lauantai 29. marraskuuta 2014

Boulevard Brewing Pale Ale

Boulevard Brewing Pale Ale

Olutopas.info - Arvio 

Nyt on aika testata Boulevard Brewing Companyn ympäri vuotiseen valikoimaan kuuluvaa Pale Alea. Boulevard on perustettu vuonna 1988 ja ensimäinen olutsatsi tuli panimosta pihalle seuraavana vuonna, joten siellä on ehditty jo hyvän aikaa valmistaa olutta. Panimo sijaitsee Yhdysvalloissa Kansas Cityssa ja oli vuonna 2012 yhdysvaltojen 12. suurin käsityöläispanimo ja 19. suurin aktiivinen panimo jos mitataan myyntiä. Boulevard oli aina vuoteen 2013 asti suurin yksityinen panimo Missourin alueella, mutta sitten omistajaksi tuli suuri ja mahtava Duvel Moortgat Brewery.

Ruvetaanpas sitten maistamaan miltä tätä American Pale Ale maistuu!





Panimo: Boulevard Brewing Company

Maa: Yhdysvallat

Tyyli: American Pale Ale

Voltit: 5,4 %

Kantavierre: 12,2 %

Katkerot: 30,0 EBU

Väri: 23,0 EBC

Humalat: Cascade, Magnum, Palisade, Simcoe ja Styrian Goldings

Maltaat: Cara 120-, Cara 50-, Munich- ja Pale-maltaat

Kuohkeasti vaahtoava olut, joka tarjoaa juoman pinnalle kolmen sormen vahvuudella vaahtoa, joka koristelee pitsillä olutlasin sisäpintaa. Tuoksusta esiin tulee maltaisuutta ja sitruksista humalointia. Ruohoisuuttakin on hieman tuoksussa mukana. Trooppista hedelmää tulee esille, kun hieman lasia pyörittelee. Suutuntumaltaan melko kevyt ja helposti juotava. Viljaisen leipäistä maltaisuutta ja sitruksinen humalointi tunkee itseään hieman esiin. Kuivahko. Kevyen kukkainen ja hivenen karamellinen olut. Tuore ja oikein raikas APA, jota voisi heittää naamariin jopa useammankin. Helppo juoda ja siltikin makua löytyy. Vaikka onkin kevyt, niin ei voi mennä vetiseksi haukkumaan. Tyylilajissaan voimme puhua, jopa loistavasta oluesta.



Kyllä/Ehkä/Ei: Kyllä vaan! Näitä sixpäkki mukaan ei eikun menoks!

Mistä: Sain Moestue & Caskilta


Pisteet:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 36/50

Kolme sanaa: Kevyt, raikas, maukas



perjantai 28. marraskuuta 2014

Kotioluet: Donut Island Brewing #21 Lemonheads

Donut Island Brewing #21 Lemonheads

Yleistä: Muutamia viikkoja sitten kävin pyörimässä Olut & Viski Expossa ja siellä tapasin lukuisia kertoja myös Donut Island Brewingin Mika Oksasen, jolta sitten tapahtuman jälkeen sain pari pulloa maistoon. Nyt otan niistä ensimmäisen arviointiin. Tämä olut on paranneltu versio jo aikaisemmin arvioimastani #14 Lemonheadsista. Silloin maistettuani olut oli räjäyttävästi humaloitu Imperial IPA, jonka ongelmana oli yksiulotteisuus. Mallasrunko jäi vahvan humaloinnin jalkoihin. Tämän jälkeen Mika rupesi hiomaan reseptiä ja sen tuloksena tässä on nyt maistossa paranneltu versio tästä oluesta. Katsotaan onko reseptiä hiottu oikeaan suuntaan.

Tässä kakkosversiossa on mallasta lisätty reilusti ja keittoaika on ollut pitkä 90 minuuttia. Katkerotkin ovat samalla nousseet 100 EBUsta jo hurjaan 120 EBUun. Alkoholipitoisuus on 8,9 % ja aikaisemmin se oli 7,6 %. 

Panimo: Donut Island Brewing

Maa: Suomi

Tyyli: Imperial IPA

Voltit: 8,9 %

Katkerot: 120 EBU

Humalat: Columbus, Summit, Chinook, Cascade ja Citra

Lasissani on kerta kaikkiaan kaunis olut. Vaahtoa kolme sormen mitallista ja väri punaruskea kuparinvärinen. Tuoksusta selviää heti kättelyssä, että ei tämä mitään Session IPA ole, vaan nyt olemme tuhdimman oluen äärellä. Kypsiä trooppisia hedelmiä, karamellimallasta ja humalointi iskee vahvasti. Maku on nidottu voimakkaan sitruksinen humaloinnin ja maltaan ympärille. Humalointi erittäin voimakasta, mutta ei olla menty överiksi. Mallasrunko on tukevassa kunnossa. Taustalla on pientä alkoholin tuntua. Tässä oluessa on tullut huomattavaa parannusta aikasempaan ja mallasrunko on huomattavasti vahvempi ja jaksaa kannatella voimakkaan humaloinnin tarjoaman raskaan taakan.

Oli kyllä erittäin maistuva Tupla IPA ja kannatti hioa reseptiä!

Pisteet:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 4/5
Yleisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 37/50 

Kiitoksia Mikalle oluesta!

Niin voimakkaasti humaloitu, että rupeaa korkkikin taipumaan ;)

keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Joulu tuli etuajassa - Papabeersin paketti saapui!!!

Tänään saapui Jaskan talouteen joulu hieman etuajassa, kun puhelimeeni pärähti viesti, että paketti olisi haettavissa lähi Siwasta. Eikun pakettia hakemaan ja myyjätätösen nostaessa pakettia ulottuvilleni selvisi myös sen sisältö. Siellä niin ihanasti kilisi Papabeerssiltä tilaamani 24 päkki olutta. Kuin pikkulapsi jouluaattona, niin rupesin avaamaan pakettia. En muistanut, että mitä olin tilannut. Ainut muistikuva oli, että Pyynikin Käsityöläispanimon palkittua Vahvaaportteria olin muutaman potun tilaillut. Muuten loput olivat melko pimennossa. Paketti auki ja ihailemaan pulloja.



Tällaisia sieltä sitten löytyi:
  • Pyynikin Käsityöläispanimon Vahvaportteri
  • Pyynikin Käsityöläispanimon Kataja 1.086 Sahti
  • Pyynikin Käsityöläispanimon Pirun Polkka
  • Pyynikin Käsityöläispanimon Ronya
  • Papabeers Nisuolut
  • Papabeers Vanillastout
  • Papabeers Winter Ale
  • Papabeers Elisabeth




Huom. Nuo Papabeers oluet on myös valmistanut Pyynikin Käsityöläispanimo. Luulen että Papabeerssillä ja Pyynikin Käsityöläispanimolla taitaa olla aika paljon yhteistyötä käynnissä. Heh heh! Kaikki kuitenkin tietää tuon kuvion, niin en lähde sitä sen enempää käsittelemään.

Tämän kirjoittamani jutun pointti. No, sitä nyt ei ollut muuta kuin, että ajattelin ilmoittaa tilanneeni Virolaisesta nettikaupasta Suomessa ja vielä tarkemmin Tampereella valmistettua olutta, koska Suomessa ei voi käydä hakemassa sitä Tampereelta. Ainut tapa päästä maistamaan näitä oluita kotisohvalla on tilata ne toisesta maasta. Hienoa Suomi ja kaikki päättäjät! Näin sitä pidetään oman maan asioista huolta.


Ja tulen myös jatkossakin tilaamaan Papabeerssilta oluita ja muistakin ulkomaalaisista verkkokaupoista. Valikoima niissä on parempi, kuin maamme monopolimarketissa eli Alkossa, joten miksipä en tilaisi.


Tässä on lista olutnettikaupoista joita itse käytän:

Tällaista tällä kertaa ja minäpä rupean pohtimaan, että millä noista kahdeksasta oluesta aloittaisi maistelut!

Ja jos vielä loppuun saan pyytää, niin jakakaa oma Papabeers –aiheinen olutkuvanne, joko JaskanKaljat –facebookkiin tämän julkaisemani jutun kommenteihin. Tai Twitterissä laittakaa kuva ja tägätkää @jaskankaljat @ksityopanimo ja hashtagit #olut #papabeers #pienpanimo. Näin saadaan asiaa esille :)



maanantai 24. marraskuuta 2014

Jaskan jouluolutvalokuvakilpailu 2014 äänestys

Nyt alkaa sitten Jaskan jouluolutvalokuvakilpailuun osallistuneiden valokuvien äänestys. Kilpailuun tuli tällä kertaa seitsemän jouluista olutkuvaa, joita pääsette tässä alla katselemaan ja äänestämään. Tämän kertaisessa äänestyksessä oman äänensä antavat myös seitsemän tuomaria.

Tuomariston jäsenet:
  • Tuomas Pere - Pyynikin käsityöläispanimo
  • J-P "Bier Baron" Jylhä - Olutkellari -blogi
  • Harri "Häyke" Metsäjoki - Reittausblogi
  • Jani Kinnunen - Sivumaku-blogi
  • Rami Saarikorpi - 360panorama.fi  / 60’s Palaver
  • Tatu Hiitola - Panimo Hiisi
  • Jari Leinonen - Rekolan Panimo

Äänestyksen pisteytys:
Yleisöäänestys:
  • Eniten ääniä saanut saa 10 pistettä
  • Toiseksi eniten ääniä saanut saa 5 pistettä
  • Kolmanneksi eniten ääniä saanut saa 3 pistettä
Tuomarien äänet:
  • Tuomarin mielestä paras kuva saa 10 pistettä
  • Tuomarin mielestä toiseksi paras kuva saa 5 pistettä
  • Tuomarin mielestä kolmanneksi paras kuva saa 3 pistettä
Kaikki nämä yhteenlaskettuna ratkeaa voittaja.

Tämän lisäksi jokainen tuomariston jäsen kommentoi lyhyesti omaa suosikki kuvaansa ja nämä kommentit tulen julkaisemaan, kun voittaja julkaistaan.

Äänestysaika päättyy 14.12.2014 klo. 18.00 mennessä ja tämän jälkeen julkistan voittajan.
Tasapelin tullessa antamaan ratkaisevan äänen. Voittaja julkaistaan 17.12.2014

Onnea kaikille kilpailijoille ja paras kuva voittakoon!

01. J / Espoo

Ayingin (tupla)pukkia nautittu ja kuvattu jouluna 2010 erään tuomarin olohuoneessa. ;)

---


0.2 Aku / Tampere

Mielestäni paras Schlenkerlan oluista ja vallan ehtoisa kumppani esim. savusaunassa palvatulle joulukinkulle.

---

03. Pehtoori / Seinäjoki

Joulutuliaisia Newcastlen tontulta

---


04. Mikko / Vehniä

Jouluoluena nautin Delirium-tuoteperheeseen kuuluvaa Christmas-olutta tyylikkäästä Trappistes Rochefort lasista, kylkiäisenä itsepalvattua reilusti suolattua porsaanpaistia.
Joka tosin kerkesi suuhun jo ennen oluen kuvaushetkeä. Mutta aiheutti hyvän janon :)

---


05. Unfunny / Helsinki

Arkiston kätköistä kuva vuoden 2012 jouluaatonaatolta hieman ennen keskiyötä. Muistan hyvin kuvan hetken ja tunnelman: Joulusiivoukset ja -leivonnat tehty, kinkku uunissa, kuusi nostettu sisälle ja koristeltu,  ja mikä ihmeellisintä, lapset saatu jännityksestä huolimatta nukkumaan. Kaiken tämän jälkeen rauhallinen sininen hetki Chimayn parissa... kunnes muistan, että lahjat ovat paketoimatta ja lapset odottavat niiden ilmestyvän yön aikana kuusen alle!

---


06. Tero / Dornstadt, Saksa

Kuvassa Paatsamantien panijoiden viime joulun sahtia kera hillottoman tortun, eli erittäin maittava ja ravitseva jouluateria.

---


07. Mauri / Kauhava

Tervetuloa kuusijuhlaamme! Tänään meille esiintyy seksikäs tanskatar Millie Lekker!
Parittomat sukat ovat muuten erinomaisia vaatteita, kun käy turisteeraamassa Arkadian Erikoisessa. Hienommat tädit vähän katsoo vieressä pitkään, kun kaivaa pehmikkeet rinkasta ja alkaa pukemaan kotiinviemisiä.

---


Jaskan Jouluolutvalokuvakilpailun äänestys

perjantai 21. marraskuuta 2014

St Feuillien / Green Flash Belgian Coast IPA

St Feuillien / Green Flash Belgian Coast IPA

Yleistä: Nyt arvioinnissa on kahden loistavan, mutta hyvin toisistaan poikkeavan panimon yhteistyön tulos. Tämä olut on Belgiassa St Feuillienin panimolla valmistettu Green Flashin West Coast IPA. Tämän arviointiin ottamani pullon sain kaveriltani, joka kävi elokuun paikkeilla Amsterdamissa ja pyörähti myös Belgian puolella. Tää olut on hieman eri mitä on tänäkin syksynä ollut muutamissa olutravintoloissa saatavilla. Se ravintoloista löytyvä oli 8,1% 95 EBUinen West Coast IPA (Double India Pale Ale), jonka harmikseni unohdin käydä maistamassa.

Belgian Coast IPA on ainakin lukemani perusteella yksittäin erä, eikä sitä ole ainakaan vielä pantu uudestaan. Mennäänpäs katsomaan, kuinka näiden kahden panimon yhteistyö toimii.



Panimo: St Feuillien ja Green Flash Brewing (Pantu Belgiassa St Feuillienin panimolla)

Maa: Belgia

Tyyli: India Pale Ale (Belgi IPA)

Voltit: 7,5 %

Lasiin kaatuu erittäin reilusti vaahtoava olut. Kullankeltainen, hieman oranssi ja sameahko. Reilusti pitsiä jää lasin reunoille. Tuoksu on belgihiivan ja hedelmien täyttämä. Maku on yhdistelmä voimakasta sitruksista humalointia ja belgihiivaa. Trooppisen hedelmäinen ja yrttinen olut.

Virkistävä olut joka poikkeaa huomattavasti peruskaavoista. Nämä kaksi loistavaa panimoa ovat yhteistuumin saaneet valmistettua parhaan Belgi IPAn jota olen tähän mennessä maistanut! Mikään osa-alue ei syrjäytä toista, vaan toimivat kivasti keskenään.

Kyllä/Ehkä/Ei: Kyllähän tällaista uudestaankin joisi.

Mistä: Sain kaverilta. Kiitos Teemulle pullosta.

Pisteet:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 4/5
Yleisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 37/50

Kolme sanaa: Jenkki Belgia combo




keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Jouluolut 2014 - Liefmans Cuvée Brut



Yleistä: Seuraavana Alkon jouluoluista otetaankin maisteluun Flaamilainen Hapan Ale. Tätä minulle kehui mm. Twitterin kautta @taajuuskorjain. Kiitokset vinkistä. Hapan oluet ovatkin olleen minulle jo pitemmän aikaa suunmukaisia, joten tämä tuntuikin oivalta valinnalta maisteltavaksi.

Tämän oluen valmistuksessa on käytetty aitoja kirsikoita. Liefmans Cuvée Brut valmistetaan kerran vuodessa heinäkuun aikaan ja annetaan kypsyä 18 kuukaudesta aina kolmeen vuoteen. Tämän jälkeen eri-ikäisistä versioista sekoitetaan lopullinen olut.

Panimo: Liefmans (Duvel Moortgat)

Maa: Belgia

Tyyli: Flaamilainen Hapan Ale

Voltit: 6,0 %

Kantavierre: 15,3 %

Katkerot: 12,0 EBU

Väri:
34,9 EBC

Humalat: Hercules

Maltaat: Pilsner- ja karamellimaltaat.

Muuta: Kirsikoita

Punertava ja utuinen olut, jossa puolisenttiä vaahtoa pinnalla. Tuoksu on hyvin marjaisa, kirsikkainen, hapan ja hieman marjaviinimäinen. Tästä löytyy myös puumaisia vivahteita. Mausta tulee esille reilusti kirsikkaa ja happamuus on keskitasoa. Makeutta löytyy, mutta ei kuitenkaan mikään överi sokeripommi. Marjaisa (punaviinimarja) ja marjamehuinen. Puumaisuutta läsnä myös maussa.

Tasapainoinen hapan olut, jossa happamuutta sen verran, että maistuu myös ensikertalaisille. Maistuu myös tällaiselle happamien oluiden suurelle ystävälle. Kirsikka on miellyttävänä kun se maistuu aidolta ja makeutta ei ole liikaa. Ei moitittavaa, vaan oikein mainio olut.

Sitten otin puolet pullosta maistoon lämmitettynä, koska jostain luin sellaisen tarjoiluehdotuksen.



Lämmitettynä tämä olut vaahtosi lasiin kaadettaessa melko reilusti ja vaahtoa syntyi kahden sormen verran. Väri tummeni punaviinin väriseksi. Lämmitin siis mikrossa kuumaksi, mutten kiehuvaksi. Tuoksu nostaa portviinimäisiä fiiliksiä ja marjaisuus/kirsikkaisuus hillitympää. Maultaan edelleen hapan, mutta huomattavasti pehmeämpi. Marjaisuus kihelmöi kielenpäällä. Erittäin nautinnollinen lämmitettynä ja kylmänä juodessa oli huomattavasti virkistävämpi. Lämmitettynä tulee enemmän jouluinen fiilis. Toimii hyvänä vaihteluna punaviiniglögille, koska näistä löytyy huomattavan paljon samoja piirteitä.

Kyllä/Ehkä/Ei: Kyllähän tämä on miellyttävä olut ja hyvin sopii jouluun. Pitää varmaan hakea toinen pullo joulua varten.

Mistä: Alkosta kävin ostamassa.


Pisteet (suluissa lämmitetty versio):
Tuoksu: 8/10 (7/10)
Ulkonäkö: 3/5 (4/5)
Maku: 8/10 (7/10)
Suutuntuma: 4/5 (4/5)
Yleisvaikutelma: 16/20 (15/20)
Yhteensä: 39/50 (37/50)

Kolme sanaa: Tasapainoinen marjaisa olut





maanantai 17. marraskuuta 2014

Esimakua tulevasta! Kerrankin blogiin hienoja kuvia!

Tässä hieman esimakua tulevasta. Kävin viime viikon sunnuntaina 60’s Palaverissa, jossa valokuvaaja Rami Saarikorpi oli kuvaamassa Miss Windy Shopille mallikuvauksia. Olimme sopineet, että hän ottaa samalla meikäläisen pärstästä kuvia uutta JaskanKaljat –logoa varten. Vaatimukseni logoa varten olivat, että kuvassa pitää näkyä Jaska ja kalja. Otimme samalla muutamia muitakin kuvia blogiani varten. Tässä jo yksi kuva mikä otettiin viikonloppuna!


Samalla suunnittelimme yhtä tulevaa yhteistä blogijuttua, jossa keskitymme oluisiin, mutta myös valokuvaukseen. Tässä jutussa tulemme maistelemaan hyviä oluita ja kirjoittamaan niistä juttuja. Valokuvat juttua varten tulee ottamaan Rami ja hän tulee samalla kertomaan, kuinka nämä kuvat on otettu ja muutenkin kertomaan valokuvaukseen liittyviä asioita.  Eli luvassa on kerrankin sellainen blogijulkaisu, jossa kuvat ainakin ovat hyviä.

Tässä vielä loppuun Ramin ottama 360°-kuva Miss Windy mallikuvauksista sunnuntailta:
360panorama.fi - Miss Windy & 60's Palaver

Lisää hienoja kuvia: www.360panorama.fi

Kiitoksia Rami, Miss Windy Shop ja mallit:)

lauantai 15. marraskuuta 2014

Hornbeer Caribbean Rumstout

Hornbeer Caribbean Rumstout

 Olutopas.info - Arvio

Olen rommin- ja oluen ystävä, joten tanskalaisen Hornbeerin RommiStout jo maistamatta kuulostaa minun olueltani. Tämä olut on tammitynnyri kypsytetty 11 prossanen Imperial Stout, jonka sekaan on heitetty rommia.I'm ready!

Olut kaatuu lasiin reilulla vaahdolla ja ulkonäkö hivelee silmiä. Tältä näyttää kaunis olut. Ensi nuuhkaisulla selviää, ettei tuo rommin käyttö ole mitään paskan jauhantaa, vaan rommi tulee esille vahvasti, muttei homma kuitenkaan karkaa näpeistä. Vahvaa kahvia ja paahteisuutta siinä rommin kyljessä sekä tuoksussa, että myös maussa. Alussa jotenkin tuntuu, että nyt ollaan huikean hienon oluen äärellä, mutta lopulta otamme huikea –sanan pois ja mennään tuolla hienolla. Makeutta löytyy aimo annokset ja mausteita on yhden maustehyllyllisen verran. Humalointi voimakasta, mutta alkoholi tulee esille vielä voimakkaammin. Ei niin pehmeä mitä olisin toivonut. Tässä varmaan etiketin teksti, että säilyy mainiosti kellarissa useita vuosia, niin pitää paikkansa. Tää paikka vaan ei ollut auki, niin pitkään. Kyllä ne valomerkin jälkeen viimeistään pihalle ajavat ja ei viitsinyt penkin alle jemmata. Lopputuloksena hieno olut, mutta ei aivan maaliin päässyt ansaitakseen huikeuden –mitalia.

Panimo: Hornbeer

Maa: Tanska

Tyyli: Imperial Stout

Voltit: 11,0 %

Kantavierre: 24,1 %

Katkerot: 74,0 EBU

Väri: 270,0 EBC

Mistä: 60’s Palaver (Joensuu)

Kannattaako: Vahvojen oluiden eli juuri tällaisten Imperial Stoutien ystäville. Myös rommin ystävät saavat tältä oluelta paljon. Tämä on Iso olut isolla Iillä.

Pisteet:
38/50

Muiden arvioita:

Nøgne Ø Kriek Of Telemark


Nøgne Ø Kriek Of Telemark

 Olutopas.info - Arvio

Ensi tyypit tähän Nönjeen hedelmäolueeseen sain Olut & Viski Expossa ja tykästyin kerrasta. Siellä maistelin Telemarkkia pariinkin otteeseen ja seuraava maistelukerta tapahtui Joensuussa 60’s Palaverissa. Tämän oluen valmistuksessa on käytetty norjalaisia hapankirsikoita, jotka on poimittu Gvarvin kylästä, joka sijaitsee Telemarkissa. Tässä on oluessa on kirsikoiden lisäksi, joku salainen ainesosa, jota panimo ei ole paljastanut.


Olut on tuoksultaan oletetun kirsikkainen ja tästä puuttuu se ällö makeus, joka monesti pilaa oluet, jossa on kirsikkaa. Makeutta löytyy, mutta pysytään sallittavissa määrissä. Happamuus on jo sierainten kosketeltvissa. Marjamehuisiakin fiiliksiä tulee ilmoille. Ensipuraisusta lähtien sopivan hapan ja kirsikkaa ammennetaan reilulla kädellä. Maanläheinen ja marjaisa. Maltaisuutta hieman taustalla ja sellaisia pieniä Berliner Weisse viboja eli maitohappoisia elementtejä voi poimia tästä tai ainakin minä poimin :)

Kaikin puolin loistava olut. Itselleni tällä hetkellä uppoaa parhaiten happamat oluet ja tämä oli juuri sellainen mistä tykkään.

Panimo: Nøgne Ø

Maa: Norja

Tyyli: Hedelmäolut

Voltit: 7,0 %

Katkerot: 25,0 EBU

Mistä: 60’s Palaver (Joensuu)

Kannattaako: Jos tykkäät happamista oluista ja kirsikasta, niin tämä on sun olut. Paras hedelmäolut mitä olen tähän mennessä juonut.

Pisteet: 42/50


torstai 13. marraskuuta 2014

Jouluolut 2014 - Beer Hunter’s Mufloni Talviporter

Beer Hunter’s Mufloni Talviporter

Olutopas.info - Arvio 

Yleistä: Aloitetaan tämän vuoden Alkon jouluolueiden läpikäyminen suomalaisin voimin ja otetaan maistoon porilaisen Beer Hunter’sin Mufloni Talviporter. Maistoin tätä ensimmäisen kerran Olut & Viski Expossa ja tein videokameran ääressä arvion tästä oluesta. Silloin olut oli lähes jääkylmää ja hyvin sulkeutunut, mutta kyllähän sieltä juttuja löytyi. Mielenkiinnolla odottelen, että jossain vaiheessa pääsen näkemään tämän videopätkän, jossa aluksi rauhallisesti puhuin oluista ja olutblogeista. Sitten siirryin kertomaan suomalaisista pienpanimoista ja lopulta haukuin kaikki Suomen päättäjät ja puolet verisuonistakin katkesi päähän :) Eli perussettiä!

Nyt kuitenkin testaamaan tätä olutta!

Panimo: Panimoravintola Beer Hunter’s

Maa: Suomi

Tyyli: Portteri

Voltit: 6,0 %

Kantavierre: 15,1 %

Katkerot: 46,9 EBU

Väri: 188 EBC

Humalat: Nugget-, Cascade- ja Centennial

Maltaat: Pilsner-, vienna-, tummat ale- ja karamellimaltaat ja paahdetut ohrat

Ulkonäkö: Oluen pinnalle muotoutuu kolmen sormen mittainen vaahto, joka viihtyy oluen pinnalla ja jättää jälkeensä vahvan pitsin lasin reunoille. Olut on väriltään musta.

Tuoksu: Tuoksultaan palaneen paahteinen, hieman turvesavuinen ja humalointi iskee sitruksen voimin. Ekat fiilikset on, että lasissa on Black IPA. Mukavan pehmeä ja hieman kuiva tuoksu.

Maku: Pehmeä, paahteinen, kahvia löytyy parin ison kupillisen verran. Jälkiliuku on hyvin sitrus –painotteinen ja humalointi jää elämään suuhun pitkäksi aikaa. Kuiva Portteri. Melko matalahiilihappoinen.

Tuomio: Helposti juotava Portteri ja mieluummin olisin maistanut huomattavasti tuhdimpaa. Nyt tämä oli hieman kevyt. Makumaailma on kyllä täysin kondiksessa, eikä moitteen sijaa löydy. Kahvisuus oli vahvaa tässä ja toimi hyvin

Kyllä/Ehkä/Ei: Kyllä tämä mainio Portteri on ja onneksi on vielä toinen pullo jemmassa, niin voi sitten jouluna maistaa uudestaan!

Mistä: Alkosta kävin ostamassa.

Pisteet:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 34/50

Kolme sanaa: Kahvinen Portteri Porista





keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Jaskan olut ABC – D

Tässä osiossa käsitellään d-kirjaimella alkavia oluttyylejä. Kerron jokaisesta tyylilajista hieman infoa. Tämän lisäksi oluen ulkonäkö ja maku havaintoja, jotka käyvät suurimpaan osaan tämän tyylisiä oluita. Olutsuositukset, lasisuositukset ja ruokasuositukset ovat myös osa tätä kokonaisuutta.

Doppelbock
Info: Doppelbock on vahvempi versio perinteisestä Bockista. Vaikka nimi antaa olettaa, niin Doppelbockissa ei ole tuplasti enemmän alkoholia tavalliseen Bockiin nähden, vaan oluessa käytetyn maltaan määrä on suurempi. Ensimmäinen Doppelbock oli Paulanerin valmistama. Alkuperäisen Doppelbockin panneet munkit nimesivät oluensa nimellä  “Salvator“ ja tämä Paulaner Salvator on edelleenkin valmistuksessa oleva olut, jonka pohjalta monet muut panimot ovat nimenneet omia Doppelbockejaan. Tällä hetkellä saksalaisessa patenttitoimistossa on rekisteröitynä  yli 200 –ator –päätteistä Doppelbockia.
Ulkonäkö: Väri vaihtelee kuparin ruskeasta aina tumman ruskeaan.
Maku: Makean maltainen, pientä paahteisuutta ja voi tulla hieman alkoholia esille. Tummemmissa Doppelbockeissa esiintyy myös suklaisuutta ja hedelmäisyyttä. Vaaleammat ovat hieman loppua kohti kuivempia.
Olutsuositus: Ayinger Celebrator, Weltenburger Kloster Asam Bock ja Stadin Ultimator Vaalea Doppelbock
Lasisuositus: Tulppaanilasi (Spiegelau Tulip)
Ruokasuositus: Kinkku tai vahvat juustot
---


Dortmunder/Helles
Info: Dortmunder ja Helles ovat saksalaisia vaaleita pohjahiivaoluita. Humalointi on esim. Pilsiin verrattuna miedompi ja näille on hyvin ominaista viljainen ja keksimäinen maltaisuus. Näiden oluiden runsas maltaisuus tasapainottaa humalointia ja niin ne erottuvat hyvin Pilseistä. Tämä oluttyyli meinasi hävitä kokonaan Toisen maailmansodan aikaan, joka koetteli pahasti Dortmundia.
Ulkonäkö: Vaalea ja kirkas kullankeltainen
Maku: Leipäisän viljainen, keksisen maltainen ja hieman makea. Puhdas ja rapsakka.
Olutsuositus: Ayinger Jahrhundert Bier ja Helles Schlenkerla Lagerbier
Lasisuositus: Spiegelau Tall Pilsner
Ruokasuositus: Porsas, hampurilaiset, tuliset aasialaiset ruoat ja pehmeät miedot juustot
---



Double IPA
Info: Double IPA eli Tupla IPA eli DIPA on melko uusi oluttyyli, joka sai alkunsa Yhdysvaltain länsirannikolla 1990 –luvun alkupuolella. Tyylilaji syntyi, sen seudun pienpanimot rupesivat tekemään yhä voimakkaammin humaloituja Ipoja. Humaloinniltaan Double IPA on tavalliseen IPAan nähden voimakkaampi, mutta myös mallasrunko on paljon vahvempi. Näin ollen voimakas humalointi ei välttämättä tulee, niin vahvasti esille kuin IPAssa, vaan Double IPAt ovat monesti hyvin tasapainoisia oluita. Alkoholiprosentti näissä lähtee n. 7,5% ylöspäin. EBUt ovat 100 kummallakin puolella.
Ulkonäkö: Vaihtelee hyvin paljon kultaisen amberista aina hyvin punertavaan ruskeaan.
Maku: Voimakkaasti humaloitu, makean karamellimaltainen, hedelmäinen, sitruksinen ja havumetsäinen. Alkoholi tulee esille yleensä lämmittävänä tunteena.
Olutsuositus: Nøgne Ø #100, Great Divide Hercules Double IPA, Boulevard Brewing Smokestack Series - Double Wide IPA,  Sierra Nevada Hoptimum, BrewDog Hardcore IPA, Vakka-Suomen Prykmestar Double IPA ja Hiisi Humulus Lupus DIPA
Lasisuositus: Spiegelau IPA
Ruokasuositus: Pihvit, grillattu liha, BBQ ja kovat juustot
---

Dry Stout

Info: Kun puhutaan Dry Stouteista, niin aina ensimmäisenä tulee mieleen kaikkien tuntema Guinness. Kyseessä on irlantilainen oluttyyli, joka on alkoholipitoisuudeltaan melko mieto 4 – 5 %. Mainitsemani Guinness olikin ensimmäinen, joka valmisti tätä Stout-Porteriksi kutsumaansa olutta vuonna 1820. 
Ulkonäkö: Pääasiassa aivan pikimustia.
Maku: Paahteinen, suuta kuivattava, matalahiilihappoinen ja vaahto kermainen. Mukana on myös kahvi, suklaa ja kaakao.
Olutsuositus: Guinness (hanasta), Fuller’s Black Cab Stout ja Bryggeri Helsinki Stout
Lasisuositus: Pint –lasi tai (Spiegelau Stout)
Ruokasuositus: Osterit, kinkku, cheddar ja suklaiset jälkiruoat
---

Dubbel
Info: Dubbel on tummanruskea pintahiivaolut, joka tulee belgialaisista luostareista. Yleisesti valmistetaan Trappist –panimoiden toimesta. Prosentit näissä ovat yleensä 6,5 – 8 prosentin tienoilla. Vuonna 1856 Westmallen luostarin panimo oli ensimmäinen, joka otti käyttöön tämän Dubbel –nimen, joka sitten toisen maailmansodan jälkeen nousi suosioon ja tuli käyttöön myös muiden panimoiden keskuudessa. Nimi tulee siitä, että se oli aikaisempiin valmistettuihin oluisiin nähden jopa tuplasti vahvempi.  Dubbelit ovat lähes poikkeuksetta pullossa kypsyviä, joten kestävät hyvin säilytystä.
Ulkonäkö: Ruskeasta tumman ruskeaan.
Maku: Makea, maltainen, hiivainen ja hedelmäinen.  Hiivaisuus luo hedelmäesterisiä fiiliksiä kuten banaani.
Olutsuositus: Rochefort 6, Chimay Red ja Westmalle Dubbel
Lasisuositus: Tulppaani (Spiegelau Tulip)
Ruokasuositus: Juustot, suklaa ja muuten vaan nautiskeluoluena.

Dunkler Bock
Info: Dunkler Bock eli tumma Bock on vaaleaan veljeensä nähden huomattavasti maltaisempi. Tyylilaji on alun perin kotoisin Saksan Einbeckin kaupungista Hannoverin läheltä. Pohjahiivaolut. Tummat Bockit ovat hyvin yleisiä Joulun ja Pääsiäisen aikaan eli näitä juodaan eniten talvi ja alku kevään aikaan.
Ulkonäkö: Kuparin ruskeasta aina tumman ruskeaan.
Maku: Makea, paahteinen, maltainen ja mukavasti lämmittävä.
Olutsuositus: Master Tmavý 18° ja Stallhagen Julbock 6.8%
Lasisuositus: Tuoppi (Spiegelau Lager)
Ruokasuositus: Grillattu porsas ja meksikolainen ruoka
---




Täältä pääset Jaskan Olut ABC:n etusivulle!