maanantai 5. marraskuuta 2018

Jaskan mietteitä - Alkon jouluoluet 2018

Alkon jouluoluet 2018

 Jouluhan se tekee taas kerran tuloaan ja monopolimarkettimme Alko tuo valikoimaansa muutaman jouluoluen. En tässä lähde sanomaan, että ruotsalaisilla olisi asiat yhtään paremmin näiden jouluoluiden suhteen, mutta Alkoon tuli 17 jouluolutta ja Systembolagetiin tuli 111 jouluolutta. Tästä linkki ruotsalaisen monopolin jouluolutvalikoimaan

Naapurimme valikoimasta ei sen enempää, koska täällä itäisessä Suomessa omalla asuinseudullani tuollainen valikoima ei ole aivan käden ulottuvilla, mutta Alkon valikoima on. Sama juttu on myös suurimmalle osalle blogini seuraajista, joten lähdetään käymään läpi Alkon jouluista valikoimaa.

Siellä on paljon tuttuja oluita, joita valikoimassa on vuodesta toiseen. Positiivisin asia on, että Urbock löytyy. Suomalaisista pienpanimoista suurin positiivinen asia on Vakka-Suomen Panimon Prykmestar TalviBock, joka on yksi suosikkejani jouluisiin ja myöskin talvisiin iltoihin. Nämä kaksi olutta kannattaa hamstrata talteen oikein kunnolla.

Alla on listattuna koko valikoima ja pienet kommentit jokaiseen. Osasta löytyy myös linkki aikaisempaan arviooni. Muutaman viikon päästä tulen tekemään erillisen jutun jouluoluista, joissa tulen kertomaan omat valintani jouluviettoon. Tulen myös julkaisemaan joitain jouluolutarvioitakin blogissani.

Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock

6,5 % Savuolut
Kommentti: Ei varsinaisesti jouluolut, mutta eihän joulua tule ilman Urbockia. Maailman paras savuolut.
Arvioni
--

Arcobräu Winterbier

5,5 % Dortmunder
Kommentti: Saksalaiset Dortmunderit toimivat aina, mutta näinkin suppeaan jouluolutvalikoimaan tällainen olut, niin hohhoijaa!
--

Bock's Talviolut

4,5 % Tumma lager
Kommentti: Bock’s Corner Brewerylta en ole montaakaan maistanut, mutta ne mitä olen, niin ovat kyllä olleet mainioita. En näe syytä, etteikö tämäkään toimisi. Siltikin melko tylsä!
--

Chouffe Cherry Rouge

8,0 % Hedelmäolut
Kommentti: Nämä tonttuoluet ovat niitä parempia tonttubissejä. Tällä viittaan siihen, että aikaisemmin valikoimassa on ollut niitä kehnoja bad elffejä ym.. Brasserie d'Achouffe tekee hyviä belgialaisia oluita, mutta lukemani perusteella tämä ei ole aivan sieltä parhaasta päästä. No en silti tuomitse ennen maistelua, joten testiin tulee.
--

Flying Dutchman Chubby Santa Got Stuck In The Chimney Stout

8,0 % Imperial Stout
Kommentti: Harvassa ovat maistamani Flying Dutchmanin oluet, joten tästäkään on hankala lähteä tekemään johtopäätöksiä. Imperial Stout kiinnostaa aina, mutta vielä tässä mietin kiinnostaako tämä niin paljon, että lähden kokeilemaan vai otanko jonkun joka varmuudella toimii?
--

Flying Dutchman The Hibernating Winter Biting Darkness Fighting Imperial IPA

8,5 % Double IPA
Kommentti: Toinen Flying Dutchmanin jouluolut on tupla IPA. Tästäkään ei ole mitään hajua, joten tässä vaiheessa ei herätä suuntaan ei toiseen kiinnostusta. Katsotaan asiaa uudestaan jos/kun selviää oluen pointti.
--

Hiisi Nuutti Spicy Morning Habanero Stout

5,7 % Stout (Aromisoitu olut)
Kommentti: Panimo Hiisi on tehnyt muutamia toimivia chilisiä oluita, joten sen takia myös tämä olut herättää kiinnostusta.
--

Maku Brewing Talvi IPA

6,5 % India Pale Ale
Kommentti: Kaikki tietävät, että Maku Brewingin IPA on yksi parhaita suomalaisia ipoja, joten sen varjolla voisi harkita tämän talvisen version maistamista.
--

Mallaskoski Winter Warmer Doppelbock

7,2 % Doppelbock
Kommentti: Jonkin aikaa sitten Mallaskosken Panimo toi markkinoille erittäin toimivan bockin nimeltä TRUE Bock. Se kertoo, että bokkihommat on panimolla hallussa. Doppelbock on niitä talvisia intohimonkohteitani, joten tästä tulee arvio myös blogiini.
--

Kulmbacher Mönchshof Bockbier

6,9 % Bock
Kommentti: Kulmbacher Brauerei tekee taattua saksalaista laatua ja tämä Bockbier on hyvä esimerkki näistä. Vahva suositus jouluun ja muutenkin talven viileisiin hetkiin. Yksi parhaita tyylilajissaan.
--

N'Ice Chouffe

10,0 % Belgityylinen vahva ale
Kommentti: Kerta kaikkiaan loistava jouluinen belgiolut. Mausteinen ja vahva nautiskeluolut.
Arvioni
--

Shepherd Neame Christmas Ale

7,0 % English strong ale
Kommentti: Tasaisen panimon tasainen olut. Ei mitään erikoista, mutta ei mitään vikaa myöskään. Shepherd Neame on panimona sellainen johon voi aina luottaa. Ei heidän oluet mullista maailmaan, mutta kyllähän niitä mielellään siemailee.
Arvioni
--

Sinebrychoff Koff Jouluolut 6,0 %

6,0 % Tumma lager
Kommentti: Valehtelisin jos väittäisin tämän kiinnostavan itseäni edes vähää. Tämä on Koffin tumma lager ja se kertookin kaiken olennaisen.
Arvioni
--

Sori Brewing After Ski IPA

5,5 % India Pale Ale
Kommentti: Sori Brewingin gluteeniton IPA. Sori Brewingin mielestä kaikkien talvisten oluiden ei tarvitse olla tummia ja tämä IPA on heidän näkemyksensä siihen. Onko tässä paras olut after skihin?
--

St Feuillien Cuvée de Noël

9,0 % Belgityylinen vahva ale
Kommentti: Tämä olut tuntuu vuodesta toiseen löytyvän jouluolutvalikoimassa. Korjatkaa jos olen väärässä. Ei juurikaan anna lisäarvoa jo valikoimasta löytyvien vahvojen belgien rinnalla. Juotava hieman karamellisempi belgi.
Arvioni
--

Vakka-Suomen Prykmestar TalviBock

9,2 % Doppelbock
Kommentti: Tämän oluen takia minä tykkään talvesta. Muuta syytä en keksi miksi talvesta tykkäisin. Tämä olut on minulla yhtä kuin joulu.
Arvioni
--

Zoller-Hof Fidelis Hefe Hell

5,1 % Hefeweizen
Kommentti: En keksi syytä miksi tämä pitäisi olla jouluolutvalikoimassa tai valikoimassa ylipäätänsä. Perusvalikoimasta löytyy useampi loistava hefeweizen, joita voi poimia joulupöytään kalojen kaveriksi. Miksi pitää väkisin tunkea joku keskinkertainen hefe jouluvalikoimaan?
--


Siinä oli hieman mietteitäni tämän vuoden Alkon jouluolutvalikoimasta. Monta tuttua olutta ja monta ns. kysymysmerkkiä. Joitain näistä tulette näkemään myös blogissani arvioiden muodossa, mutta niihin sitten ajallaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti