tiistai 31. maaliskuuta 2015

Hartwall Royal Cargo Beer Mix - Olut ja siideri samassa purkissa


Otin maistoon juoman nimeltä Royal Cargo Beer Mix, jossa on yhdistetty olut ja siideri. Ajatuksena ei mikään makuhermoja kutkutteleva yhtälö, mutta pitäähän sitä kaikenlaista kokeilla. Tämä uutuus tuote on Hartwallin valmistama ja on kehitetty, koska ”erityisesti nuoret aikuiset kaipaavatkin vaihtoehtoisia makuelämyksiä perinteisten juomien rinnalle”. Näin ainakin luki Hartwallin tiedotteessa tästä juomasta. Samaisen tiedotteen mukaan he odottavat Royal Cargon lunastavan paikkansa suomalaisten suosikkijuomien joukossa.



Lisätietoa tästä juomasta

Nappasin tölkin mukaan saunaan ja arvelin, että tuo jos mikä on paikka, jossa tämä juoma toimii jos on toimiakseen. Mausta ei tule esiin ollenkaan olut ja päällimmäisenä tulee esille sokerinen makeus. Maku meinaa heittää siiderin puolelle, mutta pienen makustelun jälkeen se onkin omenamehu, joka tässä hallitsee. Ei niin makea, kuin Fosterssin Radlerit, mutta melko samassa kastissa mennään. Tässä jos olisi vähemmän sokeria, niin saattaisi mennä janojuomana. Nyt kuitenkin liika makeus rupeaa, vaan lisää janottamaan. Lyhyesti sanottuna tämä juoma on hiilihapotettua omenamehua. Parempaa, kuin edellä mainitut Radlerit, mutta siltikin kaukana oluesta ja jopa siideristä. Nämä on juuri niitä juttuja, että jos yhdistettäisi laadukas hyvänmakuinen olut ja siideri, niin oltas lähempänä toimivaa ratkaisua. Tässä sitä ei mielestäni ole tehty.

Uskon, että tällekin juomalle löytyy ostajakuntansa ja silloinhan se on onnistunut. Vaikka en itse tykkääkään, niin en lähde sen enempää tuomitsemaan kyseistä juomaa.
---

Jännä sitten nähdä miltähän maistuvat Hartwallin kolme uutuusolutta, jotka tulevat aikaisemmin saatavilla olleen Hartwall Classic 1836 –sarjan alle. Nämä oluet ovat Pale Ale, Brown Ale ja Wheat Ale. Noista sitten lisää jos niitä jossain vaiheessa pääsee maistamaan. Kaikki nämä oluet ovat yli maitokaupparajan, joten jokaisesta kioskista näitä on turha etsiä.

Hartwall Classic 1836 -sarja palaa!

Kuva: Hartwall.fi

maanantai 30. maaliskuuta 2015

Suomalaiset kotipanimot tutuksi - K1P

Pitkästä aikaa otetaan blogissani käsittelyyn kotipanimo ja panimon nimi on Kolmaskymmenesensimmäinen Panimo (Lyhennys: K1P).

Panimo sai alkunsa kahden kaveruksen toimesta vuonna 2009. Panimon perustivat Hans Häyrynen ja Jan Olkkonen.

Ensimmäisen erän he valmistivat uutteesta, mutta maku ja tekotapa ei heitä miellyttänyt ollenkaan. Seuraava erä olikin sitten allgrain ja esikuvana oli niinkin vaatimaton suuruus kuin Red Seal Ale. Annetaanpas Hansin kertoa lisää kotipanimostaan. Julkaisun loppu sisältää Jaskan tuotesijoittelua eli arvioita panimon oluista, mutta muuten äänessä on Hans.

Tuon Red Seal Alen reseptin taisimme löytää nettiä selailemalla. Tuolloin suuri innostus korvasi laitteet ja vierrettä keiteltiin samanaikaisesti kolmella kattilalla. Mäski oli kaksoissaavissa jossa reikiä välipohjassa siivilänä. Saavi toimikin jonkin aikaa mäskäysastiana tämän jälkeenkin. Oluen valmistus meni muuten hyvin, mutta malttamattomana se oli liian vähän aikaa käymisastiassa ja pullotettiin suoraan ekasta astiasta. Tämäkin huomioon ottaen olut oli oikein hyvää joskin melko hiivainen. Kuitenkin siitä kerrasta lähtien oli selvä että uutteet eivät palaa panimoon enää.

Tosin ne palasivat, tällä kertaa humaloimattomina ja niiden tarkoitus oli vain ns. jatkaa vierrettä jotta keittoon tulisi tarkoitukseen sopivan vahva vierre. Olisikohan 5 satsia tehty noin ja sitten meni vuosia ennen kuin uutteet tuli takaisin kuvioihin. Tämä tapahtui viime keväänä.


Huhtikuussa laitoin tulemaan uutteista ja kaksi vuotta vanhennetuista humalista jonkinlaisen pseudolambicin. Käymisessä belgihiiva, maitohappokulttuuri ja sekalaiset lambicien pohjahiivat. Syksyllä lisäsin kolme kiloa luumuja vierteeseen ja se on tälläkin hetkellä paksun valkean hiivan alla muhimassa. Ensi kesäksi sitten vaikka hampaat irvessä..

Mutta historiaan. Melko heti alun jälkeen ilmoittauduin Mustialan kurssille ja siitä innostus sai järkevämmän muodon. Oluita tuli tehtyä alussa melko huimaa tahtia, veikkaisin että noin 50 satsia on kasassa. Alussa laitteet olivat minun kotona, sitten kaverini pesuhuoneessa, josta ne siirtyivät Lahteen vanhempien autotalliin, sieltä takaisin kaverini pesuhuoneeseen ja nyttemmin eri paikkakunnille muuton takia taas minun kotiini. Eli melko lailla on kierretty. Tämä on muokannut laitteiston siihen sopivaksi, sama Weckin emalinen keittokattila jossa sahattua kupariputkea silikonipätkien kanssa siivilänä toimii mäskäyksessä ja keitossa. Vastavirtajäähdytin ja käymisastiat. 4 kegiäkin olen hommannut, myöskin pakastimen ja hanat, mutta en ole vielä saanut ostettua taloa jossa olisi takkahuone. Toivottavasti pian saisin laitteet pysyvämpään tilaan ja pääsisin päivittämään hieman isommiksi. Nyt on sellainen käänteinen gypsy brewery olo, mennään kamojen kanssa sinne missä saa tehdä.

Mieluisin muisto matkan varrelta on ystäväni 40-vuotisjuhlat johon tein kegeihin olutta. On aina melko jännittävää kun täysin tuntemattomat eritasoiset oluenjuojat maistavat ja arvostelevat oluttasi. Osa tuli tivaamaan että mistä tätä saa ostaa. Väkisinkin siitä hyvä mieli tuli.
Tuo juomasi Whisky Imperial Stout oli ystäväni juhliin varalle tehty jos joku ns. normi menee pilalle. Hyvä ettei mennyt pilalle sillä nyt sitä on varastossa riittävästi.



Whisky IRS (2013)
Tyyli:
Imperial Stout
Voltit:
9 %
Infoa:
Kaverin 40-vuotisjuhliin varaolueksi tehty imperial stout joka ei koskaan päässyt juhliin saakka kun kolme muuta satsia onnistui. Tätä kun ei tarvinnut kegittää, niin kypsytin Ardbegin viskissä uitettujen tammilastujen kanssa.

Jaskan arvio:

Kaunis reilu kuohkea kolmen sormen mittainen vaahto koristaa tätä mustaa olutta. Vaahto viihtyy oluen pinnalla todella pitkän aikaa ja jättää muistoksi reilusti pitsiä lasin reunoille.

Ensi nuuhkaisulla sieraimeni saavuttavat viskisiä piirteitä ja kuivahkoa paahteisuutta. Savuisuuttakin on hieman päässyt mukaan. Maultaan tiukan paahteinen Stout, jossa viski on kantava voima. Kahvi ja suklaa säestävät tätä paahteista viskisinfoniaa. Kuivahko.

Viski on vahvasti läsnä tässä oluessa ja paahteisuutta myöskin. Muuten meinaa jäädä hieman kevyen oloiseksi. Runkoon hieman vahvuutta, niin puhumme loistavasta viskisestä Imperial Stoutista! Tämä on kuitenkin mainio olut, joka rungon lisäksi kaipaa monipuolisuutta. Kiva viski ja mukavasti kuivattaa suuta.
---

Onnistuneimmat oluet ovat aina vähän hankalia miettiä. Yksi pulloista jonka Jaskalle annoin, chilistout on omaan makuuni yksi niitä. Multihuipennus tuli nimeksi. Oli Viimeinen olut jonka teimme kaverini kämpässä ennen muuttoa.



Chili Stout (2014)

Tyyli: Imperial Stout
Voltit:
9 %
Infoa:
Tämä on viimeinen satsi minkä kaksimiehinen panimomme teki. Tämän jälkeen kaverini muutti Tampereelle ja panimosta tuli yhden miehen panimo, ainakin vähäksi aikaa.
Kaksi habaneroa viipaloituna kakkosastiaan ja jälkipolte on omaan makuuni oikein osuva. Aikaisemmin yritimme tehtä chilistoutia, mutta siihen käytimme liian vähän ja liian mietoa chiliä, joten uusi yritys oli rohkeampi. Onneksemme onnistuneesti.

Jaskan arvio:

Olut kaatuu kauniisti lasiin ja vaahtoa syntyy valtavia määriä. Vaahto väriltään ruskeahko ja olut pimeä, kuin talvinen yö. Ensi nuuhkaisulla totean mielessäni, että onpas muuten herkullisen tuoksuinen olut. Uhkuu voimaa! Paahteisuutta, lakritsia ja kahvisia vivahteita. Olut kaatuu kurkkuun ja tarjoaa suun täydeltä paahteisuutta, kahvia ja melko reilua humalointia, joka taittuu greipin puolelle. Muutaman sekunnin jälkeen rupeaa tuntumaan lämmittävä tunne. Chili polttelee, mutta erittäin miellyttävästi. Potkua löytyy, mutta ei kuitenkaan liikaa ja jokaisen hörpyn jälkeen tätä vaan himoitsee enemmän. Nyt olen nautinnon äärellä. Imperial Stoutien ja chilien ystävänä tämä menee kuin nenä päähän. Oluen runko on ryhdikäs, eikä ole mitään kevyt IS. Loistava olut!!!
---

Toiseksi mainitsen Witin, jossa mukana vähän kamomillaa. Meni nopeasti, kun oli niin hyvää, mutta vehnäoluen kuuluukin olla osittain ainakin tuoretuote. Kolmas olkoon kopio Three Floyds Dreadnaught Imperial IPAsta. Tosin ilo oli hieman lyhytaikaista. Kaikki pullot muuttuivat gushereiksi nopeasti joten tästä jäi vain idea uudelleenyritykseen. Imperial stout on muotoutunut omaksi suosikiksi tehdä ja juoda. Yksikään satsi ei ole ollut epäonnistunut, oikeastaan kaikki ovat olleet hyviä. Ensimmäinen RIS saikin kakkossijan kansallisessa kotiolutkilpailussa joitakin vuosia sitten.


Nykyään elämä pyörii paljon lasten kanssa leikkiessä kun töistä pääsen. Toinen lapsi syntyi juuri tässä maaliskuun lopulla ja uuteen perheenjäseneen tutustumiseen menee jonkin aikaa. Lapsiperheessä 8 tunnin keittopäivät kuumine nesteineen on utopiaa, joten seuraavaa keittoa saa taas odottaa.

Panimon nimi juontaa juurensa kun mietittiin mitä yhteistä meillä kaverini kanssa olisi. Ainoa seikka joka tuli mieleen on että molempien mutsit ovat syntyneet samana päivänä eli 31.5. Aluksi ehdotettiin Toukokuun viimeistä panimoa, mutta se muuttui kolmannenneksikymmenenneksiensimmäiseksi (31.) panimoksi hyvin pian. Lyhennettynä K1P.  Syystäkin.

Muita arvioita K1P:n oluista:

Saison Noir (2012)
Tyyli: Imperial Stout tai jopa Black Saison
Voltit: Hieman yli 9 %
Infoa:

Sain innostuksen tehdä imperial stoutin belgihiivalla kun join Stone Imperial Russian Stout - Belgo Anisen. Varastossa oli kaksi saison hiivaa, joten belgiksi sai luvan kelvata. Halusin lakritsin makua joten laitoin muscovadosokeria ja tähtianista keittoon mukaan. Kokeellista toimintaa, tietämättä mitä tuleman pitää.

Jaskan arvio:
Neljän sormen mittainen reilu vaahto ja pysyy oluen pinnalla erittäin pitkään. Tuoksu on yhdistelmä belgihiivaa ja paahteisuutta. Ensimmäisestä hörpystä tulee esiin Saisonmainen happamuus, joka pirskahtelee suussa. Taustalla paahteisuus pyrkii esiin, mutta hiiva tekee kaikkensa ettei se pääsisi esille. Makeahko ja reilun lakritsinen olut. Tämä oli enemmän mielenkiintoinen, kuin hyvän makuinen olut.

Saison Noir Bretta


Tyyli: Imperial Stout tai jopa Black Saison
Voltit: Hieman yli 10 %
Infoa:
Muuten sama, kuin ylläoleva perusversio, mutta kakkosastiaan pistin mukaan vadelmia.

Jaskan arvio:
Kolme sormea vaahtoa. Hapan ja vadelmainen. Ensimmäisenä tulee mieleen vadelmalambic ja tuoksussa ei juurikaan viitteitä Imperial Stoutin suuntaan. Maussa vadelmia ja happamuutta. Hiivaa on huomattavia määriä maussa. Tämä ei jotenkin sytyttänyt. Rakastan Saisoneja ja Imperial Stouteja, mutta tämä ei itselleni osunut yhtään.
---

Keskiolut Kekkonen

Saimaan Juomatehtaan Keskiolut Kekkonen toi itselleni välittömästi mieleen kotikaupunkini legendaarisen yhtyeen Eläkeläisten kappaleen nimeltä "Herra Kekkonen". Ei siinä auttanut kuin ruveta sen kautta arviota tekemään.


Suosittelen, että pistätte taustalle soimaan kyseisen kappaleen:
Eläkeläiset - Herra Kekkonen

Keskiolut Kekkonen

Moni olut nykyinen ei pääse kauppaankaan
ennen kuin sitä tarpeeksi lantrataan
tai se maitokauppamuottiin valetaan
ja samalla valtion sääntöjä kumarretaan.

Nyt tuopilles keskiolut Kekkonen
vielä yhden kaljan vedämme je-je-je
näin reittailee kerho hörhöjen
juoden, nuuhkien ja tarkkaillen… ja reitaten, je-je-je.

Kekkosolut nykyinen ei maistu tuhdiltaa
siinähän ei ole kuin neljä prossaa
Valvira sekoais ja kaukana Helsingissä
luulisivat että uusi RonDeJeremy on tulossa.

Nyt tuopilles keskiolut Kekkonen
vielä yhden kaljan vedämme je-je-je
näin reittailee kerho hörhöjen
juoden, nuuhkien ja tarkkaillen… ja reitaten, je-je-je.

Kekkosolut nykyinen lasissa vaahtoaa
eipä taida paljon tuoksahtaa
taitais värissä olla punaista ja ruskeaa
maistellessa saattais mallas pilkahtaa

Nyt tuopilles keskiolut Kekkonen
vielä yhden kaljan vedämme je-je-je
näin reittailee kerho hörhöjen
juoden, nuuhkien ja tarkkaillen… ja reitaten, je-je-je.

Kekkosoluen runkokin on melko laimeaa
On siinä silti makuaa
Makuprofiilissa makujakin monta miljoonaa
eipä taitaisi silti jätkän tuoppiin taittua

Nyt tuopilles keskiolut Kekkonen
vielä yhden kaljan vedämme je-je-je
näin reittailee kerho hörhöjen
juoden, nuuhkien ja tarkkaillen… ja reitaten, je-je-je.

Nyt tuopilles keskiolut Kekkonen
vielä yhden kaljan vedämme je-je-je
näin reittailee kerho hörhöjen
juoden, nuuhkien ja tarkkaillen… ja reitaten, je-je-je.
---
Kiitos ja anteeksi :)


Lyhyt arvio:
Ilman lauleskeluja oluesta voi todeta, että reilusti vaahtoava punaruskea olut, jossa tuossa pähkinäisyyttä, pientä paahteisuutta ja makeaa leipäistä mallasta. Maku on kevyen puoleinen ja taittuu metalliseksi. Makeaa mallasta ja yrttisyyttä. Helposti juotava olut, joka menee ruokajuomana.

Pisteet: 27/50


lauantai 28. maaliskuuta 2015

Rinnakkaisvertailu: Hiisi 60's Palaver & K-Market Ankkuri TAUTI Stoutit


Eilen iltana minulla oli kaksi Tautia ja nyt puhun oluista. Ensimmäinen on 4,4% K-Market Ankkurille valmistettu Stout ja toinen on 5,3% 60’s Palaverille valmistettu Stout. Kummankin oluen on valmistanut Panimo Hiisi. Jos ette tiedä mistä on kyse, niin lukaiskaapas tuossa alla oleva linkki, niin tiedätte mistä taudeista tässä höpisen.

60’s Palaverille ja K-Market Ankkurille Hiisiltä Tauti Stout!

Seuraavaksi onkin luvassa rinnakkaisvertailua näiden kahden oluen välillä ja katson kumpi on enemmän omaan makuuni. Maitokauppavahvuinen pehmeän paahteinen vai ravintolavahvuinen polttavan chilinen.


Ulkonäössä mentiin identtisellä linjalla tummaa ja reilusti vaahtoavaa olutta kumpainenkin.

Tuoksu:
4,4%: Tuoksussa savuisuutta ja paahteisuutta. Pehmeää hedelmäisyyttä. Taustalla ripaus tummaa suklaata.

5,3%: Vahva mausteinen chilin polte tulee ensimmäisenä esille ja sitä seuraa paahteisuus.

4,4%:sen tuoksu on nenääni miellyttävämpi, mutta 5,3%:sen on mielenkiintoisempi ja herättää enemmän kiinnostusta.

Maku:
4,4%: Maultaan kuivahko ja kevyt Stout. Hedelmäinen, savuinen ja paahteinen. Tummaa suklaata on melko reilusti. Chili on hyvin mietoa, eikä anna minkäänlaista poltetta, vaan lopussa hieman nurkan takaa kurkistaa. Hieman jopa vetinen, mutta ei pahasti.

5,3%: Olut pyörii suussa hetken aikaa ja sitten iskee melko voimakas chilin polte, joka jää suuhun erittäin pitkäksi aikaa. Taustalta tulee esiin paahteisuus, mutta nyt on chili ottanut näytelmässä pääroolin eikä haluaisi estradille muita esiintyjiä. Chilin vähitellen hälvettyä tumma suklaa ilmoittaa olemassa olonsa. Hieman vahvempaa runkoa olisi kaivannut. Sitten taas uusi kulaus ja chili potkaisee uudestaan.

Tuomio: 5,3% on selkeästi tulisen ruoan ja chilin ystäville tarkoitettu olut, jossa chilin voimakkuus on varmasti tottumattomalle liian kova pala purtavaksi, eikun siis juotavaksi. Itse tykkään tulisuudesta, joten tämä ei ole liian hottia, vaikkakin vahvempi runko olisi tasoittanut olosuhteita ja toiminut tässä paremmin. 4,4% versio on selkeästi tasapainoisempi tapaus ja makumaailma on laajempi, koska ei ole yhtä suuria hallitsevia makuja. Selkeitä makuja ja kokonaisuutena parempi. Samalla kuitenkin myös tylsempi. Vahvemman version chilin polte kiehtoo ja sitä vaan haluaa maistaa yhä enemmän ja enemmän. Chili koukuttaa ja tämän vuoksi omaan makuuni 5,3% versio on parempi. Ei niinkään maun vaan mielenkiintoisen ja oluelle harvinaisen chilisyyden vuoksi. Kummassakin oluessa on paljon parannettavaa, eivätkä ne nouse miksikään loistaviksi oluiksi.





torstai 26. maaliskuuta 2015

60’s Palaverille ja K-Market Ankkurille Hiisiltä Tauti Stout!


Jyväskyläläinen Panimo Hiisi valmisti Joensuuhun Olutravintola 60's Palaverille ja K-Market Ankkurille oluet, joissa mukana allekirjoittaneen lisäksi on ollut myös elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Markku Pölönen.

60's Palaver ja K-Market Ankkuri saivat kumpikin omat oluensa, mutta kyseisissä juomissa on paljon samaa. Tämä ei ole ainutkertainen kokeilu, vaan jatkossa näitä oluita tulee saataville kaksi kertaa vuodessa ja aina erityylisenä ja makuisena.

Oluet:

Hiisi 60's Palaver Tauti Stout
  • Voltit: 5,3 %
  • EBU: 40
  • Humalat: Columbus, Cascade ja Willamette
  • Muuta: Chipotle Poblano-Chili ja Kaakaonibs

Hiisi Ankkuri Tauti Stout:
  • Voltit: 4,4 %
  • EBU: 33
  • Humalat: Columbus, Cascade ja Willamette
  • Muuta: Poblano-Chili ja Kaakaonibs

Tatu Hiitolan mietteitä oluista:
Vahvuuden ja käytetyn chilityypin lisäksi oluet eroavat jonkin verran mallaspohjaltaan. Molemmat rakentuvat kotimaisten maltaiden ympärille (Pale Ale, Crystal 100, Chocolate, Black), joiden lisäksi molemmissa oluissa on ripaus paahdettua ohraa sekä mallastamatonta hiutaleohraa. Ravintolavahvuisessa versiossa ohrahiutaleen osuutta on kasvatettu runkoa tukevoittamaan.

Chili on molemmissa oluissa Poblano-lajiketta. 4,4 til-% -versiossa miedompaa, kuivattua anchoksikin kutsuttua laatua ja 5,3 -tilavuusprosenttisessa kypsemmistä ja tulisemmista poblanoista savustamalla valmistettua chipotle-versiota.

Oluisiin haluttiin tehdä eroa ruokakauppa- ja ravintolaversioiden välille chilivalinnalla, niin että ruokakauppaversiossa esiin nousisi enemmänkin pehmeä suklaisuus ja anchojen tumma hedelmäisyys ja ravintolaversio saisi olla selkeämmin chilinen ja jopa tulinen.

Näissä oluissa humalointi ei ole pääroolissa, vaan haluttiin antaa päärooli oluissa käytetyille tummille maltaille, chilille ja kaakaolle. Columbuksella tehdyn katkeroinnin lisäksi on kummassakin oluessa käytetty maltillinen määrä Cascadea ja Willamettea aromihumalointiin.



Mistä idea lähti?
60's Palaverissa juttelimme kuukausia sitten paikan toisen omistajan Rami Saarikorven ja ravintolapäällikön Mari Paunimon kanssa, että Palaverille voisi tehdä oman oluen. Samoihin aikoihin minuun otti yhteyttä K-Market Ankkurin kauppias Jukka-Pekka Hirvonen ja kyseli halukkuuttani suunnitella hänen kaupalleen oman oluen. Tästä päädyimmekin istumaan koko porukalla saman pöydän ääreen ja suunnittelemaan yhteinen olut kummallekin paikalle. Sillä erolla, että kaupan puolella pysytään maitokaupparajan sisällä eli tekisimmekin kaksi olutta.

Mistä keksittiin ensimmäisen oluen tyyli?
Pyörittelimme päässämme eri tyylilajeja, mutta alusta pitäen halusin ensimmäiseksi oluttyyliksi joko Portterin tai Stoutin. Päädyimme valitsemaan Stoutin.

Seuraavaksi piti miettiä, että millä tavalla tämä erottuisi muista Stouteista. Ajatuksemme pyörivät erilaisten nautintojen ympärillä. Stout on mitä parhain nautiskeluolut ja suklaa tuntui sopivalta, koska se tarjoaa monille suurta nautintoa ja jostain kaivoimme mukaan vielä chilinkin. Kun sitten pitkän pohtimisen jälkeen Mari lopulta keksi, että ensimmäinen olut on ChilisuklaaStout.

Miksi Panimo Hiisi?
Panimon valitseminen kävi helposti, koska Palaverin ja Ankkurin suunnalla olivat ajatelleet, että Hiisi voisi olla tämä panimo. Näin ollen otin yhteyttä Jyväskylän suuntaan ja sieltä näytettiin projektille vihreää valoa. Ideat heitettiin Hiisin Tatulle ja muuten melko vapaat kädet toimia.

Mistä tulee oluen nimi Tauti ja etiketin design?
Markku Pölönen suunnitteli oluelle etiketin ja keksi oluelle nimen. Alla Markku kertoo, mistä nämä ideat kumpusivat:

60´s Palaverin oman "Tauti"- oluen maailmaan kätilöiminen on ollut kiverä homma; putelin etikettikin on valmistunut kaksivaiheisesti.

"Tumman paahteinen olut, pehmeää suklaisuutta ja tulista chiliä". Eikös tuo kimara kuvastele elämän suuria nautintoja noin yleisestikin? Niinpä piirustelin etikettiin klassisen viivapiirroksen, "kyljellään lepäävä alaston naisfiguuri". Niitähän ovat taidemuseot väärällään, ja siellä saavat olla, mutta olutputelin kylkeen sellainen ei sovi; saa vielä joku päähänsä, että oluella ja seksillä on tekemistä toistensa kanssa!

Ahdasmielisyydestä suivaantuneena pärhelsin oitis toiseen äärimmäisyyteen, valitsin ankaran virastotyylin ja oluelle nimen "TAUTI". Kyllä siitäkin tulee joillekin mieleen seksi, mutta mikään virasto ei nimeä kiellä.

Täytyy tunnustaa, että olen jo vuosikausia ollut harrastunut autenttisilta näyttävien asiapapereiden "väärentämisestä", nimenomaan menneen maailman tyyliin. Niinpä TAUTI-oluen etikettikin on velkaa USA:n armeijan 40-luvun lääkintäosaston resepteille.

En tietenkään ollut maistanut pulloon tulevaa olutta, koska paneminen (oluen) oli vielä kesken, kun suunnittelin etikettiä, mutta nyt olen sen tehnyt: Chili iskee kuin tauti, mutta siihen ovat lääkkeetkin samassa pullossa. Tautisen hyvä olut!
---

Saatavuustiedot:
  • K-Market Ankkuri: Olut on hyllyssä 27.3.2015 alkaen.
Huom:
Näitä oluita ei saa mistään muualta ja kummassakin paikassa on saatavilla ainoastaan oma oluensa.
---

Jaskan kommenttia:
Tulen julkaisemaan kummastakin oluesta mielipiteeni, kunhan pääsen tarkemmin ne testaamaan.
Huomiotavaa on se, että itse olen ollut mukana ainoastaan ideoimassa tässä olutkuviossa ja samalla tavalla tulen olemaan mukana myös tulevissa oluissa. Mitään rahallista hyötyä en ole missään vaiheessa tästä saanut, enkä tule saamaan. Teen tätä ainoastaan intohimosta olutta kohtaan ja halusta tuoda makuelämyksiä ihmisten nautittavaksi.

Projekti on ollut hieno ja siitä suuret kiitokset 60's Palaverille, K-Market Ankkurille, Panimo Hiisille ja Markku Pölöselle.
---
Tässä vielä linkki Rami Saarikorven blogiin, jossa hän kertoo omia mietteitään tästä olutprojektista.
TAUTI (Olutta)

Tiedote: HELSINKI BEER FESTIVAL 2015 - Teemamaa Itävalta, lisäksi Liechtenstein ja Sveitsi

Tiedote 26.3.2015, julkaisuvapaa heti.

HELSINKI BEER FESTIVAL 2015
Teemamaa Itävalta, lisäksi Liechtenstein ja Sveitsi

Helsinki Beer Festivaalin olutmiehet vaeltelevat Tirolin vuoristolaaksoissa teemamaa Itävallan oluenetsintäreissulla. Monet pienpanimot ovat kiinni tähän aikaan vuodesta. Mikä neuvoksi? Raja tulee vastaan. Eipä siinä mitään, siis Liechtensteiniin ja olutostoksille. Saaliina oluita Liechtensteiner  Brauhaussista ja Prinzen Bräulta. Tästä helppo päätös piipahtaa samalla myös Sveitsin puolella.
Löytöinä Beer Factory, Sudwerk, Storm&Ancor Brewing, Doppelleu Brauwerkstatt, Muller Bräu, Brasserie BFM.

Tänä vuonna teemamaa Itävalta baarin (2. krs) lisäksi myös Liechtenstein ja Sveitsi baari (1. krs).

Erilaiset oluet yhteensä:
  • Itävalta: 172
  • Liechtenstein: 13
  • Sveitsi: 47
Festivaalikartta julkaistaan to 26.3 osoitteessa: www.helsinkibeerfestival.fi 

Festivaali avoinna:

Pe 10 4. Ammattilaistunnit 14 – 17 ja yleisölle 17 – 01
La 11.4. Yleisölle 12 – 01

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1, 00180, Helsinki

Lisätietoja:
Markku Korhonen,
040 7077771
info@helsinkibeerfestival.fi

tiistai 24. maaliskuuta 2015

Flunssalääkkeenä Sahtimaito


Tässä olen toista päivää kotona flunssassa ja tuli sitten kokeiltua flunssalääkettä nimeltä Sahtimaito. Sitä en tiedä onko tällaista kukaan ikinä kokeillut. Idean takana on @seikkulansuvi Twitterin puolelta eli jos tästä tulee uusi hitti ja miljoonabisnes, niin Suville sitten ne rahat (mulla pieni provikka) ;)

Tuossa alla on twiittejä, kuinka tämä idea heräsi henkiin ja sen jälkeen hieman mietteitä mausta.





 
Lämmitin vesihauteessa 1,5 dl Pyynikin Käsityöläispanimo Kataja 1.086 Sahtia ja saman verran kevytmaitoa. Sitten eikun juomat sekaisin lasiin ja maistamaan.

Tuoksultaan banaaninen, hiivainen ja pehmeän maitoinen. Muuten oikein miellyttävä tuoksu, mutta alkoholi puskee hieman esille.

Maultaan melko härskiä tavaraa, mutta eihän ne lääkkeet yleensä hyvältä maistukaan. Pullahiiva on vahvimpia elementtejä, joka tulee esille ja alkoholi jää pyörimään suussa. Maito ei maistu ollenkaan. Tämä jos olisi maistunut samalta, kuin tuoksuu, niin meillä olisi käsissämme hittituote. Nyt kuitenkin on liian härskiä ollakseen ihmisen juomista. No eipä näitä tiedä jos ei kokeile :)

Vielä ei kuitenkaan ole selvää, että auttoiko tämä itse flunssaan, joten aika siirtyä lepäilemään ja palata asiaan myöhemmin.

Saimaan Blonde Ale

Saimaan Blonde Ale

 Olutopas.info - Arvio


Saimaa on Saimaan Juomatehtaan uusi olutsarja ja tämä sarja pyörähtää käyntiin kahdella oluella Blond Alella ja Vaalealla Lagerilla. Näissä kummassakin oluessa käytetään samoja humalalajikkeita ja ne ovat speksien perusteella tehty uppoamaan suuremman yleisön makuinen eli ei liikaa revittelyä humaloinnin ym. osalta. Näistä kahdesta ensimmäisenä testiin Blonde Ale.

Panimo: Saimaan Juomatehdas

Maa: Suomi

Tyyli: Blond Ale

Voltit: 4,5 %

Katkerot: 16,0 EBU

Kantavierre: 11,2 %

Väri: 12,0 EBC

Humalat: Chinook, Cascade, Citra, Columbus ja Amarillo

Maltaat: Pale Ale, Vehnä ja Cara Pale


Fiilikset:

Vaahtoaa kolmen sormellisen verran ja väriltään kirkas kullankeltainen, jopa hieman punertava.

Tuoksussa hedelmää, ruohoisuutta ja sitruksisuutta. Viljainen maltaisuuskin on saatu mahdutettua.

Maultaan ruohoisen rapsakka, viljainen ja sitruksinen. Hiilihappoja reilusti ja kevyttä runkoa. Helppo ja hieman jopa tylsä olut, mutta tämän tyylisiä suomalaisia oluita ei juurikaan löydy eli tilaa markkinoilla on. Tämä on hieman sitruksisempi versio jo Saimaan Juomatehtaan valikoimassa olevasta Marsalkka Golden Alesta.

Pisteet:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 32/50






maanantai 23. maaliskuuta 2015

Saimaan Brewer’s Special Belgian Wheat

Saimaan Brewer’s Special Belgian Wheat

Olutopas.info - Arvio 


Saimaan Juomatehdas toi tässä lähipäivien aikana maitokauppojen valikoimiin neljä uutuusolutta ja itsekin pääsin niitä maistamaan saatuani panimolta paketin kotia. Ensimmäisenä testiin otin Brewer’s Special –sarjan alle tulleen oluen nimeltä Belgian Wheat. Aikaisemmin tähän olutsarjaan oli tullut IPA ja Red Ale, joista omaan makuuni Red oli erittäin mainio maitokauppaolut.

Tässä on muuten videopätkää, jossa isäukkoni kanssa testataan tuo yllämainittu Red Ale

Belgian Wheat on suodattamaton belgialaistyylinen pintahiivaolut. Amerikkalaisilla humalilla Cascadella ja Columbuksella kevyesti humaloitu ja pomeranssilla & korianterilla maustettu Witbier. Speksien perusteella kyseessä voisikin olla olut, joka maistuu kesällä hemmetin hyvin. Otetaanpas maistoon ja katsotaan onko asia näin.

Panimo: Saimaan Juomatehdas

Maa: Suomi

Tyyli: Witbier

Voltit: 4,7 %

Katkerot: 15,0 EBU

Kantavierre: 12,5 %

Väri: 12,0 EBC

Humalat: Columbus ja Cascade

Maltaat: Pilsner- ja vehnämallas

Fiilikset:
Samea vaalean keltainen olut melko pienellä vaahdolla.

Tuoksultaan hedelmäinen, banaaninen ja mausteinen. Korianteri on mukavasti esillä ja tuoksu on hyvin miellyttävä.

Makumaailma nitoutuu yhteen belgialaisen hiivan, pehmeän hedelmäisyyden ja mausteisuuden ympärille. Kevyt olut, joka tarjoaa virkistävän makukokemuksen. Sitrushedelmää on myös maussa mukana, mutta melkoisen hennolla otteella.

Kesäinen juoma maitokaupan puolelta ja tulen varmasti ostamaan uudestaan. Itse tykkäsin tästä erittäin paljon ja onkin tervetullut olut maitokauppojen valikoimaan.

Pisteet:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 16/20
Yhteensä: 37/50




perjantai 20. maaliskuuta 2015

Garage Hard Brew Orange Peel ja Ginger - Jaska vs. Ennakkoluulot


Ostin tänään lähikaupasta kaksi sinertävää purkkia, jotka kiilsivät uutuutta. Hetken aikaa taistelin kaupassa ennakkoluulojeni kanssa, mutta lopulta en kuunnellut ennakkoluulojani, vaan tein ostopäätöksen. Juomat olivat nimeltään Garage Hard Brew Orange Peel ja Garage Hard Brew Ginger.

Tämän jälkeen kotia päästyäni kävin ennakkoluuloni kanssa seuraavanlaisen keskustelun, kun otin nämä juomat maistoon.

Jaska: Hei ennakkoluuloni! Katsos mitä ostin, vaikka käskit jättää ne hyllyyn.

Ennakkoluuloni: Mitä vittua! Tuohan on Garagea ja sä oot olutblogisti! On tainnut auringonpimennys sumentaa näkösi?

Jaska: Tämä on olutta.

E: Ei helvetissä ole. Se on sellaista limulonkerosiideri hässäkkää. Alkoholillista limonaadia.

J: Tässä tölkissä lukee ”It’s lager beer” Katso vaikka ja takapuolella lukee Olut, öl.



E: Nyt ovat onnistuneet kusemaan kunnolla Jaskaa silmään. Tuo ei ole olutta nähnytkään.

J: Äläs nyt. Tässä lukee ainekset ja siinäkin oluiden raaka-aineita kuten ohramallas ja humala. On siinä kyllä panimosiirappiakin ja muita aromijuttuja.

E: En edelleenkään usko, enkä kyllä halua tuota maistaakaan. Jos se on olutta, niin ei se ainakaan hyvää ole.

J: Mulla on nyt kädessäni nämä tölkit ja toisessa on lageria, joka maustettu inkiväärillä ja toinen appelsiininkuorella. Eli nämä on oluita. Niissä vaan sattuu olemaan lisättyjä aromeja.

E: Eli hömppäkaljaa!

J: Älä tuomitse ennen kuin maistat. Isketäänpäs eka tölkki auki ja katsotaan miltä maistuu Garage Hard Brew Orange Peel.

E: Ei mun tarvii sitä maistaa, kun tiedän, että se on peruslageria, jossa keinotekoiselta maistuvaa appelsiinin kuorta. Case closed! 


J: Tuoksu mausteinen ja appelsiinin kuori tulee esille. Harmi vaan, kun se ei ole aidon tuntuinen. Tässä hyvä ennakkoluuloni olit oikeassa.

E: No helvettiläinen. Olen aina oikeassa ja sinä olet pösilö. Maistappa sitä, niin saan naurut.

 -Yhden kulauksen jälkeen.-

J: Vetinen, keinotekoinen ja jopa etovan makuinen viritelmä. Loppumaussa hiven leipäistä mallasta, mutta muuten on kyllä pahinta mitä olen pitkään aikaan suuhuni tunkenut. Miksi epäilinkään sinua ennakkoluuloni ja kehoituksistasi huolimatta maksoin tästä kolme euroa?

E: HAAAHHAAHHAAAAAA! Olen aina oikeassa ja kun minua et kuuntele, niin silloin ostan näitä random juomiasi. Olet hölmö.

J: No eipäs nyt heitetä kirvestä kaivoon. Meillä on vielä tuo inkivääriversio maistamatta. 

E: Ei meillä, vaan sinulla. Maista vaan herra blogisti ihan yksinäsi tuo limusi.

-Sitten aukesi toinen tölkki ja kaatui lasiin.-




J: Keinotekoista inkivääriä ja hieman simainen tuoksu.

E: Hörpi hörpi äläkä siinä spekuloi.

J: Samalla kaavalla mennään ja ei kyllä sytytä yhtään. Inkivääristä on vain pieni tuntuma mukana, eikä se kyllä anna kuin tekohengitystä kehnolle juomalle. Tämäkin on kerta kaikkiaan huono juoma.

E: Olisiko nyt korkea aika kertoa, että kuka oli taas kerran oikeassa? 

J: Pakko myöntää, että jos olisin mennyt ennakkoluulojeni mukaan, niin  nämä juomat olisivat jääneet kaupan hyllylle. Olit ennakkoluuloni taas kerran oikeassa ja näilläkin rahoilla olisi voinut ostaa, vaikka maistuvia pienpanimo-oluita.

Loppuvinkkinä: 
Maistakaa oluita ennakkoluulottomasti. Ennakkoluulot ovat hyvä hälyttävä mittari, jota kuitenkin kannattaa ostopäätöstä tehdessä kuunnella. Aina kuitenkin kannattaa ottaa asioista selvää, eikä ostaa sikaa säkissä. Olutsivustot, kuten Olutopas.info ja Ratebeer.com ovat mitä mainioin tapa selvittää, että onko joku olut mahdollisesti sinun makuusi sopiva. Samalla myös me olutblogistit omalla panoksellamme yritämme antaa vinkkejä.

Huomio, että tilanne oli tosi, vaikka vähän kieliposkella kirjoitettu :)

torstai 19. maaliskuuta 2015

Suomalaiset pienpanimot tutuksi – Radbrew

Suomalaisia pienpanimoita syntyy kuin sieniä sateella ja tässä nopeasti meinaa itsekin tippua kärryiltä, että minne milloinkin syntyy uusi panimo. Yksi näistä uusimmista tulokkaista on Turun Kaarinassa oluitaan valmistava Radbrew. Panimo aloitteli toimintansa vuoden 2014 puolella ja heiltä on tullut jo useampia oluita ravintolajakeluun. Radbrew:n oluita on jakelussa Turussa, Tampereella, Helsingissä ja Espoossa. Suurin osa oluista menee tätä nykyä pääkaupunkiseudulle ja kaikkiaan oluita on saatavilla noin 15 olutravintolassa. Kevään ja kesän aikana saatavuus tulee laajenemaan suurimpiin kaupunkeihin ympäri maata.


Kyselin Radbrewn Eikka Laaksolta hieman, että mistä tässä panimossa on kyse ja tässä on pitkästä aikaa panimojuttuja blogiini.

Eikka ja Patrik lähtivät perustamaan Radbrew –panimoa osittain sen vuoksi kun he olivat luotsaamansa oluenpanokerhon kanssa päätyneet siihen pisteeseen, missä kehittyminen oluenpanijoina ei heille enää vaikuttanut parhaalta vaihtoehdolta harrastajamittakaavassa. Siitä alkoikin omien panimolaitteiden suunnitteleminen ja konsepti pyöri herrojen mielessä vuoden verran ennen kuin panimo sitten sai alkunsa.

Pohdinnoissa he päätyivät siihen, että rahkeet riittävät panimon pyörittämiseen jos he saavat suunniteltua kaiken siten, että aloituskustannukset ovat 10 % tavanomaisista kustannuksista. Vuoden etsiskelyn ja suunnittelun jälkeen Eikka ja Patrik olivat päässeet tavoitteeseensa. Heille oli erityisen tärkeää, että voivat valmistaa haluamiansa oluita ilman kompromisseja tai yhtiössä pyöriviä nurkanvaltaajia, joten he kieltäytyivät kaikista tarjouksista jossa joku olisi rahoittanut yhtiötä osakkeita vastaan. He kutsuvatkin yhtiömuotoaan leikkisästi kaksoisdiktatuuriksi, sillä osakeyhtiössä on vain kaksi osaketta.

Radbrew valmistaa kaikkia oluttyylejä, osittain sen mukaan mitä heillä itsellään sattuu tekemään mieli ja osittain myös, että mitä heiltä toivotaan. Eikka ja Patrik eivät lähteneet panimotoimintaan rahan, maineen tai kunnian vuoksi, vaan rakkaudesta hyvään olueen ja mahdollisuudesta tehdä elääkseen jotain mistä todella pitää.

Oluet:
APA/IPA – Sarja

Trinity: Keskirunkoinen tukevasti aromihumaloitu IPAhtava APA. Humalina Centennial, Simcoe ja Warrior.


Crossroads: Mallaspohjaltaan hiukan Trinityä kevytrunkoisempi jotta humalat pääsevät paremmin oikeuksiinsa. Lisänä hop backissä ja kuivahumalana käytetty Columbusta Simcoen kaverina.

Sandstone: Estraadi Sorachi Acen uniikille maulle ja tuoksulle jota Columbus mukavasti syventää.

Ranger: Sandstonen jälkeen paluu hiukan tavanomaisempaan humalointiin, Amarillon, Simcoen, Centennialin sekä Warriorin muodossa.

Greenhouse: Erittäin matala alfahappoisella Hallertau Hersbrucker (1,7%) humalalla runsaasti humaloitu TV:stäkin tuttu APA.

Muut:

Alone in the Dark: Konservatiivisesti kauralla ja laktoosilla ryhditetty Stoutti jossa on käytetty kuorittua mustamallasta pehmeyden takaamiseksi.

Red Planet: Mallaspainoitteinen, miedosta alkoholiprosentistaan huolimatta tukevarunkoinen red/brown ale hybridi, ei niin katkeron oluen ystäville. East Kent Goldings single hop.

Mitä on luvassa lähitulevaisuudessa?

Olemme vihdoin saaneet panimon laajennuksen valmiiksi. Nyt edessä onkin uusien tilojen täyttäminen käymisastioilla, tuotantotekniikoiden parantelua sekä tuotekehitystä.

Mitä uutuustuotteita on tulossa?
Seuraava tuotteemme on nimeltään Greenhouse ja kyseisessä tuotteessa nautitaan Prisma Studiossa nähdyn tuotekehityksen tuloksista. Suurin piirtein kuukauden kuluttua tulossa on tupla IPA/APA sekä muuta jännää ja pitkin kevättä valikoimiimme alkaa ilmestyä vakituotteita, joiden valintaan on tulevaisuudessa mahdollista päästä vaikuttamaan Facebook-sivujemme kautta.

Nähdäänkö Radbrew tänä vuonna oluttapahtumissa?

Tulemme osallistumaan useisiin tapahtumiin tänä vuonna, mutta niitä ei ole vielä lyöty lukkoon, joten emme kommentoi yksityiskohtia vielä sen enempää. Jos kuitenkin olemme paikalla, se tuskin jää epäselväksi kenellekään ;).

Mitä haluatte sanoa hyvien oluiden ystäville?

Tukekaa lähialueenne pienpanimoja ja kokeilkaa jos löydätte ulkomaisille suosikeillenne kotimaisen korvaajan. Tutustuttakaa tuttavapiirissänne olevat bulkkioluen lipittäjät, maukkaisiin vaihtoehtoihin. Pienillä, kovasti verotetuilla markkinoilla kuten Suomessa, ainoa tapa varmistaa monipuolinen, paikallinen ja tuore valikoima on tehdä se paikallisten asiakkaiden tuella. Älkää kuitenkaan tehkö sitä laput silmillä, vaan vaatikaa laatua ja antakaa palautetta. Teillä on valta tehdä Suomalaisesta olutkulttuurista yhtä korkealuokkaista kuin mitä se parhaimmillaan on!




keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Saimaan Juomatehtaan kevään 2015 uutuudet


Saimaan Juomatehdas tuo maitokaupan puolelle neljä uutuusolutta, joiden jakelu on alkanut tällä viikolla. Arviota blogin puolelle on tulossa myöskin lähiaikoina. Katsotaan pikaisesti mitä on luvassa.

Huom. Alla olevat kuvaukset ovat panimon nettisivuilta kaiveltu.

Saimaan Juomatehtaalta tulee uusi tuoteperhe nimeltä Saimaa ja siihen tulee heti alkuun kaksi olutta.


Saimaa Vaalea Lager
4,5 %
Vaalea Lager
Humalat: Chinook, Cascade, Citra ja Columbus
Panimon kuvaus: Saimaa Vaalea Lager on suodatettu kullankeltainen ja raikkaan hedelmäinen täysmallasolut. Pohjahiivaoluen pehmeän maltainen maku syntyy kotimaisilla pelloilla kasvaneista ohra- ja vehnämaltaista. Helposti nautittavan ja keveän makunautinnon viimeistelevät amerikkalaiset humalalajikkeet.

Mikkelissä luonnonkauniin Saimaan rannalla valmistettavat Saimaa-oluet syntyvät vuosisataisia olutperinteitä vaalien ilman lisä- ja säilöntäaineita.
---

Saimaa Blonde Ale

4,5 %
Blond Ale
Panimon kuvaus: Saimaa Blonde Ale on suodatettu kullankeltainen ja keveän hedelmäinen täysmallasolut. Pintahiivaoluen samettinen maku syntyy kotimaisilla pelloilla kasvaneista ohra- ja vehnämaltaista. Helposti nautittavan ja raikkaan makunautinnon viimeistelevät amerikkalaiset humalalajikkeet.

Mikkelissä luonnonkauniin Saimaan rannalla valmistettavat Saimaa-oluet syntyvät vuosisataisia olutperinteitä vaalien ilman lisä- ja säilöntäaineita.
---

Brewer’s Special –olutsarja saa uuden tulokkaan Red Alen ja IPA:n kaveriksi ja uusi tulokas on Belgian Wheat. Siitä lisää alla.


Brewer’s Special Belgian Wheat 4,7 %
4,7 %
Belgityylinen Ale
Panimon kuvaus: Brewer’s Special Belgian Wheat on suodattamaton ja oljenvaalea pintahiivaolut, jonka tuoksussa ja maussa on kevyttä maltaisuutta, mausteisuutta sekä hedelmäisyyttä. Oluen tasapainoinen runko syntyy kotimaisista vehnä- ja pilsnermaltaista. Amerikkalaiset Cascade- ja Columbus-humalat sekä pomeranssi ja korianteri viimeistelevät hennon mausteisen sekä raikkaan makunautinnon.
---

Näiden lisäksi maitokauppojen hyllyihin saapuu varmasti huomiota herättävä oluttölkki.


Kekkonen Keskiolut
4,2 %
Wiener/tumma lager (ihan vaan heittona laittelin)
Panimon kuvaus: Kekkonen Keskiolut on suomalaisen oluenvalmistuksen taidonnäyte. Oluessa yhdistyvät perinteinen laatu, maku ja ammattiosaaminen. Kuparinpunertava ja suodatettu pohjahiivaolut valmistetaan käsityönä parhaista maltaista ja humalista. Täyteläinen Kekkonen Keskiolut vaahtoaa lasissa kuin Saimaan kanava.
---

Tällaisilla eväillä Saimaan Juomatehdas lähtee kevättä ja kesää kohti.

tiistai 17. maaliskuuta 2015

Spiegelau uutuus! American Wheat Beer/Witbier -olutlasi ja kilpailu!


Spiegelau American Wheat Beer/Witbier

Spiegelau olutlasit löytyvät jo melko monelta olutharrastajalta ja nyt tähän lasisarjaan on tullut lisäystä. Spiegelaun uutuus on American Wheat Beer/Witbier –lasi. Olutlasi on valmistettu yhteistyössä Michigan –lähtöisen Bell’s Breweryn kanssa. Uutuuslasi on tarkoitettu amerikkalaisten- ja belgialaisten vehnäoluiden nauttimiseen.

Jaskan kommentit lasista:
Ensimmäisenä tästä lasista tuli mieleen Alkostakin saatava Glencairn -viskilasi, mutta tarkemman tarkastelun jälkeen huomaa, että viskilasin suu avautuu enemmän ulospäin. Tämä olutlasi sitoo hedelmäiset aromit lasin sisään ja tuoksu tulee sieraimiin erittäin vahvasti. Nopealla testauksella voisikin sanoa, että pätevän tuntuinen olutlasi ja näissä Spiegelaun laseissa itseäni kiehtoo eniten näiden lasien kestävyys (muutaman kerran tullut kunnolla kolautettua, eikä hajoa) ja lasien ohuus.

Eiköhän sitten pistetä yksi setti näitä laseja jakoon.

Kirjoita olutarvio 
ja 
voita 
4 kpl Spiegelau American Wheat Beer/Witbier -olutlaseja!

Kuinka voit voittaa American Wheat –lasit?
Kirjoita olutarvio yhdestä amerikkalaisesta tai belgialaisesta vehnäoluesta ja ota valokuva tästä oluesta. Lähetä ne minulle sähköpostiin jaska(ät)jaskankaljat.fi. Liitä sähköpostiin myös yhteystietosi mahdollista palkintoa varten. Tulen valitsemaan parhaan arvion ja julkaisemaan sen blogissani. Tätä varten kerro myös nimimerkki tai nimi, jota voi arviossa käyttää.

Käyttäkää mielikuvitustanne ja kirjoittakaa arvio, joka tulee erottumaan lukuisista muista. Se mikä osuu parhaiten omiin mieltymyksiini tulee voittamaan lasipaketin itselleen. Huom. kilpailuun saa osallistua kuka haluaa. Sillä ei ole väliä olitko olutlblogisti, ystäväni tai kuka tahansa. Kaikki arviot tulen käsittelemään puolueettomasti. Joten eikun olutta valitsemaan ja runosuoni kukkimaan!

Arviota voit lähettää 31.3.2015 klo. 23:59 asti ja voittajan tulen julkaisemaan parin päivän sisällä tuosta.
 ---
http://www.decanter.fi/

maanantai 16. maaliskuuta 2015

Kellarista: 2-vuotias Malmgård Huvila Arctic Circle Ale

Malmgård Huvila Arctic Circle Ale

Olutopas.info - Arvio 



Appiukon kellarista (omasta olutkätköstäni) esiin kaivettu Malmgårdin Arctic Circle Ale vietti viime torstaina (12.3.2015) 2-vuotissyntymäpäiviään  ja samalla paukkui myös parasta ennen päiväys rikki tässä oluessa.

Olen arvioinut tämän ACA:n blogiini 30.5.2013 ja silloin kyseessä ollut pullo oli melko tuoretta tavaraa. Nyt maistellaan toinen pullo samaisesta erästä, että kannattaako näitä jatkossakin unohdella kellariin vai imaista tuoreena naamariinsa.

Sellaisella nelisenttisellä vaahdolla lähtetään liikenteeseen. Väritys on tummanruskeaa cokiksen väristä.

Tuoksusta tulee ensimmäisenä mieleen, joku tuhdin puoleinen ja pehmeähkö Portteri. Paahteisuutta on melko paljon enemmän mitä muistelen. Yrttistä katajaisuutta ja leipäistä maltaisuutta. Miellyttävä tuoksu.

Makumaailma on pehmeän paahteinen ja yrttisyys on reilun puoleista. Jos ei tietäisi mistä oluesta on kyse, niin menis aivan portterista. Taustalta makean maltainen ja hieman jopa sahtimainen rukiin ja katajan säestyksellä. Jotenkin tässä on kaikki maut nitoutuneet nätisti yhdeksi nautinnolliseksi kokonaisuudeksi, eikä täten mikään liikaa hyökkää esiin. Voisin väittää, että tämän oluen kohdalla kypsyttäminen kellarissa kannatti, vaikka tuoreeltaankin on loistava olut.


JaskanKaljat -blogin ystäville Spiegelaun olutlasit -10 %

Jos joltain vielä puuttuu hyllystä Spiegelaun olutlasit, niin JaskanKaljat -blogin ystäville on oma alennuskoodinsa Decanterin verkkokauppaan. Alennuskoodilla saat 10 % alennuksen kaikista Spiegelaun tuotteista. Heitä kolpakkosi roskakoriin ja hommaa kunnon olutlasit!

Alennuskoodi: jaskankaljat



sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Imperialia saunassa


Oluttölkki, jonka ulkoisia muotoja komistaa suuri uljas mustakotka ja sen alla melko isoin kirjaimin lukee sana IMPERIAL!!! Tämä oli se näky, jonka näin isäni lomakuvassa, kun kiinnostuksen kipinä silmäkulmassani rupesin kyselemään oluen perään. Kotka ja Imperial ainakin itselläni heitti ajatukset kuningas oluttyylin eli Imperial Stoutin puolelle ja kun sain tölkin käteeni, niin eihän se ihan sitä ollut.

Kyseinen olut olikin 4,6 % Vaalea Lager suoraan Costa Ricasta. Tuo on aikalailleen vastakohta tälle omalle haaveelleni ja ajatukselleni. Olut oli nimeltään La Cerveza De Costa Rica Es Imperial.

No ei siinä mitään. En ruvennut kaivamaan turhaan Spiegelaun Stout –lasia tälle oluelle, vaan kiskaisin sen saunanlauteilla suoraan purkista naamariini. Makumaailmasta sen verran, että sitä ei ollut. Mitä nyt, että yksi mauttomimpia ja pahvisimpia oluita pitkään aikaan.

Ulkokuori voi pettää!

perjantai 13. maaliskuuta 2015

Olvi Iisalmi Pale Ale


Olvi Iisalmi Pale Ale

Maamme suurin itsenäinen suomalainen panimo Olvi on herännyt pitkäkestoiselta talviuneltaan ja valmistanut vuonna 1878 alkaneen taipaleensa ensimmäisen Pale Alen. He eivät tyytyneet valmistamaan American Pale Alea tai India Pale Alea, vaan Iisalmesta tuli kokonaan oma tyyli Iisalmi Pale Ale. Tämä maitokauppavahvuinen olut on viralliselta tyyliltään Session IPA, mutta Iisalmi Pale Ale on hieno oivallus ja mukava humoristinen lisä tälle oluelle. Kaiken ei kuitenkaan pidä olla liian vakavaa.

Iisalmi Pale Ale matkalla turvallisesti Jaskan testattavaksi!

Olut rupeaa löytymään kauppojen hyllyiltä 18.3.2015 lähtien.

Iisalmi Pale Ale on Mosaic-, Galaxy-, Comet- ja Saphir humalilla ryyditetty juoma, jossa EBUjakin on kertynyt kiitettävät 55. Tölkin ulkoasu on omaan silmääni miellyttävän näköinen ja tarjoaa kaiken tarvittavan informaation tästä juomasta.

Pääsin maistamaan tämän uutuuden tuossa eilen illalla saatuani muutaman tölkin panimolta maistettavaksi, joten pitemmittä löpinöittä tölkki auki ja testaamaan.

Panimo: Olvi

Maa: Suomi

Tyyli: Session IPA

Voltit: 4,7 %

Katkerot: 55 EBU

Väri: 16 EBC

Humalat: Mosaic, Galaxy, Comet ja Saphir

Fiilikset:
Vaahtoa kertyy oluen pinnalle kiitettävä määrä ja olut kirkas oranssinkeltainen.

Tuoksussa alkuun pientä kitkeryyttä, joka nopeasti siirtyy sivuun tuoden esiin kelpo annoksen greippiä ja havuisuutta. Ruohoisuus on läsnä, mutta ehkä olisin kaivannut enemmän hedelmäisyyttä.

Maku on pikkuisen pistävä. Katkeroita löytyy kohtalaisesti, mutta ei kuitenkaan, niin paljon kuin EBU -lukema antaa olettaa. Humalointi heittää enemmän ruohoisen puolelle, kuin hedelmäisen. Greippinen sitruksisuus on toinen kantava osa makumaailmaa. Maussa on oikein näpäkkä ote ja enemmän asennetta, kuin kaikissa Olvin aikaisemmissa oluissa yhteensä. Kepeys on selkeästi havaittavissa, mutta ei tämä vetisen puolelle taitu, vaan noihin prosentteihin nähden ryhtiä on sopivasti.


Olvin paras olut tähän mennessä ja uskon, että tästä tulee varmasti menestystuote. Kaksi aikaisempaa Olvin olutta Sandels Vehnä ja Hiili olivat jo hyvä suunta, joten tältä osasi pikkuisen odottaakin.

Pisteet: 33/50