perjantai 16. elokuuta 2013

Olutta syksyyn!

Reittausblogin Harri julkaisi blogissaan hyvän listan Alkon hyllyihin saapuvista uutuusoluista ja listalla oli yllättävän monta itseäni kiehtovaa olutta. En rupea tekemään jo tehtyä uudestaan, joten tästä näette Reittausblogin listan näistä juomista.

Selailin listaa ja poimin sieltä sellaiset itseäni kiinnostavat oluet. En ruvennut omaan ”ostoslistaani” laittelemaan noita Arkadian Alkon oluita, kun kyseinen putiikki ei sijaitse aivan lähettyvillä. BrewDogin Hardcore IPA olisi Arkadian oluista ollut sellainen minkä mielelläni olisin ottanut laajemmallakin jakelulla vastaan, mutta on tyydyttävä niihin mitä ne tänne pikku kyliin tuovat. Tässä hieman listaa niistä olusista, jotka itseäni kiehtoo eniten ja hieman perusteluja miksi. Tarkempia tietoja esim. hinnat ja pullokoot löytyy Reittausblogin tekemästä olutlistasta.

Weltenburger Kloster Asam Bock – Itse asiassa pullollinen tätä olutta odotteleekin jääkaapissa juojaansa. Tämä olut poistui viimeksi Alkon valikoimasta viime vuoden syyskuussa ja tämä jäi silloin maistamatta. Pettymys oli suuri, mutta nyt tehdään asiaan korjaus. Ayinger Celebrator on yksi omista suosikkioluistani ja tämä Asam Bock on arvostelujen mukaan vähintäänkin yhtä hyvä, ellei parempi. Jännitystä itselläni lisää myös se, etten ole ennen tätä olutta maistanut. Olut on maailman vanhimman tai toiseksi vanhimman luostaripanimon tuotos, joten perinteitä ainakin panimolla on. Voi hyvinkin olla, että tänä iltana raskaan työviikon jälkeen rauhoitun nautiskelemaan tästä oluesta.

Vakka-Suomen Prykmestar LuomuPils – Olen arvostellut tämän VASPin LuomuPilssin parhaaksi maistamakseni Pilssiksi ja seison edelleenkin sanojeni takana. Tämän olisi jo toivonut Alkon valikoimiin kesän alussa, mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan. Olen jo pari pullollista ehtinyt tätä hakea ja silloin tällöin tulee varmasti vielä maisteltua.

Laitilan Imperiaali – Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan ehdottomasti paras olut, jonka olen saanut nyt maisteluun muutamaan otteeseen. Tästä kiitokset panimolle. Tämä olut voitti tänä vuonna Helsinki Beer Festivaleilla Vuoden Olut –palkinnon ja kyseinen kunnia oli Imperiaalille jo toinen kerta. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ja harvoinpa sitä suomalaisia Imperial Stoutteja on Alkossa tarjolla. Erittäin hyvän makuinen nautiskeluolut.

Beer Hunter's Mufloni CCCCC IPA – Tässä on yksi alku syksyn odotetuimmista oluista Alkon puolelta. Porilainen viiden ceen IPA on minulta vielä maistamatta, mutta lukemani perusteella kyseessä on yksi parhaimpia suomalaisia India Pale Aleja. Hinta/laatusuhde näyttäisi myös olevan melko kunnossa tässä juomassa, joten tätä on saatava maisteluun heti, kun mahdollista.

Brewdog Punk IPA – Skotlantilaisen Punk panimon olut. Punk IPAssa on käytetty panimon suosikki humaloita. Panimo on tunnettu erittäin paljon normikaavoista poikkeavista oluistaan, mutta tämä on sitten oikein maistuva perus IPA. Korkkia avatessa pullon sisuksista ei pursua ilmoille sateenkaaria tai yksisarviasia. Tämä olut tarjoaa IPAn ystäville yksinkertaisesti erittäin hyvää India Pale Alea. Olen aikaisemmin maistanut tätä olutta kahteen otteeseen ja kumpikin on ollut hanasta, joten kohta testataankin pullo versio.

Fuller's Vintage Ale 2013 – Vuodesta 1997 alkaen valmistetut Fuller’sin Vintage Alet tulevat myyntiin joka vuosi muuttuvalla reseptillä ja aikaisempien reseptien speksit löytyvät pullon mukana tulevasta pahvisesta lahjapakkauksesta. Pullon hintahan on aivan kaamean korkea, mutta silti se tulee haettua. Aikaisemmin olen juonut vuosikerrat 2011 ja 2013, joten monta vuosikertaa on tästä sarjasta jäänyt kokematta.

Nøgne Ø Dark Horizon 4. edition – Dark Horizon –olutsarja on itselleni vielä täysin kokeilematta, joten siinä on jo itsessään tarpeeksi syytä ottaa tämä sarjan nelos versio testiin. Monet pitävät DH1:stä yhtenä parhaista oluista ja Olutopas.infossakin kyseinen olut on saanut aivan maagiset pisteet. DH4 on 16 prosenttia alkomahoolia sisältävä Imperial Stout ja varma laatutuote.

Plevnan Siperia- Tässä on sitten koko vuoden kovimpia olut uutisia. Tämän rinnalla Westy12 Arkadiassa ei ole mielestäni yhtään mitään. Suomen parasta olutta saadaan syksyn aikana myös Alkosta. Olen kahteen otteeseen maistanut tätä olutta ja kumpikin kerta on sattunut tälle vuodelle ja voinkin sanoa, että kyseessä on maailmanluokan olut. Jännittää tietysti minkälainen hintalappu tälle pamahtaa, mutta onhan tätä aivan pakko ostaa!!!

Siinäpä olisi sitten hieman Jaskan listaa tulevista ja jo tulleista Alkon uutuuksista, jotka tulen ottamaan maisteluun. Näistä kaikista laittelen sitten arvion blogiin, kunhan pääsen juomaa maistamaan ja ehdin jotain kirjoitella.


   
Maitokaupan puolelta uutuuksista täytyy mainita, että 19.8.2013 lähtien maitokauppojen hyllyistä rupeaa löytymään Saimaan Juomatehtaan Marsalkka Golden Ale Luomua. Tämä kannattaa ehdottomasti ottaa maisteluun ja minä ainakin otan :) Pääsin maistamaan tätä kyseistä olutta Helsingin SOPPissa ja tykkäsin erittäin paljon.

Ja toinen odotettu uutuus maitokauppojen puolella on Kiteen Panimon Pajari Pils, joka varmasti lähipäivien aikana tulee valtaamaan kauppoja Pohjois-Karjalan alueella ja muutamassa muussa paikassa ympäri Suomea.

Tässä vielä arvio Pajari Pilssistä
ja tässä ensimmäiset myyntipaikat


Loppuun vielä kiitokset Harrille hyvästä listasta. Tälläisten listojen avulla pystyy hieman laatimaan omia ostoslistojaan ja onpahan mitä odotella.

huom. muokattu 21.8.2013 klo. 21:20 (lisätty maitokauppa uutuuksiin Kiteen Panimon Pajari Pils)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti