perjantai 30. lokakuuta 2015

Alkon jouluolut 2015 pohdintaa

Alkon jouluolutvalikoima tulee myyntiin 2.11.2015 ja valikoimasta löytyy 24 eri olutta. Tuo lukumäärä tarkoittaa, että jos jollain Teistä lompakko kestää, niin siinä on valmis joulukalenteri. Alle kirjasin omat mietteeni tämän vuoden valikoimasta ja sulkuihin laitoin, että mitä itselläni tapahtuu kyseisen oluen kohdalla.

Achouffe N'Ice Chouffe 75cl, 9,99€ (Kyllä)
Tonttuoluiden se ns. jouluversio on itselläni vielä maistamatta. Mutta jos on lähelläkään samaisen panimon muita oluita niin silloin puhutaan loistavasta oluesta. Olut on maustettu timjamilla ja curaçaolla.

Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock 50cl, 3,98€ (Kyllä)
Arvioni vuodelta 2012
Urbock = Joulu. Tämä jouluoluiden kuningas on joulupöydän kiistaton hallitsija. Jouluruokaa ei saa kurkusta alas ilman tätä savulientä. Eikä pelkästään jouluoluiden ykkönen, vaan myöskin savuoluiden ykkönen.

Ayinger Winter Bock 50cl, 4,48€ (Kyllä)
Arvioni vuodelta 2013
Winter Bock = Celebrator. Aikaisempinakin vuosina löytynyt jouluvalikoimasta. Tykkään tästä enemmän kuin Celebratorista, koska tää on isommassa pullossa. Voi jakaa jouluna ystävän kanssa. Tämä Doppelbockien ykkönen on vakiokalustoa joulunvietossani. Pari pulloa ainakin lähtee mukaan.

Beer Hunter's Mufloni Talviporter 33cl, 3,70€ (Ehkä)

Arvioni vuodelta 2014
Viime vuonna ensi kertaa valikoimassa ja otettu pariin otteeseen maistoon. Kelpo kahvinen Portteri, jota vielä pohdin, että maistanko tänä vuonna.

BrewDog Hoppy Christmas 33cl, 4,68€ (Ei)
Arvioni vuodelta 2012
BrewDogin jouluIPA, ei ole missään nimessä se jouluisin olut tästä valikoimasta. Tässä jouluisinta on etiketti. Enemmän Ipojen ystäville, kuin perinteisten jouluoluiden ystäville.

Fuller's Old Winter Ale 50cl, 4,19€ (Ei)

Arvioni vuodelta 2012
Fuller’sin laatua, vaikka ei olekaan omasta mielestäni sieltä parhaimmasta päästä. Enemmän talvinen olut, kuin jouluinen. Melko reilusti humaloitu Fuller’sin olut.

Kulmbacher Kapuziner Winter-Weiss 50cl, 3,99€ (Ei)
Vehnäolutta jouluun. Itselleni ei vehnäoluet ole juurikaan kuuluneet joulun viettoon. Jos vehnää olen juonut, niin sitten tummahkoa Vehnäbockia tai Aventinus Eisbockia, joka olisi kyllä saanut olla valikoimassa. Hieman vielä pohdin, että mitä talvista tässä on.

Kulmbacher Mönchshof Weihnachtsbier 50cl, 3,98€ (Kyllä)
Jouluvalikoimasta löytyvä toinen Kulmbacherin olut on Märzen ja ihan toimiva sellainen. Ei juurikaan sano olevansa jouluolut, mutta toimii ruoka-, ja janojuomana joulunvietossa. Miksipä tällaista ei jossain välissä naamaansa kiskaisisi.

Malmgård Arctic Circle Ale 50cl, 5,14€ (Kyllä)
Arvioni vuodelta 2013
Katajaista herkkua Malmgårdilta. Tässä oluessa makumaailma itselläni nitoutuu pakkasiltoihin ja jopa juurikin joulunaikaan. Tumma olut, jossa vahvoja makuja ja hyvä juotavuus. Nautiskeltavaksi.

Malmgård Tammiportteri 50cl, 4,58€ (Kyllä)
Ensiksi ajattelin, että tämä on sama kuin aikaisemmin myynnissä ollut Oak Porter, mutta prosentit eivät täsmää. Sillä mitään väliä ole, koska pakkohan tämä on saada maistoon. Jos on yhtään niin lähellä, kuin Oak Porter, niin silloin ollaan loistavan herkun kanssa tekemisissä. Tässä alla arvioitani Oak Porterista. Toisessa arviossa on kellarissa ikääntynyt versio, joka oli aivan huippu.
Kellarissa ikääntynyt Oak Porter
Malmgårdin Oak Porter arvio vuodelta 2013

Nogne Ø God Jul 50cl, 6,97€ (Kyllä)
Tässä on mainio olut ja harvoinhan Nogne Ø metsään oluillaan menee. Karamellia, hieman savua ja mausteisuutta. Suosittelen.

Nogne Ø Imperial Rye Porter 50cl, 9,59€ (Ehkä)
Arvioni vuodelta 2013
Hinta on kova, mutta niin on olutkin. Rye Porter oli pitkään omilla listoillani aivan kärkikahinoissa. Hinnan takia sanon, ehkä ja todennäköisesti jää ostamatta, kun taitaa kellarissa yksi tällainen odotella.

Ørbæk Kors Øøll 75cl, 8,69€ (Ehkä)
Tää olut kannattaa Alkosta ostaa, kun ei sitä kukaan osaa ravintolasta tilata :)
Tanskalaisen Ørbæk Bryggerin 7,5 % Perinteinen Ale on itselleni hienoinen mysteeri. Mausteena tässä on käytetty sitruunamelissaa, sahramia ja sokeriruokoa. Mielenkiintoinen ja voi yllättää positiivisesti

Rekolan Talven Tähti (5,6%) 50cl, 5,90€ (Kyllä)
Aikaisemmin saatavilla ollut 4,3 % Talven Tähti on saanut itselleen vahvemman kaiman. Uskoisin, että mausteena samat kaneli, tähtianis, kardemumma ja neilikka. Eli jouluisilla mausteilla mennään. Testiin!

Ridgeway Insanely Bad Elf Vintage Ale 2014 33cl, 4,39€ (Ei)

Viime vuoden Insanely Bad Elf on päässyt vuoden ikään ja saanut lisätittelikseen Vintage –sanan. 11,2 prosenttinen Barley Wine. Nämä Ridgewayn tontut ovat poikkeuksetta olleet sellaisia mistä en ole oikein pitänyt. Sama homma on kyllä ollut kaikkia Ridgewayn tuotteita kohtaan. Niistä on puuttunut se jokin. Vahvemmissa oluissa heillä puskee melkoisesti alkoholi esiin.

Robinsons Old Tom Ginger 33cl, 3,99€ (Ehkä)
Yksi parhaita maistamiani oluita, joissa käytetty inkivääriä. Makeaa maltaisuutta ja inkiväärin pienoinen loppupolte.

Shepherd Neame Double Stout (5,2%) 50cl, 3,97€ (Kyllä)
Palaneen paahteinen Stout. Mukavaa vastapainoa makeille Stouteille.

Sinebrychoff Jouluolut 33cl, 1,98€ (Ei)
Arvioni vuodelta 2012
Tämä ei ole ikinä tarjonnut mulle mitään ja viimeksi maisteltuani päätin, etten enää tule näitä ostamaan. Helppo lähestyminen jouluoluisiin. Paahteinen ja yllättävänkin kevyt 6 prosenttiseksi.

Stallhagen Brewdolf the Reinbeer 33cl, 3,53€ (Kyllä)
Edustaa sitä kastia, josta en juurikaan osaa mitään sanoa. Uusi Stallhagenin tuote, joka on 6 % Ale. Uudet pienpanimotuotteet kiinnostaa, joten maistetaan.

Stallhagen Julbock 33cl, 3,50€ (Kyllä)
Pätevän makuinen Dunkler Bock. Pehmeä paahteinen, kahvinen, suklainen ja hieman karamellinen olut. Sopii joulunviettoon.

Suomenlinnan Old Greig 50cl, 5,63€ (Ehkä)
7,0 % Old Ale, josta ei itsellä aikaisempaa kokemusta. Siinä ja rajoilla, että jaksaako lähteä kiinnostamaan.

Vakka-Suomen Prykmestar Vahva Joulubock 50cl, 5,00€ (Kyllä)
Doppelbockit on osa omaa jouluani. No juon niitä muulloinkin, mutta ennen kaikkea jouluisin. VASPin Jani Vilpas on mestari, kun puhutaan saksalaistyylisistä oluista, joten tämä kiinnostaa erittäin paljon.

Van Honsebrouck Kasteel Rouge 33cl, 4,98€ (Kyllä)
Sekoitus Kasteel Donkeria ja kirsikkalikööriä. Kirsikka ei niin keinotekoinen, mitä voisi kuvitella ja tämä maistuu myös sellaisille ihmisille, jotka ei muuten tykkää oluita juoda.

Zoller-Hof Donator 33cl, 3,38€ (Kyllä)

Tänä vuonna on paljon Doppelbockeja jouluvalikoimassa. Tämä vaalea 8,5 % Doppeli ei äkkiseltään mitään sano. Maistetaan, niin sitten voi sanoa enemmän.
---

Loppuyhteenveto:
Tällaisilla mietteillä lähdetään joulua kohti. 14 oluen kohdalla vastasin kyllä. Se että mitä lopulta ostoskoriin tulee laitettua, niin on eriasia. Melko paljon oli tuotteita, joita on ollut myös aikaisempina vuosina. Loppujen lopuksi olen melko tyytyväinen tämän vuoden valikoimaan, vaikka Jenkkipanimot esimerkiksi jäivät tällä kertaa pois.

Tämän vuoden jouluolueni ajattelin poimia pääasiassa kellarin puolelta, jossa on tähän juhlaan sopivia herkkuja odottelemassa. Niistä sitten lähempänä lisää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti