perjantai 29. toukokuuta 2015

Sori Brewingilla homma käyntiin ja oluet myyntiin!

Odottelu on nyt palkittu, kun Suomen virolaisin pienpanimo Sori Brewing on saanut omalla panimollaan valmistetut oluet vihdoin myyntiin. Sori Brewing lähti liikkeelle viidellä oluella ja uusia tulee vähän väliä lisää.


Näillä oluilla homma lähti liikenteeseen:

Investor IPA
  • 6,9 % 
  • West Coast IPA
  • 70 EBU
Oluessa käytetyt humalat ovat Amarillo, Simcoe, Cascade ja Magnum.
---

Out of Office
  • 4,5 % 
  • Session IPA
  • 55 EBU
Kevyt IPA, jossa humalina Simcoe, Cascade ja Centennial.
---

Sisu
  • 8,0 % 
  • Double IPA
  • 90 EBU
Reilusti humaloitu olut, jossa humaloinnissa Magnum, Centennial, Cascade, Mosaic ja Ahtanum.
---

Coffee Gorilla
  • 7,0 % 
  • Baltic Porter
  • 45 EBU
Oluessa käytetty kuutta eri mallasta ja espressoa.
---

Garden Wit
  • 4,5 %
  • Witbier
  • 20 EBU
Oluessa käytetty mausteena ruusunmarjaa, appelsiinin kuorta ja korianterin siemeniä.
--



Sori Brewingin kuulumisia:

Tapasin Sorin jätkät Heikin ja Pyryn Tampereella Pyynikin Käsityöläispanimolla, kun he kävivät jeesaamassa olueni kanssa. Käytiin siinä myös rupattelemassa saunanlauteillakin ja he kertoivat, että lähiaikoina panimolla on valmistettu melkoisesti olutta. Viikon aikana panimolla pullotettiin ja kegitettiin 15 000 litraa olutta ja niiden valmistukseen meni aikaa kolme viikkoa. Nämä litrat rantautuivat pääasiassa Suomeen ympäriinsä, aina Joensuusta Helsinkiin ja Torniosta Kotkaan saakka.

Tarkemmat saatavuustiedot löydät tästä.


Saunan lauteilla oli hyvää aikaa keskustella Sorin kuulumisista ja he lähtevät toiminnassaan heti vientivetoisesti liikenteeseen. Oluita on tarkoitus saada nopealla aikataululla niin Hollantiin kuin Venäjällekin. Lisää markkinoita aukeaa pikapuoliin. Vientiin he lähtivät panostamaan, että pysyy homma mielenkiintoisena ja panimo kiinnostavana.

Oluet lähtivät hyvin liikenteeseen ja niitä tulee kesän aikana saataville yli viiteenkymmeneen markettiin ja kymmeniin ravintoloihin ympäri Suomen. Kuulin jo hieman kiinnostavista yhteistyöoluistakin, joten niitä itse odotan suurella mielenkiinnolla. Niistä lisää sitten, kun on ajankohtaista. Sori Brewing aloittaa myös tynnyrikypsytysohjelmansa, joten tynnyrikypsytettyjä oluitakin on luvassa.



Kun puhuttiin tulevista oluista, niin tämän vuoden puolella on luvassa kaikenlaista hauskaa aina jykevistä Imperial Stouteista Soureihin ja kovatasoisiin India Pale Aleihin. Panimo aloitti toimintansa melko isolla setillä, mutta jo nyt paineita kasvamiseen on.

Tällä hetkellä panimolla työskentelee perustajien Heikin ja Pyryn lisäksi kaksi henkilöä tuotannon puolella. He löysivät loistotyypit Lontoosta ja Uudesta-Seelannista. Vuoden aikana on tarkoitus kasvattaa Sorin porukkaa vielä parilla uudella työntekijällä.

Joukkorahoitus on panimolla huomattu erittäin hienona asiana ja vuoden varrella on tullut sijoittajilta paljon tukea ja ajatuksia. Pyryn ja Heikin mielestä onkin hienoa päästä järjestämään avajaiset näiden ihmisten kunniaksi kesäkuussa. Loppuun jätkät kommentoivat, että kokemus on ollut tähän asti yhtä aikaa rankka että mahtava. He osasivat ennakoida paljon asioita ja varautua, paljon on tullut puskista yllätyksiä – sekä positiivisia että haastavia.

Sain maistoon kolmisen pulloa Sorin uutuuksia ja niistä juttua luvassa lähiaikoina. Oletko itse päässyt jo maistamaan Sori Brewingin oman panimon tuotoksia? Kerroppas mielipiteesi!


Jaska toivottaa Sori Brewingille onnea ja menestystä! Cheers!!!

Joensuun jätkät Jaska ja Heikki

torstai 28. toukokuuta 2015

Tampere SOPP2015 ja perjantain fiiliksiä osa2


Sitten onkin aika jatkaa Tampereen SOPPin perjantaita ja alkupäivän fiiliksiä löytyy vielä täältä.

Tässä vaiheessa elimme klo. 20.00 Tampereen aikaa!
Suunnistin päättäväisin askelin Hollolan Hirven kojulle ja sieltä lasiini kaatui Hiidenhirvi Black Ale. Tämä 4,7 % Black Ale ei ollut mikään Black IPA, vaan Hollolan Hirven isäntä Ilkka Sipilä kuvaili olutta enemmänkin perinteisenä englantilaistyylisenä Black Alena. Maistaessani olutta pystyin hyvin samaistumaan Ilkan kommenttiin.



Hollolan Hiidenhirvi Black Ale
Kevyt marjaisa ja hedelmäinen tummahko Ale. Paahteisuutta mukavasti. Kevyitä ja helppoja makuja.

Ei jotain IPAa vaan just sitä toista IPAa :)



Maku Brewingin tiskillä oli jo Jotain IPAA? päässyt loppumaan, joten otin jotain muuta IPAa eli heidän perus IPAnsa. Tämä on aina toiminut hyvin ja nytkään ei poikkeusta tullut. Hienoa että tämä olut tuli Alkon valtakunnalliseen valikoimaan, niin voi käydä ostelemassa myös kotiin.

Ruisherkku


Sitten alkoi vatsassa kurnimaan ja lähdin kartoittamaan ruokatarjontaa. Ruokakojuista silmiini pisti sellainen piste, jossa myytiin Ruisherkkuja. Pienen maistiaisen jälkeen annos olikin myyty. Sen verran maukkaita ruisleipän palasia oli, että mukaani lähti annos jalapenoin höystettynä. Nämä ruisherkut ovat valkosipulilla maustettuja ruisleipän palasia ja maultaan mainioita näin oluiden kanssa ja välissä nautittuna. Vahva suositus!

Ruisherkkuja mussuttaessa vapaata istumapaikkaa tuli kyselemään tyylikkäästi pukeutunut herra nimeltä Jouko Ylijoki. Jouko on Lapin Voiman sahdintekijä ja valmistaa oluita muinaisilla resepteillä. Keskustelimme ruokailun ohessa pitkät tovit näistä muinaisoluista ja pääsin kuulemaan erittäin mielenkiintoisia asioita oluiden historiasta. Tämän jälkeen olikin aika lähteä maistamaan hänen oluitaan. Loppu olikin makujen sinfoniaa.

Ensimmäisenä sain lasiini Taari –nimisen muinaisoluen. Taari itäinen muinaisolut, josta Reittausblogin Harri kertoo paremmin omassa blogijutussaan.

Suoralainaus Reittausblogista
” Taari valmistetaan keittämällä ensin katajanoksia mäskäysvedessä jokusen tovin, sitten suoritetaan sahdintapainen mäskäys ja mäskin kiehautus. Mäskätessä voidaan lämpötilaa nostaa esim. kuumilla kivillä - kuten kivisahdissa tai steinbierissä. Erikoisuutena - ja tämä on samalla yksi tekijä joka erottaa tämän perinteisestä sahdista - koko mäski käytetään, eli vierrettä ei eroteta mäskistä ennen käyttämistä. Taari käytetään pullahiivalla ja se käy muutaman päivän. Käymisajasta ei ollut puhetta tapahtumassa, mutta nettisivuillaan kertovat, että muinaisolut juodaan viikon käymisen jälkeen.”



Festareiden parhautta!


Lapin Voiman Jouko Yliijoki

Lapin Voima Taari
Häkellyttävän hieno makukokemus. Puhtaat ja yksinkertaiset maut. Kataja tulee nätisti esille ja banaanisia piirteitä. Kevyttä, hapotonta ja erittäin helppoa juotavuutta. Loistava kesäinen olut, jota voisi juoda vaikka kuinka paljon. Mahtavaa!

Taarin jälkeen sain lasiini Kullero Ruissahtia, jonka Jouko opasti nauttimaan pyörittelemällä sitä suussa ennen nielaisua. Näin kun teki, niin se sahti vaan yksinkertaisesti jäi suuhun. Todella paksua ja ylihienoa sahtia. Katajaa, banaania ja suutuntuma pureskeltavan paksua. Tätä juodessa itsekin ryhtyi haikailemaan muinaisiin aikoihin ja metsiin tallailemaan sahtikippo kädessä. Nämä kaksi olivat olutkulttuuria sieltä parhaasta päästä.

Wasteland

Olut virtaa Radbrewn tiskin äärellä

Lapin Voiman mahtavuuksien jälkeen lasini etsi seuraavaa uhriaan ja sellainen löytyi vierestä Radbrewn tiskiltä. Ensimmäisenä lasiini kaatui Radbrew Wasteland: Northern ESB. Mielenkiintoinen ESB, johon pohjoista fiilistä haettu Suomessa saatavilla olevista maltaista. Ei panimon parhaita, eikä tämä ollut sellainen Fuller’sin ESB:hen verrattava olut, vaan hyvin erilainen. Toisena tältä tiskiltä lasiin Radbrew Throw in the Towel. Brittimeininkiä all the way. Puuta, pähkinää ja makeaa karamellia. Leipäisä maltaisuus reiluhkoa.

Radbrew Throw In The Towel
Malmgård Emmer IPA
Siitä sitten kampesin itseni Malmgårdin Panimon tiskille nojailemaan ja lasiin kaadettiin Malmgårdin Emmer IPA. Tuoreeltaan huomattavasti raikkaampi, kuin itselläni olleet hieman vanhemmat pullot. Emmer –vehnä on vahva elementti makumaailmaa ja mielestäni toimii huomattavasti paremmin Emmer Tripelissä.


Luomuinen Rölssi

Ruusuhippi

Rekolan Panimolla oli vielä ainakin pari maistamatonta olutta ja niistä ensimmäisenä maistoon Mathildedalin Kyläpanimon kanssa yhteistyönä valmistettu Luomu Rölssi. Kölssit (Kölsch ) ovat omaan makuuni niitä parhaita ns. perusoluita. Paha puhua perusoluista, koska näiden saatavuus Suomessa on melko heikonlaista.

Rekolan Panimo & Mathildedalin Kyläpanimo Luomu Rölssi
Hienoa ja toimivaa perustekemistä. Olut jossa ei mitään erityisen erikoisia piirteitä, vaan helppoja puhtaita makuja. Mausteisuus reilua, mutta ei häiritsevästi. Nousi yhdeksi suosikikseni tässä tapahtumassa ja juurikin sen takia, ettei tarvitse olla hirmu spesiaali ollakseen hyvä olut. Kokemattoman maistelijan helppo päästä sisälle ja kokeneempikin pystyy arvostamaan toimivia perusmakuja. Hyvää työtä.

Samaiselta tiskiltä sitten toinen juoma lasiin, joka oli myös kollaboraatio-olut, mutta tässä mukana oli Panimo Hiisi. Olut kantoi nimeä Kaksi Kotia Ruusuhippi Belgian Ale ja tämä ei ollut sitten enää niin omaan makuuni. Oluessa mukana ruusunmarjaa ja sen sieltä pystyi selvästi poimimaan. Jotenkin hieman sekava olut ja itselleni belgihiiva ja nuo ruusuiset marjat eivät osuneet sopivasti yhteen. Tää ei tällä kertaa lähtenyt.


Pyynikin Sessio Stout

Pikainen piipahtaminen Pyynikin tiskillä ja lasissa tummaa. Tarkemmin sanottuna siihen kaatui heidän uuden Sessio –sarjan Stout.

Pyynikin Sessio Stout
Kevyttä, mutta niinhän se noilla 4,2 prosentin tehoilla onkin. Kuivahko ja paahteinen helposti nautittava Stout, jossa humaloinnissa käytetty kahta samaa humalaa, kuin omassa tulevassa oluessani (Target & EKG).

Hopping Brewsters Double Warthog

Stout lasin kanssa käppäilin Hopping Brewstersin tiskille, jossa Kimmo Kyllösen kanssa rupateltiin pitkän aikaa. Siinä rupattelun ohessa otin maistoon heidän 200 EBUisen Double Warthog DIPAn. Tykkäsin tämän oluen makumaailmasta siksi, että siinä ei nyrkillä isketty heti kättelyssä vahvoja katkeroita päin näköä. Vaan alussa annettiin tilaa muille makuelementeille lopulta katkerot vahvistuivat ja jäivät suuhun pyörimään. Samalla keskustelimme Kimmon kanssa paljon hunajaviineistä/Meadeista, koska hänellä on melko paljon kokemusta myös sillä rintamalla.


Mallaskosken Savu Dubbel
Tästä sitten vierestä Mallaskosken Panimon  Jyri Ojaluoman juttusille. Maistoon hänen Bock, joka ei kyllä tällä kertaa sytyttänyt millään tasolla. Savu Dubbel antoi huomattavasti enemmän ja oli oikein ryhdikäs olut savuisilla vivahteilla. Tässä vaiheessa kello hipoi valomerkkiä ja itsellä oli lähes 24 tuntia valvomista takana. Aika oli hakea illan viimeinen, joka löytyi Panimo Hiisiltä. 9,0 % Double IPA Humulus Lupus oli mukava ”kevyt” lopetus tälle päivälle. Sitä jäin siemailemaan ja istuimme isommalla porukalla pöydän ääressä noin kahteen asti, kunnes panimoiden porukat ja minut ohjattiin alueelta ulos. Tästä lähdimme vielä pienemmällä porukalla jatkamaan ja aikaiseen meni. Päivä oli kaikin puolin erittäin antoisa ja täynnä hienoja keskusteluja hienojen ihmisten kanssa. Kiitoksia jokaiselle seurasta ja tuosta sitten lähdetään vähitellen seuraavan päivän tapahtumia kohti.

Panimo Hiisin valikoimaa







tiistai 26. toukokuuta 2015

Tampere SOPP2015 ja perjantain fiiliksiä osa1


Tampereen Suuret Oluet Pienet Panimot –tapahtuma starttasi omalta osaltani perjantaina siinä puoli kuuden maissa. Myöhäiseen aloitukseeni syynä oli aikaisemmin suoritettu panosessio Pyynikillä. Rumien aitojen ulkopuolella (huom. huutonaurua, että hienosta tapahtumasta poimitaan näinkin tärkeä seikka esille) oli tuossa vaiheessa jo erittäin pitkät jonot ja sisällä alkoikin olla erittäin hyvä meininki käynnissä. Aurinko paistoi, mutta kova tuuli viilensi melkoisesti keliä ja riepotteli oluttelttoja. Ensimmäisenä maistoon sain Pyynikin Käsityöläispanimon tiskiltä White IPAn.

Pyynikin White IPA

Pyynikin White IPA
Virkistävä sitruksinen ja vehnäinen IPA, joka keveydellään tarjosi kivan juotavuuden ja sammutti janon.

Heti päästyäni tapahtumaan, niin Pyynikin Käsityöläispanimo palkittiin Kultainen Humala -oluttunnustuspalkinnolla, jonka joka vuosi jakaa kaksi tamperelaista olutseuraa ansioikkaasta työstä olutkulttuurin edistämiseksi. Pitihän se käydä katsomassa juhlallisuudet.

Kultainen Humala palkinnon jako

Pyynikin Tuomas Pere kiittää tunnustuksesta

Olin edellisenä yönä nukkunut ainoastaan kaksi tuntia, joten olotila oli erittäin väsynyt ja silmät meinasit välillä ummistua aivan itsestään. White IPA tarjosi sopivaa piristystä ja samalla linjalla oli tarkoitus jatkaa, että josko sitä saattaisi vielä herätä. Siirryin Iso-Kallan Panimon tiskille ja sieltä maistoon heidän uutuus Blonde Ale.

Iso-Kallan Blonde Ale



Iso-Kallan Blonde Ale
Virkistävä fiilis jatkui ja mukaan saatiin belgihiivaa, hedelmää ja mausteisuutta. Juuri sellainen hyvä perusolut, jossa ei mitään kikkailua, mutta kiva siemailla.

Beer Hunter'sin Mika pohtii jotain syvällistä :)

Loistava kesäjuoma

Tästä jatkoin kierrostani ja suuntasin tervehtimään Beer Hunter’sin tiskillä ollutta Tuhkasen Mikaa. Mikalta ensimmäisenä lasiin Amarillo Black Ale ja sitten vielä Savulambic. Amarillo Black Ale oli sitrusvoittoinen ja paahteisuus melko taustalla. Oluen lämmitessä hieman tasoittui. Savulambic oli todella mielenkiintoinen olut ja juuri sellainen, joita ei usein pääse maistamaan. Itse rakastan lambiceja ja savuoluita. Tässä ne kaksi asiaa oli nätisti saatu yhdistettyä ja lopputulos oli maistuva.

Aurinko hiveli ja tuuli ruoski oluenystäviä

Bryggeri Helsinki Midnight Sun Bavarian Wheat Ale
Juomanpesupisteellä oli lähes koko ajan pitkä jono, joten sen perusteella näytti, että ihmisellä juomatkin upposivat. Kun selviydyin jonosta puhtaan lasin kanssa pois, niin kävelin maistamaan Bryggeri Helsingin uutuuden Midnight Sun Bavarian Wheat Alen. Saksalainen humala Mandarina Bavaria on hyvin erotettavissa ja tämä oli juuri sellainen kesäinen juoma. Ei mikään erityinen, mutta juotava.

Rekola / Donut Island Brewing Orange County Sheriff IPA
Iloiset jätkät Rekolan tiskillä.

Rekolan Panimon kojulla oli saatavilla Donut Island Brewingin kanssa tehty kollaboraatio-olut Orange County Sheriff IPA, joka oli melko perus IPA, jossa pieni appelsiini twist.

Tässä vaiheessa kello alkoi hipoa kahdeksaa illalla ja virkistävien oluiden kautta olin itsekin vähitellen heräämässä. Tähän päättyy ensimmäinen osa perjantain meiningeistä ja lisää tulossa seuraavassa osassa...

(huom. tällä kertaa laittelen SOPP päivitykseni hieman lyhyemmissä pätkissä, niin ei taas tule kilometrin pituisia tekstejä)

maanantai 25. toukokuuta 2015

Suomalaisen pienpanimo-oluen valmistusta Pyynikin Käsityöläispanimolla


Kuten moni varmaan Facebookin ja Twitterin kautta huomasikin, niin kävin viime viikon perjantaina Tampereella valmistamassa olutta Pyynikin Käsityöläispanimolla. Nyt on aika hieman enemmän avata tätä asiaa.

Ajatushan lähti siitä, että täytän tänä vuonna 30 vuotta ja halusin tehdä itselleni oluen eli ns. Jaskan Kaljan. Rupesin pyörittämään ideaa päässäni ja kyselemään eri panimoilta tästä ideasta. Muutamien kyselyiden jälkeen huomasin, että tässä olutprojektissa on mukana jo 16 suomalaista pienpanimoa. Tämä ei enää ollutkaan Jaskan Kalja vaan suomalainen pienpanimo-olut. Pyynikin Käsityöläispanimo lupautui antamaan laitteensa oluen valmistusta varten ja minä ryhdyin miettimään oluen reseptiä. Aikaisempaa kokemusta minulla ei ollut reseptin teosta, joten mietin haluamani raaka-aineet ja soitin Malmgårdin Panimon Tuomas Markkulalle kysyen siunausta idealle. Tuomas tykkäsi ajatuksesta ja lupautui tuomaan heidän tilansa pellolta mallastamatonta ruista olutta varten.

Vesi lämpiämässä ja kohta starttaillaan mäskäys!





Puuro on valmista :D


Minkälainen olut on tulossa?
Oluita maistellessa olen kaikki ruokainen tai siis juomainen, mutta koko ajan enemmän ja enemmän minua miellyttävät tasapainoiset oluet. Siinä ei tarvitse olla mitään erikoisia kikkailuja mukana tai sen ei tarvitse olla överisti humaloitu ollakseen hyvä olut. Näin ollen lähdin melko basic –linjalla ja kun mukana on paljon suomalaisia panimoita, niin lähdetään tuomaan tätä suomalaisuutta esille näiden suomalaisten maltaiden kautta. Humaliksi valitsin kaksi brittihumalaa: Target ja East Kent Goldings. Mallaspuolella 5 prosenttia mallastamatonta ruista, kaksi prosenttia kaurahiutaletta ja loput olivat Pale Ale –mallasta. Onko sitten tyylilaji English Pale Ale tai joku muu, mutta saas nähdä.

Ajankohdaksi tälle oluen valmistukselle valitsimme 22.5.2015, koska samaan aikaan oli meneillään Tampereen Suuret Oluet Pienet Panimot –tapahtuma ja silloin suurin osa näistä mukana olevista panimoistakin on paikan päällä. Edeltävänä iltana Pyynikin Käsityöläispanimon Tuomas Pere kävi muutamien panimoiden kanssa keskustelua läpi, jossa hioivat reseptin loppuun ja päättivät raaka-aineiden määrät.

Iloiset isännät Jaska ja Tuomas
Lounastauko





Radbrew In Da House

Maku Brewingin Juhani tarkkailemassa





Panopäivä 22.5.2015
Heräsin klo. 2:00 ja lähdin ajamaan kahvin voimalla Joensuusta kohti Tamperetta. Tarkoituksena oli aloittaa oluen valmistus klo. 9:00. Saavuin paikan päälle hieman kahdeksan jälkeen ja minut vastaanotti Pyynikin Käsityöläispanimon oluenpanija Janne Mäkinen. Hänen kanssa tulisimme oluen valmistamaan. Hommiin päästiin sovittuun aikaan ja päivän aikana oluenvalmistukseen kävi osallistumassa mm. Iso-Kallan Panimo, Maku Brewing, Radbrew ja Sori Brewing. Kaikin puolin mielenkiintoinen päivä ja pääsin taas hieman paremmin sisälle, että kuinka olutta valmistetaan. Hommat saatiin valmiiksi hieman neljän jälkeen ja siitä lähdimmekin kohti SOPPia. Suuret kiitokset päivästä kuuluu Pyynikin Käsityöläispanimolle ja Janne Mäkiselle. Suuret kiitokset myös kaikille mukana olleille panimoille, joista lista tässä alla.

Mukana olleet panimot:

  • Bryggeri Helsinki
  • Iso-Kallan Panimo
  • Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
  • Maku Brewing
  • Mallaskosken Panimo
  • Malmgårdin Panimo
  • Mathildedalin Kyläpanimo
  • Nokian Panimo
  • Panimo Hiisi
  • Pyynikin Käsityöläispanimo
  • Radbrew
  • Rekolan Panimo
  • Ruosniemen Panimo
  • Saimaan Juomatehdas
  • Sori Brewing
  • Teerenpeli

Kyseinen olut tulee olemaan ravintolavahvuinen ja saatavuustiedot selviävät myöhemmin.


Pääsin välillä lapiointi hommiin

Laaduntarkkailua :)

Sinne se käymisastiaan valuu

Se olis siellä!

Ja eikun vielä hiiva sekaan

Valmista tuli ja nyt oottamaan kypsymistä