keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Olutvuosi 2014

Vuosi 2014 näyttäisi olevan hoidettu pois alta ja matka kohti uutta vuotta on alkamassa. Uusi vuosi tuo varmasti tullessaan monenlaisia olueeseen liittyviä asioita, mutta niitä sitten ajallaan. Ensi vuonna blogini tulee näillä näkymin jatkamaan melko lailla samalla linjalla. Julkaisuja tulee jatkossakin samanlaiseen hyvin epätasaiseen tahtiin. Olutarvioissa pyrin jatkossa pääsemään hieman lyhyempiä juttuja kohti ja näin uskon sen palvelevan myös monia lukijoitani. Vuoden 2014 aikana julkaisin yhteensä 33? blogijulkaisua, joka on lähes 100 julkaisua enemmän kuin edellisenä vuonna (238), joten paljon on ehtinyt näköään juttuja kirjoitella. Blogiani käytiin katsomassa vuoden aikana 259325 kertaa ja tällä hetkellä koko blogihistorian aikana (alkoi 4.8.2012) 393524 kertaa (laskettu: 30.12.2014 klo. 6:00). Jos jotain kiinnostavat enemmän tilastot, niin tästä voikin nähdä kuinka paljon mikäkin kuukausi on Jaskaa ja kaljoja tiirailtu.

Kävijämäärät/kk
  • tammi: 17158
  • helmi: 18394
  • maalis: 19033
  • huhti: 19836
  • touko: 19629
  • kesä: 19547
  • heinä: 30126
  • elo: 16903
  • syys: 13241
  • loka: 45864
  • marras: 21069
  • joulu: 18525
  • Yhteensä: 259325
  • Keskiarvo: 21610
Nämä lukemat selkeästi kertovat, että heinäkuun Helsingin Suuret Oluet Pienet Panimot –tapahtuma kiinnosti ihmisiä ja julkaisemani juomalistat olivat erittäin suosittuja. Sama juttu on lokakuun lukema, jo menee yli 45 tuhannen. Silloin oli Olut & Viski Expo ja samaan aikaan myös tämä viskikohu/viskigate. Lokakuu oli myös blogissani aktiivisin kuukausi ja juomalistojen saattelemana julkaisin 49 julkaisua. Koko vuoden kävijä keskiarvo on 21610, josta olen lähes hämilläni, että ihmiset haluavat lueskella juttujani. Siitä jo kiitos tässä vaiheessa.

Tämän vuoden aikana tuli maistettua noin hieman reilu 300 erilaista olutta, joten eri makuja on tullut myös monen monta. Mennään kuitenkin vielä takaisin vuoteen 2014, jonka puolella vielä hetken aikaa seikkailemme ja katsotaan lyhyesti läpi vuoden tapahtumia.

Vuosi 2014 alkoi melko lailla Alkon käsityöläisoluiden parissa. Ensin kerroin hieman esimakua näistä oluista ja sitten niistä tuli muutamia arvioitakin.

Tuon käsityöläisolutsetin parhaimmistoa olivat Beer Hunter’s Mufloni Keripukki, Malmgårdin Emmer Tripel ja Hiisin Pläkki. Mielenkiinnolla odottelen mitä vuosi 2015 tuo mukanaan tähän settiin. Ainakin pari olutta on sellaisia joista olen kuullut juttua ja päässytkin jopa maistamaan. Niistä lisää, kunhan aika on otollinen. Sen verran voin paljastaa, että loistavia juttuja tiedossa.

Helmikuussa pääsin kokemaan jotain sellaista, josta olen ainoastaan pystynyt näkemään unta. Sain kutsun BrewDogilta vierailulle Skotlantiin Aberdeeniin heidän panimolleen. Suomesta mukaan lähti myös Arde Arvioi. Reissu oli ikimuistoinen ja tämän harrastuksen kohokohtia. Helmikuussa tein myös kirjasopimuksen Readme.fi:n kanssa ja tästä kirjasta sen verran, että työnalla on ja valmistuu vähitellen.

Matkaraportit
Jaska reissussa - Skotlanti Aberdeen / BrewDog - 16.2.2014
Jaska reissussa - Skotlanti Aberdeen / BrewDog - 17.2.2014
---
 
Maaliskuu oli tällaiselle joensuulaiselle olutharrastajalle hieno kuukausi, kun Joensuussa ovensa avasi olutravintola 60’s Palaver.

Näin ollen joensuulaisille oluenystäville rupesi tulemaan parempia oluita saataville. Ensimmäisestä vierailusta lähtien olen ollut auttamassa 60’s Palaveria heidän olutvalikoimansa kanssa ja suositellut heidän valikoimaansa lukuisia ja lukuisia oluita. Tämä ainoastaan intohimosta olueeseen ja halusta tarjota hienoja olutelämyksiä kotikaupunkini oluenystäville.
---

Huhtikuu mentiin Helsinki Beer Festivalien tahtiin ja itsekin ensimmäistä kertaa kävin pyörimässä kyseisessä tapahtumassa. HBF:n lisäksi kävin Jyväskylässä Panimo Hiisin luona seuraamassa Hiisin ja Kosoolan Panimon yhteistyöoluen valmistusta.

Tämän tuloksena syntyi paljon kehuja saanut Pohjoisen Jättiläinen, joka valmistettiin minun ideani pohjalta, kun sain Kosoolan Panimon Juhanilta maisteltavaksi hänen kotioluensa. Ensimmäisestä hörpystä lähtien halusin, että tämä olut saadaan myös muidenkin oluenystävien huulille. Kaikki kunnia Hiisille ja Kosoolan Panimolle tästä oluesta, joka onnistui erittäin hyvin. Pohjoisen Jättiläinen on tällä hetkellä Olutopas –sivustolla kolmanneksi paras suomalainen olut ja edellä on ainoastaan kaksi Plevnan Siperiaa. Tämän lisäksi se on tyylilajinsa (Barley Wine), niin listan kuudes. Edellä on mahtavia oluita kuten Sierra Nevada Bigfoot ja Stone Old Guardian.

Toukokuussa tein Facebookin kautta kyselyä, että mikä voisi olla kesän 2014 hittiolut ja siitä syntyi pieni muotoinen äänestys, jossa finaaliin pääsivät lopulta nelikko (suluissa äänimäärä):
  1. Founders All Day IPA (15)
  2. Nokian Keisari 66 APA (12)
  3. Mallaskosken Kuohu Valioluokka Pale Ale (8)
  4. To Øl Hop Love Pils (6)
 Tein sitten noiden välillä sokkotestin ja kesän 2014 hittiolut oli To Øl Hop Love Pils

Sitten otin rinnakkaisvertailuun Laitilan Kukko Pilsin ja Lidlin Grillimaisteri Pilsin ja testasin, että onko kyseessä sama olut. Lopputuloksena itse päädyin siihen, että nämä ovat kaksi eri olutta.

Toukokuussa otin myös kantaa Olutpostin –juttuun, jossa oluenpanija ja olutkouluttaja Mikko Salmi kirjoitti olutblogien keveydestä. Siitä syntyi juttu: Antaa harrastajien harrastaa, joka herätti myös melkoisesti keskustelua.
---

Tämän jälkeen jatkoin Mikon puhumaa kevyttä linjaa ja sekoitin oluen sekaan limpparia. Tekaisin testin, jossa kokeilin mikä oluttyyli käy parhaiten Radleriin (olut + virvoitusjuoma sekoitus). Tässä ylivoimaisesti paras yhdistelmä 7up –limun kanssa oli Hefeweizen.

Kuun lopussa sitten pitkän pohdinnan jälkeen paljastin oman suosikkiolueni, joka on Weihenstepaher Hefeweissbier.

Kesäkuussa aloittelin myös kesälomani ja lähdin ystäväni kanssa kiertämään suomalaisia pienpanimoita. Reissun pääpainona oli haastatella ja ottaa valokuvia kirjaa varten. Neljän päivän aikana kävimme vierailemassa yhdeksällä eri panimolla. Reissu oli mitä mahtavin ja siitä myös kiitokset kaikille panimoille.
Kesäloma 2014 osa1 - Saimaan Juomatehdas ja Malmgårdin Panimo
Kesäloma 2014 osa2 - Rekola, VASP, Laitila ja Lumo
Kesäloma osa3 - Beer Hunter's, Ruosniemi, Hiisi ja Iso-Kalla

Samaisen kuukauden aikana aloitin tekemään yhteistyötä Decanter Oy:n kanssa ja siitä poiki myös blogiini ensimmäinen valokuvakilpailu: Jaskan APA/IPA/DIPA valokuvakilpailu

Kirjoitin Pohjoisen Jättiläisestä olutarvion, joka herätti monessa lukijassa hieman närää, kun olen ollut mukana oluessa, niin en olisi muka saanut sitä arvioida (huom. annoin idean oluelle. That’s it). No kuitenkin tein siitä jutun ja itsekin tykkäsin oluesta.

Heinäkuussa tein mielenkiintoisen vertailun kahden eri-ikäisen Vakka-Suomen Prykmestar DIPAn välillä. Makumaailmat täysin erilaisia ja lopulta tuore oli selkeästi parempi.

Heinäkuu oli aikalaille Helsingin SOPP –painotteinen ja julkaisin jokaisen tapahtumassa olleen panimon juomalistat blogissani. Itsekin olin mukana tapahtumassa ja siitä raapustin kolmen päivän raportin myös tänne luettavaksi.
Helsinki SOPP2014 - Torstai
Helsinki SOPP2014 - Perjantai
Helsinki SOPP2014 – Lauantai
Helsinki SOPP2014 - Jaskan parhaat oluet

Elokuussa aloitin uuden juttusarjan blogissani nimeltä Jaskan olut ABC.
Tässä sarjassa rupesin käymään läpi aakkosjärjestyksessä eri oluttyylejä. Tällä hetkellä olen päässyt vasta D –kirjaimen ohi, mutta hiljalleen hyvä tulee. Tuohon neljään kirjaimeen mahtuu kuitenkin jo 19 eri oluttyyliä, niin työnsarkaa riittää tulevaisuuteen. Yhdessä vaiheessa huomasin myös, että blogini täytti kaksi vuotta ja pientä juttua toisen vuoden mainingeista.

Kuun loppuun vielä naputtelin tarinan: Unelmia ja oluthommia, jossa otin kevyesti kantaa ravintoloiden ulosmyyntiin.
---

Syyskuun ensimmäinen viikonloppu meni ystäväni mökillä maistellessa hienoja oluita ja ruokia. Siitä rakentelin raporttia: Helmiä sioille 2014 ja eiköhän tätä reissuperinnettä tulla myös jatkamaan tulevina vuosina.

Sitten otin testiin kaksi eri-ikäistä Plevnan Siperiaa ja kyllä tässä taistelussa tuore Siperia vei voiton.

Vierailevana tähtenä blogissani jutun kirjoitti isäni KalaHarri, joka maistatti kalastuskavereilleen minun suosittelemia oluita. Mielenkiintoista lukea, kuinka perusoluenjuojalle maistuu hieman erilaiset oluet.

Syyskuun lopussa aloitin julkaisemaan Olut & Viski Expon juomalistoja ja samalla alkoi myös parhaan Oktoberfest –oluen metsästäminen.
Ja lopulta sitten marraskuun alussa sain vasta selville parhaan Oktoberfest –oluen, joka oli Hacker-Pschorr Oktoberfestbier.
---

Lokakuussa tapahtui paljon ja yksi näistä jutuista oli Facebookin puolella aloittamani toinen projekti: Juomasuositukset.

Sitten alkoi minun blogikirjoituksien myötä Viskikohu/Viskigate ja media tahkosi muutaman päivän aikana aikamoisen määrän viskiä ilmoille.

Viskikohun laannuttua oli sitten aika ruveta sensuroimaan rommipullojen etikettejä. Ron De Jeremy rommin etiketistä piti Valviran toimesta hävittää Ron Jeremyn pärstä. Otin asiakseni testata yllyttääkö tämä Jeremyn naama seksiin, jota Valvira väitti.
Rommipullosta sensuroitiin Ron Jeremyn naama - Jaska testaa - Yllyttääkö Jeremyn naama seksiin!

Loppuvuosi olikin sitten melko hiljaista ja meni maistellessa hyviä oluita. Siinä alkaakin olla vuoden 2014 tapahtumat ja sitten pieni lista vuoden parhaista oluista. Listalla ainoastaan sellaiset oluet, jotka maistoin ensimmäistä kertaa.

Vuoden 2014 parhaat oluet:

(Huom. listalta puuttuu varmasti sinne kuuluvia, mutta nuo nyt tuli ensimmäisenä mieleen!)
---

Vuoden paras suomalainen panimo:

Panimoravintola Plevna
Perustelut: Tasaisen varma panimo, joka tekee ainoastaan loistavia oluita. Plevna pystyy iskemään lähes jokaiseen oluttyyliin sellaisen oluen, että vie jalat alta.

Vuoden paras uusi suomalainen pienpanimo:

Maku Brewing
Perustelut: Maku teki ensi esiintymisensä kesällä Helsingin SOPPissa ja sisääntulo oli näyttävä. Festarikävijät ihastuivat heti heidän oluisiinsa. Maku IPA on kyllä loistava olut ja Olut & Viski Expossa maistamani Pumpkin Ale oli erittäin tervetullut olut. Golden Ale on sellainen olut, että sitä pitäisi olla koko ajan jääkaapissa Sessio –käyttöön. Hienoa työtä Maku Brewing ja jatkakaa samaan malliin.

Hyvää uutta vuotta kaikille oluiden ystäville ja palataan ensi vuonna taas asiaan!


tiistai 30. joulukuuta 2014

Moritz Fiege Frei (Saksalainen alkoholiton Pils)

Moritz Fiege Frei

Viikko isketään käyntiin saksalaisella alkoholittomalla Pilsillä. Futsal- pelivuoron jälkeen on valitsin tämän ”palautusjuomaksi”. Moritz Fiegen – panimo ei ole itselleni entuudestaan tuttu. Itselleni harvat alkoholittomat ovat tarjonneet muuta kuin irvistelyä, joten katsotaan kuinka tämän kanssa käy.

Panimo: Privatbrauerei Moritz Fiege

Maa: Saksa

Tyyli: Alkoholiton olut (Pils)

Voltit: 0,0 %

Fiilikset: 
Päällisin puolin näyttää aivan perus Pilssiltä. kullankeltainen olut, joka nostaa kuplaa oluen pintaan melko tiiviillä tahdilla. Tuoksussa makeanpuoleista maltaisuutta, pientä ruohoa ja metallisuutta hieman. Maussa kitkeryyttä, maltaisuus on hallitsevin elementti tässä hyvin hennossa makupaletissa. Vetisyys ja kepeys ovat itsestään selvyys, joten ei niistä sen enempää. Kovan urheilusuorituksen jälkeen meni alas melko vittuilematta, vaikka eihän tämä juurikaan miltään maistunut.

Kyllä/Ehkä/Ei: Ei. Kyllä tätä kerran maistoi, mutta jääköön kertamaistoksi.

Mistä: Saksasta. Kuriirille kiitoksia :)

Tilanne: (Tämä on uusi kategoria, jota tulen jatkossa käyttämään arvioissani. Tähän kerron siitä nautiskelutilanteesta, jossa olen oluen juonut/arvioinut.) Futsal –vuoron jälkeen ”palautusjuomana”.

Tyylissään: (Tässä on myös uusi kategoria, johon annan pisteet asteikolla 0-5. Tämä kertoo, kuinka olut pärjää tyylilajissaan ja samalla saatan sanallisestikin kommentoida asiaa.) 2/5 Aika perus alkoholiton Lager. Ei juuri tarjoa makumaailmaltaan mitään ja metallisuuttahan näissä on lähes kaikissa. Kyllähän näitä janoon juo, mutta kyllähän se vesi paremmin janojuomana menee.

Pisteet:
Tuoksu: 4/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 4/10
Suutuntuma: 1/5
Yleisvaikutelma: 5/20
Yhteensä: 15/50

Kolme sanaa: Perus alkoholiton Lager




lauantai 27. joulukuuta 2014

Omnipollo Nebuchadnezzar

Omnipollo Nebuchadnezzar

Olutopas.info - Arvio 

Nyt se sitten vihdoin ja viimein on lasissani. Ai siis mikä? No Omnipollon Nebuzh… eiku Nebucthad… eiku, perkele Omnipollon Nebu. Onpa muuten oluelle isketty hankala nimi. Tuossa on varmaan varmistettu, ettei tällaista loistavaa olutta pysty tilaamaan reilussa humalatilassa, jolloin juoma menisi aivan hukkaan. Nebuchadnezzar on valmistettu kotioluen pohjalta ja reseptiä on skaalattu vaan suurempaan muottiin mahtuvaksi, mutta ilman minkäänlaisia kompromisseja. Tämä on itseasiassa kyseinen panimon ensimmäinen olut, jota maistelen ja taitaakin olla panimon parhaimmistoa. Tämä olut on jo jonkin aikaa ollut Top 5 Wanted –listallani.

Tarkempaa tästä panimosta löytyy Olutkellarin jutusta: Omnipollo-ilmiö ja Omnipollo Leon

Panimo: Omnipollo (Pantu: De Proefbrouwerij)

Maa: Ruotsi

Tyyli: Double IPA

Voltit: 8,5 %

Fiilikset:
Kullankeltaisen oluen päälle rakentuu kolmen sormen vaahto. Sitrushedelmä näykkäisee nenän päästä ja männynoksa heilahtaa päin näköä. Tropiikin hedelmiä tulee pari sankollista. Maussa alussa suuhun kaatuu makeaa mallasta, mutta juurikin sopivasti, eikä mitään liian ällön makeaa. Tämän jälkeen sitruksinen humalointi iskee vahvasti. Jälkiliuku on hyvin greippinen. Kuivahko DIPA, joka toimii erittäin hyvin. Katkerot iskevät eiliseen Lagunitas Hop Stoopidiin nähden huomattavasti tiukemmin. Loistava, muttei aivan loistavin. Humalan nälkään täsmäase.
Kyllä/Ehkä/Ei:
Kyllä vaan kyllä! Onneksi ostin näitä kaksi pulloa.

Mistä: Tilasin Saveur Bierestä

Pisteet:

Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Yleisvaikutelma: 16/20
Yhteensä: 41/50

Kolme sanaa: Tiukkaa humalaa Ruotsista




perjantai 26. joulukuuta 2014

Lagunitas Hop Stoopid

Lagunitas Hop Stoopid

Olutopas.info - Arvio 

Tämän vuoden Olut & Viski Expo oli ensimmäinen mesta, jossa tätä Lagunitas Brewing Companyn olutta pääsin Brew Seekerin –tiskillä maistamaan. Yksi hörppy ja rakastuin välittömästi. Voimakkaasti humaloitu olut, jossa mallastakin oli raaskittu heittää keittoon oikein olan takaa. 102 EBUa saa hatun nousemaan päästä kunnioituksesta, mutta maistellessa olutta hattu ei lennä päästä räjähtävän humalan vuoksi. Nyt kotioloissani minulla on edessäni 0,65 litran pullo tätä loistavaksi olueksi todettua lientä, joten korkki edestä pois ja katsomaan, että olenko Hop Stoopid!

Panimo: Lagunitas Brewing Company

Maa: Yhdysvallat

Tyyli: Double IPA

Voltit: 8,0 %

Katkerot: 102 EBU

Fiilikset:
Kestävä ja kuohkea vaahto jättää reilusti kaunista pitsiä lasin reunoille. Väriltään kirkas vaaleankeltainen. Tuoksussa tasapainoilee makeahkon puoleinen karamellimallas ja havumetsäinen humala. Maussa hurjat 102 EBUa eivät hyökkää kimppuun, vaan tähän on tuupattu sen verran mallasta, että voimakas humainti ei pääse aivan vapaasti riehumaan. Humalointi taittuu hieman ruohoisuuden puolelle, mutta melkolailla mennään havujen havinen ja sitrushedelmien saattelemana maaliin asti. Hedelmät ovat suoraan trooppisesta sademetsästä ja niitä on heitetty tämän oluen sekaan hemmetisti! Tasapainoinen Tupla IPA ja voinen sanoa, että aivan sieltä parhaimmasta päästä. Katkeroiden ei tarvitse (pidä) iskeä tajua kankaalle, vaan kun isketään näin taitavasti homma balanssiin, niin tämä 0,65 litran pullo rupeaa tuntumaan jopa pieneltä, kun tätä hamuaa lisää ja lisää. Loistavan panimon loistelias taidonnäyte!



Kyllä/Ehkä/Ei: Kyllä! Eipä tästä paljon enää Tupla IPA parane!

Mistä: Tilasin Saveur Bierestä

Pisteet:

Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 5/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 5/5
Yleisvaikutelma: 17/20
Yhteensä: 44/50

Kolme sanaa: Iso pullollinen mahtavuutta




tiistai 23. joulukuuta 2014

Hyvää joulua!



Jaska siirtyy pikku hiljaa joulun viettoon, joten hyvää joulua kaikille! Jatketaan olutjuttuja sitten taas joulun jälkeen!

Joulun viettoon otin mm. seuraavanlaisia oluita:

Joulupöytään:
  • Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock
  • Ayinger Winterbock

Muuten vaan nautiskeluun:
  • Liefmans Cuvée Brut (Kriekbier)
  • Pyynikin Käsityöläispanimo Kataja 1.086 Sahti
  • Pyynikin Vahvaportteri
  • Thornbridge Hall Bracia Rich Dark Ale






sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Dogfish Head 60 Minute IPA

Dogfish Head 60 Minute IPA

Vuosia kestänyt odotus palkitaan, kun vihdoin ja viimein lasiini kaatuu Dogfish Head Breweryn olut. Tämän panimon tuotteista olen haaveillut jo pitemmän aikaa ja kun niitä tuli muutama viikko sitten Saveur-Bieren -verkkokauppaa saataville, niin ostoskoriin heilahtivat välittömästi.

Tilasin Dogfish Headilta tämän nyt lasissani killuvan 60 Minute IPAn lisäksi myös 90 Minute Imperial IPAn, joten toinenkin herkku on tulossa arviointiin lähiaikoina. 60 Minute IPA on panimon lippulaivatuote ja tuotannossa ympäri vuoden. 60 Minute IPA on jatkuvasti humaloitu IPA, johon on lisätty humalia yli 60 kertaa ja sitä on keitetty yli 60 minuuttia. Sitten kun EBUja on 60, niin eipä tarvitse hirveästi miettiä, että mistä on nimi tullut.

Panimo: Dogfish Head Brewery

Maa: Yhdysvallat

Tyyli: India Pale Ale

Voltit: 6,0 %

Kantavierre: 5,2 %

Katkerot: 60,0 EBU


Humalat: Warrior, Amarillo ja 'Mystery Hop X'

Fiilikset:
Uljaasti vaahtoava kullanoranssi olut, jossa tuoksu on melko aromikkaan humala painotteinen. Maltaisuutta on reilusti, mutta myös sitruksinen humalointi tulee esille. Maultaan makean karamellisen maltainen, sitruksinen ja havumetsäinen. JenkkiIPAn elementit ovat kunnossa. Erittäin nautinnollinen olut aivan India Pale Alejen kärkipäästä. Humalointi ja maltaisuus tasapainoilee nätisti keskenään! Ei löydy mitään moitittavaa!

Panimon ruokasuositukset: Mausteiset ruoat, pesto, grillattu lohi, soijaruoat ja pizza

Pullotettu: 29.7.2014

Kyllä/Ehkä/Ei: Hell Yeah!!! Näitä vois juoda vaikka aina!

Mistä: Tilasin Saveur Bierestä


Pisteet:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 5/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 5/5
Yleisvaikutelma: 17/20
Yhteensä: 43/50

Kolme sanaa: Huippu hyvä IPA

"Good People Drink Good Beer"

Lehdistötiedote: Pertti Oksa ja Sakari Nupponen ovat vuoden 2014 Hyvät Tuomaat

Lehdistötiedote 20.12.2014

”Tule meille,
Tuomas kulta,
tuo joulu tullessas,
oluttynnör olallas!”


Olutliitto on nimennyt vuoden 2014 Hyviksi Tuomaiksi Saimaan Juomatehtaan toimitusjohtajan Pertti Oksan ja Helsingin Uutiset -lehden päätoimittajan Sakari Nupposen. Tunnustus myönnetään vuosittain ansiokkaasta työstä suomalaisen olutkulttuurin hyväksi. Oksa on järjestyksessään 23:s ja Nupponen 24:s Hyvä Tuomas. Nimitykset julkistettiin Olutliiton tilaisuudessa panimoravintola Bryggeri Helsingissä Tuomaan päivänä 21.12.

Pertti Oksa kuuluu suomalaisen pienpanimokulttuurin edelläkävijöihin. Melko tarkalleen 20 vuotta sitten, vuoden 1995 alusta, avautui ravintoloille mahdollisuus oluen valmistamiseen omassa panimossa.  Mikkeliläinen ravintoloitsija Oksa lähti uuden mahdollisuuden innoittamana Mustialan pienpanimokouluun. Suoritettuaan kurssin hän aloitti oluenpanon Mikkelissä silloisessa ravintolapanimossa, jonka nimi oli tuttavallisesti Pienpanimo Naapuri.

Kuvassa Pertti Oksa

Vuonna 2002 Oksa laajensi panimotoimintaansa hankkimalla omistukseensa lappeenrantalaisen Saimaan Panimon, joka muutti nimensä Saimaan Juomatehtaaksi 2011. Nyt Oksa johtaa Mikkelissä toimivaa olutta, siidereitä ja long drink -juomia valmistavaa perheyritystä, jonka vuosituotanto on kivunnut muutamista tuhansista lähelle miljoonaa litraa.

”Pienpanimotoiminnan pioneerista kasvoi 20 vuodessa teollinen yrittäjä. Pubipanimosta kasvoi juomatehdas. Oksa on mikkeliläisen Oxa-yhtiöiden perustaja. Hän ehti jo myydä ravintolaryppäänsä Mikkelissä, mutta Panimoravintola Bruuveri Helsingissä jatkaa ja toimii myös uusien pienpanimotuotteiden ennakkoluulottomana kehittäjänä. Oksa on myös oiva esimerkki suomalaisen perheyrittämisen voimasta ja kotimaiseen raaka-aineeseen perustuvasta oluenvalmistuksen perinteestä”, toteavat valinnan tehneet edellisten vuosien Hyvät Tuomaat.

Sakari Nupponen tunnetaan talous- ja uutistoimittajana, jolle maukkaat oluet ovat olleet osa ammattia sekä elämäntapaa vuosikymmenten ajan. Nupponen siirtyi Ilta-Sanomien toimituksesta kaupunkilehti Tamperelaisen päätoimittajaksi 2012. Tänä vuonna hän palasi pääkaupunkiin Helsingin Uutisten päätoimittajaksi. Visailuniekkana tunnettu Nupponen piinaa mieluusti alan harrastajia edesmenneen kollegansa Jyrki Otilan hengessä.

”Journalistina ja olutasiantuntijana Nupponen on seurannut alaa 1980-luvun alusta lähtien. Hänen lähestymiskulmansa ei ole vain oluen maku, vaan yhtä hyvin talous, työmarkkinat sekä paikallis- ja kulttuurihistoria. Hän on myös suomalaisen olutseuraliikkeen pioneeri ja taustavaikuttaja, joka viihtyy yhtälailla lähikuppilansa kantapöydässä kuin olutkilpailujen tuomaristossa ja makuraadeissa”, Hyvät Tuomaat perustelevat.

Samassa yhteydessä nimettiin Vuoden 2014 Pahan Nuutti olutkulttuurin jarruttamisesta. Tittelin sai Oy Santa Claus Licensing Ltd:n johtaja Petri Paarnio maailmalla tunnetuimman joulupukkimme Timo Alarik Pakkasen hyllyttämisestä virallisen joulupukin tehtävistä. Pakkanen tunnetaan oluenystävänä sekä Olutliiton jäsenyhdistyksen Kohtuullisen Hutikan Pyhän Veljeskunnan K.H.P.V. ry:n pitkäaikaisena puheenjohtajana.

”Joulupukkisäätiö on luovuttanut joulupukin nimen käyttöoikeudet puhdasta bisneshyötyä hakevalle ja toimissaan kyseenalaista kaksinaismoralismia harjoittavalle Santa Claus Licensing -yritykselle, jonka mielestä suomalainen joulupukki ei voi esiintyä kohtuullisen alkoholinkäytön ja kotimaisen oluen ystävänä. Kohtuullisesti nautittuna olut on kuulunut suomalaiseen jouluun jo vuosisatoja. Itse asiassa eihän joulupukin moraalinvartijoidenkaan suu aivan tuohesta ole, ainakaan joulun aikaan”, muistuttaa Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkönen.
Olutliitto ry on oluenkuluttajien valtakunnallinen etujärjestö, joka edustaa Suomea Euroopan Oluenkuluttajien Liitossa, EBCU:ssa. Olutliitossa on 33 jäsenyhdistystä, joissa on yli 2000 jäsentä.

Lisätietoja antavat:
Hyvien Tuomaiden vanhin Pekka Kääriäinen, pekka.kaarianen@sahti.fi, p. 050 5594013
Hyvät Tuomaat 2013 Pertti Oksa, pertti.oksa@saimaanjuomatehdas.fi, p. 0500 555356
Sakari Nupponen, sakari.nupponen@lehtiyhtyma.fi, p. 040 5077284.
Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkönen, puheenjohtaja@olutliitto.fi, p. 050 3538885

Hyvä Tuomas, palkitut 1994–2014

1994 sahtiyrittäjä Pekka Kääriäinen
1995 ylipanimomestari Boris Orlo
1996 ravintoloitsija Jarkko Kovasiipi
1997 messuisäntä ja ravintoloitsija Markku Korhonen
1998 tietokirjailija Seppo Bonsdorff ja panimomestari Kimmo Jääskeläinen
1999 olutjournalisti Unto Tikkanen
2000 ravintoloitsija Juha Lehto
2001 alkoholivirkamies Pentti Salmi
2002 johtava tutkija Silja Home
2003 olutasiantuntija Kari Likovuori
2004 ravintoloitsija Anssi Pyysing
2005 ravintoloitsija Otto Lamberg 2005 (postuumisti)
2006 panimomestari Sam Viitaniemi
2007 toimitusjohtaja Rami Aarikka
2008 toimituspäällikkö Kari Ylänne
2009 olut- ja viskimestari Mika Heikkinen
2010 ravintoloitsijat Thomas Aschan ja Markku Ristevirta
2011 olutkouluttaja, kunniapuheenjohtaja Eve Vaittinen
2012 panimomestari, FM Ilkka Hyttinen
2013 olutmestari- ja kouluttaja Lassi Puupponen
2014 panimoyrittäjä, ravintoloitsija Pertti Oksa ja päätoimittaja Sakari Nupponen

Paha Nuutti 1999–2013
1999 professori Pekka Puska, Kansanterveyslaitos
2000 Mainostoimisto SEK & Greyn suunnitteluryhmä
2001 (ei nimetty)
2002 kansliapäällikkö Markku Lehto, STM
2003 peruspalveluministeri Liisa Hyssälä (kesk.)
2004 ylijohtaja Ilkka Suojasalmi, STTV
2005 toimitusjohtaja Jaakko Uotila, Alko Oy
2006 hallitusneuvos Ismo Tuominen, STM
2007 toimitusjohtaja Antti Pankakoski, Altia
2008 ex-toiminnanjohtaja Mika Pyykkö, Terveyden edistämisen keskus
2009 pääministeri Matti Vanhanen (kesk.)
2010 toimitusjohtaja Cay Sevón, Turun kulttuuripääkaupunkisäätiö
2011 peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.)
2012 (ei nimetty)
2013 puheenjohtaja Juha Sipilä, Suomen Keskusta
2014 johtaja Petri Paarnio, Oy Santa Claus Finland Ltd.

torstai 18. joulukuuta 2014

Jaskan jouluolutvalokuvakilpailu 2014 voittaja

Nyt on aika julkaista Jaskan jouluolutvalokuvakilpailun voittaja vuodelle 2014. Voittajan julkaisu venähti yhdellä päivällä, kun eilisen päivän aikana en ehtinyt tietokoneen äärelle. Tämä ei kuitenkaan vaikuta äänimääriin.

Aloitetaan tulosten läpikäyminen ja ensimmäiseksi katsotaan äänestyksen tulokset. Ääniä tuli lopulta 195 ja suurimman saaliin keräsi 65 äänellä Mauri, jonka kuva oli numero 7.

Tässä vielä lopullinen taulukko ja alla pisteet, kuinka ne jakautuivat lukijoiden äänten perusteella:
  1. Mauri & kuva 7: 65 ääntä (10 pistettä)
  2. Unfunny & kuva 5: 42 ääntä (5 pistettä)
  3. Mikko & kuva 4: 27 ääntä (3 pistettä)
  4. Pehtoori & kuva 3: 21 ääntä
  5. Aku & kuva 2: 20 ääntä
  6. Tero & kuva 6: 14 ääntä
  7. J & kuva 1: 6 ääntä
Tässä vielä kaikki näytille kaikki kuvat ennen tuomareiden ääniä:

01. J / Espoo

Ayingin (tupla)pukkia nautittu ja kuvattu jouluna 2010 erään tuomarin olohuoneessa. ;)

---

0.2 Aku / Tampere

Mielestäni paras Schlenkerlan oluista ja vallan ehtoisa kumppani esim. savusaunassa palvatulle joulukinkulle.

---

03. Pehtoori / Seinäjoki

Joulutuliaisia Newcastlen tontulta

---

04. Mikko / Vehniä

Jouluoluena nautin Delirium-tuoteperheeseen kuuluvaa Christmas-olutta tyylikkäästä Trappistes Rochefort lasista, kylkiäisenä itsepalvattua reilusti suolattua porsaanpaistia.
Joka tosin kerkesi suuhun jo ennen oluen kuvaushetkeä. Mutta aiheutti hyvän janon :)

---

05. Unfunny / Helsinki

Arkiston kätköistä kuva vuoden 2012 jouluaatonaatolta hieman ennen keskiyötä. Muistan hyvin kuvan hetken ja tunnelman: Joulusiivoukset ja -leivonnat tehty, kinkku uunissa, kuusi nostettu sisälle ja koristeltu,  ja mikä ihmeellisintä, lapset saatu jännityksestä huolimatta nukkumaan. Kaiken tämän jälkeen rauhallinen sininen hetki Chimayn parissa... kunnes muistan, että lahjat ovat paketoimatta ja lapset odottavat niiden ilmestyvän yön aikana kuusen alle!

---

06. Tero / Dornstadt, Saksa

Kuvassa Paatsamantien panijoiden viime joulun sahtia kera hillottoman tortun, eli erittäin maittava ja ravitseva jouluateria.

---

07. Mauri / Kauhava

Tervetuloa kuusijuhlaamme! Tänään meille esiintyy seksikäs tanskatar Millie Lekker!
Parittomat sukat ovat muuten erinomaisia vaatteita, kun käy turisteeraamassa Arkadian Erikoisessa. Hienommat tädit vähän katsoo vieressä pitkään, kun kaivaa pehmikkeet rinkasta ja alkaa pukemaan kotiinviemisiä.

---

Tuomareiden äänet!
Sitten ruvetaan käymään läpi tuomareiden antamia ääniä ja jokaisen tuomarin jälkeen näkyy kaikkien pistemäärät ja kilpailjat ovat pistejärjestyksessä. Kertauksena vielä, että tuomarin suosikki saa 10 pistettä, kakkonen saa 5 pistettä ja kolmonen saa 3 pistettä. Toivottavasti olen laskenut pisteet oikein :)

Rami Saarikorpi
Ramin suosikkikuvat:
  1. J & kuva 1
  2. Aku & kuva 2
  3. Unfunny & kuva 5
Perustelut:
Kuvat 1, 2 ja 5 ja siinä järjestyksessä. Tuo 7 kuva olisi ollut kanssa hyvä jos sitä olisi hieman rajannut ja tuonut oluen selkeemmin esille. Perustelut voittajaolutkuvasta: Salama yleensä tappaa kuvissa fiiliksen, mutta tässä syväterävyys pelastaa salaman tuoman lisävalon etualalle. Celebrator kuvassa on oivallisesti tuotu esille Joulua mm celebrator maskotin takana olevalla joulupallolla ja "öljykuusen" oksilla. Toisin kuin muissa kuvissa, ei tässä tuoda itse pulloa esille, jolloin tätä voitaneen esitellä myös perheen pienemmille katsojille, ilman että virkavalta raahaa kuvan ottajan talteen.

Pistetilanne: 1/7
  1. Mauri & kuva 7: 10 pistettä
  2. J & kuva 1: 10 pistettä
  3. Unfunny & kuva 5: 8 pistettä
  4. Aku & kuva 2: 5 pistettä
  5. Mikko & kuva 4: 3 pistettä
  6. Pehtoori & kuva 3: 0 pistettä
  7. Tero & kuva 6: 0 pistettä

---

Jani Kinnunen
Janin suosikkikuvat:
  1. Unfunny & kuva 5
  2. Mauri & kuva 7
  3. Aku & kuva 2
Perustelut:
Tässä tuomioni. 5 ja 7 herättivät hyviä viboja, mutta paras oli nro 5. (kolmanneksi nro 2) Perustelut: Itselleni vuoden tärkein juoman nauttimishetki on jouluaattoilta, jolloin voi syventyä hiljaisuudessa täysin maun vietäväksi. Tämä oli päivää aiemmin, mutta joulufiiliksissä kuitenkin. Kuva on tunnelmallinen ja tarina sen takana tekee joulunodotuksesta entistä kiehtovampaa. Joulusta on hyvä nauttia sekä rauhassa että hässäkänkin keskellä.

Pistetilanne: 2/7 
  1. Unfunny & kuva 5: 18 pistettä
  2. Mauri & kuva 7: 15 pistettä
  3. J & kuva 1: 10 pistettä
  4. Aku & kuva 2: 8 pistettä
  5. Mikko & kuva 4: 3 pistettä
  6. Pehtoori & kuva 3: 0 pistettä
  7. Tero & kuva 6: 0 pistettä

---

J-P Jylhä
J-P:n suosikkikuvat:
  1. Mauri & kuva 7
  2. Tero & kuva 6
  3. Unfunny & kuva 5
Perustelut:
1. sija: 07. Mauri / Kauhava Kuvassa yhdistyvät tunnelmallinen valaistus ja pistämätön huumori! Tilannetaju on kohdillaan eikä kuva muutoinkaan ole hassumpi. Selkeästi itseäni parhaiten puhutellut vedos.

2. sija: 06. Tero / Dornstadt, Saksa Järkyttävän inhorealistinen asetelma on suoraan sanottuna uskomattoman hienosti rumuutta ilmentävä kokonaisuus, ettei siitä voi olla pitämättä. Samalla se henkii rehdimpää joulutunnelmaa markkinarahaa kuvastavien Coca-colapukkien ja glamouria uhkuvien pumpulipeitteisten nietosten illuusioihin verrattuna - ovathan joulukuun kelit jo pidempään tarjoilleet aivan muuta kuin lapin postikorttimaisemia aaton vieton puitteiksi. Nokkela, häikäilemätön ja kauniin koruton.

3. sija: 05. Unfunny / Helsinki Heppoisen tökeröstä käsittelystä ja yli-imelästä tunnelmastaan huolimatta Chimaytä ympäröivä tunnelma henkii oman joulun kaikua. Hyvä olut, seesteinen ilmapiiri ja pääosin hillittyyn vaaleaan nojaava juhlavuus ilman värivalojen särkevää loistoa. Pidemmälle vietynä tässä olisi hyvinkin voinut olla voittajakuva...

Pistetilanne: 3/7 
  1. Mauri & kuva 7: 25 pistettä
  2. Unfunny & kuva 5: 21 pistettä
  3. J & kuva 1: 10 pistettä
  4. Aku & kuva 2: 8 pistettä
  5. Tero & kuva 6: 5 pistettä
  6. Mikko & kuva 4: 3 pistettä
  7. Pehtoori & kuva 3: 0 pistettä

---

Harri Metsäjoki
Harrin suosikkikuvat:
  1. Mauri & kuva 7
  2. J & kuva 1
  3. Aku & kuva 2
Perustelut:
Ykkössijalle kuva nr. 7 Mauri. Perustelut: Vahvin jouluinen tunnelma ja huikea tekstimuotoinen kuvaus meneillään olevasta "messusta".

Sija 2: J : Nyt on vedettävä kotiinpäin niin kuin sahdinmestaruuskisojen finaalissa ja äänestettävä veljen kuva kakkoseksi. Siinä roikkuu kuusenkoristeena Ayinger Celebratorin ulkomailta tilatun pullon kaulaa koristava pukki. Alkossa olevista pulloista tämä on joko poistettu tai niitä ei ole toimitettu alunperinkään. Varmastihan moinen lapsiin vetoava otus täällä kiellettäisiin.

Sija 3: Kuva 02, Aku. Perustelut: Pronssisijalle valitsin kuvan, jossa näemme ihan oikeasti olutta jo lasissakin. Eikä mitä tahansa olutta, vaan maailman kovimman savuolutpanimon erittäin herkullista doppelbockia. Maalauksellista tunnelmaa ja tietynlaista joulunrauhaa.

Pistetilanne: 4/7
  1. Mauri & kuva 7: 35 pistettä
  2. Unfunny & kuva 5: 21 pistettä
  3. J & kuva 1: 15 pistettä
  4. Aku & kuva 2: 11 pistettä
  5. Tero & kuva 6: 5 pistettä
  6. Mikko & kuva 4: 3 pistettä
  7. Pehtoori & kuva 3: 0 pistettä

---

Jari Leinonen
Jarin suosikkikuvat:
  1. Unfunny & kuva 5
  2. Mauri & kuva 7
  3. Aku & kuva 2
Perustelut:
Aika selkee ykkönen on tuo 05 Unfunny. Samalla iloinen ja hieman synkkä. Hyvä tausta, jotain efektiä ja olut kuitenkin erinomaisesti esillä. Kyseessähän oli jouluOLUTvalokuvakilpailu, siksi täydet pisteet. Tuo olut muuten toimii myös erinomaisesti joulun aikaan suklaisille ja muille jälkkäreille

Samasta syystä muuten ehkä hienompikin eli 07 Mauri jäi toiseksi. Yllättävä kuva ja hienosti saatu teema mukaan, mutta pääasia on kovin huonosti esillä.

Kolmas oli usvainen 0.2 Aku. Lähinnä oluen takia

Pistetilanne: 5/7
  1. Mauri & kuva 7: 40 pistettä
  2. Unfunny & kuva 5: 31 pistettä
  3. J & kuva 1: 15 pistettä
  4. Aku & kuva 2: 14 pistettä
  5. Tero & kuva 6: 5 pistettä
  6. Mikko & kuva 4: 3 pistettä
  7. Pehtoori & kuva 3: 0 pistettä

---

Tatu Hiitola
Tatun suosikkikuvat:
  1. Aku & kuva 2
  2. Unfunny & kuva 5
  3. Tero & kuva 6
Perustelut:
Jos perusteluita kaivattiin, niin sopivasti blurrattu, tonttuhenkinen kuva. Ja olutkin on oikein mainio.

Pistetilanne: 6/7
  1. Mauri & kuva 7: 40 pistettä
  2. Unfunny & kuva 5: 36 pistettä
  3. Aku & kuva 2: 24 pistettä
  4. J & kuva 1: 15 pistettä
  5. Tero & kuva 6: 8 pistettä
  6. Mikko & kuva 4: 3 pistettä
  7. Pehtoori & kuva 3: 0 pistettä

---

Tuomas Pere
Tuomaksen suosikkikuvat:
  1. Tero & kuva 6
  2. Mauri & kuva 7
  3. Aku & kuva 2
Perustelut:
Eli ykköseksi kuva 06. Tässä on suomalaista Jylhyyttä jota kuvassa käsitellään yksinkertaisen kauniilla ja samaan aikaan karulla otteella. Värikontrastit ovat hyvin rakennettuja, joulun juhlan ja arjen todellisuuden iskiessä sulavasti itsensä samaan tuokioon suomalaisille niin tärkeän sahdin avulla. Pidän kuvaa myös alkoholipoliittesti nerokkaana, tarjolla on perinneherkkuamme, kulttuuriamme, jota virkamieskoneisto yrittää tehokkuudellaan evätä kansalaisilta. Vaikka hillotkin viedään niin perkele meitä ei pysäytetä.

Jouluisen herkkänä olisin toivonut possupiparia mukaan kuvaan.

Kakkoseksi kuva 07. Tämä on varsin klassinen joulukuvaelma. Hienosti varjoa ja mystiikkaa. Erityisen kivasti huomioitu viisauden kuuleminen (hieman jopa propagandamainen), kokemuksen kokonaisvaltaisuuden ymmärtäminen taustoissa. Musiikki, kirjallisuus jne. syvä kokeminen kulkee ehdottomasti joulun ajan oluiden kanssa yhtä matkaa. Myös modernin kuusen liittäminen perinteisiin tuo kuvalle rohkeutta.

Hieman raikkautta lisää?

Kolmoseksi kuva 02. Leikkimielinen kuvaus kulttuurisen funktionalismin harsottamisen kauneudesta. Kysymys seuraavana aamuna kaiketi kuuluukin että tuliko yksi liikaa? Huomio rohkealle värikaltaistamiselle joka lisää pehmeän enkilimaailman läsnäoloa. Uskon Tontun saaneen pehmeän ja kauniin jouluaamun.

Hieman kaipaisin vaimoa asettamaan rajat?

Pistetilanne: 7/7 eli lopputulos
  1. Mauri & kuva 7: 45 pistettä
  2. Unfunny & kuva 5: 36 pistettä
  3. Aku & kuva 2: 27 pistettä
  4. Tero & kuva 6: 18 pistettä
  5. J & kuva 1: 15 pistettä
  6. Mikko & kuva 4: 3 pistettä
  7. Pehtoori & kuva 3: 0 pistettä
Eli vuoden 2014 Jaskan jouluolutvalokuvakilpailun voittaja on MAURI!!!



Onneksi olkoon voittajalle ja kiitoksia kaikille kilpailijoille. Kiitoksia myös kaikille kuvia äänestäneitä ja tuomareille!
---
 Jos tulee teille hyviä ideoita mahdollisista kilpailuista, niin pistäkää vinkkejä sähköpostilla osoitteeseen: jaska@jaskankaljat.fi

 

Kukkoileva iltapala - Kukko Pils ja Kukko Pils -olutnakki

Pari päivää sitten kävin lähikaupassa ruokaostoksille ja kävellessäni makkaratiskin ohitse huomasin tarkalla sivusilmälläni tutun näköisen linnun. Tämä lintu oli Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Kukko ja se komisti nakkipakettia. Siinä en ehtinyt silmiänikään räpsäyttää, kun yksi paketti Laitilan Kukko Pils-olutnakkeja heilahti ostoskoriin ja samalla oluthyllystä mukaan lähti myös muutama tölkki Kukko Pilsiä.


Laitilan Kukko Pils-olutnakki on Perniön Liha Oy:n valmistama nakki, jonka valmistuksessa on käytetty Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Kukko Pilsiä. Lihapitoisuus näissä nakeissa on 83 % ja alkoholia 0 %.

Tässä linkki, josta saa lisää infoa tästä nakista.


kuva: pernionliha.fi

Illalla olikin sitten aika valmistaa kukkopainotteinen iltapala ja tässä tulee resepti:

Ainekset:
  • 3 tlk Kukko Pils (tölkkien koko on kokin valittavissa)
  • 1 pkt Laitilan Kukko Pils-olutnakki
  • Foliota tai makkarapussi
  • 1 sauna

Valmistus:
Avaa ensimmäinen Kukko Pils –tölkki ja kaada se lasiin. Ota pari kunnon kulausta oluesta, että saat oikein luistavan startin tälle vaativalle kokkausurakallesi. Käy laittamassa sauna päälle. Sitten ota yksi hörppy olutta ja rupea avaamaan nakkipakettia. Ota reilu siivu foliota ja lado nakit siihen päälle tai jos sinulla on makkarapussi, niin heitä nakit pussiin. Ota hörppy oluesta ja kaada nakkien päälle hieman olutta. Sulje paketti tiiviisti. Kun sauna on tarpeeksi lämmin, niin laita nakkifoliopaketti kiukaalle ja katso ettei vaan osu vastuksiin. Jos osuu vastuksiin, niin sitten sinulla on liian vähän kiviä kiukaassa ja on aika lähteä kivikaupoille.

Nakit paketista pakettiin...

...ja paketti kiukaalle!
Ota jääkaapista seuraava Kukko Pils –tölkki ja siirry suihkun kautta saunaan kypsentämään ruokaasi. Saunanlauteille mukanasi tullut tölkki toimii sopivana mittarina, että milloin ruoka on valmista. Avaa tölkki ja rupea hävittämään sen sisältöä vähitellen särpien olutta ja löylyä viskoen. Kun olut on tölkistä hävinnyt ja kiukaan kivet ovat saaneet tarpeeksi vettä päällensä, on aika siirtyä ruokailemaan. Ajallisesti se kestää n. 20 minuuttia, että nämä nakit kypsyvät (huom. kiukaissa, oluenjuojissa ja löylynheittokäsissä on eroja). Hyvä sääntö on, että jos ne rupeavat mukavasti tuoksumaan, niin se alkaa olla valmis. Jos rupeaa haisemaan palaneen käry, niin sitten meni pikkusen ylikypsäksi. Kanna patalappujen avulla paketti keittiöön ja suihkuttele itsestäsi hiet pois (ei siis keittiössä vaan suihkussa). Muista pestä korvienkin takaa. Kuivaudu ja siirry vatsa nälkää huutaen keittiöön.

Ota kolmas Kukko Pils –tölkki jääkaapista pihalle, sihauta auki, kaada lasiin ja avaa varovasti foliopakkaus (se nimittäin höyryää). Ihaile tätä mestarillista kokkausurakkasi lopputulosta, taputa itseäsi olkapäälle ja palkitse kunnon kulauksella olutta. Heittele nakit lautaselle ja kiskaise sinappia siihen nakkien vierustalle. Siitäpä eikun tasaiseen tahtiin hävittämään lautaselta nakkeja ja lasista olutta. Tahti on: nakki, olut, nakki, olut, nakki, nakki, olut, nakki, olut. Aloita kierros tarvittaessa alusta. Pidä kuitenkin huolta, että makuelämys päättyy olueeseen, jolla voit huuhdella kurkkuusi viimeisetkin nakin riekaleet.


Sitten eikun kaikki nakkiostoksille ja kokkailemaan!

Tähän loppuun vielä laitetaan Rauman sahtikuninkaan eli Reittausblogin Harrin mietteitä tästä nakista:

Reittaus-TV special: Kukko Pils -olutnakki  


maanantai 15. joulukuuta 2014

Hartwall Lapin Kulta Arctic Malt 0,0%

Hartwall Lapin Kulta Arctic Malt 0,0%

 Olutopas.info - Arvio

Nyt otetaan arviointiin Lapin Kullan tämän vuoden uutuustuote Arctic Malt 0,0 %. Kyseessä on täysin alkoholiton olut ja näissä holittomissa olusissa ei oo kyllä juurikaan löytynyt mitään makuhermoja kihelmöiviä tapauksia vastaan. Täysin alkoholittomien kuningas on mielestäni ollut Bavaria 0,0 Wit ja sitten kun hieman löytyy alkoholia, niin 0,5 prosenttinen BrewDog Nanny State toimii. Katsotaan, että miten Lappari pistää kampoihin näille kahdelle.

Panimo: Hartwall (Royal Unibrew)

Maa: Suomi ?

Tyyli: Alkoholiton Olut

Voltit: 0,0 %

Kantavierre: 5,2 %

Katkerot: 18,0 EBU

Väri: 10,0 EBC

Muuta:
Aromi

Fiilikset:
Nelisenttinen vaahto jättää reilun pitsin lasin reunaan. Väriltään vaalean kultainen. Tuoksussa makeaa viljaista maltaisuutta ja jotenkin etova tuoksu. Maku on kuin viljaa olis sekoitettu veteen ilman minkäänlaisia panimoteknisiä toimia. Makeaa viljavettä, joka tökkii pahasti. Kehnoimpia alkoholittomia mitä olen maistanut.

Kyllä/Ehkä/Ei: Eiiiiiiiiiiiiiiiiii!

Mistä: Joensuun Tokmannilta ostin.



Pisteet:
Tuoksu: 3/10
Ulkonäkö: 2/5
Maku: 2/10
Suutuntuma: 1/5
Yleisvaikutelma: 5/20
Yhteensä: 13/50

Kolme sanaa: Etova holiton viljavesi



lauantai 13. joulukuuta 2014

Sinebrychoff Karhu Tumma I

Sinebrychoff Karhu Tumma I

Olutopas.info - Arvio 

Nyt otetaan maistoon hieman kevyempää tummaa olutta, kun ammutaan korkki kattoon Karhun Tummasta. Tää Karhun on 2,8 % tumma lager ja joskus olen tätä maistanut liharuoan kaverina. Silloin yllätyin melko positiivisesti.

Panimo: Sinebrychoff (Carlsberg)

Maa: Suomi ?

Tyyli: Tumma Lager & Vähäalkoholinen Olut

Voltit: 2,8 %

Katkerot: 14 EBU

Kantavierre: 8,3 %

Väri: 50 EBC

Muuta: Hapettumisenestoaine natriumdisulfiitti

Fiilikset:
Olut vaahtoa erittäin voimakkaasti, mutta kaadoinkin sen lasiin melkoisella kaarella. Vaahto kuplii reilusti. Tuoksussa kotikaljamaisia vivahteita ja paahteisuutta. Pahviakin löytyy tuoksusta ja hento humalan kuiskaus. Maku on hyvin mieto ja vetinen. Paahteisuutta ja kotikaljaviboja löytyy. Metallisuus häiritsee. Hyvin neutraali maku, joka juuri antaa enemmän ruokajuomana, eikä pääse näin pelkästään juotuna oikeuksiinsa. Kotikaljan korvikkeena toimii hyvin ja ruokajuomana. Ihan kelpo tumma bulkki.

Kyllä/Ehkä/Ei: Ehkä ruokajuomana voisi joskus maistaa uudestaan.

Mistä: Joensuun Tokmannilta lähti mukaan.




Pisteet:
Tuoksu: 4/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 5/10
Suutuntuma: 2/5
Yleisvaikutelma: 9/20
Yhteensä: 23/50

Kolme sanaa: Ruokajuomana lihan kanssa




Panimo Hiisi Boheemi Papu Breakfast Stout Luomu

Panimo Hiisi Boheemi Papu Breakfast Stout Luomu

Olutopas.info - Arvio 

Tämä nyt arvioinnissa oleva luomuolut on Panimo Hiisin ja Mainostoimisto MEOM:in yhteistyöntulos, jossa mukana on myös Paahtimo Papu. Kyseessä on Suomen ensimmäinen Luomu Breakfast Stout.

Tällä viikolla Panimo Hiisi uudisti omat nettisivunsa ja ne ovat mielestäni juuri Hiisin näköiset. Persoonallinen tyyli, joka miellyttää omaa silmääni. Kyseisen sivuston on toteuttanut juuri tämä MEOM ja hienosti on toteuttanutkin. Iso käsi!

Tässä on linkki Hiisin sivuille:
Panimohiisi.fi

Tässä muutamia muita linkkejä, joista lisätietoa Boheemista ja oluessa mukana olevista firmoista.
Boheemi.fi
Paahtimopapu.fi
MEOM.fi

USB-tikku paskaks!
Minulla on tapana siirtää kaikki ottamani olutvalokuvat muistitikulle ja sieltä sitten muutaman viikon välein siirrän ne parillekin ulkoiselle kovolle. Nyt oli muutama viikko viimeisimmästä varmuuskopioinnista ja eilen illalla siirtäessäni juuri tämän Boheemin kuvia tikulle sanoi tikku sopimuksen irti ja tikulta hävisi kaikki kuvat. Yksi kuva jäi talteen, kun ei ehtinyt vielä kamerasta siirtyä ja se on tässä alla. Jatkossa kuvat tulevat lähtemään suoraan pilveen ja loppuu näiden rautojen kanssa leikkiminen, kun ei nää kestä mitään!

Ainut henkiinjäänyt!

Aloitetaanpas sitten myöhäinen aamupala!

Panimo: Panimo Hiisi

Maa: Suomi

Tyyli: Stout

Voltit: 6,2 %

Katkerot: 66 EBU

Väri: 62 EBC

Luomut: Luomuohramallas, luomukaurahiutale, luomukahvi, luomuhumala.

Fiilikset:
Reilusti vaahtoava ja kaunista pitsiä tarjoava tumman ruskea olut. Tuoksu on täytetty paahteisuudella ja kahvilla. Mokkaisen kahvin aromit tulvii sieraimiin ja turvesavu tukee hyvin tuoksujen ryöpytystä. Kaura mukavasti pehmentää. Makumaailma täynnä vahvaa kahvia, kuin heittäisi kurkkuunsa tripla espresson viileänä. Kahvisuus on melko rajun oloista, vaikka kaurahiutaleet yrittävät sitä pehmentää. Paahteisuutta on myös läsnä ja se jää kurkkuun pyörimään. Ei niin pehmeä, kuin odotin ja hieman liian kevyt. Sopii erityisesti kahvin ystäville. Ihan ei nyt itseäni sytyttänyt, niin kuin odotin.

Kyllä/Ehkä/Ei: Ehkä! Ehkä ensi kerralla pitää aamukahvin sijasta maistaa!

Mistä: Sain pullon maistoon panimolta!



Pisteet:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 5/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 2/5
Yleisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 33/50

Kolme sanaa:  Kahvii, kahvii, kahvii

Maku Brewing Testipullo


Muutamia viikkoja sitten sain Maku Brewingilta muutaman pullon maisteluun ja yhden pullon etikettiin oli mustalla tussilla kirjoitettu TESTI. Sain ohjeistuksen, että aikaisintaan kuukauden päästä saa ottaa maistoon. Reilun kuukauden päästä otin sitten pullon maistoon ja näin siinä kävi.

Pullon läpi katselin, että kyseessä näyttäisi olevan melko tumma olut. Valitsin lasiksi Spiegelaun Tulip -lasin, joka on hyvä peruslasi lähes kaikille oluille. Korkki auki ja lasiin rupesi valumaan erittäin tumma olut.

Eilen sitten illalla olin siirtämässä muutamia valokuvia USB-tikulleni, jossa minulla on tallessa kaikki ottamani olutaiheiset valokuvat. Se sitten kesken kuvien siirron hajosi ja mm. tästä oluesta otetut kuvat hävisivät bittiavaruuteen. Minulla on suurin osa valokuvista muuallakin tallessa, mutta muutamalta viimeisimmältä viikolta en ollut kaikkia kuvia vielä siirtänyt talteen. Ei voi mitään! Saattaa tulla olutarvioita ilman kuvia. Tästä oluesta ei siis ole kuin pari kuvaa, jotka olin kännykällä räpsäissyt.

Mennäänpäs sitten juoman kimppuun!

Reilu parin sormen mittainen kuohkea beige vaahto. Vaahto pysyy oluen päällä, kuin liimattuna. Väriltään musta.

Tuoksussa turvesavua, kahvia ja paahteisuutta. Kahvi on hyvin mokkainen. Hieman puumaisuutta tulee esiin tuoksusta.

Maultaan mukavan pehmeä ja kahvinen. Ensimmäisenä tulee mieleen Fuller'sin London Porter., mutta tuskinpa Maku jätkät on Fuller'sia omaan pulloonsa laittaneet. Paahteisuutta sopivasti ja hieman suuta kuivattaa. Taustalla marjaisuutta, jota monesti Balttityylisistä porttereista olen myös löytänyt. Taustalla myös pientä makeutta. Kahvi on pehmeän mokkaista.

Hyvin miellyttävä Portteri tai siis jos tämä oli Portteri :) Ei mikään vahva, mutta ei mennä maitokauppavahtuistenkaan piiriin. Tyylilajia jos veikkaisin, niin heittäisin Portteri ja alkoholiprosentti siinä 5,5 % paikkailla.

Pisteet:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 4/5
Yleisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 37/50

maanantai 8. joulukuuta 2014

Hirvikäristystä Saimaan Juomatehtaan Luostari Dubbelissa

Viikonloppuna tuli taas kerran valmistettua maistuvaa ruokaa, joten ajattelin laittaa reseptin näkyville.

Eilen klo. 12 aikaan rupesin miettimään, että ei ole mitään ruokaa suunniteltu illaksi ja pakastimestakaan ei ehdi mikään sulaa sopivasti illalliseksi. Sitten keksin, että valmistankin hirvikäristystä, joten pitkään kestävää sulattelua ei tarvitse ruveta odottelemaan. Nokka kohti pakastinta ja sieltä liha pihalle. Annoin lihan olla noin varttitunnin huoneenlämmössä, ennen kun aloin sitä työstämään. Ruokaa valmistaessa haluan yleensä kokeilla jotain uutta, joten tälläkään kertaa en ruvennut täysin perinteisellä tyylillä valmistamaan tätä ruokaa. Kaivoin kaapista pullollisen Saimaan Juomatehtaan Luostari Dubbelia, joka sai toimia yhtenä mausteena tässä ruoassa.


Sitten eikun kokkaamaan. Pääraaka-aineena oleva liha oli peräisin isäni ampumasta hirvestä ja sitä oli sellaiset 1,2 kiloa. Terävällä fileerausveitsellä rupesin vuolemaan ohutta lastua tästä lihasta. Vähitellen pari lihakimpaletta rupesivat muuttumaan ohuiksi siivuiksi ja kaadoin niiden päälle Dubbelia ja samalla kostutin myös kokin kurkkua. Kun liha oli siivutettu, iskin siitä puolet pataan ruskistumaan voi nokareen kanssa ja tämän jälkeen sitten vielä toinen osa lihoista.


Hirville...
...ja kokille
Puolet ruskistettuna
Lihat kun oli ruskistettu, niin ne saivat jatkaa oleskeluaan padassa ja oli aika kaivaa muut mausteet esille. Muutama valkosipulin kynsi, iso sipuli, katajanmarjoja, suolaa ja pippuria. Pilkoin sipulit lihan sekaan kypsymään ja hieman vielä Dubbelia niskaan. Tämän jälkeen sen verran keitettyä vettä, että lihat peittyy ja kansi päälle.

Mausteet

Sipulit sekaan

Katajanmarjoille kyytiä
Morttelissa katajanmarjat murskaksi ja eikun pataan. Lihat saivat muhia padassa sellaiset kaksi tuntia ja sen jälkeen sammutin lieden. Tämän jälkeen lähdimme lasten kanssa mäenlaskuun ja kun palasimme takaisin laitoin lieden uudestaan päälle ja testasin liemen maun. Hieman pippuria ja suolaa sekaan. Liha sai kypsyä liedellä vielä reilun tunnin, jolloin saapuivatkin ystäväni kylään. Perunat ja ruusukaalit keittymään ja jääkaapista ruokajuomaksi valitut Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizenit hengähtämään.


Siinä se hyvin kypsyy!

Lisukkeet, kun sitten olivat valmiit, niin ei siinä muuta kuin juomat lasiin ja lautaset täyteen ruokaa. Kaikki lapsista aikuisiin tykkäsivät ruoasta, joten kyllä se taisi hyvin onnistua. Olutta ei juurikaan tunnistanut ruoan mausta, mutta osana makukokoinaisuutta se siellä nätisti meni.


ja eikun syömään!



Tässä vielä resepti, niin pääsette itsekin testaamaan.
  • 1,2 kg hirvenliha
  • 1 pullo Saimaan Juomatehdas Luostari Dubbel
  • 1 kpl  iso sipuli
  • 5 kpl valkosipulin kynsi
  • n. 10 kpl Katajanmarja
  • Suola
  • Pippuri
  • Sopivasti vettä

Ruokajuomana:
Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen

Tämä savuinen tumma vehnäolut sopi erittäin mainiosti tämän ruoan kanssa.