tiistai 26. heinäkuuta 2016

Maisteri Simo vs. Mestari Timo

 
Pyynikin Käsityöläispanimo on valmistanut tv-persoona Simo Frangenille ja Ex-jääkiekkoilija Timo Jutilalle omat oluet. Ne sattuivat kaupassa vastaan (siis oluet), joten nappasin (siis ostin) ne maisteltavaksi. Itselleni nämä kaksi herrasmiestä herättävät kumpikin jonkinlaisia tuntemuksia, kuten varmaan myös suurimmalle osalle suomalaisista. Simo Frangen lähinnä Alivaltiosihteeri –porukan hölösuuna (kohteliaisuus) ja Timo Jutila vuoden 95 finaalin maalista ja sen jälkeisestä tuuletuksesta. Katsotaan sitten mitä tuntemuksia nämä oluet herättävät.

WWW:stä poimittua infoa:
Maisteri Simo (American Pale Ale - Hilpeästi humaloitu), 4,6 til.% Pehmeästi leipäinen, vienon keksimäinen mallaspohja, jonka päällä puhaltaa trooppinen, sitruksinen ja greippisen reipas, valtamerenraikas humalapasaati.

Mestari Timo (Original Pale Ale - Voitokkaasti humaloitu), 4,6 til.% Maanläheisen maltainen, pähkinäinen, aavistuksen toffeinen, humaloinniltaan mausteinen, kuivan rapsakka ja hieman havuinen.

Maisteri Simo

Panimo: Pyynikin Käsityöläispanimo

Maa: Suomi

Tyyli:
Simo: American Pale Ale (Hilpeästi humaloitu Pale Ale)
Timo: English Pale Ale (Voitokkaasti humaloitu Pale Ale)

Voltit: 4,6 %

Humalat:
Simo: Amarillo
Timo: East Kent Goldings



Mestari Timo

Fiilikset:
Ulkonäkö:
Simo: Hiukan sameahko ja kullankeltainen.
Timo: Lähes läpikuultava ja oranssinkeltainen
Kumpi vie: Eipä näistä nyt paremmuutta saa, kuin kolikkoa heittämällä, joten sanotaan tasapeli.
--


Tuoksu:
Simo: Tuoksultaan hyvin pilsmäinen. Ruohoa ja viljaisuutta. Pientä hedelmäisyyttä, mutta vain aavistus.
Timo: Tuoksussa yrttisyyttä, puuta ja pähkinää. Taustalla toffeeta.
Kumpi vie: Timo oli huomattavasti tyylinsä mukaisempi ja muutenkin tuoksultaan miellyttävämpi. Simoa ois voinut tietämättään luulla Pilsiksi.
--
Maku:
Simo: Kevyellä hiilihapolla isketty kitkerän sitruksinen olut. Taustalla viljapeltoa. Yksipuolinen, yksinkertainen ja melko mitäänsanomaton. Kyseessä on single hop Amarillo ja vaikka Amarillo on yksi suosikki humalista, niin tarvitsee ehdottomasti kaverin.
Timo: Pehmeähköllä suutuntumalla varustettu oikein nätti britti. Toffeisen karamellinen, hivenen puinen ja reilun pähkinäinen olut.
Kumpi vie: Timo vie maussakin Simoa kuin pässiä narussa. Monipuolisemman makumaailman tarjoileva humala ottaa niskalenkin ja tarjoilee oikein maukkaan kokemuksen.
--

Tuomio:
Simo: Oluen esikuvaan nähden melko hiljainen ja väritön tapaus. Virkistävä kyllä, mutta se ei vaan oluessa pelkästään riitä. Helposti lähestyttävä, mutta minua ei sytyttänyt juurikaan.
Timo: Tasapainoinen ja hyvin tehty brittiolut. En tästä keksi mitään moitittavaa, vaan tämä oli juuri sellainen, joita voisi napsauttaa naamariin vaikka toisenkin het perrään.
Kumpi vie: Kyllähän tämä oli selvä peli. Maailmanmestari ja rillaaja Timo Jutila vie ylivoimaisesti voiton, eikä Simolla jää osaa ei arpaa tässä kilpailussa.

Mistä: K-Supermarket Lehmo


Helsinki SOPP2016 - Jaskan tärpit

Helsingin Suuret Oluet Pienet Panimot 2016 –tapahtuma on aivan oven takana ja Helsingin Rautatientori tarjoilee huomisesta lähtien toinen toistaan hienompia maltaisia herkkuja oluenystäville. Selailin tapahtuman juomavalikoiman läpi ja tein sieltä poimintani, että mitä aioin maistaa ja myös suosittelen teidän maistavan. Itse tulen paikan päälle perjantaina ja paikalla myös lauantain, joten jos vastaan satutte, niin moikataan.

10 takuuvarmaa:
Tässä takuuvarmaa vinkkiä, jotka ainakin tulee kokea.

Lammin Sahti: Jokaisessa SOPPissa pitää maistaa tämä ja onhan se aina hyvää.

Saimaan Juomatehdas  Brewer’s Special Blue Skies IPA: Toive uusintana valmistettu IPA, jossa Bruuverin ihmemiehen Ilkka Sysilän maaginen kädenjälki  näkyy parhaimmillaan.

Rekolan Panimo Luomu Rölssi: Monella suosituslistalla vieraillut Rölssi on kyllä hemmetin hyvä kesäjuoma.

Ruosniemen Panimo Sihteeri: Tällä oluella startataan lauantain SOPPi. Jaskan virallinen SOPPi aamustarter.

Malmgård Emmer Tripel: Vieläkö jollain on tämä loistava olut maistamatta? No nyt viimeistään paikkaa asia ja maista. Emmervehnän uniikkimaku yhdistettynä pirskahtelevaan Tripeliin. Timanttia!

Vakka-Suomen Panimo Prykmestar NokkosPils: Tässä on sitä jotain! Nokkosen yrttinen olemus yhdistettynä laadukkaaseen Pilsiin.

Lapin Voima: Tämä tiski on koko tapahtuman helmi. Aivan mahtavia muinaisoluita ja hienoja tarinoita. Jos et muuta maista, niin tämä tiski pitää kokea.

Plevnan Petolintu ja Siperia: Plevnan kaksikko on aina tikissään. Välipalaksi rapsakkaakin rapsakkaampi Petolintu Pils ja jälkiruokana The ONE and ONLY Siperia.

Beer Hunter’s Mufloni Saison De Randonneur 6%: Beer Hunter’s Saisonien mestari, joten niitä ei tule ikinä jättää väliin.

Maistila Kaira: Mallikas IPA. Ota, niin et kyllä pety.
--


16 kiinnostavaa maistamatonta:
Näitä en ole vielä maistanut, mutta herättivät suurimman kiinnostuksen.


Nokian Panimo Mother Fuggle: Harvoin tulee Nokian Panimolta mitään uutta, joten kyllähän perusvarma bitter aina maistuu.

Bryggeri Helsinki Rhum Barrel Aged Imperial Stout: Mahtavan Imperial Stoutin rommitynnyriversio. Ei kai tarvitse edes perustella?

Bock’s Cornes Brewery Pils: Itselle uusi panimo, joten aloitetaan kokeilu heidän Pilsistään.

Ruosniemen Panimo Porvari Barley Wine: Suomalaiset Barley Winet eivät kävele joka päivä vastaan, mutta entäs porilaiset? Tuossa lauseessa ei ollut mitään järkeä, mutta tämä olut täytyy kyllä maistaa.

Olarin Panimo: Olen kuullut puhuttavan Olarin Panimon hyvästä oluen laadusta, joten en valitse vain yhtä, vaan haluan kokea kaiken. Päällimmäisenä kiinnostaa Saison, joka on tehty perinteiseen tyyliin ilman kikkailuja.

Laitilan Imperiaali Stout – Bourbon Oak: Laatu IS Bourbon –tynnyrissä kypsennettynä. Nam!

Suomenlinnan Panimo SOPP Weisse: Helsingin SOPPia varten pantu Berliner Weisse. Tyyli, jota näillä leveysasteilla harvoin näkee, joten pitäähän se kokee.

Stadin Panimo It Came From The Cask: Reilun vuoden tammitynnyrissä kypsynyt yllätys. En tiedä  mitä se on, mutta panimon tuntien, niin pahaa se ei ole.

Hiisi x Ruosniemi Konttorirutto (Hoppy Sour Ale): Hapanta! Kyllä kiitos!

Maku Brewing Eero Lager: Panimon eka Lager, joten testiin, että kuinka onnistui.

Hopping Brewsters Thora Gruit Ale: 4,9% Gruit Ale, jossa maistuvat suomalaiset marjat: vadelma, karviainen, puna- ja mustaherukka sekä karhunvatukka. Vuosisatoja vanhalla tekniikalla valmistettu humaloimaton olut, joka kuulemma ilahduttaa myös siiderin ystävät. Tätä odotan, ehkä kaikkein eniten.


Mathildedalin Kyläpanimo Seppä: Bourbon lastuilla viritetty nokinen ja rouhea Stout ei kyllä kuulosta pahalta.

Radbrew: Tällä Kaarinan porukalla on melkoisesti oluita mukana. Itse suuntaan tiskiltä ja kysyn sen hetken suosituksen. Aina tulee hyvää, kun sitä osaa kysyä.

Saimaan Juomatehtaan Beer Cocktails: Olutcocktailit ovat Suomessa melko uusi juttu, joten nyt on hyvä mahdollisuus testata niitä.

Pyynikin Käsityöläispanimo Imperial Stout: Katsotaan kuinka Pyynikki on onnistunut kuningastyylissä.

Mallaskosken Panimo Black Imperial Rye: Reilu 11 pinnainen rukiinen olut. Hieman jännittää, mutta olen sen verran isopoika, että antaa tulla vaan.
---

Bonussektori:
Jos noiden lisäksi vielä jotain, niin tässä muutama erikoisempi tai vähemmän erikoisempi:

Rekolan Panimo Kaksi Kotia Vailla Humalaa: Olut, joka valmistettu ilman humalaa. veden ja ohramaltaan kaverina käytetty siankärsämöä, apilaa, pakuria, pujoa, kanervaa ja mesiangervo. Maista, koe ja rakastu. ”Suomi Lambic”.

Lammin Sahti Fillari: Jos ajattelet, että perkele minähän en mitään vettä juo. Nappaa sitten väliin 2,2% Fillari. Virkistävä janojuoma, jonka jälkeen eikun Imperial Stoutien kimppuun.


Nokian Panimo Lakuportteri: Lakritsijuurella ja tähtianiksella twistattu Portteri. Kaksi vahvaa maustetta, jotka varmasti ovat jättäneet jälkensä Portteriin.

Saimaan Juomatehdas Brewer’s Special Joker Hop Ale ver. 6: Pakkohan tätä oli vielä mainostaa, kun olen tähän olueeseen humalat saanut valita. Ja ne humalathan oli Citra, El Dorado ja Sorachi Ace.

Ruosniemen Panimo Lomittaja Karviaismarja Saison: Niin kuin nimikin jo kertoo, että karviainen ja Saison ovat kohdanneet.

Hiisi Donut Island: Confirmation Beer: Olut joka sisältää maapähkinää.
---

Siiderit:
Loppuun vielä pari hyväksi havaittua siideriä.

Panimoravintola Koulu Karpalo siideri: Mukavan aito karpalon maku.

Suomenlinnan Panimo Tin Soldier’s Hard Cider 7,5 %: Yksi Suomen parhaita siidereitä.

Rekolan Panimo Kuura Siideri: Paljon olen kuullut kehuja, mutta en ole itse vielä maistanut. Kommentteihin tuli tästä maininta, joten poimitaan tännekin.

Huom: Juttua muokattu 26.7.2016 klo. 21.55 ja lisätty siidereihin Kuura

---
Tässä vielä koko juomalista kokonaisuudessaan!













sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Kellarista: Ballast Point Victory At Sea

Ballast Point Victory At Sea


Ballast Point Victory At Sea on yksi niistä oluista, joka on tarjonnut yhden parhaimmista makukokemuksistani mitä olen oluiden kanssa päässyt kokemaan. Olen maistanut tämän oluen useamman kerran parin viimeisen vuoden aikana ja se on ollut aivan pettämätön herkku. Nyt otin sitten kellaristani yhden pullollisen tätä taivaallista lientä ja ajattelin kokeilla, kuinka kellari on kohdellut sitä. Aikaisemmat kokemukseni ovat olleet melko tuoreista pulloista.

Victory At Sea on loistavan panimon mahtava olut, joka tarjoaa uskomattoman makuelämyksen. Ballast Point tunnetaan erinomaisista juomistaan. Heiltä löytyy mm. Sculpin IPA, joka hanasta nautittuna on yksi parhaimpia tyylissään. Sitten kun ajatellaan tätä nyt maistossa olevaa 10 prosenttista vaniljaista ja kahvista Imperial Porteria, niin Ballast Pointilla on iskeä myös tähän tyylilajiin aivan kärkiluokan olut.

Panimo: Ballast Point Brewing Company

Maa: Yhdysvallat

Tyyli: Imperial Porter

Voltit: 10,0 %

Katkerot: 60,0 EBU

Fiilikset:

Oluen päälle muodostuu neljän sormen mittainen reilu ja pitkäkestoinen beigevaahto.

Tuoksu on tulvillaan vaniljaa, kuivaa paahteisuutta ja taustalla salmiakkia. Kahvisuus on yksi hallitsevimpia elementtejä.

Maultaan vahvan salmiakkinen, kylmää kahvia, pehmeää vaniljaa. Kuivattaa suuta ja iskee kitkerää humalointia kohti kitalakea. Humalointi on muuttunut hieman vihannessopaksi, mutta siltikin olut on puhdasta timanttia. Suosittelenkin nauttimaan tuoreena, koska tämä parin vuoden mittainen kellarointi ei ainakaan tällä kertaa tuottanut hedelmää.

Mistä: Tilasin muistaakseni Bier-Deluxesta.

Pisteet (Suluissa tuoreen pisteet):

Tuoksu: 8/10 (9/10)
Ulkonäkö: 5/5 (5/5)
Maku: 8/10 (10/10)
Suutuntuma: 4/5 (4/45)
Yleisvaikutelma: 15/20 (17/20)
Yhteensä: 40/50 (45/50)


Virallinen valvoja tarkkailee :)

perjantai 22. heinäkuuta 2016

Lapin Kulta 4,5%

Lapin Kulta 4,5%


Rehellisesti sanottuna en muista, että milloin olisin viimeksi ostanut Lapin Kullan. Nyt sen kuitenkin tein ja syytä sille en osaa sanoa. Ajattelin, että testataan myös näitä kauppojen perusoluita, niin jää niistäkin jälki omaan blogihistoriaan. Sen voin tässä vaiheessa tunnustaa, että ensimmäiset kännit olen juurikin tällä oluella ottanut joskus nuoruudessani ja silloin näitä sai vielä litran pulloissa. Siitä ajasta on jo jonkin verran aikaa ja reseptikin on tainnut pienen muutoksen kokea. Lapin Kultahan on suurten Suomen rajojen sisällä olevien panimoiden ainut täysmallaslager, joten tässä ei ole lähdetty ohratärkkelyksellä pelleilemään.

Panimo: Hartwall

Maa: Suomi

Tyyli: Vaalea Lager

Voltit: 4,5 %

Kantavierre: 10,5 %

Katkerot: 18 EBU

Väri: 10 EBC


Fiilikset:

Kullankeltainen olut.

Tuoksultaan melko mieto. Pieni tuulahdus ruohoisuutta, viljapeltoa ja taustalla makeutta.

Maultaan makeahkon maltainen, viljaisa ja kevyen ruohoisuuden tarjoileva perus vaalea Lager. Helposti juotava olut reilulla hiilihapolla. Ei pahvinen. Pahvisuus on yleistä näille suurten panimoiden vaaleille Lagereille, mutta tässä sitä ei ole.

Puhdas vaalea Lager ja voisikin sanoa, että bulkkilagerien parhaimmistoa. Se on muuten kova suo
ritus, jos mietitään kuinka paljon tuohon sarjaan on olutta tarjolla.

Ei millään tavalla erityinen olut. Ei tarjoa olutharrastajalle yhtään mitään. Janojuomana tällaisen voin juoda jos joku tarjoaa. En koe mitään syytä lähteä moittimaan tämän oluen makua, koska kategoriassaan toimii. En nyt siltäkään usko siirtyväni lapparinlipittäjäksi.

Mistä: Lähikaupasta ja tämähän löytyy kaikkialta.

Pisteet:
Tuoksu: 5/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 5/10
Suutuntuma: 2/5
Yleisvaikutelma: 8/20
Yhteensä: 23/50

tiistai 19. heinäkuuta 2016

Helsinki SOPP2016 - Saimaan Juomatehtaan juomat

 
Saimaan Juomatehdas iskeytyy SOPPin ytimeen tuttuun tapaan valtavalla juomavalikoimalla. Mukana on perusvalikoiman lisäksi Beer Cocktaileja, viisi uutuutta ja toive uusintana timanttisen kova Brewer’s Special Blue Skies IPA!


Beer Cocktails by PCBC X SJT

1. Sunshine Reggae
Sunshine lager, Sitruuna, Appelsiinisiirappi, Aperol

2. Sundog Lemonade
Sundog lager, Verigreippi, Sitruuna, Sokeri, Helsingin Craft Gin

3. Belgian Apple Pie
Brewers Special Belgian Wheat, Cloudy Apple juice, Galliano Vanilja, Sitruuna

Oluet:

Brewer's Special India Pale Ale 4,7%
Tasapainoinen India Pale Ale jonka aromissa hedelmäisyyttä ja sitruksen aromeita.
Humalat: Chinook Luomu (USA), Cascade Luomu (USA), First Gold (UK), Columbus (USA)
EBU: 45,0 EBC: 15,0 Plato: 11,7 °P

Brewer's Special American Red Ale 4,7%
Syvän kuparin punertava American Red Ale jonka maussa karamellin ja hedelmien aromeita.
Humalat: Chinook Luomu (USA), Cascade Luomu (USA), Columbus (USA), Amarillo (USA)
EBU: 40,0 EBC: 46,0 Plato: 12,0 °P

Brewer's Special Belgian Wheat 4,7%
Suodattamaton ja oljenvaalea pintahiivaolut, jonka tuoksussa ja maussa on kevyttä maltaisuutta, mausteisuutta sekä hedelmäisyyttä.
Humalat: Cascade (USA), Columbus (USA)
EBU: 15,0 EBC: 12,0 Plato: 12,5 °P

Brewer's Special Joker Hop Ale 4,7% , Ver. 6
Brewer’s Special Joker Hop Ale yllättää maistajansa. Kullankeltaisen ja suodattamattoman pintahiivaoluen humalointi vaihtuu jokaisessa valmistuserässä.
Humalat: Citra (USA), El Dorado (USA), Sorachi Ace (USA)
EBU: 30,0 EBC: 16,0 Plato: 12,0 °P

Brewer's Special ESB 6,2%
Suodattamaton ja perinteisillä brittihumalilla rapsakasti humaloitu Extra Special Bitter.
Humalat: Fuggles (UK), Target (UK), East Kent Goldings (UK)
EBU: 30,0 EBC: 35,0 Plato: 15,0°P

Brewer’s Special Blue Skies IPA 7,0% TOIVE UUSINTA!
Raikas, jenkkihumaloitu India Pale Ale.
Humalat: Columbus (USA), Chinook (USA), Cascade (USA)

Brewer’s Special White IPA 5,5% UUTUUS!
Rapsakasti humaloitu suodattamaton ja oljenvaalea pintahiivaolut.
Humalat: Columbus (US), Cascade (USA), Mosaic (USA)
EBU: 60 EBC: 17,0 Plato: 12,0°P

Brewer’s Special Red Summer 4,7% UUTUUS!
Kuparin punertava ja hedelmäinen pintahiivaolut
Humalat: Columbus (USA), Cascade (USA), Citra (USA), Chinook (USA), Mosaic (USA)
EBU: 26,0 EBC: 25,0

Brewer’s Special Oktoberfest 5,8% UUTUUS!
Humalat: Magnum (DE), Saaz (CZ)
EBU: 25,0 Plato 14,5°P

Marsalkka Vaalea Luomu 4,6%
Pehmeän raikas suodatettu täysmallaslager, jossa kevyen maltainen ja täyteläinen maku.
Humalat: Magnum Luomu (PL), Saaz Luomu (CZ)
EBU: 20,0 EBC: 14,7 Plato: 10,8 °P

Marsalkka Vaalea Luomu 5,2%

Pehmeän raikas suodatettu täysmallaslager, jonka normaalia tukevampi humalointi tuo olueen ryhtiä ja runsaasti makua.
Humalat: Magnum Luomu (PL), Saaz Luomu (CZ)
EBU: 20,0 EBC: 14,7 Plato: 10,8 °P

Marsalkka Tumma Luomu 4,6%
Samettisen pehmeä, täyteläinen ja maukkaan maltainen suodattamaton täysmallaslager, jossa aromikkaan hedelmäinen ja paahtunut maku.
Humalat: Magnum Luomu (PL), Saaz Luomu (CZ)
EBU: 22,0 EBC: 85,9 Plato: 11,5°P

Marsalkka Vahva Luomu 8,2%
Suodatettu kuparinruskea täysmallaslager, jonka tavallista runsaampi alkoholipitoisuus tuo maukasta maltaisuutta ja hedelmäisyyttä.
Humalat: Magnum Luomu (PL), Saaz Luomu (CZ), Cascade Luomu (USA)
EBU: 45,2 EBC: 30,5 Plato: 20,0° P

Marsalkka Luomuvehnä 4,6%

Hedelmäisen raikas ja viljavan maltainen suodattamaton vehnäolut.
Humalat: Magnum Luomu (PL), Saaz Luomu (CZ)
EBU: 20,0 EBC: 12,0 Plato: 11,6°P

Marsalkka India Pale Lager 4,6%
Hedelmäinen, runsaasti humaloitu suodatettu täysmallaslager, jonka tuoksussa ja maussa pehmeää maltaisuutta sekä trooppisia hedelmiä.
Humalat: Cascade Luomu (USA), Magnum Luomu (USA), Chinook Luomu (USA)
EBU: 38,0 EBC: 16,0 Plato: 11,5°P

Saimaa Vaalea Lager 4,5%
Raikkaan hedelmäinen suodatettu täysmallaslager, jossa pehmeän maltainen maku. Lisä- ja säilöntäaineeton.
Humalat: Chinook (USA), Cascade (USA), Citra (USA), Columbus (USA)
EBU: 16,0 EBC: 11,0 Plato: 11,0°P

Saimaa Pils 4,5%
Runsaasti humaloitu suodatettu täysmallasolut, jossa raikas ja kevyen maltainen maku. Lisä- ja säilöntäaineeton.
Humalat: Magnum (USA) Saaz (CZ)
EBU: 34,0 EBC: 13,0 Plato: 10,8°P

Saimaa Blonde Ale 4,5%
Keveän hedelmäinen ja samettisen maltainen suodatettu täysmallasolut. Lisä- ja säilöntäaineeton.
Humalat: Chinook (USA), Cascade (USA), Citra (USA), Columbus (USA), Amarillo (USA) 
EBU: 16,0 EBC: 12,0 Plato: 11,2°P

Saimaa Red Ale 4,5%
Täyteläisen maltainen suodatettu täysmallaslager, jossa raikas humalointi on hyvässä tasapainossa.
Humalat: Magnum (DE), Cascade (USA), Chinook (USA)
EBU: 28,0 EBC: 40,0 Plato: 11,4°P

Kekkonen Keskiolut 4,2%
Kuparinpunertava ja suodatettu pohjahiivaolut, joka vaahtoaa lasissa kuin Saimaan kanava.
Humalat: Magnum (PL), Saaz (CZ)
EBU: 20,0 EBC: 30,0 Plato: 10,0°P

Kekkonen Juhlaolut 4,2%
Petäjän punertava ja suodatettu pohjahiiva olut, joka tuo ryhtiä arkeen ja juhlaan.
Humalat: Magnum (USA), Saaz (CZ)
EBU: 20,0 EBC: 19,0 Plato: 10,0°

Luostari Dubbel 7,5%
Luostari Dubbel on täyteläinen ja hennosti humaloitu aito suomalainen luostariolut, jonka kuparinruskea väri syntyy tummaksi paahdetuista maltaista.
Humalat: Magnum (PL), Saaz (CZ)
Mausteet: Inkivääri/Ginger (SWE)
EBU 24,0 EBC, 35,2 Plato: 17,1°P

Pils 1916 4,5%
Magnum (CZ), Saaz (CZ), Cascade (USA)
EBU: 40,0 Plato: 10,6°P

Sundog Lager 4,7% UUTUUS!
Rapsakasti humaloitu, vaalea täysmallaslager.

Sunshine Lager 4,7% UUTUUS!
Kevyt runkoinen, raikkaan hedelmäinen ja pirskahtelevan kesäinen olut.
Humalat: Columbus (USA), Cascade (USA), Citra (USA)
Plato: 11,3°P



Siiderit ja lonkerot

Crafty Extra Dry Apple Cider 4,7%
Rutikuiva suodattamaton omenasiideri. Raikas ja aidon omenainen maku. Valmistettu aidosti omenista.
Vesi, Omenamehu (PL), Omenatuoremehu (PL), Hiiva (BE)
Sokerit: 1,2 g/ 100 ml

Crafty Dry Apple Cider 4,7%
Kuiva suodattamaton omenasiideri. Raikas ja aidon omenainen maku. Valmistettu aidosti omenista.
Vesi, Omenamehu (PL), Omenatuoremehu (PL), Hiiva (BE)
Sokerit: 3,5 g/ 100 ml

Kuulas Mesimarja 4,7%
Suodatettu puolikuiva luomusiideri, joka valloittaa luontaisen marjaisella aromillaan sekä lempeällä raikkaudellaan.
Vesi, Luomu Omenamehu (HU), Luontainen mesimarja-aromi (FIN), Hiiva (BE)
Sokerit: 4,6 g/100 ml

No. 52 Organic Grape Long Drink 5,5%
No.52 Organic Grape Long Drink on aito suomalainen luomulonkero, joka valloittaa tuoreen hedelmäisellä raikkaudellaan.
Vesi, Omenaviini (AUT), Greippimehu (ITA), Luontainen sitruuna aromi, Luontainen greippi aromi
Sokerit: 5,8g/100ml

Kotioluet: Kotikievarin Copper Geezer

Kotikievarin Copper Geezer

Sain huhtikuussa pullollisen kotiolutta Kotikievarilta. Tämä kyseinen olut on valmistettu seuraavalla ajatuksella ”Belgeillä/Fransmanneilla on saisoninsa, niin koetin tehdä ns. suomalaisen maalaisoluen.” 
 
Kysyin Kotikievarilta, että mistä tässä oluessa on kyse?
Vastaus: ”Tarkoitus oli tehdä mun näkemys suomalaisesta alesta, sahtimallasta ja kotikaljamallasta, vaikka humalat ja hiivakanta onkin muualta. Mun eka kotikutoinen resepti ja täysmäski. Tehty ruokapöytään, ja nautiskeluun."

Nyt sitten kuukausien jälkeen sain vihdoin ja viimein kirjoitettua arvion puhtaaksi, joten pistetään arvio näkyville. Tällä hetkellä Kotikievarilla on valmiina tämän oluen pikkuveli Geezer Mild, joka on kuulemma timanttisessa iskussa :)

Kotipanimo: Kotikievari

Maa: Suomi

Tyyli: Pale Ale

Voltit: 5,3 %

Humalat: Spalter ja Target

Maltaat: Sahti- ja kotikaljamallas, kaurahiutaleet

Hiiva: Mangrove Jack's Newcastle Dark Ale

Fiilikset:

Oranssinpunertava hieman samea kuohkealla kahden sormen mittaisella vaahdolla varustettu olut.

Tuoksussa puumainen meininki päällimmäisenä. Tuoksussa kotikaljamaisuutta ja pieni paahde.

Maultaan jännän salmiakkinen, yrttinen ja puumainen. Humaloinniltaan erittäin miellyttävä olut, mutta maltaan käyttö menee hieman liian simppeliksi ja kotikaljamaiseksi. Maussa mukana ruohoa ja mausteisuutta. Loppuliuku taittuu nätisti kuivaksi.

Mallasrunko on sopiva. Ei liian kevyt, muttei liian tuhti. Ainut ongelma siinä, että se vaan on liian yksipuolinen, eikä sen vuoksi tee tästä oluesta niin erityistä. Monipuolisempi mallasvalikoima, niin tämä osuu nätisti maaliin.


Pisteet:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 5/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 12/20
Yhteensä: 30/50



sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Pohdintaa - Onko Suomesta olutmaaksi?

Olin perjantaina 14.7.2016 keskustelutilaisuudessa, jonka aiheena oli Onko Suomesta olutmaaksi? Keskustelutilaisuudessa mukana allekirjoittaneen lisäksi oli Vihreiden kansanedustaja Krista Mikkonen, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtaja Saara Ilvessalo sekä OlutPOSTI-lehden toimittaja ja Olutmedia oy:n toimitusjohtaja Heino Tiilikainen.

Ennen tapahtumaa mietiskelin tätä kysymystä ja vastaukseni oli selkeä. Sitten pohdin lisää ja asioita sen ympärillä pyöri melkoisesti. Alle olen runoillut päällimmäiset tuntemukseni aiheesta. Perjantaina käyty keskustelu oli antoisa ja yleisö aktiivista. Kiitoksia kaikille tilaisuuteen osallistuneille. Nyt kuitenkin asian kimppuun!
--

Onko Suomesta olutmaaksi?
Lyhyesti sanottuna on, mutta suurempia kysymyksiä ovat ne, että minkälainen olutmaa Suomi on ja minkälainen olutmaa me Suomesta halutaan? Mielestäni elämme tällä hetkellä ns. välivaiheessa. Välivaiheella tarkoitan sitä, että aikaisempi juomiskulttuuri on vähitellen siirtymässä yhä enemmän kohti maistelukulttuuria. Ei enää juoda määriä, vaan keskitytään maistamaan erilaisia makuja. Ei juoda olutta pelkästään humaltumiseen, vaan haastetaan omaa makuaistia ja koetaan uusia kokemuksia. Enää ei välttämättä haetakaan sitä olutsalkkua kaupasta. Salkun tilalle valitaan muutama erilainen olut ja maistellaan niitä. Toki on myös sitä, että otetaan muutama erikoisempi olut ja siihen kaveriksi se tuttu olutsalkku. Tämä on osa tätä välivaihetta.

Seuraava vaihe onkin se, että olemme päässeet vahvasti kiinni maistelukulttuuriin. Tämä seuraava ja samalla viimeinen vaihe kaipaa avukseen myös lakiin tehtäviä muutoksia. Niitä järkeviä muutoksia ei ole maitokaupparajan nostaminen 5,5 %. Tuo raja nostaa kauppojen hyllyihin juurikin niitä vahvempia humaltumistarkoitukseen käytettäviä oluita eli isojen panimoiden ns. neloskaljat. Ja mikä on vielä pahempaa, niin kauppojen hyllyihin tulee limuviinat ja vahvemmat lonkerot kuten esim. Hartwallin lobbaama lonkero. Suoraan sanottuna on kaiken järjenvastaista tuoda kauppoihin näitä limonadin makuisia alkoholijuomia.

En lähde tässä väittämään, etteikö pienpanimo-oluilla humaltuisi yhtälailla, mutta väitän samaan lauseeseen, että niitä käytetään aivan eritavalla. Pienpanimo & craftbeerit eivät ole juomiskulttuurin työvälineitä, vaan maistelukulttuurin ja sivistyneen valtion työkalut.

Suomalaisia syyllistetään, että meillä on kännigeeni ja ilmoille heitetään ym. syyllistävää paskaa. Sillä verukkeella pystytään syyllistämään koko kansa, koska 10 % väestöstä ei osaa hallita juomistaan. Samalla sitten alkoholipolitiikka rakennetaan tämän 10 % mukaan, joka myöskään ei ole oikein. Se että nostetaan alkoholiveroa, niin on toiminut erittäin hyvin. Ne juomat haetaan sitten Virosta ja verotulot menevät sinne. Samalla sitä tärpättiä haetaan vieläkin enemmän, kun kerran sitä lähdettiin hakemaan, niin sama ostaa kerralla topakasti.

Totuus on se, että valtiomme sisällä on olutmarkkinat rakentuneet juurikin määrän ja edullisten oluiden ostoon ja käyttöön. Kaupat työntävät asiakkailleen tappiolla olutsalkkuja ja olutta verotetaan raskaalla kädellä. Olutsalkut eli ns. monipakkaukset tulisi yli kuudesta oluesta ylöspäin kieltää.

Haluaako valtio tieten tahtoen korkeilla veroillaan viedä ihmiset hakemaan juomansa muualta, koska siltä se näyttää. En nyt sitäkään täysin väitä, etteikö suomalaisille alkoholi maistuisi, mutta ei asian eteen tehtävät ns. parannukset aina ole sieltä toimivimmasta päästä. Kulutusta mitatessa Suomi ei ole siellä kärkipäässä, mutta silti meidät leimataan kännigeeneillä jne..

Jos halutaan rakentaa juomakulttuuriltaan sivistynyt maa, josta voi ylpeä puhua myös rajojemme ulkopuolella, niin se vaatii työtä. Jos halutaan parantaa maamme matkailutoimintaa, johon on valehtelematta maailman parhaat puitteet, niin sekin vaatii työtä. Juomakulttuurin parantamiseen on auttaa poistaa turhat maitokauppojen 4,7% tai myöskin se ehkä tuleva 5,5% raja. Joku heittää välikysymyksen: Mutta sitten on vahvempia oluita joka kaupassa ja kaikki kännissä niistä vahvoista oluista. Mietitäänpä tätä hetki järjellä. Tämä henkilö, joka haluaa kiskaista oluella kännit, niin ostaako hän sieltä hyllystä kuudella eurolla Laitilan Imperiaalin (9,0% Imperial Stout) vai 0,80 € Karjala –tölkin (4,6% Vaalea Lager) Jos vastaat ensimmäisen vaihtoehdon, niin olet idiootti. En pahoittele haukkumista, koska en todellakaan usko kenenkään valinneen tuota vaihtoehtoa. Joten se raja pois ja kaupat pääsevät kehittämään juomavalikoimiaan. Tuomaan mielenkiintoisia oluita hyllyihin ja tehdä niillä elantoa, eikä myydä olutsalkkuja tappiolla. Toki tämä vaatii myös monelta oluenkäyttäjältä peiliin katsomista ja miettiä, että haluatko nauttia oluista vai vetää vaan perseet. Jos vastauksesi on, että nautit perseiden vetämisestä, niin se sitten pitää vetää. Toivon mukaan kuulut jossain vaiheessa vähemmistöön maassamme, kun olemme rakentaneet hienon maistelukulttuurin.

Toinen oli tämä matkailukulttuuri. Siihen on jo herätelty ajatuksia, että panimoiden ulosmyyntioikeus sallittaisi 12% asti. No sinänsä tuo raja on turha, mutta hyväksytään tällä kertaa. Tämä on iso asia niille lähes 80 pienpanimolle ja samalla matkailulle. Miettikää 80 paikkaa (Jos siis kaikki myisivät panimolta suoraan), jossa turisteille tarjolla paikallista olutta. Juomaa, jonka perinteet ovat rakkaassa maassamme kuudensadan vuoden mittaiset. Olutta alettiin panna Suomessa joskus 1400 –luvulla ja jo 1500 –luvulla valmistettiin niin hyvää olutta, että Ruotsin hoviin piti toimittaa kaiken mitä vaan irti sai. Väitän että olemme siitä tulleet vielä paljon eteenpäin. Kulttuuri on pitkä ja se jos mikä on asia, mitä kannattaa vaalia myös matkailussa. Mahdollisuudet ovat rajattomat, jos siihen annetaan mahdollisuus. Tähän kun liitetään vielä ruokakultuuri, niin matkailun ympärille tulee rakentumaan mahtava kokonaisuus, josta tulee ottaa kaikki irti.

Elämme pienpanimoiden kulta-aikaa
Tällä hetkellä elämme pienpanimoiden kulta-aikaa ja Suomessa on eniten panimoita sitten 1900 –luvun alkupuolen. Panimoiden määrän kasvu on tuonut mukanaan suuremman valikoiman ja enemmän vaihtoehtoja. Samalla se rikastuttaa olutkulttuuriamme ja herättää yhä enemmän keskustelua.

Enää ei tarvitse valita muutaman panimon muutaman vaalean Lagerin väliltä, vaan on satoja vaihtoehtoja. 1990 –luvun alussa Suomen panimokulttuuri eli ehkä sitä kaikkein ankeinta aikaansa. Tämä siis panimoiden määrässä mitattuna ja niitä taisi olla ainoastaan seitsemän. Itsehän olin silloin hieman yli viisivuotias, joten hatarasti muistan (tosissaan siis luin tuon kirjoista).
Viimeiset kolme vuotta ovat tuoneet pienpanimoiden joukkoon n. 50 uutta panimoa ja lukumäärä on laskutavasta riippuen 70 – 85 välillä. Uskallan väittää, että jopa tämän vuoden aikana, mutta viimeistään ensi vuoden aikana tulee Suomessa olemaan eniten panimoita, kuin koskaan. Nyt sitten puhun olutpanimoista, koska aikoinaan oli myös paljon pelkkiä mallasjuomapanimoita ja niissä valmistettiin miedompia tuotoksia.

Lyhyesti yhteenvetona sanoisin, että puretaan kaikki turhat rajoitukset ja annetaan maahamme kehittyä entistä hienompi olut- ja maistelukulttuuri. Suomi on olutmaa, mutta voimme olla entistäkin parempi olutmaa ja siihen tarvitaan, sekä päättäjien oikeita päätöksiä ja omienkin asenteiden viilaamista. Näillä toimilla rakennamme maahamme sellaisen olutkulttuurin, että voimme kävellä missä tahansa leuka pystyssä ja sanoa ylpeänä ”Suomi on olutmaa”!

Kippis kaikille!

Huom. Jutun teksti on blogin pitäjän omia pohdintoja. Vuosiluvut ja muut lukemat ovat muistaakseni melko oikein. Toivon, että juttu herättää ajatuksia ja jos herättää kommentteja, niin pidetään ne asiallisella linjalla. Kiitos!

perjantai 15. heinäkuuta 2016

Helsinki SOPP 2016 panimot


Helsingin Suuret Oluet Pienet Panimot –tapahtuma järjestetään Helsingin Rautatientorilla 27. – 30.7.2016.

Tapahtumassa on mukana 31 suomalaista pienpanimoa, virolainen Pihtla õlleköök ja norjalaisten pienpanimoiden osasto. Alle olen listannut tapahtumassa mukana olevat panimot.

Tässä linkki Olutopas.info:n sivulle, jossa koko juomalista kokonaisuudessaan!!!

Panimolistaus on poimittu tapahtuman www-sivuilta, josta kannattaa käydä poimimassa lisää tietoa:
www.suuretoluet.fi/helsinki

  • Beer Hunter's
  • Bocks Corner
  • Bryggeri Helsinki
  • Coolhead
  • Hopping Brewster
  • Iso-Kallan panimo
  • Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
  • Lammin Sahti
  • Lapin Voima
  • Maistila
  • Maku Brewing
  • Mallaskoski
  • Mallaskuu
  • Malmgård
  • Mathildedalin Panimo
  • Nokian Panimo
  • Olarin Panimo
  • Panimo Hiisi
  • Plevna
  • Pyynikin Käsityöläispanimo
  • Radbrew
  • Rekolan Panimo
  • Ruosniemi
  • Saimaan Juomatehdas
  • Sonnisaari
  • Stadin Panimo
  • Stallhagen
  • Suomenlinnan Panimo
  • Teerenpeli
  • Turun Koulu
  • Vakka-Suomen Panimo
  • Taako
  • Norjalainen pienpanimo-osasto

torstai 14. heinäkuuta 2016

Kilpailu: Helsingin SOPPiin Maku Brewingin pöytään!!!


KILPAILU PÄÄTTYNYT!!

Maku Brewing ilmoitti minulle, että olis joutavana pari istumapaikkaa heidän varaamaan pöytäänsä Helsingin Suuret Oluet Pienet Panimot –tapahtuman lauantai-päivälle (30.7.2016).

Täten pistän nämä istumapaikat jakoon blogini seuraajien kesken. Jos olet tulossa tai suunnitellut tulevasi Helsingin SOPPiin lauantaina 30.7.2016, niin tässä on mahdollisuus päästä istumaan leppoisassa seurassa ja kaveri myös mukaan. Tarjolla ei ole pelkkä istumapaikka, vaan Maku Brewing järjestää pöytäseurueelle myös privaattioluttastingin ja pääset kuulemaan ensimmäisenä uusimmat Makujuorut.

Kuinka pääset käsiksi näihin paikkoihin?

Lähetä Maku Brewing aiheinen valokuva, johonkin tai kaikkiin alle oleviin mestoihin.
  1. Sähköpostilla osoitteeseen jaska(ät)jaskankaljat.fi
  2. Facebookiin tämän jutun kommenteihin. + Tykkää ja jaa!
  3. Twitteriin vastauksena tämän jutun twiittiin. + Lisää suosikkeihin ja RT
Huom. Facebook ja Twitter eivät ole millään tavalla mukana tässä kilpailussa.

Kilpailu kestää 22.7.2016 klo. 9.00 asti, jonka jälkeen Maku Brewingin Makutuomarit kertovat minulle voittajakuvan ja pistän palkinnon jakoon!

Onnea kilpailuun ja nähdään Helsingin Soppissa!


VOITTAJA: Ilari 
Kuva: Parhaita makuja Suomesta 


lauantai 9. heinäkuuta 2016

Panimo Honkavuori 347




Panimo Honkavuori 347

Mikä on 347? No sehän on metreissä mitattuna Kolin korkein kohta. Koli on Lieksassa Pielisen rannalla sijaitseva Pohjois-Karjalan korkein vaara. Olen asunut lukuisat vuodet lapsuudestani muutamien kilometrien päässä tästä paikasta ja kaksi vuotta sitten mennyt naimisiin Kolin kauniissa maisemissa. Eli Kolilla on tärkeä paikka sydämmessäni. Nyt maistelussani on olut, joka kunnioittaa juuri Kolia. Katsotaanpas kuinka kunnianosoitus osuu kohilleen.

Panimon sivuilta kaivettua tekstiä:

”Karelidien vuoriston sydän, Koli, on kestänyt useiden jääkausien kulutuksen. Kansallismaisemana se on inspiroinut taiteilijoita Järnefeltistä Sibeliukseen. Kolin luonto ja 347 metrin korkeuteen merenpinnasta nouseva Ukko-Koli innoittivat meitä kehittämään kädessäsi olevan India Pale Ale -oluen.
Tämä olut kunnioittaa Kolin luonnon jylhyyttä. Väkevän täysmallasrungon päälle on rakennettu vivahteikas humalacocktail. Olut tervehtii nauttijaansa ensin tuoksullaan, kuin raikas tuuli Ukko-Kolin huipulla. Suussa 347 IPA paljastaa todellisen luonteensa. Voimakas, mutta pehmeän täyteläinen humalointi leviää tasaisesti ja täyttää koko suun. Olutta kehiteltiin pitkään ja vähitellen reseptin särmät hioutuivat nykymuotoon, kuin Karelidien vuorijono konsanaan, Itä-Suomen vaara-alueen perusta. Oluen juuret ovat syvällä Pohjois-Karjalassa, 347 IPA on kuin Koli, se jättää voimakkaan jälkimaun.”


Panimo: Panimo Honkavuori

Maa: Suomi

Tyyli: Session IPA

Voltit: 4,5 %


Fiilikset:

Erittäin reilut vaahdot tarjoileva oranssin sameahko olut.

Tuoksultaan viljaisen maltainen, karamellinen ja mukana myös kevyt sitrus. Tuoksu on mallaspainotteinen.

Suutuntumaltaan kevyt ja maltilliset pehmeät hiilihapot. Maussa viljapeltoa, purevaa sitruksisuutta, karamellia ja ruohoisuutta.

Oikein kelpo Amber Ale, mutta itselleni panimon Joki Pale Ale oli maistuvampi.


Mistä: Saatu panimolta

Pisteet:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 12/20
Yhteensä: 31/50

perjantai 8. heinäkuuta 2016

Panimo Honkavuori Heili

Panimo Honkavuori Heili

Joensuulaisen Panimo Honkavuoren ensimmäinen ravintolavahvuinen olut on nimeltään Heili. Heili on 6,6 prosenttinen vehnäolut, jota olin ennen tätä arviointikertaa maistanut pariin otteeseen panimolla tankista. Juhannuksena mökillä otin Heilin kainalooni ja siirryimme syrjempään nauttimaan toistemme seurasta.

Pullon etiketissä:
Heili on löytö Pohjois-Karjalasta. Heili on erittäin runsasarominen vehnäolut, joka sopii moneen makuun ja se voidaan nauttia sellaisenaan tai ruoan kera. Nautitaan kylmänä ja mieluiten hyvässä seurassa. Vehnäoluen pulloon kertynyt saostuma kannattaa myös kaataa lasiin antamaan lisämakua.”

Panimo: Panimo Honkavuori

Maa: Suomi

Tyyli: Vehnäale

Voltit: 6,6 %


Fiilikset:
Sameahko oranssi olut, jonka päällä kiinteä pitkäkestoinen vaahto.

Tuoksultaan erittäin makea ja banaaninen olut, josta tulee mieleen Sahti. Taustalta kumpuaa vehnäleipä. Odotukset nousevat erittäin korkealle.

Makumaailma on kuin joisi hiilihapotettua Sahtia (tämä siis hyvällä tavalla). Makeahko ja voimakkaan banaaninen. Hiivainen. Suuntuntuma runsaanoloinen ja ruokaisa. Vehnä antaa pientä kirpeyttä. Hieman mausteinen ja suuhun jää sellainen tahmea fiilis. Miellyttävä olut, josta tykkään kyllä hemmetin paljon. Rakastan Sahtia ja Vehnäoluita, joten nyt on kyllä omaan suuhun sopiva herkku.

Mistä: Saatu panimolta

Pisteet:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 4/5
Yleisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 37/50

torstai 7. heinäkuuta 2016

Sinebrychoff Nikolai Alkoholiton Vehnä

Sinebrychoff Nikolai Alkoholiton Vehnä

Jääkaapissani on jo pitemmän aikaa majaansa pitänyt tämä Nikolai Alkoholiton Vehnä, mutta nyt keräsin sen verran rohkeutta, että narskautin tölkin auki ja maistoin tämän oluen. Alkoholittomat oluet harvoin yllättävät positiivisesti, mutta tämä toimi kyllä melko hyvin. Ei kuitenkaan kestä vertailua täysillä prosenteilla varustettuihin vehnäoluisiin, mutta nollan prosentin pinnassa olevien oluiden kärkiluokkaa.


Panimo: Sinebrychoff (Carlsberg) pantu Liettuassa (Svyturys)

Maa: Suomi & Liettua

Tyyli: Vähäalkoholinen olut (Vehnäolut)

Voltit: 0,5 %

Kantavierre: 7,0 %

Katkerot: 12 EBU

Väri: 13 EBC


Fiilikset:

Vaalean keltainen ja sameahko olut.

Tuoksultaan raikas ja banaaninen. Hedelmäinen ja pehmeä tuoksu.

Makumaailmaa pyörittää vehnä ja se tulee melko vahvasti esille. Runko on prosentteihin nähden tai niiden puutteeseen nähden yllättävän vahva. Kevythän tämä on ja esiin tulee alkoholittomien oluiden metallisuutta ja pistävyyttä, mutta kuitenkin tyylissään oikein mallikas suoritus. Kesän virkistävä janojuoma, jos pitää vielä tuopillisen jälkeen hypätä auton rattiin.


Mistä: Lähikaupasta ostettu

Pisteet: 26/50