torstai 8. toukokuuta 2014

Alkon kevään & kesän 2014 uutuusolut pohdintaa


Lueskelin tuossa Olutopas.infon foorumia ja huomasin, että siellä oli pientä listaa kevään ja kesän 2014 uutuusolusista. Kesäkuun ensimmäisellä viikolla Alkon hyllyissä on viralliset Alkon kesäoluet, mutta tässä hieman pohdintaa muutamista oluista mitä tässä muutamien viikkojen sisällä voi käydä poimimassa hyllystä. Nämä ei varmaankaan ole niitä Alkon kesäoluita, vaan aivan muuta valikoimaan saapuvaa. Toivon, mutten usko että kesävalikoimaan tulisi vieläkin hienompia oluita. Ainahan sitä toivoa saa. Jotkut noista näyttää menevän jopa heinäkuun puolelle, mutta menköön.

Servaalilta tulee Alkon vakiovalikoimaan viiden oluenkattaus. Suluissa on päivämäärä, jonka jälkeen jossain vaiheessa ne saattavat olla hyllyssä:


Weihenstephaner Kristall Weissbier (12.5.2014)
Weihenstephanerin Hefeweissbier on omasta mielestäni paras Hefeweizen mitä maailmasta löytyy. Olenkin aika paljon vastaan näitä suodatettuja vehnäoluita, koska en ymmärrä miksi juomasta pitää ottaa maku pois. Kristallivehnät ovat kuin urheiluauto ilman moottoria. Näyttää hyvältä, mutta ei sillä lopulta mitään tee. Voisko tämä sitten olla paras Kristallweizen. Pitää ottaa maistoon ja katsoa, että kuinka käy.

Little Valley Python IPA (9.6.2014)
Little Valley Breweryn oluet ovat järestään olleet vähintäänkin keskinkertaisia. Kyseessä on luomuolut, mutta vaikka tämä luomuus onkin hieno juttu, niin jotenkin ei jaksa kiinnostaa. Voi hyvinkin jäädä maistamatta, ellei joku todista tätä maistelemisen arvoiseksi!

Stiegl Pils (23.6.2014)
Itävaltalainen Pils, joka on todennäköisesti melko perussettiä. En tarkoita, että tämä on huono asia. Perushyvä Pils on aina hyvä asia. Pitääpä maistaa!

Shepherd Neame India Pale Ale (7.7.2014)
Shepherd Neame on vähän niin kuin yllämainittu Little Valley. Tarkoitan tällä, että ei herätä suuria tunteita, eikä myöskään suuria odotuksiakaan. Panimon Spitfire on ihan ok! Tämä Britti-IPA on varmaan melko vaisu näytös, mutta tuleeko näytös katsottua, niin siinä ja siinä.

Chimay Dorée (14.7.2014)
Tämä Dorée on lähes maitokauppa muottiin mahtuva eli tästä löytyy potkua 4,8 %. Tätä en ole vielä maistanutkaan ja kiinnostaa erittäin paljon. Tästä Servaalin setistä ylivoimaisesti kiinnostavin olut. Dorée on sinänsä harvinaista herkkua, kun kyseessä on munkkien omaan käyttöön valmistettua olutta. Ehdottomasti maistoon!

Servaalin setin lisäksi on tulossa ainakin kolme sellaista olutta Alkon valikoimaan, jotka kiinnostavat. Kaksi suomalaista ja yksi skottien ”Suomiolut”.

Beer Hunter’s Mufloni Säppi IPA
Helsinki Beer Festivalien tämän vuoden Vahva Olut –sarjassa hopeaa napannut porilainen APA! Säppi on Porin edustalla sijaitseva saari, josta epäilen tämän nimenkin tulleen. Nimittäin Säppi –saarella on näitä Beer Hunter’sin ”kansalliseläimiä” eli Mufloneja! Erittäin laadukas ja maistuva APA, joka pistää hyvin kampoihin ulkomaalaisille vastaaville. Humalina käytetty Nugget, Cascade ja Chinook.  Kyllä ostan, nautin ja nauttikaa tekin!

Stadin Panimo American Black Lager
Stadin Panimo on sellainen panimo, joka kiinnostaa aina! Tämä American Black Lager on StaPan näkemys perinteisestä saksalaisesta schwarzbieristä ja tähän on isketty mukaan jenkkivivahteita. Tässä oluessa on käytetty aromihumaloinnissa jenkkihumalia ja EBUjakin on melko reilun puoleisesti tyyliin nähden eli 44,8. Kyllä tämä maistoon lähtee, siitä ei ole epäilystäkään.

Brewdog Hello My Name Is Päivi
Tästä oluesta puhuvat tällä hetkellä kaikki. Tästä puhuvat sellaisetkin, jotka eivät olutta edes juo. Itsekin odotan tätä erittäin paljon, vaikka en usko tämän olevan mikään maailmanluokan Tupla IPA. Rekolan Panimo ja Panimo Hiisi ovat tehneet hyvää työtä käyttäessä tyrniä oluessa, joten nähtäväksi jääkin kuinka Skotlannin suunnassa on homma hoidettu. Ehdottomasti maistoon, jos tämä nyt tulee laajemmin Alkojen valikoimaan, eikä ainoastaan Arkadian Alkon valikoimaan.

Sitten vielä kaivelin uudesta Alkon etiketti –lehdestä pari vehnäolutta, joista juttua tähän loppuun. Nämä ovat myöskin Servaalin tuomia oluita.

Erdinger Urweisse
Maailman suurimman vehnäolutpanimon Hefeweizen. Kyseinen Hefe tuli aivan hetki sitten ensimmäistä kertaa saataville Suomeen. Kyllähän tällainen perinteinen baijerilainen Hefeweizen aina maistuu, joten tässä voisi olla tämän kesän heeffeni, ehkä! Ostan pullon jos toisenkin!

Schneider Weisse TAP2 Mein Kristall
Kristallivehnää taaaas, mutta panimo on yksi parhaita näissä vehnäoluiden valmistamisessa ja eipä ne muita oluita valmistakaan näitä vehniksiä. Tämä pitää ottaa rinnakkain maistoon Weihenstaphanin vastaavan kanssa ja sittenpä tiedetään mikä on paras kristallivehnä! Eli yhden ainakin lupaan maistaa!

Tällaisia on tulossa kevään ja kesän mittaan. Jossain vaiheessa voi vielä tulla ne viralliset Alkon kesäoluet ja silloin pohdiskelen lisää.

Löytyykö täältä teille mitään kiinnostavaa?

2 kommenttia:

  1. Eikös tuossa ole König Ludwig puteli kuvassa ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllä on. Se Etiketin juttu koski pääasiassa vehnäoluita. Siinä kuvassa oli Ludwig ja TAP2

      Poista