sunnuntai 13. elokuuta 2017

Olutruokaa: Ribsejä, burgereita ja ohrapirtelö


Ruokajuomana olut on mielestäni ylivoimaisin vaihtoehto. Jokaiselle ruoalle löytyy aina joku sopiva oluttyyli. Ruoan valmistuksessa oluen käyttäminen alkaa myös olla melko yleistä tai vähintäänkin yleistymään päin. Oluet ovat lähellä sydäntäni, mutta näin on myös ruoanlaitto. Tykkään käyttää olutta osana ruokiani ja samalla keksiä myös uusia reseptejä, joissa olut antaa ruoalle lisäarvoa.

Pari päivää sitten järjestin parille ystävälleni illanistujaiset, jota varten valmistin kolmen ruokalajin illallisen. Näiden ruokien valmistuksessa käytin olutta ja ajattelin myös jakaa reseptit Teille, koska ne toimivat oikein mallikkaasti. Valmistin ruoaksi oluessa marinoituja porsaan ribsejä, jotka savustin sähkösavustimessa. Pääruokana oli hampurilaisia, joissa oli kahdenlaisia pihvejä. Toinen pihvi oli aivan perus jauhelihapihvi ja toisessa olin marinoinut jauhelihan oluessa. Tämä jauhelihan marinointi oli itselleni sellainen kokeellinen testi, koska en ollut sellaista ennen tehnyt, enkä myöskään mistään löytänyt että näin olisi tehty. Näiden pihvien välillä tuli suuri ero ja oluessa marinoitu pihvi oli huomattavasti mehukkaampi, vaikka olikin hankalampi paistaa pehmeän rakenteensa takia. Jälkiruokana oli Panimo Hiisin Iku-Turso Imperial Stoutista valmistettu pirtelö. Sellaista settiä tuli tehtyä ja mennään nyt reseptien pariin, että pääsette tekin kokeilemaan.




Keisari Jaskan 66 APA Ribsit


Liha:
2 kg HK Viljaporsaan Spare Ribs


Marinadi:
  • 5 dl Nokian Keisari 66 APA
  • 2 dl Vesi
  • 2 tl Suola

Kuivamausteseos:
  • Suola
  • Mustapippuri
  • Fariinisokeri
  • Chilijauhe
  • Savupaprikajauhe



Ohje:
Sekoita marinadin ainekset keskenään ja laita lihat, niin että peittyvät kokonaan. Anna marinoitua n. 24 tuntia. Ota lihat pois marinadista ja kuivaa lihat paperilla. Valmista kuivamausteseos sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Hiero kuivamausteseos lihan pintaan joka puolelle. Laita lihat savustuspönttöön. Itse valmistin sähkösavustimessa ja nyt kerron, kuinka liha saadaan kypsymään sen palamatta ja kuivumatta.

Ribsien savustaminen sähkösavustimella:
Lihojen palamisen ja kuivumisen estän kypsentämällä ne periaatteella 1-1-1. Eli ensin kypsennän yhden tunnin aivan normaalisti. Sitten seuraavan tunnin ajaksi laitan lihojen päälle folion ja vielä viimeisen tunnin ajaksi otan savustimesta virran pois. Näin kun tekee, niin lopputulos on murea ja suussa sulava. Ensimmäisen tunnin jälkeen jos vielä sipaisee BBQ-kastiketta lihojen pintaan, niin eiku vaan paranee.
--

Sitten mennään hampurilaisten kimppuun. Niin kuin jutun alussa kerroin, että valmistin kahdella tavalla. Alla kerrottu kumpikin resepti, mutta suosittelen kokeilemaan oluella marinoitua versiota.

Jaskan Helles Burger:

Pihviainekset:
  • 1 kg Sika- ja nautajauheliha
  • 0,5 l Laitilan Kukko Helles
  • Suola
  • Mustapippuri
  • Savupaprikajauhe
  • Chilimauste
--
Peruspihvien ainekset oli samat kuin yllä, mutta ilman olutta.
--
Muut ainekset:
  • Pekoni
  • Cheddarjuusto
  • Punasipuli
  • Jääsalaatti
  • Tomaatti
  • Paprikamajoneesi
  • Ketsuppi

Briossisämpyläresepti:
www.savusuolaa.fi - Helppo briossi


Ohje:
Sekoita olut ja jauheliha keskenään ja anna marinoitua n. 24 tuntia. Tämän jälkeen mausta jauheliha mausteilla ja muotoile pihveiksi. Grillaa grillissä. Itse valmistin pihvit tiiligrillissä oikealla puulla. Tämä siksi, koska se ja hiiligrilli ovat mielestäni ainoat oikeat tavat valmistaa jauhelihapihvejä. Grillauksen puolivälissä voitelin vielä pihvit voilla. Oluella marinoitujen pihvien rakenne on erittäin pehmeä ja pihvit meinasivat uida ritilän läpi nuotioon. Tämän pystyy estämään aloittamalla paistaminen melko reilulla liekillä, jolloin lihan pinta paistuu nopeasti kiinni, eikä pihvi ehdi vähitellen valua notskiin. Tämän jälkeen paistoin grillissä vielä pekonit. Kasaa burgerit ja syö pois.
--

Lopuksi vielä jälkiruoan pariin. Valmistin pirtelön, jossa mausteena oli Hiisin Iku-Turso Imperial Stout. Kyseinen olut voitti vähän aikaa sitten Suomen parhaan Stoutin tittelin, joten ei kai sitä voi käyttää kuin Suomen parasta myös tässä pirtelössä. Oluen valinnalla saatte huikeitakin eroja tähän jälkiruokaan ja Iku-Turson vahva humalointi teki sen, että se tuli melko vahvasti esille myös pirtelössä. Näin ollen miedommalla humaloinnilla varustettu Stout tekisi lopputuloksesta pehmeämmän. Siltikin mahtavan makuinen jälkkäri. Tätä reseptiä testailin edeltävänä päivänä ja lisäsin reseptiin kondensoitua maitoa, jolla lopputuloksesta tuli pehmeämpi. Eri Stout –valinnalla tämän kondensoidun maidon voi jopa jättää pois. Kokeilkaa erilaisia, niin löydätte oman suosikkinne.


Jaskan Iku-Turso ohrapirtelö

Ainekset:

Ohje:
Sekoita ainekset blenderissä ja tarjoile heti. Tuosta annoksesta riittää yhdelle hengelle ja tarjoile pirtelön kaverina reseptissä mukana käytettyä olutta erillisestä lasista. Näin pystyt sitten maistelemaan rinnakkain ja löydät oluen makuja pirtelöstä.




Siinä oli kolme erilaista reseptiä, joissa käytin mukana olutta. Lisää reseptejä luvassa, kunhan taas testailen jotain uutta ja erilaista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti