keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Isänpäivälahjaksi Decanterin verkkokauppaan 15 % alennus ja arvonta!!!


Isänpäivä lähestyy jokavuotiseen tapaansa ja tällä kertaa Jaska tarjoilee Decanterin kanssa mukavan isänpäivälahjan. Isänpäivän kunniaksi pistetään Decanterin verkkokauppaan 15 prosentin alennus, jolla voitte käydä tilaamassa mitä tahansa tuotteita kyseisestä verkkokaupasta.

Tarjous on voimassa 8.11.2014 asti 
Alennuskoodi: jaskankaljat isänpäivä


Tässä linkki Decanterin verkkokauppaan!


--------------------------------
Jaska arpoo yhden Spiegelau -Tasting Kit Setin!!!
 
Tulen arpomaan yhden Spiegelau -Tasting Kit Setin (palkinnon arvo: 35 €)
Alla näkyy kolme eri vaihtoehtoa osallistua kilpailuun.

  • Lähetä sähköpostia osoitteeseen: jaska(at)jaskankaljat.fi 
    • Otsikko: Isänpäivälahja
    • Viestiin: Yhteystietosi
  • Kommentoimalla kyseistä blogijulkaisua Facebookissa, joko JaskanKaljat tai Juomasuositukset -sivulla.
  • Uudelleentwiittaamalla kyseisen twiitin eteenpäin Twitterissä.
Palkinnon voittajan tulen arpomaan 8.11.2014 klo. 21:00, joten seuraavalle aamulle jollain voi olla luvassa kiva isänpäivälahja.

Lisätietoja palkinnosta: Decanter.fi - Spiegelau Tasting Kit Set

tiistai 28. lokakuuta 2014

Olut & Viski Expo 2014 – Perjantai 24.10.2014 fiilikset

Kolmen päivän mittainen urakkani Olut & Viski Expossa on ohitse ja on aika tehdä hieman yhteenvetoa viikonlopun tapahtumista. Tällaiset oluttapahtumat ovat itselleni tavata paljon ihmisiä ja parasta antia olikin mielenkiintoiset keskustelut näytteilleasettajien ja olutharrastajien kanssa. Julkaisin tässä monen viikon ajan juomalistoja tähän tapahtumaan, mutta ensimmäisen kerran ehdin hieman paremmin tutustua näihin listoihin vasta perjantaiaamuna istuessani junassa. En ruvennut juurikaan laatimaan mitään erityistä listaa, että mitä maistelen vaan ajattelin mennä ihan fiilispohjalla. Mennäänpäs sitten viikonlopun tapahtumiin. Niinkuin aikaisemmatkin festarireissuni, niin en ole hirveästi jaksa tapahtumassa kirjailla oluiden makuja ylös, vaan käytän tämän ajan mielelläni rupattelemalla ihmisten kanssa. Tämän vuoksi oluista ei ole kerrottu mitään mullistavia yksityiskohtaisia luonnehdintoja :)

Saavuin paikan päälle jo hyvissä ajoin, eikun takki narikkaan ja lasin kanssa etsimään ensimmäistä juomaa. Ensimmäisenä suuntasin Servaalin tiskille, josta lasiin kaatui Sierra Nevada Hoptimum. Vahva humalointi suorastaan räjähti suuhun. Mäntyinen ja reilun sitruksinen DIPA. Trooppista hedelmään on myös kasoittain tässä oluessa. Hivenen mausteinen. Loistava olut loistavalta panimolta. Ei todellakaan mikään paska aloitus tälle tapahtumalle. Seuraavaksi maistoon otinkin sitten Kyrö Distillery Companyn #:ä. Enhän minä näistä mitään tiedä, mutta erittäin hyvää se oli. Tuon hashtagin jälkeen saapuikin paikalle myös mushiMALT –blogin Nikolas, jonka kanssa lähdimme kiertelemään juomakojuja. Siitä sitten pienimpien panimoiden nurkkausta kohti ja lasiin hyvinkin erikoiselta vaikuttavaa mango habanero IPAa nimeltä...

Hiisi Leimaus
Maultaan hyvin hedelmäinen, jossa mango antoi kivaa pehmeyttä ja sitruksista katkeroa melko reilusti. Sitten hieman pienellä viiveellä taustalta rupesi tulemaan esille chilin poltetta. Se ei kuitenkaan ollut mitään aggressiivista, vaan hyvinkin miellyttävää. Hyvin mielenkiintoinen olut.
Kyrö Distillery Company #


Seuraavana kohti sellaista olutta, joka oli yksi MUST HAVE –listallani eli Nøgne Ø  Kriek of Telemark. Happamat oluet ovat tällä hetkellä sellaisia jotka itselleni uppoavat kaikkein parhaiten, joten tämän vuoksi tätä olutta odotin innolla, että pääsen maistamaan.



Nøgne Ø  Kriek of Telemark
Erittäin hapan ja sopivan kirsikkainen olut. Makuelämys vailla vertaa. Tämä panimo ei kyllä ikinä petä. Tässä on hienosti vältetty liiallinen makeus, joten tätä on todella miellyttävä särpiä naamaan.

Telemarkin jälkeen matkasimme hienosti sisustetun ständin luokse. Kyseessä oli Moestue  & Cask ja siellä on oli melkoinen määrä erilaisia juomia saatavilla. Tällä ständilla oli myös osana rekvisiittaa volkkarin Kleinbussi, jonka takakontissa oluthanat. Tyylikästä ja tuollainen auto pitäs hommata itsellekin. Ensimmäisenä maistoon…



Boulevard Brewing Co: Tank 7 Farmhouse Ale

Yksi parhaita Saisoneja mitä on tullut vastaan. Loistava olut!!!
Tankki seiskaa maistellessa siirryin rupattelemaan englantilaisen Beavertown Breweryn Fredrikin kanssa ja samalla maistoimme heidän oluensa läpi.



Beavertown Neck Oil Session IPA

Kevyt ja hyvin kesäinen sessio IPA. Helposti juotava. Perussettiä.


Beavertown Gamma Ray
Tasapainoinen ja oikein maukas APA. Hyvin greippinen ja karamellimaltainen APA.  Tää oli hyvä!



Beavertown 8 all Rye IPA

Tämä ruisIPA on samalla tavalla tasapainoinen tapaus, kuin Gamma Ray. Tarjoaa hyvän juotavuuden ja ruis ei liikaa iske itseään esille.



Beavertown Smog Rocket Smoked Porter
Viimeisenä Beavertownin oluista maistoon savuportteri. Paahteinen, kahvinen, suklainen ja tietenkin savuinen. Oma suosikkini näistä Beavertownin oluista.

Beavertownin oluista jäi todella positiivinen fiilis. Kaikki oluet tarjosivat helpon juotavuuden ja makua löytyi oikein kunnolla. Majavakaupungin oluiden jälkeen sitten maistamaan hieman suomalaisia oluita ja lasiin kaatui Iso-Kallan Panimon uutuusolut…

 
Iso-Kallan Oatmeal Stout

Kaura antaa kivaa pehmeyttä. Paahteisuus ja Stoutin muut elementit kohillaan. Hieman toffeinen. Ihan kelpo Stout, mutta hieman vetinen.

Tässä vaiheessa saapui myös ystäväni Antti, jonka kanssa ollaan tänäkin vuonna useimmassa tapahtumissa pyöritty. Otettiin sitten seuraava pienpanimo olut maistoon ja kyseessä oli harvinainen olut, koska kurpitsaoluita ei juurikaan ole Suomessa näkynyt.


Maku Tasty Pumpkin
Tuoksussa on vahvasti kurpitsa esille, mutta maussa se jää sitten huomattavasti miedommaksi ja makua hallitsee sitruuna. Hankala verrata muihin kurpitsaolueisiin, kun tämä on ainut mitä olen maistanut ellei lasketa tästä kotipanimo versiota, jota olen päässyt maistamaan. Mausteinen ja erittäin mainio olut.

Kurpitsan makustelun jälkeen Finnex Beerin kojulle katselemaan, että minkäslaisia Tsekkioluita löytys. Aikaisemmat Tsekkiolut kokemukset ovat olleet kaikki lager –osastoon kuuluvia, joten mielenkiinnolla maistamaan RuisIPAa ja sille kaveriksi villisikamoussea.



Antoš Tlustý Netopýr (Fat Bat)

Tämä olut toimi villisikamoussen kanssa sika hyvin. Kelpo IPA ja hienoa päästä maistamaan jotain muitakin oluita Tsekeistä.

Sitten olikin aika palata taas suomalaisten panimoiden pariin ja maistamaan Donut Island Brewingin ja Panimo Hiisin yhteistyöntulosta. Maistelu seurana meillä oli Donut Islandin Mika Oksanen.


Hiisi & Donut Island Licorice, Suckers!
Puhdasta lakritsia all the way! Belgihiiva on toinen vahva elementti. Makeus hieman liikaa minulle. Omaan makuuni pikkuisen liian sekava.

Lakun jälkeen nokat kohti Bryggeri Helsingin kojua ja sieltä maistoon parit oluet.


Bryggeri Helsinki Barley Wine

Tämä ei jotenkin vaan toiminut. Hyvin makean siirappinen ja jopa liiankin makea. Mansikkainen. Päivän suurin pettymys.



Bryggeri Helsinki Brewing Club II ”Syysmyrsky” DIPA
Tuoksu ei miellytä nenää, mutta onneksi maku paikkaa hieman asiaa. Perus DIPA, joka on ihan juotava, muttei juurikaan tarjoa mitään erityistä.

Sitten muistinkin, että ei helvetti Fuller’sin Imperial Stoutia ja vieläpä riilinä. Aikaisemmin en ole Fuller’sin iiässää maistanut, joten nyt siitäkin ensi tyypitykset.


Fuller’s Imperial Stout (Real Ale)
Paksuhko, pehmeä ja voimakkaan kahvinen makuelämys. Sykäyttävä kokemus ja erittäin harvinaista herkkua. Mahtava olut ja yksi tapahtuman parhaimmistoa. Antille tämä ei uponnut, mutta ei kyseessä ole mikään kaikkein helpoin olut.

Iiässää imeskellessäni tuli Mallaskosken Panimon Jyri Ojaluoma kertomaan olutvinkin ja tämän innoittamana ryntäsimme vauhdilla Brew Seekerin tiskille. Siellä oli kaapissa viimeisen pullon puolikas jäljellä Ballast Pointin Victory At Sea Imperial Porteria. Jyri hehkutti tätä olutta aivan vuolaasti ja eikä syyttä. Aivan käsittämättömän hieno olut. Vaniljalla maustettu tupla expresso. Yksi hienoimpia oluita pitkään aikaa.
 
Ballast Point Victory At Sea Imperial Porter
Tässä vaiheessa oli kello jo lähes kymmenen illalla, joten pitikin ruveta etsimään illan viimeisiä herkkuja. Suuntasimme Suomen virolaisimman panimon tiskille ja ensiksi lasiin kaatui..


Sori Brewing What is my name? Black Rye IPA
Kuivahkon paahteinen, rukiinen ja greippinen BIPA!


Sori Brewing Investor IPA
Kyllähän tämä IPA toimii aina erittäin hyvin.

Investor IPA jäi Olut & Viski Expon perjantain viimeiseksi olueksi ja siitä lähdimme iltapalalle Stone’siin. Sieltä tuopillinen suodattamatonta Pilsner Urquellia ja BLACK 'N BLEU –burger, niin kylläpä kelpasi lähteä latailemaan akkuja seuraavaa päivää varten. Ensimmäinen Expo –päivä oli mitä mainioin. Päivä sisälsi loistavia keskusteluja ja oli erittäin hienoa, että tulitte nykimään hihasta ja juttelemaan. Erilaisia oluita tuli maistettua melko montaa erilaista. Tapahtuma oli erittäin hyvin järjestetty ja porukkaa näytti olevan tosi paljon paikan päällä.

Kiitoksia kaikille tästä päivästä ja sitten on seuraavana vuorossa lauantain fiilksiä.

Perjantain paras olut!!!
Perjantain parhaat juomat:
1.    Ballast Point Victory At Sea
2.    Nøgne Ø  Kriek of Telemark
3.    Boulevard Brewing Co: Tank 7 Farmhouse Ale
4.    Sierra Nevada Hoptimum
5.    Fuller’s Imperial Stout (Real Ale)

Loppuun vielä muutamia kuvia perjantain päivältä:

Maku Brewingin kurpitsakoju










Hiisin Tatu tarkkailee asiakkaita ja Sorin Samu oluiden laatua!




perjantai 24. lokakuuta 2014

Lehdistötiedote: Pyynikin Käsityöläispanimo ja Kyrö Distillery Company valmistaa #Viskigate oluen!

Lehdistötiedote: 24.10.2014

Pyynikin Käsityöläispanimo ja Kyrö Distillery Company valmistaa #Viskigate oluen!

JaskanKaljat- ja mushiMALT blogien idean pohjalta tamperelainen Pyynikin Käsityöläispanimo valmistaa isokyröläisen tislaamon Kyrö Distillery Companyn kanssa #Viskigate-nimisen oluen. Kyrö Distillery Company luovuttaa Pyynikin Käsityöläispanimolle tänä viikonloppuna OlutExpo –tapahtumassa Kaapelitehtaalla, kaksi 30 litran viskitynnyriä.

Toisessa näistä tynnyreistä on kypsytetty ruistislettä ja toinen on käyttämätön. Näihin tynnyreihin Pyynikin Käsityöläispanimo laittaa kypsymään erittäin rajoitetun erän olutta. Kaikki oluesta saatava voitto menee hyväntekeväisyyteen. Oluen nimeksi tulee Pyynikin KDC #Viskigate Stout. Olut tulee valmistumaan joulukuun 2014 loppuun mennessä.




Viskikohu

Viime viikkojen aikana mediassa on vellonut #Viski ja #Viskigate. Kohun keskellä olivat myös kaksi blogia, JaskanKaljat ja mushiMALT. Nämä blogit julkaisivat OlutExpo-nimisestä tapahtumasta juomalistoja, jotka aluehallintovirasto (AVI) tulkitsi tapahtuman laittomaksi mainonnaksi. Lopulta viski-sanan käyttöön puututtiin AVIn toimesta. Tapahtumanjärjestäjä joutui ilmoittamaan blogisteille, että heidän kirjoittamistaan tapahtumaan liittyvistä julkaisuista tulisi poistaa otsikoista ja tapahtumalogoista viski-sana.

Mistä idea lähti?
Viime viikonloppuna JaskanKaljat-blogin Jaakko Matikainen ja mushiMALT-blogin Nikolas vaihtoivat keskenään kuulumisia ja jolloin tuli esille idea valmistaa viskiolut. Idea hioutui illan aikana niinkin pitkälle, että arkena Nikolas otti yhteyttä Isossakyrössä sijaitsevaan tislaamoon nimeltä Kyrö Distillery Company.

Tislaamolla innostuttiin ideasta, joten Jaakko otti yhteyttä tamperelaisen Pyynikin Käsityöläispanimon Tuomas Pereen, kertoakseen ideasta. Tuomas piti ideaa hyvänä ja näin alkoi pitkä viestittely osapuolten kesken, jonka tuloksena syntyi idea valmistaa Pyynikin Käsityöläispanimon valmistamaa olutta, kahdessa Kyrö Distillery Companyn (KDC) 30 litran viskitynnyrissä. Lopputuloksena syntyisi olut nimeltä Pyynikin KDC #viskigate Stout.

Jaakko ja Nikolas keksivät kyseisen oluen idean, mutta eivät muuten tule liittymään oluen valmistukseen/tuottamiseen – ainoastaan tarjotaan idea, jonka Pyynikin Käsityöläispanimo ja Kyrö Distillery Company toteuttavat. Olut tullee valmistumaan joulukuun 2014 loppuun mennessä ja kaikki oluesta tuleva voitto tullaan lahjoittamaan hyväntekeväisyyteen. Oluen valmistavat tahot etsivät nyt sopivaa hyväntekeväisyyskohdetta, joka liittyisi esim. päihdetyöhön tai lastensuojeluun.

Tämä ensimmäinen erä oluesta tulee olemaan erittäin rajallinen, mutta jatkoa on varmasti tulossa! Olut tulee saataville Papabeersin olutverkkokauppaan ja myöhemmin valittaviin maistelutilaisuuksiin.





Minkälainen olut on Pyynikin Käsityöläispanimon Stout?
Olut on tyyliltään stout, jonka mallaspohjaan on lisätty perusmaltaiden lisäksi paahdettua ohraa, ohrahiutaleita, vehnäjauhoja ja vehnämallasta. Humaliksi valittiin Challenger ja Target ja katkerot jätettiin hieman alemmas, noin EBU 20:een. Hiivana käytetään britti-stouthiiva ja olut on alkoholitilavuusprosenteilta 7. Tarkoitus on antaa tynnyrin tehdä taikansa tähän pyöreään stouttiin.



Minkälaiseen tynnyriin olut tullaan laittamaan?
Olut kypsytetään kahden tynnyrin yhdistelmänä: amerikkalaisesta valkotammesta valmistetuissa 30 litran tynnyreissä, jossa toisessa on aiemmin kypsytetty KDC:n ruistislettä. Toinen tynnyreistä on niin sanotusti virgin oak –tynnyri, eli siinä ei ole aiemmin kypsytetty mitään. Tynnyrit on kotoisin Espanjasta ja niiden sisäpinta on poltettu soveltuakseen paremmin juomien kypsyttämiseen.



Lisätietoa aiheesta:

JaskanKaljat, Jaakko Matikainen, Olutblogisti, jaska(at)jaskankaljat.fi
mushiMALT, Nikolas, Viskiblogisti, mushimalt(at)gmail.com
Pyynikin Käsityöläispanimo, Tuomas Pere, Oluentekijä, info(at)pyynikki.org
Kyrö Distillery Company, Mikko Koskinen, Brand & Gin, mikko(at)kyrodistillery.com, 0503794642

---
Blogit:
JaskanKaljat (www.jaskankaljat.fi)
mushiMALT (www.mushimalt.blogspot.fi)



Plevnan Unto Sahti

Plevnan Unto Sahti

 Olutopas.info - Arvio

Yleistä: Sahti, jolla on sama nimi kuin nelivuotiaalla pojallani. Eipä siinä sahdinystävä muuta tekosyytä tarvitse, että lähtee tätä nyt arvioinnissa olevaa juomaa maistamaan. Tämä sahti ei kuitenkaan ole nimetty poikani mukaan, vaan se on omistettu edesmenneelle suomalaiselle olutgurulle Unto Tikkaselle. Unto oli suomalaisen olutjournalismin Grand Old Man, toimittaja ja tietokirjailija. Hän toimi mm. Juomanlaskija –lehden päätoimittajana ja kustantajana.

Unto Sahti tuli ensimmäisen kerran saataville Aleksis Kiven päivänä vuonna 2012 ja nyt se valmistettiin toistamiseen (tarkentakaa, jos kyseessä olikin jo kolmas kerta).

Panimo: Panimoravintola Plevna / Koskipanimo

Maa: Suomi

Tyyli: Sahti

Voltit: 8,0 %

Ulkonäkö: Parin sentin mittainen lyhytkestoinen vaahto, samea ja väriltään oranssinbeigenruskea. Hyvin erikoisen värinen.

Tuoksu: Hedelmäinen, banaaninen, hiivainen ja yrttinen. Kataja hallitsee tuoksua.

Maku:
Voimakas kataja, yrttejä, pehmeää hedelmää, banaania. Erittäin makea. Hiivaa. Jotenkin tulee sellaista pientä lakritsisuuttakin esille.

Tuomio: Mainio sahti. Aivan erilainen mitä aikaisemmat sahtikokemukset, mutta toimii silti.

Kyllä/Ehkä/Ei: Kyllä, kannatti varta vasten lähteä maistamaan ja Joensuussa muutenkin sahdit ovat harvinainen näky ravintoloiden hanassa.

Mistä: 60’s Palaver (Joensuu)

Pisteet:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 4/5
Yleisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 38/50

Kolme sanaa: Hieno kunnianosoitus Tikkaselle


Kotioluet: Donut Island Brewingin olutkaksikko Lemonheads & Saison


Arkistojen kätköstä löytyi taas kerran pari olutarviota, joten laitetaanpas blogijuttua tulemaan. Jo jokin aika sitten otin maistoon pari olutta kotipanimolta nimeltä Donut Island Brewing ja tässä on niiden arviot. Donut Island Brewing onkin päässyt tekemään muutamia kaupallisia oluita, joista kaksi viimeisintä jyväskyläläisen Panimo Hiisin kanssa. Ensimmäinen niistä oli Sour Puzz, joka näki päivänvalon Helsingin Suuret Oluet Pienet Panimot tapahtumassa. Toinen niistä on Licorice, Suckers! Belgian IPA?

Nyt arvioinnissa on Lemonheads –niminen Imperial IPA ja Saison. Ensiksi otetaan maistoon IPA. Tässä IPA:ssa humalointi on tehty jatkuvana. 20 satsia viiden minuutin välein kattilaan.

#14 Lemonheads


Panimo: Donut Island Brewing

Maa: Suomi

Tyyli: Imperial IPA

Voltit: 7,6 %

Katkerot: 100 EBU

Humalat: mm. Columbus, Chinook ja Citra

Ulkonäkö: Vaahtoaa reilusti ja lopulta oluen päällä on lähes neljän sormen mittainen, melko pitkäikäinen vaahto. Väriltään kuparin punainen.

Tuoksu: Hedelmäinen ja sitruksinen. Humalointi iskee todella voimakkaasti. Pieni tsupsaus alkoholia tulee ilmoille, mutta ei vaikuta huippunopeuteen.

Maku: Vahvaa sitrushedelmää alusta loppuun. Greippiä ammennettu reilulla kädellä ja maltaisuus jää melko taustalle. Humalointi vetää huulet rullalle ja jää pyöriskelemään suuhun pitkäksi aikaa.

Tuomio: Räjäyttävästi humaloitu greippisen sitruksinen IPA! Miellyttävä olut Hopheadeille, joten itsekin tykkäsin. Hieman yksiulotteinen ja olisi toivonut vahvempaa mallaspohjaa. Nyt mallas jää humaloinnin jalkoihin, eikä olut pysy balanssissa. Runko kohilleen, niin pisteet nousee ropisten.


Pisteet:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 33/50
---

Sitten arviointiin Saison, joka on humaloitu jenkkihumalilla. Tästä Saisonista jäi toinen puolikas kypsymään ja siihen mukaan on laitettu mustaherukkaa, brettaa, lactoo, saccharomyccesiä ja pediococcusia. Eli nyt arvionnissa perusversio ja erittäin suuret mielenkiinnot heräsi myös toiseen versioon.

#10 Saison

Tyyli: Saison

Voltit: 6,8 %

Katkerot: 40 EBU

Humalat: Columbus ja Cascade

Ulkonäkö: Vaahto hipoo kolmea sormea ja vähitellen hävitessä jättää lasin reunoille pitsiä muistoksi. Väriltään oranssinkultainen ja utuinen.

Tuoksu: Kivasti happamuutta ja mausteisuutta. Hiivaakin on reilut annokset mukana. Hieman yrttinen. Sitruksisuutta on mukana melko selkeästi.

Maku: Maultaan makeahko ja sopivan hapan. Hiiva on hyvin läsnä. Hedelmä pehmittää happamuutta. Mukavasti pyörii suussa. Jenkkihumalat antaa kivan lisän tälle oluelle.

Tuomio: Saisonin elementit kunnossa ja oikein maistuva tyylilajinsa edustaja. Tykkään tästä enemmän, kuin kaupallisesta Hiisin kanssa tehdystä Sour Puzzista. Tää ei oo niin makea ja happamuutta enemmän.


Pisteet:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 36/50 

Kiitoksia vielä kertaalleen Donut Islandin Mikalle näistä oluista :)