sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Alkon käsityöläisoluet 2015 esimakua - Panimo Hiisi Aarni Ruis IPA


Sitten on tullut aika kertoa hieman Panimo Hiisin Aarni Ruis IPAsta. Laittelin viestiä Hiisin Tatulle ja tässä alla on hänen mietteitään Hiisin oluesta Alkon käsityöläisolut -kampanjaan.

Panimon kuvaus oluesta:
Aarni on tosiaan tyyliltään ruis-ipa, ja siinä onkin käytetty reilusti mallastettua ruista (25%). Ruis ei ole laihialaistyylistä karamellista kotikaljamallasta, eli ei olla lähdetty hakemaan sellaista saaristolaisleipä / mämmiakselin makuja tähän ollenkaan, vaan ollaan siis käytetty ns. vaaleaa ruismallasta. 6,9% ja 72 IBU ovat speksit, eli sinällään ollaan (ainakin mun makuun) "normaalin" ipan rajoissa.

Ruismallas toimii oluenvalmistuksessa hyvin samaan tyyliin kuin vehnä, eli antaa oluen runkoon tiettyä lisätukevuutta - toisaalta vehnään verrattuna rukiin maku maltaanakin on aika voimakas ja antaa olueen tiettyä karkeutta, ehkä jopa aggressiivisuutta, pippurisuutta, joka koettiin tähän konseptiin toimivan oikein hyvin. 

Humalointi on haluttu rakentaa mahdollisimman hyvin tukemaan mallasrunkoa, ja lajikkeiksi valikoituivatkin vähän raffimmat ja mäntyisemmät humalalajikkeet, eli Chinook ja Simcoe. Yleisesti ottaen haluttiin oluen teemaan tuoda siis meille suomalaisille tuttuja juttuja, eli ruista ja mäntyistä / havuista metsää - tämä näkyy oluen nimessäkin. Aarni viittaa paitsi pullon etiketissäkin komeilevaan aarnikotkaan, myös aarnimetsiin ja sellaiseen sopivan jylhään ja jyhkeään muinaissuomalaiseen meininkiin. 

Speksit:
Tyyli: India Pale Ale
Voltit: 6,9 %
Humalat: Chinook ja Simcoe
IBU: 72

Kuva: Panimo Hiisi

2 kommenttia:

  1. Mitä on ns vaalea ruismallas?

    VastaaPoista
  2. Tässä yhteydessä tarkoitin vaalealla ruismaltaalla matalahkossa lämpötilassa kuivattua, karamellisoimatonta ja paahtamatonta, periaatteessa perusmaltaan tavoin käytettävää, vaaleaa (EBC 4-10) ruismallasta. Erotukseksi siis monelle ensimmäisenä mieleen tulevasta, karamellisesta ja tummasta mallasleipämäisestä usein kotikaljoissa tai sahdissa käytettävästä maltaasta.

    Kulkee vähän valmistajasta riippuen useimmiten joko nimellä "pale rye malt" tai ihan vain "rye malt".

    -Tatu H, Hiisiltä.

    VastaaPoista