimonaadi
  • La Rita Appelsiinilimonaadi

UUTUUS!!!

MISSISSIPPI BEER
Voltit: 5,0 % 
Tyyli: California Common
Väri: 20 EBC
Katkerot: 35 EBU
Kantavierre: 11,5 %
Maltaat: Pale ale, vaalea ja punainen karamelli
Humalat: Nugget, Cascade, Citra, Centennial, Simcoe



Panimon kirjoittama tuotekuvaus:
Mississippi Beer on Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan ja mississippiläisen Yalobusha Brewing Companyn yhteistyönä kehitetty ja pantu runsasarominen suodattamaton höyryolut. Perinteinen höyryolut syntyy, kun pohjahiivaolut käytetään normaalia käymislämpötilaa korkeammassa lämpötilassa ja tällä metodilla olueen saadaan runsaasti hedelmäisyyttä. Mississippi Beer on kuivahumaloitu amerikkalaisilla sitruunan ja greipin soundeja antavilla humaloilla. Tämä runsaalla kädellä suoritettu loppukäsittely takaa oluen nauttijalle voimakkaan, raikkaan ja viipyilevän makunautinnon.

Mississippi Beer kehitettiin juhlistamaan Suomen arvostetuinta Blues-festivaalia, Rauma Bluesia, jossa Amos Harvey on toiminut monivuotisena Amerikan mantereen kontaktimiehenä. Ennen musiikin pariin siirtymistään Amos oli toiminut oluenpanijana jo pitkään ja koska oluiden maailma veti jälleen puoleensa, niin Amos päätti jättää musiikin vähemmälle ja siirtyi viime vuonna Yalobusha Brewing Companyn oluenpanijaksi. Yhteistyö Rauma Bluesin kanssa kuitenkin jatkuu myös tulevaisuudessa.

Laitilan panoksen Mississippi Beerin toteutukseen on tuonut oluenpanija Juha Kylä-Kaila. Kehitystyö aloitettiin välittömästi vuoden 2013 Rauma Bluesien jälkeen ja lopputulos on ensimmäistä kertaa maistettavissa vuoden 2014 Rauma Bluesin kynnyksellä.

Suositellaan tarjoiltavaksi +5 - +7 °C.

Mississippi Beer testissä panimolla

Lahden Suuret Oluet Pienet Panimot -tapahtuma 26.-28.6.2014


Tämän viikon torstaina hemmotellaan lahtelaisia oluenystäviä oikein olan takaa, kun Suuret Oluet Pienet Panimot -tapahtuma saapuu Lahden Matkustajasatamaan. Tämä on järjestyksessään kahdestoista kerta, kun tämä tapahtuma järjestetään Lahdessa ja sieltä itseasiassa koko tapahtuma on saanut alkunsa. Tällä kertaa mukana on tähän mennessä kaikkein suurin pienpanimojen osallistujajoukko ja laajin juomavalikoima, mitä on Lahdessa nähty. Mukana on 11 suomalaista pienpanimoa ja herkkuja jos monenlaista!

Lahden SOPPissa on myös hyvin esillä sahti, kun siellä järjestetään Sahdinvalmistuksen SM-kilpailujen Lahden karsinta lauantaina 28.6.2014. 


Tapahtuman ajankohta: To - la 26. - 28.6.2014
Tapahtumapaikka: Lahti, Matkustajasatama

Panimot:
(huom. tulen linkittämään tuohon alle panimoiden juomalistat)


Ovet auki:
  • to klo 16-24
  • pe-la klo 12-24

Alueelle vapaa pääsy klo. 18 asti. Tämän jälkeen alueelle saapuvilta peritään 10 euron sisäänpääsymaksu, joka sisältää olutlasin.

Tapahtumassa käytetään 3€:n pantillisia pestäviä laseja, jonka voi ottaa mukaan muistoksi tapahtumasta. Palauttaessa ehjistä laseista hyvitetään 2 euroa.

Ohjelma:
  • To: Fillaripiano, Ile ja Kaija Kärkinen
  • Pe: Pave Maijanen
  • La: iltapäivällä Heli & Heljankaa laulattaa, Heikki Silvennoinen & Acoustic Time

maanantai 23. kesäkuuta 2014

Rekolan Tervahauta


Rekolan Tervahauta

Olutopas.info - Arvio 

Yleistä: Ensi kokemukseni Tervahautaan olivat melko kuohuttavat. Tein sokkotestiä maitokauppavahvuisista Porttereista ja sokkotestin lopussa huomasin, että Tervahauta pullo oli kuohunut ympäri keittiön lattioita. Rekolan Panimolla oli ongelmia Tervahaudan hiivan kanssa, mutta nyt ongelmat ovat ohi. Olut kaatuu kauniisti lasiin, eikä hyökännyt pullosta kattoon.

Suoralainaus pullon kyljestä:

”Yön pimeydessä, tervahaudan kuumuudessa tervalla sivelty tummaakin tummempi olut. Täyteläisen ja paahteisen ruuan seuralainen. Syviin mietteisiin myös sellaisenaan!”

Tässä voisikin olla kokeilemisen arvoinen resepti, jonka Rekolan Panimon Malty-Jari on testaillut & Tuoppi ja Sapuska –blogiinsa rustaillut:


Minä menen tällä kertaa ilman mitään ruokia ja ainoastaan kanavasurffailen Kamerun - Brasilia -pelin ja Kroatia - Meksiko -pelin välillä.

Panimo: Rekolan Panimo

Maa: Suomi

Tyyli: Portteri

Voltit: 4,5 %

Ulkonäkö: Reiluhko kolmen sormen mittainen tummahkon beige vaahto. Pikimusta olut.

Tuoksu: Tuoksussa aimo annos turvesavua ja tervaa. Taustalla hento paahteinen ja kahvinen kuiskaus.

Maku: Maultaan kuivahkon paahteinen ja kahvinen. Kevyehkön oloinen. Mukaan mahtuu mukavasti turvesavua ja tervakin on saatu hyvin mahtumaan mukaan.

Tuomio: Kevyt ja helposti juotava savuinen portteri. Ruokajuomana tämä toimii varmasti, kuin nenä päähän. Ei pääse kunnolla oikeuksiinsa pelkästään nautiskeltuna.

Ostanko jatkossa: Uskon, että tulen joskus ostamaan nimenomaan ruokajuomaksi ja suosittelen kyllä kokeilemaan.

Mistä: Arvioinnissa olleen pullon sain panimolta. Tätä olutta saa ainakin maitokaupoista pääkaupunkiseudulta, joista itsekin olen pullollisen poiminut.

Pisteet:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 33/50

Kolme sanaa: Tervaisen savuinen ruokajuoma

Olutlasi: Spiegelau Stout