perjantai 17. marraskuuta 2017

Suomalaiset pienpanimot tutuksi – Panimo Kiiski

JaskanKaljat -olutblogin suomalaiset pienpanimot tutuksi -juttusarjassa tällä kertaa haastatellaan Panimo Kiiski -nimisen mäntsäläläisen pienpanimot Pasi Kiiskistä ja Janne Aholaa. Alla olevassa haastattelussa jätkät kertovat panimostaan ja myös itsestään. Tämän juttusarjan ideana on tuoda suomalaisia pienpanimoita ja oluidentekijöitä esille.
 
--

Panimon virallinen nimi?   
Panimo Kiiski Oy

Perustamisvuosi?   
Yhtiö perustettu joulukuussa 2016 ja tuotanto alkoi heinäkuussa 2017.

Kerrotko lyhyesti mikä on Panimo Kiiski? 
Panimo Kiiski on maltaisten ja helposti lähestyttävien käsityöläisoluiden valmistaja.

Mistä panimon nimi tulee? 
Panimomestari Pasi Kiiskisen sukunimestä, kalateema tuntui hyvältä myös brändiä suunniteltaessa.

Kuinka panimo sai alkunsa?
Vuosien yhteinen olutharrastus ja intohimo oluisiin eteni panimon perustamiseen.

(kuva: Panimo Kiiski)

Miksi perustit panimon juuri Mäntsälään?
Nykyinen kotikuntamme, hyvä logistinen sijainti, ei muita panimoita Mäntsälässä.

Mikä sai ylipäätänsä perustamaan olutpanimon? 
Yhteinen intohimo sekä kilpailukykyiset tuotteet.

Kuinka monta työntekijää panimolla on?
Tällä hetkellä täyspäiväisesti 1, vuonna 2018 on tarkoitus työllistää täyspäiväisesti 2.

Onko jotain alun vaikeuksia ollut panimon perustamisessa?
Laitteistojen saapumisessa kesti luvattua kauemmin, varsinkin pullotuskonetta odoteltiin kuukausitolkulla. Joitain muuttujia tullut matkalla, mutta ei mitään ylitsepääsemätöntä.

Hienoja asioita panimon pyörittämisessä? 
Saa tehdä työtä jota rakastaa ja mahdollisuus toteuttaa itseään. Paras palaute tulee tietenkin tyytyväisiltä asiakkailta.

Huonoja asioita panimon pyörittämisessä?
Taloudellinen stressi ja myynnin ja markkinoinnin tuomat haasteet alkuvaiheessa.

Olutvalikoima tällä hetkellä?
  • Majakka Ale 5,5%, Maltainen ja raikas, kevyesti humaloitu Vienna- mallaspohjainen täysmallas Ale.
  • Maininki Savu Porter 7,5%, Maltainen, täyteläinen, pehmeän savuinen ja paahteinen täysmallasolut. Tumman punertava Baltic Porter.
  • Kapina Apa 5,5%, Helposti lähestyttävä Amerikan Pale Ale.
  • Vastaranta Savu Lager 5,5%, Vaalea ja voimakkaan savuinen täysmallasolut.
  • Das Boot German Ale 6,0%, Saksalaistyylinen kevyesti humaloitu täysmallas pintahiiva olut.
(kuva: Panimo Kiiski)

Oluiden saatavuus (Tilanne 16.11.2017)
  • Bistro Puisto, Mäntsälä
  • Mäntsälän Suurlava
  • Sälinkään kartano, Mäntsälä
  • Hirvihaaran kartano, Mäntsälä
  • Coto Bar&Grill, Mäntsälä
  • Kohina Bar, Numminen
  • Kohiseva, Pukkila
  • Musta Kasi, Hyvinkää
  • Mc.Arthur irish pub, Järvenpää
  • Sotima Bar, Helsinki
  • Vaappuva Ankka, Espoo
  • Maltainen Riekko, Helsinki

Mitä on tulossa lähiaikoina?
Tuotteet tulossa Alkon valikoimiin. Seuraavaksi pannaan täyteläinen, tumma Lager talven ratoksi.

Mitä on odotettavissa tulevaisuudessa tuotteiden ja muuten panimon osalta?
Tuotteiden osalta on suunnitelmissa tehdä neljää tuotetta jatkuvasti saatavaksi ja lisäksi kausioluita. Myös siiderin ja lonkeron valmistus kiinnostaa, mutta ne vaativat vielä perehtymistä ja tuotekehittelyä.

Panimon osalta on suunnitelmissa mm. panimoravintolan perustaminen.

Mitä olutvalikoimanne kertoo panimostanne?
Savuisia ja maltaisia makuja, monipuolinen valikoima jo alkuvaiheessa, josta löytyy olutta moneen makuun.

Minkä verran olutta valmistuu tänä vuonna?
Noin 15 tuhatta litraa.

Ensi vuoden tuotantotavoite?
50000 litraa.

Millä erotutte muista suomalaisista pienpanimoista?
Oluemme ovat kevyesti humaloituja ja helposti lähestyttäviä, Maltaat edellä valmistettuja. Emme hae oluillemme radikaaleja makuja, vaan perusmaut kunniaan.

Kuinka Suomessa pitäisi alkoholilainpykälät olla, että olisi hyvä?
Paljon olisi parannettavaa, mutta alkoholilain kokonaisuudistus ja varsinkin pienpanimoiden ulosmyyntioikeus olisi erittäin tervetullut ja hyvä alku kohti parempaa olutkulttuuria.

Kerro jotain muuta panimosta?
Panimomme sijaitsee samoissa tiloissa missä Rekolan Panimo aloitti toimintansa, joten on Mäntsälässä pantu hyvää olutta aiemminkin.
--



Sitten käydään läpi, että minkäslaiset kaverit panimoa pyörittää!

Vasemmalta Pasi ja Janne (kuva: Panimo Kiiski)
Kuka olet?
1.Pasi Kiiskinen
2.Janne Ahola

Kerro itsestäsi lyhyesti?
1.IT-alan oravanpyörään kyllästynyt maltaisen mammonan ystävä.
2.Kokkitaustan omaava huumorintajuinen panomies.

Toimenkuvasi panimossa?
1.PJ, laitteisto ja prosessi vastaava, kuljetuksen specialisti.
2.TJ, myyntimies ja jokapaikanhöylä.

Ensikosketus oluisiin?
1.Nuorena isän kanssa äidiltä salassa mökillä saunassa. Jokin bulkki lageri se oli, tarkkaan ei muista.
2.Nuorena, bulkki lagereista lankomiehen kotioluisiin.

Kuinka ajauduit pienpanimoalalle?

1-2    Vuosien olutharrastus ja hyväksi todetut reseptit etenivät panimon perustamiseen.

Minkälainen oli ensimmäinen itse valmistamasi olut ja kuinka se onnistui?
1.Ensimmäinen oli Cooperssin Lager uutepaketti, joka oli ALE hiivalla tehty. Lopputulos oli silloin niin hyvää, että eipä se kauaa kypsymään ehtinyt. Harrastus eteni nopeasti kattiloiden ja muiden tarvikkeiden hommaamiseen, että pystyi itse kokonaisista jyvistä mäskäilemään.
2.Ensimmäinen oli valmis kitti, täysmallasvehnä, mutta ensimmäinen pussimäskätty olut oli Vienna Ale ja onnistui kyllä erinomaisesti.

Mitä olut sinulle merkitsee?
1. Olut merkitsee rauhallisuutta ja nautintoa. Kesäistä huurteista janonpoistajaa tai talvista lämmittäjää ei mikään korvaa.
2.Olut sopii niin arkeen kuin juhlaan ja on erinomainen ruokajuoma.

Mitkä muut kaupalliset oluet ovat suosikkejasi? Kotimainen ja ulkomaalainen suosikki?
1.Ulkomaalaisista Keski-Eurooppalaiset ja englantilaiset ovat lähellä sydäntä, savuoluista laagereihin. Paras mitä tulee mieleen, on Tsekeissä, joko Urquel tai Ostravar suoraan suodattamattomana tankista panimolla. Kotimaisista on vähintään yhtä vaikea nimetä parhaimpia. Monia on, joille on oma paikkansa ja aikansa.
2.Savuoluet ovat lähellä sydäntä, joten Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen on yksi ulkomaisista suosikeista. Kotimaisista Bryggerin Weizen ja Sofia sekä Hiisin Ikii Urso on jäänyt mieleen positiivisesti.

Keksi kysymys itsellesi ja vastaa siihen?
1.Onko Suomessa jo liikaa pienpanimoita? Ei ole. Vielä on tilaa uusille. Mahtavuutta olisi, että joka kylässä olisi panimo. Suomessa on aikoinaan näin melkein ollutkin, sitä on hyvä tavoitella.
2.Olemmeko ensi vuoden SOPPeissa mukana? Kyllä, ehdottomasti!

Minkälaiset terveiset haluat kertoa JaskanKaljat -olutblogin seuraajille?
Toivotamme kaikille hyviä hetkiä, hyvien oluiden parissa ja hyviä panoja niin harrastajille, kuin muillekin pienpanimoiden edustajille!
--


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti