tiistai 29. heinäkuuta 2014

Helsinki SOPP2014 - Perjantai


Perjantai alkoi kuumissa tunnelmissa, kun kämppä oli läkähdyttävän kuuma ja ulkonakin aurinko puski kuumuutta sen minkä ehti. Kylmä suihku ja aivan älytön jälkihiki. Tunnin verran seisoskelin sitten tuulettimen edessä, kunnes ystäväni saapui. Lähdimme Espoosta junalla kohti Helsinkiä. Samaan junaan Espoosta hyppäsi myös Ruosniemen Panimon Antti Isomäki. Hän näytti, että minun blogikirjoituksesta oli tehty Helsingin Uutisiin artikkeli. Helsinkiin saavuttua painuttiin lounaalle taas kerran Stone’siin. Siitä sitten vatsat täynnä kohti Rautatientoria. Eilisestä olin oppinut ja nyt mukanani oli vesipullo. Ne pullot meidän kuitenkin piti jättää narikkaan ja käydä ostamassa pullot tilalle. Kiva oli jättää jääkylmävesipullo narikkaan ja ostaa tilalle lämmin vesipullo kahdella egellä. Siinä lähdimme sitten etsimään ensimmäistä olutta. Lämmin ilma ja eiliset meiningit puskivat ohimosta pihalle, kuin vesiputous, mutta eikun kohti uusia haasteita. Ensimmäiseksi Maku Brewingin tiskille, jossa kyselin kuinka eilinen päivä oli mennyt. Olivat olleet erittäin tyytyväisiä saamaansa palautteeseen ja olutta oli mennyt tosi paljon kaupaksi. Heidän mieltänsä lämmitti, että porukka kävi uudestaankin ostamassa heidän oluitaan. Siitä tiskiltä otin maistoon:

Klo: 13:00

Maku Brewing Golden Ale
Kevyt ja oikein raikas Golden Ale. Viljaisuutta ja hedelmää löytyy ihan mukavasti. Perustoimiva GA.
---

Seuraavaksi oli aika syöksyä kohti Hiisin tiskiä, jossa kuulin olevan kotipanimon Donut Island Brewingin kanssa yhteistyössä valmistettua Saisonia. Eiku Sour Puzz –lasiin.


Hiisi / Donut Island Brewing Sour Puzz Saison
Makea tuntuinen ja miedosti hapan Saison. Mausta tulee esille reilusti appelsiinia ja vehnää. Omaan makuuni liian makea ja hieman liian kepeä, mutta muuten ei mitään moitittavaa. Hiilihappoja pitäisi olla enemmän.
---

Saisonin jälkeen lähdin hakemaan maistoon sellaisen oluen joka itselleni oli yksi odotetuimpia. Plevnan tiski on pullollaan mielenkiintoisia oluita ja siinä voisi hyvinkin viihtyä kokonaisen festaripäivän. Itselleni sieltä kuitenkin kiinnostavin oli Petolintu. Tämä kyseinen olut on Olutopas.infon Pils –tyylilajin kärjessä, joten kyseessä ei ole mikään peruslaakeri.

Plevnan Petolintu
Erittäin rapsakka Pils. Ruohoisuutta, sitruksisuutta ja viljaisuutta. Aivan tyylilajinsa kärkeä. Loistavan makuinen Pils. Tätä voisi hehkuttaa vaikka loputtomiin.
---

Klo: 14:00

Petolinnun ja ystäväni Antin kanssa kiertelimme ja kaartelimme ympäri aluetta. Porukkaa oli sisällä jo melko reilusti, eikä ollut toivoakaan saada istumapaikkaa varjosta. Petolintu hävisi jonnekin, niin oli aika siirtyä lasinpesun kautta uusia olusia kohti. Ruosniemen Panimon tiskillä oli maistamatta toinen erikoinen olut, joten eikun Sourniemen eiku Ruosniemen Panimon tiskiä kohti. Lasiin valui hanasta:

Ruosniemen Sourniemen Stout
Yllätyin, että miten hyvin paahteisuus ja happamuus toimivat yhdessä. Mukavan kesäinen olut. Jollain ihmeellisellä perverssillä tavalla tykkäsin tästä. Stoutiksi tai olueksi ei mikään kummoinen, mutta omalla erikoisella tavallaan hyvä juoma. Tällaisia erikoisuuksia juuri nämä tapahtumat kaipaavat. Hyvä veto Ruosniemeltä.
---

Klo: 15:00




Siitä sitten Laitilan tiskille maistamaan Mississippi Beeriä. Siihen sattui samalla paikalle myös Olut & Viski Expon järjestäjä Mikki Nyman, jonka kanssa rupateltiin tulevasta Olut & Viski Exposta. Mikillä riitti asiaa ja Mississippi Beer hävisi siinä samalla lasista oikein mukavasti. Kävimme pyörähtämässä myös Maku Brewingin tiskillä, jossa tyypitimme toisen version Golden Alesta.

Klo: 16:35


Maku Brewing Golden Ale Hop Edition
Verrattuna perusversioon Golden Alesta, niin tämä Hoppi versio oli oikeastaan pelkkää humalointia. Se peitti taakseen lähes kaiken muun. Ok hopjuice, muttei oikestaan muuta. Perusversio oli huomattavasti enemmän omaan makuuni.
---


Klo: 17:00

Mitä helv.....! mulla on tyhjä lasi!




Ei ollut Nokian Keisari 66 APA siinä loistossaan, kuin viime vuonna mutta maistui siltikin. Bryggeri Helsingin ruokakojusta haetut hodarit olivat kyllä hemmetin hyviä. Niitä piti syödä vähintään se kaksi, että nälkä edes hieman siirtyisi. Pitäisi olla isompia mättösettejä, niin ei tarvitsisi pikkuruoalla piipertää. Iso mies ei elä pikkuannoksilla.

Klo: 17:30


Eväspaussin jälkeen sitten vähitellen vaelsimme kohti Saimaan Juomatehtaan tiskiä, jossa olikin melkoinen määrä maistettavaa.
 
Klo:19:00

Saimaan Juomatehtaan tiskiltä rupesimme käymään läpi heidän oluitaan panimon kehitysjohtajan Jussi Laukkasen opastuksella. Seuraamme saapui myös Tiilikaisen Heino ja hetken aikaa myös Kähkösen Heikki. Porukkaa oli tässä vaiheessa jo erittäin paljon, joten kuumuus teltan sisällä oli trooppisen hiostava. Heikki seisoi vielä hanalaitteistosta tulevan kuuman poistoilman kohdalla, niin hänelle ei ainakaan kylmä päässyt tulemaan.


IPAn speksejä
Red Alen speksejä
Ensimmäisenä otimme maistoon Saimaan uuden olutsarjan kaksi edustajaa, jotka olivat Brewer’s Special India Pale Ale ja Brewers’s Special Red Ale. Kumpainenkin oli oikein maistuva tuote ja tervetulleita maitokaupanvalikoimaan. Noihin kumpiinkin oluisiin tulee kuulemma pientä muutosta, ennen kuin ne ilmestyvät kauppojenhyllyihin. Itse uskon, että nämä tulevat myymään erittäin hyvin, jos hinta vaan tulee olemaan järkevä.

Saimaan Marsalkka Juhlaolut Luomu

Saimaan Spessujen jälkeen Marsalkka Juhlaolut Luomu maistoon. Heino yritti saada selville, että mitä tällä juhlistetaan, mutta siihen ei kuulemma mitään virallista juhlaa ollut. Kyseinen olut ei tarjonnut Heinolle, eikä itsellenikään juurikaan juhlaa. Jäi melko vetiseksi, eikä päässyt lähellekään loistavien saksalaisten Märzenien. Sitten vuoroon Bruuverin IPA –kolmikko.

Saimaan Juomatehdas / Bruuveri Les Ardennes
Samean utuinen IPA. Jenkkimeininkiä loppuun asti, jossa pientä lisäaromia antaa First Gold –brittihumala. Erittäin hyvänmakuinen IPA.
---
Saimaan Juomatehdas / Bruuveri Spelt IPA
Tää Spelt IPA oli melko samaa meininkiä, kuin Les Ardennes, mutta reilusti spelttiä mukana. Hieman enemmän omaan makuuni, kuin Les Arde. Speltti antaa kivaa lisää tälle oluelle ja tulee hieman mieleen toinen spelttiolut Malgård Dinkel.
---

Saimaan Juomatehdas / Bruuveri Clarinet Marmalade
Viimeisenä Bruuverin IPAna maistoon Clarinetti. Tää tarjosi vielä vahvempaa katkeroa, kuin kaksi aikaisempaa. Samaa hyvää IPA –linjaa jatkaa.

Sitten tummempaa lasiin ja maistoon koko Saimaan setin itselleni kiinnostavin olut…

Saimaan Juomatehdas / Bruuveri Smoke House Porter
Makea, paahteinen ja tosi tasapainoinen.  Voimakas humalointi hyvin taustalla. Lämmettyä humalan puraisu alkaa tulla esille melko reilusti. Erittäin hyvänmakuinen Portteri, jossa pikkuisen liikaa makeutta. Parasta mitä Saimaan / Bruuverin suunnalta on koskaan tullut. Suosittelen maistamaan jos tulee vastaan.
---

Klo: 21:20

Saimaan Juomatehtaan maisteluiden jälkeen lähdimme Antin kanssa kävelemään ja etsimään seuraavia maistettavia oluita. Stadin Panimon tiskin ääressä maistoimme StaPan toimitusjohtajan Timo Konttisen opastamana muutamia heidän tuotteitaan.

Stadin American Weizen
Aromikas jenkkiweizen, jossa vehnää ja sitruksisuutta. Oikein toimiva vehnis, mutta ei yllä loistavan Plevnan Amarillo Weizenin rinnalle.
---

Stapan Cocktail :)
Siinä maistellessa StaPan oluita, niin Timo hieman vedätti meikäläistä. Kaatoi isosta kannusta minulle juomaa ja sanoi, että maistappas StaPan tulevaa hittituotetta. Se maistui oikeastaan ihan hyvältä, mutta sitten naureskeleva Timo kertoi sen olevan kaikkien heidän oluidensa pohjat. Hyvin vedätetty :) Siinä sitten samalla aloitti bändi soittamaan ja kun StaPan tiski oli aivan vieressä, niin mielenkiintoinen keskustelu vaihtui huutamiseksi, kun musa vaan pauhasi.

Klo: 22:50


Tästä sitten eilisen sokkotestikaverin Lassen seuraan, jonka kanssa Malmgårdin tiskin juomia maistamaan. Minulle oli aikaisemmin päivällä kehuttu heidän Craft Cideriä, joten sitä tyypittämään.

Klo: 23:00

Malmgård Craft Cider Dry
Vaikka en ole oikein ikinä ollut siiderimäenmiehiä, niin kyllähän hyvä siideri aina maistuu ja tämä oli juuri sellainen. Mukavan kirpsakan omenainen ja kuiva siideri. Itselleni ei mitkään sokerilitkut uppoa, niin tää toimi tosi hyvin.
---

Klo: 23:30

Sitten sidukan jälkeen Lasse kävi hakemassa pari pulloa XXV Dark Saisonia, joka on valmistettu yhteistyössä OlutPOSTI –lehden pitkäaikaisen päätoimittajan Heino Tiilikaisen kanssa. Tämä olut juhlistaa Suomen Olutseuran 25 –vuotista olutkulttuurityötä. Tummaa saisonia lasiin.

Malmgård XXV Dark Saison
Mausta esiin hönkii erittäin vahvaa makeutta. Siirappisen ällömakea olut, jossa pientä happamuutta. Banaaninen ja melko sahtimainen olut. Olihan tässä juomassa paljon kaikenlaista, mutta en kyllä tykännyt. Ei pystynyt kuin pari kolme hörppyä maistamaan.
---

Klo: 00:00

Malgårdin tiskiltä oli jo Proto#5 päässyt loppumaan, niin päädyimme ottamaan maistoon Viikki Brewing Societyn kehittämän:

Malmgård VBS Gold Digger
Ihan ok Golden Ale. Ei mitään erityistä, vaan perus meininkiä. Hieman tunkkainen, mutta muuten oikein nautittava olut.
---

Klo:00:29

Kello alkoi lähestyä sitä hetkeä, että juomien tarjoilu loppuu. Täten lähdimme etsimään illan viimeistä olutta. Päädyimme Hiisin tiskille missä olivat eilisen TUFF! –oluen hanaan iskeneet Hukka –nimisen oluen. Hukka on single hop Centennial APA, joten viimeinen olut meni ihan hukkaan.

Hiisi Hukka
Päivä oli erittäin lämmin ja aurinko jaksoi porottaa oikein kunnolla. Tänään muistin juoda huomattavasti enemmän vettä ja nestehukalta säästyin. Päivä sisälsi lukuisia hyvänmakuisia oluita ja paljon mielenkiintoisia keskusteluja. Kiitoksia tästäkin päivästä kaikille!

Perjantain parhaimmuutta:
Plevnan Petolintu
Saimaan Juomatehdas / Bruuveri Smoke House Porter

Ruosniemen Sourniemen Stout


maanantai 28. heinäkuuta 2014

PYYNIKIN KÄSITYÖLÄISPANIMON PORTTERI VALITTU MAAILMAN PARHAAKSI BERLIINISSÄ


Viime viikonloppuna oli Helsingissä Suuret Oluet Pienet Panimot –tapahtuma, mutta myös muuallakin tapahtui samaan aikaan käsityöläisolutrintamalla. Berliinissä oli samaan aikaan Global Craft Beer – festivaalit ja siellä järjestettiin Global Craft Beer Award 2014 –kilpailu. Festivaaleilla oli mukana yhteensä 61 käsityöläispanimoa ympäri maapalloa.

Tapahtumassa oli mukana myös suomalaista väriä tamperelaisen Pyynikin Käsityöläispanimon edustamana. Pyynikkiläiset olivat siellä VandeStreek Bier –nimisen panimon kanssa. Pyynikin Käsityöläispanimo osallistui mukaan myös tähän yllämainittuun kilpailuun ja se oli tampelaiselle pienpanimolle menestys. Siitä lisää seuraavassa tiedotteessa, jonka ovat laatineet Pyynikin Käsityöläispanimon oluentekijä Tuomas Pere ja tiedottaja Veikko Sorvaniemi.

Tiedote: 28.7.2014

SUOMALAINEN PIENPANIMO-OLUT VALITTIIN MAAILMAN PARHAAKSI

PYYNIKIN KÄSITYÖLÄISPANIMON PORTTERI VALITTU MAAILMAN PARHAAKSI BERLIINISSÄ

Tyytyväinen oluentekijä Tuomas Pere

Tamperelaisen Pyynikin käsityöläispanimon Vahvaportteri on palkittu kultamitalilla ja valittu parhaaksi käsityöläisportteriksi GLOBAL CRAFT BEER AWARD 2014 kilpailussa. Kilpailu järjestettiin viime viikonloppuna 24.-26.7. Global Craft Beer Festivaalin yhteydessä. Kilpailun järjestäjänä toimi pienpanimoiden maailmanlaajuinen kattojärjestö Global Association of Craft Beer Brewers (GACBB). Tapahtumassa oli mukana yli kuusikymmentä panimoa ympäri maailman. Kansainvälinen tuomaristo koostui panimoalan ammattilaisista.


Pyynikin käsityöläispanimo aloitti panimotoimintansa toukokuussa 2013. Panimo toimii yhteisöperiaatteella ja osakkaina on lähes tuhat oluenystävää. Panimo tuottaa monipuolisia oluita perinteitä kunnioittaen, innovatiivisella otteella. Keväällä toiminta oli vaakalaudalla kun panimolla riehunut tulipalo tuhosi laitteistoa ja tiloja, keskeyttäen toiminnan kuukausiksi. Vastoinkäymisten jälkeen Berliinin kultamitali otetaan panimolla vastaan suurella ilolla. Kansainvälinen tunnustus luo uskoa tulevaisuuteen.


Vahvaportterin isä Tuomas Pere kokee tärkeäksi, että valinta tuli kollegoilta jotka ymmärtävät prosessin, tyylin, innovaation ja kaupallisuuden kokonaismerkityksen. Esimerkiksi arvostetulta Harpoon Breweryltä tullut positiivinen palaute oli kiva vastaanottaa. Uskon että voitto vahvistaa myös suomalaista olutkulttuuria ja sitä kautta työllistymistä. Ravintoloissa Vahvaportteri onkin saanut hyvän vastaanoton ja nyt myynti alkaa tosissaan ja varauksia on alettu vastaanottamaan. Vahvaportterin tilanteesta tekee erikoisen se, että sitä ei ole helppoa ostaa kotiin. Lainsäädännöstä johtuen emme voi myydä sitä suoraan kuluttajalle, kuten vaikkapa tilaviiniä tai sahtia. Tuotetta saa Alkosta tilausvalikoimatuotteena. Olemme lisäksi kehittämässä vaihtoehdoksi asiakaslähtöistä palvelua, jossa oluet voi tilata suoraan kotiin. Kohta siis maailman parhaan käsityöläisportterin voi tilata myös kotiovelle.

Lisätietoa:
Oluentekijä, Tuomas Pere, 044-7699137, peretuomas(ät)gmail.com
Tiedottaja, Veikko Sorvaniemi, 040-8370748, sorvaniemi(ät)gmail.com
www.pyynikki.org
www.facebook.com/pyynikinkasityolaispanimo
Twitter: @ksityopanimo
www.craftbeer-festival.org
www.craftbeeraward.org
---



Jaskalta vielä loppuun mitä suurimmat onnittelut Pyynikin käsityöläispanimon koko porukalle! Mahtava saavutus!

Tässä vielä oma mielipiteeni tästä oluesta:
JaskanKaljat.fi - Pyynikin Käsityöläispanimon Vahvaportteri

Helsinki SOPP2014 - Torstai



Matka kohti Helsingin Suuret Oluet Pienet –tapahtumaa alkoi osaltani jo keskiviikkoiltana, kun polkaisin polkupyörällä 12 kilsaa kotoa appiukon luokse. Sitten torstaiaamuna herätys klo. 5:00 ja pyöräilemään kahdeksan kilometriä Joensuun juna-asemalle. Junamatkan aikana oli tarkoitus kirjoitella blogiin uusia juttuja, mutta väsyneenä koko matka meni pääasiassa pilkkiessä. Saavuin Helsinkiin siinä klo. 11 pintaan ja suunnistin lounaalle Gastropub Stone’siin. Sieltä lounasburgeri ja Founder’sin All Day IPA. Stone’sin burgeri toimii aina ja siitä kohti SOPPin portteja. Pääsin sisään ja kävin lunastamassa itselleni olutlasin. En ollut vielä edes päättänyt millä oluella starttaisin tapahtuman, mutta pienen kaartelun jälkeen päädyin ottamaan:


Klo: 12:10

Ruosniemi / Sori Brewing Vientiassistentti Islay Sahti
Tuoksussa reilusti banaania ja katajaa. Maultaan makean banaaninen, pehmeän viskinen. Mukava hieman peruskaavoista poikkeava sahti. Olen juonut montakin parempaa sahtia, mutta mielenkiintoinen idea tehdä hieman erilainen sahti. Näytti myös kiinnostavan muitakin olutharrastajia.
---

Siinä sitten Sahtia maistellessa vähitellen rupesi löytämään tuttuja muualtakin kuin tiskien takaa. Omaan yhden miehen seurueeseen rupesi liittymään vähitellen mm. Tuopin Ääressä –blogin Arto ja Olutkellari –blogin – J-P. Näiden kahden olutbloggarin lisäksi seurassamme olivat myös Kosoolan Panimon Juhani Palttala ja Voetto –panimon Topi. Bloggareiden ja panijoiden pöytää täydensivät
myöskin Olutopas.infossa kirjoittelevat harrastajat Tonagi ja Miikkah ja Olutoppaan ylläpitäjä Sayravai istui seurassamme jonkin aikaa. Arton huomasin, kun olin hakemassa Maku Brewingin tiskiltä maisteluun seuraavaa olutta…


Maku Brewing IPA

Tuoksultaan hedelmäinen ja aromikkaasti humaloitu (hieman tunkkaisen oloinen). Maultaan tasapainoinen humala/mallas -suhde. Greippinen ja havumetsäinen. Tyylipuhdas ipa. Oikein hyvä startti uudelta panimolta.
---

Maku Brewingin makustelijat
Oikein maistuvan IPAn jälkeen ajattelin hakea pöytämme vieressä olevalta tiskiltä juomista, jossa oli Ruosniemen Panimon tiski. Seilasin tiskille ja otin lasiini mielenkiintoa herättäneen…

Klo: 13:15


Ruosniemen Vapaaherra Keskimäen maalaispassio
Erittäin samea olut, jossa tuoksussa jonkin verran happamuutta, villihiivaa ja raparperia. Punajuurta en löytänyt. Maultaan maanläheinen, raparperinen ja hiivainen. Tältä oluelta en odottanut, että kyseessä olisi ollut joku mahtavan makuinen olut, vaan sellaista tajunnanräjäyttävää erikoista makuyhdistelmää. Nyt se kuitenkin jäi melko pliisuksi ja ei sytyttänyt. En tykännyt.
---

Raparperibissen jälkeen hakemaan makuja myöskin sieltä erikoisemmasta suunnasta ja kohti Rekolan Panimon tiskiä. Siellä sorvia oli vääntämässä Malty-Jari ja lasiin kaatui Rekolan Panimon ja Panimo Hiisin kollaboraatio-olut:

Rekola / Hiisi Kaksi Kotia Choco-Cherry
Tuoksussa hiven savuisuutta, suklaata ja paahteista mallasta. Sieraimeni eivät löytäneet kirsikkaa. Maultaan paahteinen ja pehmeää suklaata & kaakaota. Hieman liian kevyen oloinen ja odotin vahvempaa kirsikkaa. Paahteisuus ja suklaa pelasivat hyvin, mutta ei siltikään siivittäneet mihinkään suureen makuelämykseen.
---

Choco-Cherryn jälkeen  suuntasinkin kohti Beer Hunter’sin tiskiä ja otin sieltä maistoon:

Beer Hunter's Mufloni Aprikoot Pale ale
Sitruksisesti humaloitu ja mukavasti aprikoosia tarjoileva APA. Toimi tässä helteisessä ilmassa erittäin mainiosti.
---

Klo: 15:15

BH:n APAn jälkeen sitten kuulin pöytäseurueeni sisältä kehuja Hiisin TUFF! –nimestä oluesta, joten sitten suuntasinkin kohti Hiisin tiskiä. Ilma oli tähän  mennessä ollut tosi lämmin ja aurinko iski polttavilla säteillään sen minkä kerkisi. Istumapaikkamme oli juuri silleen, että aurinko sai ruskistaa ihoa koko ajan. Ei kuitenkaan auttanut valittaa, koska kyllähän se muutamien kuukausien päästä tuleva kylmyys ja lumi on sitten sellaista mikä vasta vituttaakin. Hiisin tiskillä lasiin kaatui:

Hiisi TUFF!
Tasapainoinen IPA, jossa sitruksista humalointia ja maltaisuutta. Perus hyvää meininkiä. Havumetsän havinaa ja kyllähän tällaisia mielellään juo.
---

TUFFia imeskellessäni kuulin, että Suomenlinnan Panimon tiskiltä löytyy Tuopin Ääressä –blogin Arton reseptillä valmistettua Kaikua –pullossa. Arto piti niin hyvän markkinointipuheen, että heti piti lähteä hakemaan pullollinen maistoon.

Suomenlinnan  Kaiku


Ei Arto paskaa jauhanut. Kylläpä oli maistuva maitokauppavahvuinen APA. Pihkainen ja trooppinen tuoksu houkuttelee maistamaan. No pitäähän sitä maistaa! Maitokauppaolueksi erittäin hieno saavutus. Maussa trooppinen hedelmä ja pihkaisuus tekevät hyvää työtä. Eipä tästä negatiivista löydä, kun mietitään että kyseessä on alle 4,7 %-olut. Hienoa työtä!
---

Klo: 16:00

Sitten olikin aika hommata kimppapullo Hiisin ja Kosoolan Panimon Pohjoisen Jättiläistä. Miikkah kävi hakemassa pullollisen (Hei Miikkah seuraavassa oluttapahtumassa nykäise hihasta, niin tarjoon oluen. En tainnut kuitata omaa osuuttani tuosta oluesta) Jaoimme oluen kolmeen lasiin ja olihan se erittäin hyvänmakuinen Barley Wine.


 



Klo: 16:40

Sitten olikin aika lähteä hakemaan hieman perinteisestä suomalaista olutta ja kävelin Lammin Sahdin tiskille. Siinä vaihdoin kuulumisia Kääriäisen Pekan kanssa, joka kertoi paikan olevan aivan täynnä ja ulkopuolella oli koko ajan kasvava jono. Pekka kaatoi lasiini:


Lammin Sahti
Perinteikäs olut, joka toimii aina. Ei paras suomalainen sahti, mutta maistuva tyylissään. Ei niin makea, kuin monet muut sahdit.
---

Kävellessäni takaisin paikalleni huomasin Diamond Beverages Oy:n toimitusjohtajan Walter Himasen, jonka kanssa vaihdettiin pitkä tovi kuulumisia ja samalla maistettiin Beer Hunter’sin oluita. Kyllähän nämä Beer Hunter’sin oluet toimivat lähes poikkeuksetta. Samalla tuli maistettua ensimmäisen kerran  vettä koko tapahtuman aikana, joka oli kyllä huono juttu. Näin kuumalla ilmalla tulisi kiskoa vettä koko ajan. Tein amatöörin virheen, jonka paikkasin seuraavina päivinä juoden vettä jokaisen oluen välissä. Toivoisin tähän vesiasiaan parannusta ensi vuodelle. Ei oikein houkuttele juoda kahden euron hintaisia lämpimiä vesiä. Kyllä kahdella eurolla pitää saada jääkylmää vettä tai sitten pitäisi olla vesipisteitä (ja vieläpä useampi). Turha ruveta oluttapahtumassa tekemään  vedellä bisnestä.

Beer Hunter’sin oluista seuraavat kaksi olivat kyllä erittäin hyviä. 

Beer Hunter's Mufloni Mosaic vehnäipa
Banaaninen, sitruunainen ja reilusti humaloitu vehnäinen IPA. Joku tuossa Mosaic –humalassa on josta tykkään. Mainio olut.

Beer Hunter’s Mufloni Cascade Black Ale
Trooppisesti humaloitu ja paahteinen olut, jossa paahteisuus hieman palaneen oloista. Pientä savuakin löytyy. Hemmetin hyvä Black IPA!

Klo: 18:10


Rupattelutuokion jälkeen lähdin kävelemään ja miettimään uusia maistettavia. Stadin Panimon tiskiltä löytyi pari olutta joita otin maistoon. Stadin American Imperial IPA oli kypsän hedelmäinen ja reilusti humaloitu. Hieman liian tunkkainen. Siitä suuntasin kohti Panimoravintola Plevnan tiskiä, jossa oli vielä yksi sellainen MUST! –olut. Heillä oli tarjolla tynnyrissä kypsytetty vuoden 2011 Barley Wine. Aivan loistavan makuinen Barley Wine, josta ei makua puuttunut. Alkoholi hyvin taustalla. Pehmeän oloinen ja tasapainoinen. Pulloversio on yksi parhaista suomalaisista oluista ja tämä on myöskin.


Klo: 19:35


Tämän jälkeen en enää kirjannut muistiinpanoja ylös oluista, vaan keskityin juttelemaan enemmän ihmisten kanssa samalla maistellen muutamia oluita. Istahdin alas Nokian Panimon toimitusjohtajan Matti Heikkilän ja Panimomestarin Riitta Sulkaman kanssa rupattelemaan. Kello alkoi hipoa yhdeksää illalla. Hieman sen jälkeen, kun päätin rupatteluni Riitan ja Matin kanssa, niin seuraani liittyi Malmgårdin Panimon Lasse Lehtonen ja Bryggeri Helsingin Mathias Hüffner. Mathias keksi, että rupetaan tekemään sokkotestejä. Hän kävi hakemassa kahteen lasiin oluet, jotka meidän piti Lassen kanssa tunnistaa. Tässä vaiheessa iltaa ei enää makuaisti toiminut hirveän hyvin, niin aika hyvin meni metsään muutamat veikkaukset. Tällaiset sokkotestit ovat kyllä mukavia ja kun kyseessä on paikka, jossa 150 vaihtoehtoa, niin se tekee siitä vielä mielenkiintoisemman. Omalta osaltani meno rupesi jo menemään melko railakkaan puoleiseksi, joten kämpille nukkumaan. Paljon olutta ja liian vähän vettä! Hauska päivä kaiken kaikkiaan.

Klo: 20:45


Nokian Panimolta Matti ja Riitta



Sokkotestin toverit Lasse ja Mathias

Kiitoksia SOPPin ensimmäisen päivän meiningeistä kaikille seurassani viihtyneille. Kiitos panimot, bloggarit, oluenystävät ja kaikki jotka olivat menossa mukana.

Torstain parhaimmuutta:
Plevnan Barley Wine 2011 Vintage
Ruosniemi / Sori Brewing Vientiassistentti Islay Sahti
Beer Hunter’s Mufloni Cascade Black Ale

Muiden päivien tapahtumia tulossa lähipäivien aikana...

keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Lisäyksiä Jaska suosittelee - Maitokaupan Lagerit ja Pilsit

Maitokaupan puolella on tarjolla valtava määrä vaaleita lagereita ja tästä valikoimasta löytyy myös oikein maistuvia tapauksia. Onhan niitä maistuvia lagereita melko murto-osa, mutta onpahan kuitenkin. Olen jo aikaisemmin poiminut suosituksiin lukuisia oluita ja nyt heitetään pari olutta lisää. Skotlannista tulee tsekkityylistä ja Tanskasta tulee jenkkityylistä.

Tällaiset suositukset tällä kertaa:

Tästä linkistä koko Alkon lager & Pils -suosituslista!

Ootteko maistaneet ja mitäs itse tykkäätte näistä?